Advertisement

Courts keluarkan warran sita dan saman sebab langgar perjanjian. Adakah ini betul?

61931 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Dec 11, 2014 at 13:34
by   salmah
edited on Apr 25, 2016 at 22:43
 
Semalam saya ada dapat call dari orang tak dikenali menyuruh saya tunggu di rumah. Dia cakap saya kena saman mungkin dari bank. So barang-barang saya diorang nak sita. Saya tak faham, lalu saya tanya dia saman dari siapa... bank mana? Lelaki Melayu itu tak pasti. So dia bagi nombor talipon pejabat peguamcara untuk kes saya.

Saya call dia cakap mahkamah saman saya RM25k. Saya cakap kenapa tak ada hantar surat. Dia cakap sudah hantar surat ke pejabat saya, rumah lama dan rumah baru tapi saya tak ada received. Dia cakap saya kena masuk mahkamah 15 haribulan depan. So hari ini barang-barang saya di sita. Bila minta suruh fax letter lawyer itu macam bagi alasan. Saya takut sangat sebab dia cakap saya akan muflis. Saman itu RM25k. Jumlah barang-barang tak sampai amount itu, secara automatik melibatkan bank. Dengan bank saya ada hutang rumah dan kereta. Dia cakap nanti saya akan bankrap dan secara automatik agreement rumah dan kereta bank akan stop. Saya delay bayar selama 4 bulan sebanyak RM1xxx l bulan.

Bila saya cakap nak bayar, lawyer itu cakap bukan sebab tertunggak tetapi saman sebab langgar agreement.

Ada siapa-siapa boleh bagi pendapat?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
162 Answers
« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

answered on Nov 16, 2016 at 00:09
by   mike
 dtg seorg lelaki kata dari peguam bla bla bla.Siap bawa fail2 yg tertera hutang nye smpi 25k
Ada ke  tidak dia serahkan surat arahan bermeterai dari mahkamah untuk sita?
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 17, 2016 at 17:56
by   hana
hai semua...saya pun ada berhutang dengan courts pada tahun 2015.  barang yang saya beli adalah hp.  tahun lepas saya dibuang kerja disebabkan oleh masalah syarikat.  so bayaran saya tertunggak selama 9 bulan.  Pada August 2016, saya dapat panggilan dari debt collector courts menyuruh saya buat pembayaran RM800 iaitu separuh daripada tunggakan penuh RM1600.  disebabkan takut saya pun pergi bayar RM800.  Bulan 10 ari tu, ada org kol ckp datang rumah sita barang.  lepas saya cakap ngn mereka saya nak buat report polis sbb mengugut saya untk sita barang tanpa surat mahkmah, mereka tak lagi telefon saya selama beberapa minggu.  baru2 ni sy terima lagi satu call memberitahu tunggakan saya ada RM1140 dan minta saya jelaskan RM600 hari ni. sy x mmpu dan debt collector yg biadap tu memaki hamun saya dan terus letak call.  sy terus call collection deprtment courts dan salah seorang pegawai minta saya datang esok ke courts cheras untuk buat repayment schedulu.  cara mereka cakap pun agak biadap.  apa yang perlu sy lakukan sekarang..mereka ugut nak sita barang rumah mak saya..
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 18, 2016 at 22:41
by   PENING
SAYA DPT FAX TADIDR COURTS.

DALAM FAX TU DIORANG TYPE.

PER: PEMBERITAHUAN NIAT UNTUK MEMBAWA TINDAKAN MAHKAMAH.

DAN TINDAKAN SERTA MERTA SEPRTI:

1. ORDER WSS
2. PEMOTONGAN GAJI
3. WARANT TANGKAP
4. ORDER CAVEAT RMH
5. PEMBEKUAN AKAUN ,KWSP DAN PASSPORT.

BOLEH KE DIORANG BUAT PEMPEKUAN TU. SAYA ADA CLL SYARIKAT PEGUAM TU DAN WUJUD (HARITHNA & PARTNERS)
CUMA BARANG DA ADA KAT KMPG. KAMI X DDK PADA ALAMAT RMH YG DIORANG ADA. DAH SETAHUN SY X BEKERJA. BARU JE BERAPA BLN START KERJA DA DPT FAXS. DIA X CLL OFIS CUMA FAX. NO PHONE SY ATAS NAMA SUAMI.

MCM MANA YE....
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 18, 2016 at 23:45
by   Pak kecik
SAYA DPT FAX TADIDR COURTS. 
Dr Courts Mammoths atau Court Shah Alam?
Bbpa jumlah di mnta?
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 19, 2016 at 00:06
by   kiki
SAYA ADA CLL SYARIKAT PEGUAM TU DAN WUJUD (HARITHNA & PARTNERS) 
HARITNA & PARTNERS itu bukan Syarkat peguam tetapi Ajensi Pengutip Hutang.

