Advertisement

Courts keluarkan warran sita dan saman sebab langgar perjanjian. Adakah ini betul?

52825 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Dec 11, 2014 at 13:34
by   salmah
edited on Apr 25, 2016 at 22:43
 
Semalam saya ada dapat call dari orang tak dikenali menyuruh saya tunggu di rumah. Dia cakap saya kena saman mungkin dari bank. So barang-barang saya diorang nak sita. Saya tak faham, lalu saya tanya dia saman dari siapa... bank mana? Lelaki Melayu itu tak pasti. So dia bagi nombor talipon pejabat peguamcara untuk kes saya.

Saya call dia cakap mahkamah saman saya RM25k. Saya cakap kenapa tak ada hantar surat. Dia cakap sudah hantar surat ke pejabat saya, rumah lama dan rumah baru tapi saya tak ada received. Dia cakap saya kena masuk mahkamah 15 haribulan depan. So hari ini barang-barang saya di sita. Bila minta suruh fax letter lawyer itu macam bagi alasan. Saya takut sangat sebab dia cakap saya akan muflis. Saman itu RM25k. Jumlah barang-barang tak sampai amount itu, secara automatik melibatkan bank. Dengan bank saya ada hutang rumah dan kereta. Dia cakap nanti saya akan bankrap dan secara automatik agreement rumah dan kereta bank akan stop. Saya delay bayar selama 4 bulan sebanyak RM1xxx l bulan.

Bila saya cakap nak bayar, lawyer itu cakap bukan sebab tertunggak tetapi saman sebab langgar agreement.

Ada siapa-siapa boleh bagi pendapat?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
149 Answers
« Previous   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   Next »  Last »

answered on Dec 11, 2017 at 18:54
by   Mangsa Ugutan
edited Dec 18, 2017 at 02:45
 
Dapat call daripada no 03-8777448X katanya daripada IPD Sepang nak datang rumah untuk sita barang. Suruh call Dayana 03-2721485X daripada Zaixxx Raxxxx & Co. minta buat full settlement RM9,810 sebelum pukul 12 tengah hari untuk batalkan perintah sitaan barang dari rumah saya dan penjamin serta minta saya Whatsapp resit pada no 0113985616X. Bila pergi Courts, assistant manager branch Nilai En. Halil kata, tak sampai pun amount itu. Bila call balik nombor 03-2721485X, Dayana tu dah tak berani nak jawab call. 

Adakah perlu saya buat laporan polis atas ugutan yang diterima konon-kononnya daripada IPD Sepang.

Rasa macam nak buat laporan ke tribunal pengguna je..
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 13, 2017 at 10:09
by   Mangsa lagi
edited Dec 18, 2017 at 02:42
 
Mangsa ugutan,

Kita hadap masalah yang sama, dengan orang yang sama, modus operandi yang sama. So, ada berlaku proses sita kah?
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 19, 2017 at 15:47
by   remos
edited Dec 19, 2017 at 22:26
 
Compile all report & submit to Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

Please take note as long as you have overdue payment the interest for the late payment charges will be calculated on day to day basis.

So, kira sendiri lah berapa late payment charges yang korang kena by this company.
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 19, 2017 at 18:09
by   KortOfLaw
edited Dec 19, 2017 at 22:27
 
So if report to PPIM, what did they do? What can they (PPIM) do?

The goods are purchased under Hire Purchase which is under the Hire Purchase Act. They have their legal rights to repossess the barang-barang (not sita) which is often misinterpreted. 

If not happy with this company, don't buy from them, change shopping venues. Don't buy outside one's disposable income. Period.
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 28, 2017 at 20:31
by   aiman iman
edited Jan 16, 2018 at 06:25
 
Untuk pngetahuan semua... even AKPK sendiri tak dapat membantu... bagaimana orang yang susah nak dapat bantuan? Sekuranganya pihak AKPK dtubuhkan oleh Bank Negara kena membantu bila ditanya, mereka kata... Courts Mammoth dia orang tak bantu. Boleh cakap macam itu? Ini ekoran dari kes adik saya. Apa pun sekarang kita kena viralkan kes ini kepada pihak PPIM... Itu sahaja caranya?
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 28, 2017 at 22:34
by   woon
kena viralkan kes ni kepada pihak PPIM...

Bagaimana jika mangsa bukan islam?
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 3, 2018 at 16:09
by   Jam2017
edited Jan 16, 2018 at 06:29
 
Bagaimana jika mangsa bukan Islam?

Setahu saya PPIM membantu juga orang bukan Islam... cuba semak google/facebook PPIM.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 19, 2018 at 19:41
by   Cikpuan
edited Apr 4, 2018 at 16:17
 
Saya nak minta pendapat... Tadi saya ada dapat call katanya Korporal dari IPD Klang Selatan yang mengatakan ada satu fail kes dari mahkamah untuk saya dan saman atas sebab MELARIKAN DIRI DARI TINDAKAN MAHKAMAH. Sebelum ini saya tak terima apa-apa surat untuk saya hadir ke mahkamah. Macam mana pula diorang boleh cakap saya melarikan diri?

Ya, memang saya ada tunggakan dengan COURTS MAMMOTH tapi benda ini sudah 5 atau 6 tahun lepas.. Barang pun saya dah pulang pada tahun 2012 sebab dia kata kalau tak pulang barang, akaun akan dibekukan. Tadi dia kata akan kerahkan anggota dia untuk datang ke alamat saya, tapi alamat itu alamat rumah lama. Lepas itu dia cakap, pemilik rumah baru boleh ambil tindakan atas saya sebab guna alamat palsu.. Dan dia bagi saya nombor 03-8684217* untuk bincang dengan peguam.

Bila saya tanya kes apa kat Korporal itu, dia kata dia tak boleh buka fail itu sebab saman dari pihak mahkamah, bukan dari IPD.. Saya pun da google nombor IPD Klang Selatan, nombornya sama dengan yang call saya. Memang betul kah polis yang call?

Apa yang saya perlu buat sekarang? Saya betul-betul buntu...
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 19, 2018 at 21:07
by   Cikpuan
edited Apr 4, 2018 at 16:22
 
Lagi satu, saya tengah dalam proses recovery dari depression dan anxiety. Courts betul-betul buat saya bertambah depressed. Macam mana kalau betul dia datang? Datang tempat kerja, datang rumah... Macam mana dengan pandangan anak-anak saya yang kecil lagi. Saya nak bayar tapi buat masa sekarang ini saya masih belum berkemampuan lagi.

Saya betul-betul minta kalau ada yang boleh bagi pendapat. Yang saya betul-betul risau sekarang. Betul kah yang call itu polis? Sebab nombor sama dengan IPD Klang. Saya rasa macam penjanayah sekarang. Di ugut macam seumpama saya ini membunuh orang.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 23, 2018 at 15:26
by   Suhana
edited Apr 4, 2018 at 16:23
 
Suami ada beli barang di Courts dan tertunggak selama 4 bulan. Masalah sekarang ni pihak Courts telah telifon kakak saya(yang kami beri nama sebagai orang untuk rujukan) pihak courts menyatakan akan menyita barang di rumah kakak saya kerana kami gagal membayar tunggakan tersebut.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.