Advertisement

dalam proses kebankrapan

153 Views  ⚫  Asked 6 Years Ago
asked on Sep 27, 2011 at 18:02
by   nome
Salam , pada 15 tahun yang lepas, sekarang umur saya 37 thn. Dengan jahilnya saya telah menandatangani satu surat pinjaman loan  pembelian rumah bernilai rm 113 k dengan EON Bank. Dan bekas teman lelaki saya sebagai penjamin nya.dan saya penam utama. Pada masa itu saya memang langsung tidak faham proses dan syarat2 pembelian rumah ini dan amat percaya kepada bekas teman lelaki saya untuk menguruskan semuanya. . Yang saya ingat saya cuma perlu datang ke bank dan tandatangan sahaja.

Selepas beberapa tahun kami tidak sefahaman..kerana saya dapati dia mempunyai ramai kekasih..dan kami berpisah..Dan dia meng arahkan saya menandatangani satu document pelepasan hak ke atas rumah yang kami beli itu di satu pejabat  guaman.. dengan alas an dia ingin menjual rumah itu kepada seorang datuk. Di sebab kan saya tidak mahu ambil tahu lagi tentang rumah itu lagi dan ingin lupakan sejarah lama, ,maka saya tandatangan sekali lagi..surat bertajuk: SAYA SETUJU UNTUK MELEPASKAN HAK RUMAH INI KEPADA  NAMA  PEMBELI ITU……………….

Berkenaan dengan rumah ini sebenarnya,, saya tidak pernah menyimpan apa apa dokumen pun apatah lagi untuk menduduki dan melihatnya.. Saya pun telah berpindah ke kuantan dan telah berumah tangga dan bekerja .

Selepas beberapa tahun saya dapat surat dari syarikat guaman mengatakan yang saya ade hutang dengan EON bank ..124k lebih.. saya pergi ke syarikat guaman itu dan mengatakan  saya telah menandatangani surat pelepasan hak. Malangnya atas kejahilan saya lagi saya tidak mengambil sebarang salinan bukti tandatangan saya. Hu hu…pihak guaman itu pun tidak memberi pandangan apa apa pun.. saya pulang ke kuantan.. dengan  mengangap kes ini selesai..

Pada satu hari apabila saya ingin membuat pinjaman asb loan di maybank.  Loan tidak lulus kerana  nama saya telah di blaclistkan..hu hu..

Pada tahun 2010., rupa rupa nya rumah itu telah dilelongkan oleh bank dan sudah ade pembeli nye dengan harga rm80k shj. Baru saya tahu yang saya sepatutnya pergi kepada pihak Bank pada masa itu untuk selesaikan nya..bukan syarikat guaman itu.  Hu hu
Apabila saya minta budibicara dan minta rayuan dengan degan pihak bank, bank arah saya bayar baki rumah itu dan dengan interest nye sakali. Hu hu.. mana saya nak cari duit sebanyak itu. Maka saya buntu dan berdiam diri saja.

Kini akaun cimb saya telah di bekukan, dan saya telas dijatukan proses
kebankrapan tahap 1.

1. APAKAH YANG SAYA PERLU LAKUKAN SEKARANG??
2. ADAKAH TINDAKAN MEMBIARKAN MUFLIS ITU PALING BAIK.
3. SETELAH SAYA BANKRAP BOLEHKAH SAYA MERAYU UNTUK PELEPASAN DENGAN KES SEPERTI SAYA. (KES TERANIAYA).
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]

Know someone who can answer? Share a link to this question via email, Google+, Twitter, or Facebook.

Your Answer

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.Advertisement