BOLEH KE DIORANG BUAT PEMPEKUAN TU.
Kalau mereka boleh buat kenapa dah lama masih tak buat buat.

MCM MANA YE....
Buat bayaran ansuran ikut kemampuan dan bayar terus dengan Courts dan dapatkan resit rasmi setiap kali. Jangan layan atau takut pada gertakan pengutip hutang. 
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 24, 2016 at 18:35
by   Adimat
Hai semua.. boleh bgi beberapa pendpat x, mcm mna nk buat di mana saya dapat call dri someone berkaitan penyitaan barang dan pasing ke no lain (0327214841) untuk sya berckap dengan Pn Hjh Salmiah untuk berkaitan tindakan civil dri mahkamah.. jika ke mahkamah kena byar rm20k dn jika sattle luar example byar kat pejbat pos, dia sruh byar rm5k.. memg sya akui ad hutang dengan CM.. tetapi di sebabkan mslah kewangan.. hampir 1tahun tertunggak.. 2 brang dlam 1 akaun dan 1 hp 1 akaun.. hp hilang dn dh wat report.. tpi x bleh buat tuntutan kerana kejdian bukan di rumah.. ap yg patut saya buat bila di ugut tuk sita barang2 dlm rumah kecuali pkaian dan makanan..
Boleh sesiapa bantu sya apa yg sepatutnya saya buat..
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 24, 2016 at 21:32
by   ninie
TINDAKAN SERTA MERTA SEPRTI: 

1. ORDER WSS 
2. PEMOTONGAN GAJI 
3. WARANT TANGKAP 
4. ORDER CAVEAT RMH 
5. PEMBEKUAN AKAUN ,KWSP DAN PASSPORT. 

tindakan di atas bukan senang2 boleh nk pohon dr mahkamah. waran tangkap perlu perintah mahkamah, potong gaji perlu surat dari persetujuan pemegang akaun (walaupun kes insolvensi sekalipun), caveat hanya boleh dimasukkan oleh pihak2 tertentu sahaja. pembekuan akaun dan penahanan pasport hanya boleh dibuat oleh pihak polis (kes-kes pecah amanah, jenayah berat, etc), ptptn, income tax, kwsp, kastam dan insolvensi sahaja. ingt senang ke nk dapatkan waran sita?? n telah diberi penjelasan oleh pihak courts lazimnya tu ayat biasa ejen kutip hutang, n yes..dorang mmg biadap. juga telah dinasihatkan oleh pihak courts untuk sesiapa yang pernah dapat ugutan dr ejen kutip hutang, boleh failkan ke tribunal pengguna ttg hal tu. 
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 24, 2016 at 22:40
by   jeff005
edited Nov 24, 2016 at 23:18
by   jeff005


The above is NOT ACCURATE and is to Scare People.

It is WRITTEN to GORIFY the work of bill collectors.

1. WSS is not common to bank debts and a very tedious process of application to court although certain banks or commercial business entities does it to scare others. But bill collectors always use this stupid threat to scare people.

2. Salaries is protected under Labour Laws. Even employers themselves cannot simply make deductions from employees salaries.

3. Owing legal bank debts is not a crime. NO WARAN TANGKAP.

4. Caveat Rumah siapa??, peminjam. penjamin? bapak, emak atau daduk nenek?

5. Pembekuan KWSP & Passport.   NONSENSE.!!!  
    It appears that there are no laws in Malaysia.
    KWSP moneys is a Joint Account between KWSP and You.
    Passport is the property of JIM-2. Not the name Holder. Only IMMIGRESEN with withdraw         or withheld the passport.

   Jeff 005
   The Jungle Law Chamber of Jeff 005
2 found this helpful
Helpful

answered on Nov 25, 2016 at 02:02
by   Wawa
Suami saya pun dpt panggilan dr ipk seremban pg ini kemudian disuruh berckp dgn laywer dr cm mengatakan ada waran tangkap kerana hutang tertunggak padahal bln lps baru buat byran rm1000 hr ini mta lg rm900 mana nak cari duit byk tu belum gaji lg tp klau dah gaji pun klau byr rm90 ke cm nti yg lain pula tertunggak
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 25, 2016 at 03:22
by   jeff005
@ Wawa

Bace keterangan di sini

https://www.lawyerment.com/answers/questions/11805/waran-tangkap-warrant-of-arrest
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.