Advertisement

Courts keluarkan warran sita dan saman sebab langgar perjanjian. Adakah ini betul?

47333 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Dec 11, 2014 at 13:34
by   salmah
edited on Apr 25, 2016 at 22:43
 
Semalam saya ada dapat call dari orang tak dikenali menyuruh saya tunggu di rumah. Dia cakap saya kena saman mungkin dari bank. So barang-barang saya diorang nak sita. Saya tak faham, lalu saya tanya dia saman dari siapa... bank mana? Lelaki Melayu itu tak pasti. So dia bagi nombor talipon pejabat peguamcara untuk kes saya.

Saya call dia cakap mahkamah saman saya RM25k. Saya cakap kenapa tak ada hantar surat. Dia cakap sudah hantar surat ke pejabat saya, rumah lama dan rumah baru tapi saya tak ada received. Dia cakap saya kena masuk mahkamah 15 haribulan depan. So hari ini barang-barang saya di sita. Bila minta suruh fax letter lawyer itu macam bagi alasan. Saya takut sangat sebab dia cakap saya akan muflis. Saman itu RM25k. Jumlah barang-barang tak sampai amount itu, secara automatik melibatkan bank. Dengan bank saya ada hutang rumah dan kereta. Dia cakap nanti saya akan bankrap dan secara automatik agreement rumah dan kereta bank akan stop. Saya delay bayar selama 4 bulan sebanyak RM1xxx l bulan.

Bila saya cakap nak bayar, lawyer itu cakap bukan sebab tertunggak tetapi saman sebab langgar agreement.

Ada siapa-siapa boleh bagi pendapat?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
137 Answers
« Previous   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   Next »  Last »

answered on Feb 25, 2017 at 20:50
by   jeff005
edited Feb 27, 2017 at 07:14
 
Under Law of Contracts, any breach of the contract need recourse in the Civil Courts.

Bank Loan Contracts fall under this Law of Contracts.
( The agreements you have signed with bank for Credit Card / Personal Loan )
These are Unsecured Bank Loans. Who ask the bank to give credit, even extended credit, and to those with existing loans from other banks, who then cannot pay back? Whose fault?

Police Station does not allow such reports to be made if they are aware it is financial contract. Only can report if there are elements of fraud or cheating. Unable to repay is NOT cheating.
(I just got confirmation from the Corporal in charge of a major Police Station in Kuala Lumpur)

If you get such reports from Bill Collectors, please post here. Can go and make report to IPK.
The k/p of the bill collectors will be stated on the polis report and as such, actions can be taken on them under the Penal Code for 
1. Harassment
2. Intimidation

and if convicted, jail term plus heavy penalties.
1 found this helpful
Helpful

answered on Feb 27, 2017 at 17:32
by   Mangsa courts
edited Mar 6, 2017 at 03:32
 
Peningnya.. Mak baru call marah-marah. Mak kata dapat call dari someone, suruh saya bayar RM5,000 sebelum 12 tengah hari esok. 4 tahun lepas, memang saya ada tunggakan dengan Courts Mammoth dan sebabkan masalah kewangan yang tak dapat di elakkan, mana nak cari duit RM5,000 sebelum tengahari esok. Dia cakap kalau tak bayar RM5,000 sebelum tengahari esok, waran tangkap akan dikeluarkan dan barang-barang rumah akan disita...

Apa yang saya kena buat sekarang ni...
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 27, 2017 at 18:04
by   jeff005
edited Mar 6, 2017 at 03:36
 
Sebenarnya anda bukan mangsa. Ada beli barang dan ada tunggak wang.

Apa yang saya kena buat sekarang ni...
Blok semua nomber pengutip wang. Tiada sita akan di lakukan. Kejadian sita mesti dengan Court Order. Anda ada pernah di saman ke Mahkamah?

