Advertisement

Courts keluarkan warran sita dan saman sebab langgar perjanjian. Adakah ini betul?

47594 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Dec 11, 2014 at 13:34
by   salmah
edited on Apr 25, 2016 at 22:43
 
Semalam saya ada dapat call dari orang tak dikenali menyuruh saya tunggu di rumah. Dia cakap saya kena saman mungkin dari bank. So barang-barang saya diorang nak sita. Saya tak faham, lalu saya tanya dia saman dari siapa... bank mana? Lelaki Melayu itu tak pasti. So dia bagi nombor talipon pejabat peguamcara untuk kes saya.

Saya call dia cakap mahkamah saman saya RM25k. Saya cakap kenapa tak ada hantar surat. Dia cakap sudah hantar surat ke pejabat saya, rumah lama dan rumah baru tapi saya tak ada received. Dia cakap saya kena masuk mahkamah 15 haribulan depan. So hari ini barang-barang saya di sita. Bila minta suruh fax letter lawyer itu macam bagi alasan. Saya takut sangat sebab dia cakap saya akan muflis. Saman itu RM25k. Jumlah barang-barang tak sampai amount itu, secara automatik melibatkan bank. Dengan bank saya ada hutang rumah dan kereta. Dia cakap nanti saya akan bankrap dan secara automatik agreement rumah dan kereta bank akan stop. Saya delay bayar selama 4 bulan sebanyak RM1xxx l bulan.

Bila saya cakap nak bayar, lawyer itu cakap bukan sebab tertunggak tetapi saman sebab langgar agreement.

Ada siapa-siapa boleh bagi pendapat?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
137 Answers
« Previous   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   Next »

answered on Jan 31, 2018 at 15:45
by   Jam2018
Hi suhana.

Abaikan saja ugutan tu.. Itu keje debit collector. Mereka acah2 saja. Mereka takkan boleh pun buat tindakan sita tu..pembohong saja. Klau diorang kata nak bawa polis pun jgn percaya ok.. Pertama puan minta dulu nombor kes mahkamah kat diorang kalau betul ( tp xbetul pun) . mesti ada nombor kes . bole rujuk betul ke tindakan makamah. Selalunya xwujud pun. Klau puan ada sangkut bayaran xpe. Puan rujuk trus court mamot tu..bayar je sikit2.. Janji bayar.  Abaikan ugutan tadi ok.. Saya dah lalui semua ni..
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 5, 2018 at 12:42
by   Mka Amka
Saya ada menerima panggilan dari no 0163724040 Puan Sharifah Hj Shariff mengatakan beliau lawyer dan nak ambil tindakan mahkamah pada saya sebab keterhutangan arwah adik saya. Yang meninggal pada 2012. 

Dah banyak kali saya hantar Sijil Kematian dekat courts
Pertama kali beliau call, saya maklumkan arwah dah meninggal.
Then beliau minta hantar sijil untuk gugurkan kes.
Bila dah hantar suruh bayar jugak.

Dan nak saman saya sebab hutang arwah. Sedangkan saya hanya REFERENCE bukan PENJAMIN. Tak pernah sain ape ape pun.. 

Boleh ignore ke benda ni. 
Semak otak
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 5, 2018 at 21:13
by   mike
Boleh ignore ke benda ni. 
Boleh. 

Semak otak
Jangan risau. Tak perlu layan, mereka nak duit saja tuu.
Kalau terasa nak settle, pastikan berurusan terus dengan Courts Mammoth.
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 8, 2018 at 10:19
by   mohamad
MOHAMMAD DIATAS KEINGKARAN DAN PENIPUAN, SATU LAPORAN AKAN DIBUAT TERHADAP ANDA UNTUK MEMBOLEHKAN PIHAK GUAMAN MENFAILKAN SAMAN DALAM MASA 2 HARI UNTUK MENDAPAT PERINTAH MAHKAMAH YANG MEMBOLEHKAN SATU NOTIS PERINTAH SITAAN / LELONGAN HARTA BENDA/SENARAI HITAM CTOS/CCRIS TERHADAP ANDA .PEMBEKUAN AKAUN BANK, PEMBEKUAN PASSPORT DAN PEMBEKUAN CARUMAN KWSP AKAN DILAKUKAN DALAM TEMPOH 48 JAM. SILA HUBUNGI SEMULA PEGAWAI MAHKAMAH DI TALIAN 0395432504 EN NASIR DENGAN SEGERA UNTUK PENGESAHAN

#nak tanya betul ke mmg passport semua akan di bekukan??
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 8, 2018 at 21:37
by   jeff005
#nak tanya betul ke mmg passport semua akan di bekukan??
Bolih
Tetapi hanya Jabatang Imesgren bolih beku paspot seorang.
Sesiapa memegang lain orang paspot bolih di penjara olih akta akta imesgsen.

Semua yg di atas di tulis olih Bill Collectors. Just ignore their sms.
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 13, 2018 at 21:04
by   effaa
sy ad sdikit kesulitan . biar sy terangkan . 4 thn lepas sy ad mmbuat pmbelian dgn phak courts.brg yg sy beli  sebuah telefon tetapi sy cma dpt pegang brg trsebut  selama 2 hri krana bekas tunang sy telah menjualkan telefon itu. bekas tunang sy jadi penjamin msa sy mmbuat pembelian itu. d sebabkan telefon tu nama sy . skg ni sy di bebani dgn n pggilan dan surat2 dr pihak courts. apa yg perlu sy buat ?sedangkan telefon trsebut tiada pada sy . 
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 13, 2018 at 22:59
by   mike
* 4 thn lepas sy ad mmbuat pmbelian dgn phak courts.
* bekas tunang sy telah menjualkan telefon itu.
* apa yg perlu sy buat ?sedangkan telefon trsebut tiada pada sy . 

Bayar saja lah. Tak kan Courts pula yang bersalah!
0 found this helpful
Helpful


« Previous   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   Next »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.