Advertisement

Tindakan mahkamah dan masalah hutang kredit kad

12427 Views  ⚫  Asked 4 Years Ago
asked on Oct 31, 2013 at 20:06
by   Liza
edited on Apr 11, 2016 at 10:05
 
Saya ada masalah hutang kredit kad dengan 2 bank. 1 kad RM5k dan satu kad lagi RM4k. Dan saya juga ada personal loan baki RM3800. Saya cuma ada masalah untuk bayar 2 kredit kad ini sahaja since 3 bulan lepas.

Bukan saya tak nak bayar tapi tak mampu. Saya tunggu bonus masuk untuk settle kan hutang lain. Sebelum ini saya buat bisnes kecilan tapi sejak ada anak masa saya terbatas. Saya sangat bermasalah dengan Hxxx Lxxxx bank. 2 bulan lepas saya dipaksa bayar RM2k supaya tidak dikenakan tindakan undang-undang. Mereka mengugut untuk call tempat keja saya. Saya sangat tertekan. Saya merancang nak dapatkan khidmat AKPK tapi masa terhad kerana saya di Langkawi. Sekarang, Hxxx Lxxxx still tak henti-henti mesej seperti ugutan nak saman dan macam-macam. Boleh tak bagi pendapat mengenai masalah saya ini. Terima Kasih.
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
18 Answers
 1   2   Next »  Last »

answered on Nov 3, 2013 at 17:27
by   faqs
edited Apr 11, 2016 at 10:11
 
Debt collector... baru 3 bulan? I pernah 3 tahun... hehe... dari bank yang sama dengan puan. Dia nak call pejabat, biar sahaja lah. Just cakap saya tak ada duit nak bayar dan hang up. Dia call lagi dan cakap benda yang sama dan lagi dan lagi dan lagi. Jangan risau... hutang tak lebih RM30k.
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 6, 2013 at 22:27
by   RajaR
edited Apr 11, 2016 at 10:13
 
Huiyo.. bunyinya bukan macam bank, tapi macam ejen kutip hutang.

Jangan risau. Memang taktik bedebah pengutip hutang ni nak malukan kita sampai kita rasa tertekan dan bayar. Kalau tak dapat kita dia akan kecoh pada adik beradik kita lah, majikan lah, macam macam..

Saya pernah kena, jadi saya tahu perasaannya macamana. 

Kes ni belum serius sampai ke AKPK. Cuma pastikan tiap bulan bayar.  RM250 tak mampu?  Bayar RM100.  Tak mampu juga? Bayar RM50.  Tak boleh juga?  RM20!  Tak boleh juga?  Berapa yang boleh?  Hatta RM5 pun yang penting bayar..  macam tu nanti bank tak boleh kata yang kita tidak mahu bayar.. cuma tak mampu sahaja nak bayar penuh.

Jangan pula dah dapat bonus nanti tak bayar pula.. Kad kredit ni bunganya tinggi.  sebulan tak bayar penaltinya sampai setahun kita rasa.

OK?  Jangan risau, perkara ini kecil saja.. yang penting kita tanganinya sebelum terlewat.
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 7, 2013 at 13:06
by   vkpc
Don't listen to RajaR bad advice.
If you keep paying in small amounts, you can be made a bankrupt.
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 7, 2013 at 14:10
by   RajaR
Kalau kenal syurga neraka, taulah hutang macamanapun kena bayar.

Kalau nak lari daripada hutang, nak berpatah arang berkerat rotan boleh juga, dapat di dunia ni lepaslah.. di akhirat esok siapa yang rugi?

Yang penting kena bincang struktur balik hutang.  Taktik bayar sikit tu supaya bank tahu niat kita mahu bayar.  Kalau tak mahu bayar itu cerita lain.. taktik lain.. itu boleh dengar cakap vkpc..
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 7, 2013 at 15:52
by   lawnovice
edited Apr 1, 2018 at 01:01
 
Can please clarify why pay small amount can make you bankrupt?

As I know, if you go on paying small amount, you're giving the bank the 6 years advantage duration to sue you.

From law view point, vkpc is right but from moral view RajaR is right.

Blame the stupid law and stupid judges/lawyer who drafted such a law to encourage people not to pay according to their ability.
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 8, 2013 at 22:25
by   RajaR
You got that spot on, lawnovice.

RR
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 11, 2013 at 19:01
by   Avatar
edited Apr 1, 2018 at 01:00
 
I agree with RajaR..
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 13, 2014 at 23:56
by   Aishah
edited Apr 11, 2016 at 10:18
 
Tanya pak dolah, vkvc dengan aurora. Very good advice. Yang lain saya tak kenal so no komen lah.
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 18, 2014 at 22:00
by   MFBI
edited Apr 11, 2016 at 10:27
 
Saya pun mempunyai masalah yang sama iaitu masalah hutang CC dengan MBB. Dekat RM6K dan 3 bulan tak bayar. Tapi awal bulan hari tu saya ada bayar yang saya termampu. Semalam debt collector call cakap kalau tak selesaikan semua hutang itu sehingga Jumaat ini, nanti tindakan mahkamah akan diambil minggu hadapan, dan passport visa apa semua boleh kena block. Saya cakap mana saya nak mampu bayar lump sum. Dia paksa juga suruh bayar. Sudah macam ah long saja. Saya cakap sori memang saya berhutang, tetapi saya tak mampu nak bayar nak buat macam mana. Dia cakap kalau you tak boleh bayar, nanti I cakap dengan you tak berminat nak bayar dan akan suruh bank proceed saman. Huhu.. blur seketika. Any advice?
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 18, 2014 at 22:33
by   BingungPun
edited Apr 11, 2016 at 10:21
 
Huhu .. blur seketika.. any advice?
Are you liza? If not please start your own post.

1. It is not polite to tumpang other people's thread, your situation is different.
2. To reactivate "solved issues" old threads is irritating.
3. How many more other c.c. debts you have? It is not so accurate to assume this ah long is just for MBB only.
0 found this helpful
Helpful


 1   2   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.