Jangan keliru. Jangan bayar RM10 pun kepada agent pengutip wang. Jika ada kemampuan membayar hutang, hubung terus dengan Courts bukan agent mereka. Bagi jadual membayar dengan instalments.
1 found this helpful
Helpful

answered on Feb 27, 2017 at 18:20
by   Mangsa courts
edited Mar 6, 2017 at 03:37
 
@jeff005

Anda ada pernah di saman ke Mahkamah? 
Saya tak pernah ada apa-apa saman hingga ke mahkamah.

hubung terus dengan Courts bukan agent mereka. Bagi jadual membayar dengan instalments
Masih boleh kah berbincang dengan courts untuk bayar ansuran?
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 15, 2017 at 18:56
by   feeling_meh
edited Dec 18, 2017 at 03:12
 
Nowadays debtor collector can pretend as police? lawyer? called and saying that "if you don't settle by xx:xx time, we will submit the case to court." checked and call back those number, all are unidentified, not in service number... given a handphone number  says that is lawyer handle...
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 17, 2017 at 16:59
by   unknown
edited Dec 18, 2017 at 03:14
 
Ada tak sesiapa yang boleh bagi pendapat. Kakak saya beli set bilik tidur maybe dalam tahun 2011~2012. Tahun lepas dia dah kahwin dan keluar dari rumah mak. Semalam ada orang mahkamah katanya call rumah cakap dengan mak nak sita barang dalam rumah sebab dah 7 bulan tak bayar. Saya tahu memang debt collector dan saya suruh mak abaikan sahaja call tu. Masalahnya kat sini, barang-barang tu tak digunakan dan kakak memang tak nak bayar. Jadi pada pendapat korang, boleh tak saya pulangkan balik barang-barang tu dekat Courts dan abaikan segala hutang-hutang kakak saya tu? atau maybe ada cara lain? 
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 17, 2017 at 20:54
by   mike
edited Dec 18, 2017 at 03:15
 
barang-barang tu tak digunakan
Kena berlaku adil lah, kalau tak nak pakai, bukan lah salah Courts Mammoth lagi.

kakak memang tak nak bayar.
Dia tak mampu atau sengaja tak nak bayar?

boleh tak saya pulangkan balik barang-barang tu dekat courts
Tidak boleh kerana barangan sudah susut nilai.
Kalau boleh di timbang kati, mesti bayar baki hutang nya.

dan abaikan segala hutang-hutang kakak saya tu?
Kamu boleh abaikan tetapi kakak kamu tidak boleh.

atau maybe ada cara lain? 
Bayar saja lah, tidak ada cara lain dah. Kita kena berlaku adil.
1 found this helpful
Helpful

answered on Mar 18, 2017 at 17:18
by   Esya
edited Dec 18, 2017 at 03:20
 
Macam mana ini? Saya dah risau dia telephone saya tadi cakap dia akan ambil tindakan dan dia akan keluar kan surat saman tu... baki saya kena bayar RM18,000 and saya tak ada duit lagi sekarang. Yang saya betul-betul risau itu dia cakap akan sita semua barang dalam rumah, even bukan nama saya pun... dan tinggalkan hanya makanan dan pakaian saja.

Tolong lah someone make me clear about this... betul kah tidak? Kalau betul mereka sita mana tempat nak pergi?
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 18, 2017 at 18:45
by   mike
edited Dec 18, 2017 at 03:22
 
Saya dah risau dia telephone saya tadi cakap dia akan ambil tindakan dan dia akan keluar kan surat saman tu/b]

Jangan risau, itu gertakan saja. Selepas ini mereka akan call kamu dan cakap lori mahkamah on the way. 

Yang saya betul-betul risau itu dia cakap akan sita semua barang dalam rumah, even bukan nama saya pun... dan tinggalkan hanya makanan dan pakaian saja

Wahhh... betul betul brutal ya.. Mahkamah Malaysia, boleh keluarkan Perintah sita barangan bukan milik kita sampai tinggalkan hanya makanan dan pakaian saja. 

Ada mereka cakap mentol lampu rumah pun mereka akan cabutkan dari plug?
1 found this helpful
Helpful

answered on Mar 21, 2017 at 02:45
by   Amir
Saya baru je lepas jadi mcmni . Mak saya hampir terkena serangan jantung kemudian bapa saya pulak sakit . Saya tak ada hala tuju tadi . Bila saya baca laporan dalam ni baru saya dapat jawapan 

Adakah info dalam ni semua benar?
0 found this helpful
Helpful


« Previous   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.