Advertisement

Courts keluarkan warran sita dan saman sebab langgar perjanjian. Adakah ini betul?

58246 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Dec 11, 2014 at 13:34
by   salmah
edited on Apr 25, 2016 at 22:43
 
Semalam saya ada dapat call dari orang tak dikenali menyuruh saya tunggu di rumah. Dia cakap saya kena saman mungkin dari bank. So barang-barang saya diorang nak sita. Saya tak faham, lalu saya tanya dia saman dari siapa... bank mana? Lelaki Melayu itu tak pasti. So dia bagi nombor talipon pejabat peguamcara untuk kes saya.

Saya call dia cakap mahkamah saman saya RM25k. Saya cakap kenapa tak ada hantar surat. Dia cakap sudah hantar surat ke pejabat saya, rumah lama dan rumah baru tapi saya tak ada received. Dia cakap saya kena masuk mahkamah 15 haribulan depan. So hari ini barang-barang saya di sita. Bila minta suruh fax letter lawyer itu macam bagi alasan. Saya takut sangat sebab dia cakap saya akan muflis. Saman itu RM25k. Jumlah barang-barang tak sampai amount itu, secara automatik melibatkan bank. Dengan bank saya ada hutang rumah dan kereta. Dia cakap nanti saya akan bankrap dan secara automatik agreement rumah dan kereta bank akan stop. Saya delay bayar selama 4 bulan sebanyak RM1xxx l bulan.

Bila saya cakap nak bayar, lawyer itu cakap bukan sebab tertunggak tetapi saman sebab langgar agreement.

Ada siapa-siapa boleh bagi pendapat?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
155 Answers
« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

answered on Sep 14, 2016 at 17:22
by   amys
edited Oct 10, 2016 at 09:14
 
Anda boleh panggil sahaja nombor ini untuk berbincang:

03-40268733
LEGAL DEPARTMENT COURTS

Tak payah layan debt collector atau lorry driver yang call.
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 20, 2016 at 00:28
by   ketakutan
edited Oct 10, 2016 at 09:45
 
Says baru dapat panggilan jam 5 lebih tadi, dari Bahagian Pengangkutan Dan Logistik. Mereka nak datang sita barang-barang rumah esok... dan saya tanya kenapa dan dia terus bagi nombor peguam. Saya call EN. ZULKARNAI dan tanya lebih lanjut. Dia cakap atas kesalahan tunggakan pembayaran barang Courts. Dia bagi tempoh sampai tengah hari esok untuk kami setel hal ini. Apa patut saya buat?
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 20, 2016 at 00:33
by   AzuraNizam
edited Oct 10, 2016 at 09:03
 
Banyak membantu thread ini, cuma masalahnya ramai yang tak nak membaca dari awal. Berbagai penyelesaian dah diberikan, cuba scroll dan baca dari awal.
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 29, 2016 at 14:59
by   izzatiemnasir
edited Oct 10, 2016 at 09:40
 
@mangsa court

Nak tanya macam mana lepas yang naik mahkamah tu? Bayaran bulan-bulan kah macam mana? Saya kena juga. Memang ada surat. Try discuss nak mula bayar balik bulan-bulan, tapi kena settlekan juga yang tertunggak dulu kalau tak, charge RM5,000 guaman + visit rumah. Mereka dah siap call tempat kerja pagi tadi. Please advise.
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 29, 2016 at 19:25
by   cthn
edited Oct 10, 2016 at 09:07
 
Mereka boleh datang sampai ofis kita?
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 30, 2016 at 04:34
by   kiki
edited Oct 10, 2016 at 09:06
 
Mereka boleh datang sampai ofis kita?

Tidak boleh, tapi mereka ada yang datang juga mengetahui bahawa kamu ketakutan dan tidak akan buat apa apa.
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 3, 2016 at 16:28
by   Robot corp
Alhamdulillah,.Baru lepas selesaikan hutang CM yg dkt 4thn tertangguh,. Nasihat teman kalu nk settle masalah tersebut, pegi je kat kaunter mne2 cawangan CM,. Jgn berurusan langsung dgn DC,. Segala ugutan atau ancaman dr DC mengkome wat dangggg je,. Jgn dilayan,. Surat2 yg diorg bg jgn bukak langsung,. Hahahaha,. Kalu diorg dtg opis or call,. Mengkome deal dulu dgn HR opis, kate da xkoje lg kat situ,. Settle,. Then kalu ade duit tu p je la settle utk clearkan name dr CTOS,. Mmg xtenteram jiwe bile ade hutang ni, nk tido pn x lena,. Huhuhu.. pasni tobat teman xkan berutang lg dgn mne2 agensi crdt ni 
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 7, 2016 at 09:22
by   Zulkfley
Sya nk tnya, Sya adalah seorang penjamin dn Sya dpt mesej dari lawyer yg memberitahu kpd Sya yg peminjam tidak dpt jelaskan hutang yg dijanjikan akan diambil tindakan dimana barang2 akan disita/bankrap.sya nk tanya, adakah Sya sebagai penjamin trtabit sama dgn penjamin.apa patut Sya buat.hrp En dpt bntu sya
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 11, 2016 at 00:50
by   penjamin malang
saya baru petang td dapat call dr sorang lelaki kata sy kena bayar rm5300 sebab hutang bekas suami sy.tp sy cuma penjamin.bila ckp elok2 minta bayar ansur2 xboleh.selewat2 nya kena bayar akhir minggu depan.dia kata dia dr pejabat pendakwa negeri?kalau sy xsalah.bila sy setuju bayar rm5300,terus dia kata dia akan buatkan surat rayuan kepada mahkamah untuk tutup kes ni.betul ke??
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 15, 2016 at 22:59
by   Tati
Hai.  Sy baca post2 ni semua berkaitan dgn CM.dah faham tp msh nk tnya juga. Makcik sy berhutang CM xtaw lah jumlah nye brp. Pastu semalam dtg seorg lelaki kata dari peguam bla bla bla.Siap bawa fail2 yg tertera hutang nye smpi 25k. Dia mntk 6k tp pas nego2 dia suh bayar 2k haritu jugak dan 3k lg hujung bulan. Klu xbayr dia nk sita rumah makcik sy.  Dia suh keluar dgn baju sahaja lain2 xblh amik. Msalahnye betul ker mereka blh sita rumah makcik saya??? 
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.