Advertisement

Courts keluarkan warran sita dan saman sebab langgar perjanjian. Adakah ini betul?

53212 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Dec 11, 2014 at 13:34
by   salmah
edited on Apr 25, 2016 at 22:43
 
Semalam saya ada dapat call dari orang tak dikenali menyuruh saya tunggu di rumah. Dia cakap saya kena saman mungkin dari bank. So barang-barang saya diorang nak sita. Saya tak faham, lalu saya tanya dia saman dari siapa... bank mana? Lelaki Melayu itu tak pasti. So dia bagi nombor talipon pejabat peguamcara untuk kes saya.

Saya call dia cakap mahkamah saman saya RM25k. Saya cakap kenapa tak ada hantar surat. Dia cakap sudah hantar surat ke pejabat saya, rumah lama dan rumah baru tapi saya tak ada received. Dia cakap saya kena masuk mahkamah 15 haribulan depan. So hari ini barang-barang saya di sita. Bila minta suruh fax letter lawyer itu macam bagi alasan. Saya takut sangat sebab dia cakap saya akan muflis. Saman itu RM25k. Jumlah barang-barang tak sampai amount itu, secara automatik melibatkan bank. Dengan bank saya ada hutang rumah dan kereta. Dia cakap nanti saya akan bankrap dan secara automatik agreement rumah dan kereta bank akan stop. Saya delay bayar selama 4 bulan sebanyak RM1xxx l bulan.

Bila saya cakap nak bayar, lawyer itu cakap bukan sebab tertunggak tetapi saman sebab langgar agreement.

Ada siapa-siapa boleh bagi pendapat?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
149 Answers
« Previous   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   Next »  Last »

answered on Mar 21, 2017 at 04:49
by   mike
Adakah info dalam ni semua benar?

Kerana forum ini forum awam, maka sesiapa saja boleh memberi respons. Selain si mangsa  si pengutip hutang juga boleh memberi respons di sini. 

Untuk mengetahui atau menentukan mana satu info yang benar dengan yang tidak, kamu harus lah menjadi seorang yang berpengetahuan pada asas undang undang untuk menilai nya. 

Kamu menjadi takut sebab kamu tidak berpengetahuan. Lagi kamu ketakutan lagi ' mereka ' suka.
1 found this helpful
Helpful

answered on Mar 21, 2017 at 21:10
by   hamba
Maaf bertanya...

Banyak masalah yang dinyatakan di sini.

Adakah sesiapa yang pernah disita rumahnya ataupn hanya sekadar ugutan?
1 found this helpful
Helpful

answered on Mar 23, 2017 at 20:49
by   maysa
edited Apr 17, 2017 at 07:32
 
Sekarang ini Courts punya collector guna Whatsapp untuk minta hutang. Tak dapat call dia Whatsapp kita. 
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 5, 2017 at 03:13
by   Anwar
edited Apr 17, 2017 at 07:35
 
Debt collector Courts ada hantar surat merah mahkamah, kata nak bekukan apa harta benda. Tapi itu alamat rumah mertua. Bolehkah diorang buat macam itu? Tertunggak RM4,000 lepas itu saya bayar RM150 gaji, lepas dia hantar lagi surat mahkamah.. Ada sesiapa boleh confirmkan tak? Saya plan nak bayar bulanan RM150 sampai langsai.. pening sudah ini. Terima kasih.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 5, 2017 at 03:53
by   mike
edited Apr 17, 2017 at 08:02
 
..da hantar surat merah mahkamah..
Kalau dah warna merah, bukan lah surat mahkamah.. Takut sangat pada mahkamah kenapa?

Kalau tak ada mahkamah lagi raja lah pengutip hutang Courts Mammoth..
1 found this helpful
Helpful

answered on Apr 5, 2017 at 17:29
by   angah8080
edited Apr 17, 2017 at 08:02
 
Kalau dapat surat mahkamah dari Courts Mammoth punya peguam, kita boleh call mahkamah tak untuk comfirmkan betul ke ada kes untuk hadir ke mahkamah?
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 5, 2017 at 23:55
by   mike
kalau dapat surat mahkamah dari court mammort punya peguam kita boleh call mahkamah tak untuk comfirmkan betul ke ada kes untuk hadir ke mahkamah

Jangan call mahkamah, saperti mana mahkamah tidak akan call orang yang berhutang, mereka juga tiada masa hendak melayan kes kita melalui talipon.

Cara nya begini:
Bawak surat itu pergi sendiri ke mahkamah yang tercatit dalam surat itu.
Tiba di mahkamah pergi kaunter Pendaftaran. 
Minta salinan untuk dokumen saperti nombor kes yang tercatit pada surat itu.

Kamu akan diminta mengisi borang dan sedikit yuran.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 7, 2017 at 22:09
by   stephen
edited Apr 17, 2017 at 08:04
 
Loan with courts mammoth, if follow the agreement and make monthly payment, there will not be any trouble. Only if you do not pay according to the agreement, then you will have trouble with debt collector.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 8, 2017 at 02:10
by   jeff005
edited Apr 26, 2017 at 06:24
 
Why get into trouble from bill collectors?

I fully agree with
1. Pay back what you owe
2. Do not spend beyond your means
3. Do not hide from your creditors
4. Negotiate with creditor with commitment to repay with current means

I do not agree with
5. Masquerading as lawyers, bailiffs, police from IPK, gangsters bill collection methods
6. Involving 3rd parties like employers, neighbours, relatives of the debtors
7. Making people Judgement Debtors and Bankrupts without going thru the proper legal process
8. The unwillingness of most banks to negotiate
9. The interests elements which is exorbitant

It is the unprofessional, unlawful, unethical methodology of debts collection of certain groups of bill collectors that created a bigger rowdy band of bank fighters.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 24, 2017 at 10:58
by   Zemy
edited Apr 26, 2017 at 07:12
 
Saya ingin mohon bantuan...pihak Courts telah hubungi pejabat isteri saya (penjamin)  bekerja dan memaklumkan akan menahan gaji dan waran.. dan beritahu di dalam telefon akan datang bersama polis. Bolehkah Courts melakukan sedemikian?

Seingat saya isteri saya tak pernah sign untuk jadi penjamin... tak silap saya, saya hanya letak nama isteri saya sebagai untuk rujukkan mereka... bagaimana pula ianya jadi penjamin...mohon pencerahan..
0 found this helpful
Helpful


« Previous   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.