Advertisement

Courts keluarkan warran sita dan saman sebab langgar perjanjian. Adakah ini betul?

63209 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Dec 11, 2014 at 13:34
by   salmah
edited on Apr 25, 2016 at 22:43
 
Semalam saya ada dapat call dari orang tak dikenali menyuruh saya tunggu di rumah. Dia cakap saya kena saman mungkin dari bank. So barang-barang saya diorang nak sita. Saya tak faham, lalu saya tanya dia saman dari siapa... bank mana? Lelaki Melayu itu tak pasti. So dia bagi nombor talipon pejabat peguamcara untuk kes saya.

Saya call dia cakap mahkamah saman saya RM25k. Saya cakap kenapa tak ada hantar surat. Dia cakap sudah hantar surat ke pejabat saya, rumah lama dan rumah baru tapi saya tak ada received. Dia cakap saya kena masuk mahkamah 15 haribulan depan. So hari ini barang-barang saya di sita. Bila minta suruh fax letter lawyer itu macam bagi alasan. Saya takut sangat sebab dia cakap saya akan muflis. Saman itu RM25k. Jumlah barang-barang tak sampai amount itu, secara automatik melibatkan bank. Dengan bank saya ada hutang rumah dan kereta. Dia cakap nanti saya akan bankrap dan secara automatik agreement rumah dan kereta bank akan stop. Saya delay bayar selama 4 bulan sebanyak RM1xxx l bulan.

Bila saya cakap nak bayar, lawyer itu cakap bukan sebab tertunggak tetapi saman sebab langgar agreement.

Ada siapa-siapa boleh bagi pendapat?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
163 Answers
« Previous   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   Next »  Last »

answered on Jan 31, 2018 at 15:45
by   Jam2018
edited Apr 4, 2018 at 22:52
 
@suhana,

Abaikan saja ugutan tu... Itu kerja debt collector. Mereka acah-acah saja. Mereka takkan boleh pun buat tindakan sita tu... pembohong saja. Kalau diorang kata nak bawa polis pun jangan percaya... Pertama puan minta dulu nombor kes mahkamah kalau betul (tapi tak betul pun)... mesti ada nombor kes. Boleh rujuk betul ke tindakan makamah. Selalunya tak wujud pun. Kalau puan ada sangkut bayaran tak apa. Puan rujuk terus Courts Mammoth... bayar saja sikit-sikit... Janji bayar.  Abaikan ugutan tadi okay... Saya dah lalui semua ni...
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 5, 2018 at 12:42
by   Mka Amka
edited Apr 4, 2018 at 23:02
 
Saya ada menerima panggilan dari nombor 016372404* Puan Sharifah mengatakan beliau lawyer dan nak ambil tindakan mahkamah pada saya sebab keterhutangan arwah adik saya. Yang meninggal pada 2012.

Dah banyak kali saya hantar Sijil Kematian dekat Courts. Pertama kali beliau call, saya maklumkan arwah dah meninggal. Then beliau minta hantar sijil untuk gugurkan kes.
Bila dah hantar suruh bayar juga.

Dan nak saman saya sebab hutang arwah. Sedangkan saya hanya REFERENCE bukan PENJAMIN. Tak pernah sain apa-apa pun.. 

Boleh ignore kah benda ni? Semak otak.
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 5, 2018 at 21:13
by   mike
Boleh ignore ke benda ni. 
Boleh. 

Semak otak
Jangan risau. Tak perlu layan, mereka nak duit saja tuu.
Kalau terasa nak settle, pastikan berurusan terus dengan Courts Mammoth.
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 8, 2018 at 10:19
by   mohamad
edited Apr 4, 2018 at 23:08
 
Mohammad diatas keingkaran dan penipuan, satu laporan akan dibuat terhadap anda untuk membolehkan pihak guaman menfailkan saman dalam masa 2 hari untuk mendapat perintah mahkamah yang membolehkan satu notis perintah sitaan / lelongan harta benda / senarai hitam CTOS / CCRIS terhadap anda. Pembekuan akaun bank, pembekuan passport dan pembekuan caruman KWSP akan dilakukan dalam tempoh 48 jam. Sila hubungi semua pegawai mahkamah di talian 039543250* En Nasir dengan segera untuk pengesahan.

