Advertisement

Courts keluarkan warran sita dan saman sebab langgar perjanjian. Adakah ini betul?

53056 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Dec 11, 2014 at 13:34
by   salmah
edited on Apr 25, 2016 at 22:43
 
Semalam saya ada dapat call dari orang tak dikenali menyuruh saya tunggu di rumah. Dia cakap saya kena saman mungkin dari bank. So barang-barang saya diorang nak sita. Saya tak faham, lalu saya tanya dia saman dari siapa... bank mana? Lelaki Melayu itu tak pasti. So dia bagi nombor talipon pejabat peguamcara untuk kes saya.

Saya call dia cakap mahkamah saman saya RM25k. Saya cakap kenapa tak ada hantar surat. Dia cakap sudah hantar surat ke pejabat saya, rumah lama dan rumah baru tapi saya tak ada received. Dia cakap saya kena masuk mahkamah 15 haribulan depan. So hari ini barang-barang saya di sita. Bila minta suruh fax letter lawyer itu macam bagi alasan. Saya takut sangat sebab dia cakap saya akan muflis. Saman itu RM25k. Jumlah barang-barang tak sampai amount itu, secara automatik melibatkan bank. Dengan bank saya ada hutang rumah dan kereta. Dia cakap nanti saya akan bankrap dan secara automatik agreement rumah dan kereta bank akan stop. Saya delay bayar selama 4 bulan sebanyak RM1xxx l bulan.

Bila saya cakap nak bayar, lawyer itu cakap bukan sebab tertunggak tetapi saman sebab langgar agreement.

Ada siapa-siapa boleh bagi pendapat?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
149 Answers
« Previous   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   Next »  Last »

answered on May 4, 2017 at 11:00
by   Annonymous
edited May 15, 2017 at 04:17
 
Permasalahannya adalah kita "kebanyakkannya" yang suka berhutang... dan saya pun pengguna di Courts dan saya pun rasa apa yang semua orang rasa...

Tenang... dan kalau boleh bayar sahaja lah hutang-hutang tersebut dan ini, memang kebanyakkan orang tak perfect... mesti ada miss bayar punya... habis nak buat macam mana? Fikir-fikir balik salah kita... kita tak bayar... cuba orang hutang korang dan orang tak bayar hutang kamu, susah kan? Saya bukan pekerja Courts dan bukan balaci Courts ni, tapi debt collector yang "kurang pandai" ... kalau kita bayar dah habis, lega hati kita kan? Salah kita... kalau boleh saya pun nak hantam sahaja yang meminta hutang yang tak ada budi bicara ni... tapi nak buat macam mana, kita berurusan dengan Courts... bukan dengan debt collector, baca balik agreement... tak ada pun yang tertulis hutang akan diminta oleh debt collector... jadi tak payah risau, bukan tak payah bayar... bayar ikut kemampuan, still okay... pergi Courts, minta sambung balik bayar tu, maybe mereka ada budi bicara sikit.....
0 found this helpful
Helpful

answered on May 5, 2017 at 16:43
by   madline
edited May 15, 2017 at 04:18
 
Saya pun baru sahaja kena call daripada pihak Courts Mammoth ini suruh bayar barang walaupun barang sudah dia orang ambil kena bayar juga.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 6, 2017 at 20:25
by   Mangsa
edited Jun 12, 2017 at 08:24
 
Final Reminder + Repo order
Payment Overdue COURTS S/B: Mrs Xxxxxx
Overdue by 5 Jun 17 RM979
Date Last Paid 06/12/2016

Kindly do the necessary to remit the overdue amount RM1,333 to us before 06/06/2017! If you fail to do, we have no alternative to send you L.O.D by our lawyer to recover the sum RM 3,369 + legal fee, your bank account, ATM will be blocked.

Please do not hesitate to contact us if you have further clarification on this.
Saya nak tanya, tadi ada dapat mesej dari Courts. Memang dah elak-elak blok semua nombor dari mereke. Tapi mereka hantar mesej ini, betul kah? Memang akui ada masalah berkaitan penunggakan hampir 6 bulan itu. Cadang nak bayar lepas-lepas Raya nanti. Minta penjelasan. Terima Kasih.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 13, 2017 at 00:01
by   Ezana
edited Aug 1, 2017 at 10:42
 
Semua cerita diorang kena itu ini which kita semua dah tahu itu lah cara Courts. Not helping jika begini. Stop telling bagaimana Courts treats your case. Buang masa. Ada sesiapa yang boleh kongsikan bagaimana pengiraan sebenar untuk baki hutang yang lama? Dan adakah KPDNK bantu untuk sesiapa yang pernah melaporkan kes yang sama? Jika ia berkaitan bank dan besar amount, saya fikir adalah lebih baik anda rujuk kepada pihak bank. Yang menjadi misteri kebanyakkannya tentang Courts Mammoth. Sejauh mana kesan kepada kita.  Sama ada kita sebagai penjamin, pembeli kita perlukan maklumat sebegini. Bukan nak baca kisah-kisah orang beli apa, quality barang yang dibeli dan berapa total pinjaman dan faedah yang telah dikenakan oleh Courts. Ianya tidak membantu kita semua. Terima kasih - me as a Courts Mammoth customer because of friend.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 14, 2017 at 20:07
by   ajue
edited Aug 1, 2017 at 10:52
 
Tapi Courts boleh ambil tindakan ke atas penjamin? Mereka nak sita harta penjamin. Boleh ke macam itu? Siap kata nak keluar surat sita? Patut bukan keluar surat saman dulu?
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 5, 2017 at 18:00
by   Siti
edited Aug 1, 2017 at 10:53
 
Boleh kah Courts Mammoth abmil tindakan ke atas referral? Kita pun tak tau kita jadi referral. Tiba-iba dapat panggilan dari polis nak datang sita rumah sebab tak bayar hutang Courts Mmamoth. Orang lain yang pinjam tapi orang lain pula kena sita rumah.
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 1, 2017 at 20:09
by   Azmi
edited Dec 13, 2017 at 20:49
 
Kes saya pula, orang lain yang hutang, tapi saya pula yang diganggu... nak sita barang dan sebagainya. Hampa sungguh!
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 16, 2017 at 03:53
by   Lili
edited Dec 13, 2017 at 20:52
 
Kes saya pula... sudah dekat 3 tahun Courts Mammoth tagih hutang pergi mahkamah, sudah kena tarik semua barang dan nama pun sudah di CCRIS dan CTOS sebab mereka. Macam mana nak settle selain bayar balik dengan mereka..
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 21, 2017 at 00:36
by   joejambul
edited Dec 13, 2017 at 20:54
 
Boleh kah saya bayar Courts Mammoth secara ansuran seperti biasa, sebab mereka minta saya bayar RM1,500. Saya mana ada wang. Buntu!
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 24, 2017 at 22:42
by   Random
edited Dec 13, 2017 at 20:56
 
Sudah berhutang tak reti nak bayar! Orang nak pakai TV besar, kau pun nak pakai TV besar. Dah dapat call macam-macam, bising pula.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.