Nak tanya betul kah memang passport semua akan di bekukan?
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 8, 2018 at 21:37
by   jeff005
edited Apr 4, 2018 at 23:10
 
Nak tanya betul kah memang passport semua akan di bekukan?
Boleh. Tetapi hanya Jabatang Imigresen boleh beku passport seorang. Sesiapa memegang passport orang lain boleh di penjara di bawah akta-akta imigresen.

Semua yang di atas di tulis oleh Bill Collectors. Just ignore their SMS.
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 13, 2018 at 21:04
by   effaa
edited Apr 4, 2018 at 23:13
 
Saya ada sedikit kesulitan.. biar Saya terangkan.. 4 tahun lepas saya ada membuat pembelian dengan pihak Courts. Barang yang saya beli, sebuah telefon tetapi saya cuma dapat pegang barang tersebut selama 2 hari kerana bekas tunang saya telah menjualkan telefon itu. Bekas tunang saya jadi penjamin masa saya mmbuat pembelian itu. Dan sebabkan telefon tu nama saya. Sekarang ni saya di bebani dengan pangillan dan surat-surat dari pihak Courts. Apa yang perlu saya buat? Sedangkan telefon tersebut tiada pada saya. 
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 13, 2018 at 22:59
by   mike
edited Apr 4, 2018 at 23:14
 
* 4 tahun lepas saya ada membuat pembelian dengan pihak Courts.
* Bekas tunang saya telah menjualkan telefon itu.
* Apa yang perlu saya buat? Sedangkan telefon tersebut tiada pada saya. 

Bayar saja lah. Tak kan Courts pula yang bersalah!
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 27, 2018 at 07:56
by   ARAZ
edited Apr 4, 2018 at 23:15
 
Baca link di bawah mungkin boleh membantu dan sebagai panduan:

http://m.utusan.com.my/rencana/utama/taktik-licik-pengutip-hutang-1.544416
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 8, 2018 at 15:19
by   Razak taib
edited Apr 4, 2018 at 23:17
 
Courth Mammoth ni hati-hati dengan pakej dia. Saya pernah terkena sebab singkat akal masa meminjam. Saya pernah membuat pinjaman flexi dahulu dan baki barang saya dalam RM5,000. Pada masa itu tiada masalah dalam pembayaran bulanan.

Tapi selepas setahun saya ingin membeli television di Courts dan ditawarkan cash out untuk pelanggan loyal dengan syarat saya combine loan lama dengan baru + diberi RM1,600 selepas seminggu. TV yang saya beli adalah dalam RM2,000. So kalau ikutkan jumlah loannya adalah RM5,000 + RM2,000 = RM7,000. Tapi sebab time tu saya berfikirkan wang cash out tu saya ambil tanpa bertanya berapa jumlah sebenar hutang dan boleh atau tidak rebate. Now saya check hutang sebenar yang saya tanggung adalah RM20,000 dan tiada rebate sebab saya ambil cash out. Bulanan adalah RM350 something. Just wow!
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 22, 2018 at 12:44
by   Ahmad
edited Apr 4, 2018 at 23:24
 
Saya baru sahaja dapat call pada jam 11.43am 22 Mac 2018. Tapi saya bagitahu mereka yang call saya itu saya adalah abang dan adik saya pergi kerja tak bawa phone. Then dia cakap penting sangat. So saya tanya la "Ada apa ya? Kalau saya boleh tahu nanti saya suruh dia call balik" then dia cakap dia nak bagi nombor reference mahkamah pada Isnin depan 26 Mac 2018 nanti katanya... sebab saya memang akui ada ambil phone yang bernilai RM3,600 since August 2017 dan saya tak pernah bayar sebab kebetulan saya dah tak bekerja. So ada apa-apa advice tak untuk case saya ni... Serious takut juga tapi phone tu tak pakai pun. Nak hantar balik rasa macam rugi la... tapi macam mana ya?... Kalau saya ke branch Courts yang terdekat then settlekan tunggakan okay tak? Sebab apa yang saya baca memang semua suruh abaikan... sebab takut sampai ke mahkamah sedangkn last month dah explain...
0 found this helpful
Helpful


« Previous   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.