Advertisement

cintai global holdings penipu

820 Views  ⚫  Asked 4 Years Ago
asked on Apr 19, 2013 at 11:40
by   ernie
saya pun baru2 17 april 2013 ni ada terima panggilan katanya penasihat undang2 syarikat cintai global holdings nilah. dia ugut nak keluarkan surat saman sebanyak rm3000. bila saya kata nak batalkan dia kata  kena bayar rm599 dan dia akan hantar surat pembatalan keahlian yg ditandatangan pengarah. tp dia suruh bayar sblm pukul 1 jugak. bila saya kata nak repot pollis dia kata repotla dan dia akan hantar surat saman pada saya. so saya suruh dia bagi saya masa utk bayar rm599 sebab saya dah serabut sebab tiap tahun saya dapat panggilan sama suruh renew kad padaahal xpenah guna pun kad tu. saya join pada 2006 dan itupun lepas tertipu dengan caller. dia xmention dari this company. lepas potong duit dari kredit kad baru dia bagitahu.. macam mana n pada siapa nak buat aduan? geram sangat dah ni.. yg saya pelik kalau ko penasihat undang2 or watever kenpa guna hp no 0123323967 dan bukan ofis? kata dah 15thn published.. n siap sms pada saya no akaun sbb saya kata xnak potong kad kredit tp nak bank in.. tp ayat xde gaya lawyer langsung.. gaya nak duit orang je.. perlu ke kita bayar walhal kita xde sign apa2 dokumen pun.. saya bercadang nak ke tribunal tuntutan pengguna..
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
11 Answers
 1   2   Next »  Last »

answered on Jul 22, 2013 at 20:00
by   Azlan
So mcmana status sekarang? Dah settle ke dengan Cintai Global tuh>
0 found this helpful
Helpful

answered on Oct 5, 2013 at 19:23
by   Hadi
saya pun baru terima panggilan pada hari ini 5 oktober 2013 dengan ugutan yang sama katanya penasihat undang-2 CINTAI GLOBAL HOLDING yang akan keluarkan surat saman sebanyak RM 3000 tapi saya pertikai sebab semasa saya ditawarkan keahlian dengan pembayaran sekali sahaja seumur hidup sebanyak RM590 yang dipotong melalui kad kredit pada tahun 2006 juga.Perkhidmatan dari keahlian ini tidak pernah digunakan oleh saya . Lebih kurang dua tahun daripada itu saya terima panggilan yang mengarahkan saya membuat bayaran sebanyak RM590 untuk setahun memperbaharui keahlian  . Saya tidak melayan arahan itu dan memberitahu saya tidak mahu lagi menjadi ahli . Dan hari ini saya menerima panggilan ugutan untuk menghantar surat saman sebanyak RM3000 kononya dari penasihat undang-2 syarikat tersebut yang bernombor 0123395027 ugutanya sama seperti yang diterima oleh pihak Encik . Jadi saya ingin tahu macam mana Encik selesaikan masalah ini .
0 found this helpful
Helpful

answered on Oct 7, 2013 at 15:06
by   farid001
En. Hadi,
saya cadangkan kalau diorg ni call lg, beritahu yg en. hadi hanya akan buat keputusan samada nak bayar atau tak selepas mahkamah buat keputusan atas kes company diorg yg didakwa di mahkamah. Hearing/mention utk kes ni 8 & 9 oktober (kalau tak silap).
0 found this helpful
Helpful

answered on Oct 7, 2013 at 22:01
by   cintai global
Cl the manager 0123302359
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 17, 2013 at 22:31
by   rinna
Sya pun baru sahaja menerima panggilan yg sama sepertimana en hadi terima tadi 17/12/13. Apa tindakan yg perlu saya buat. Dan apa keputusan mahmakah?
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 16, 2014 at 19:44
by   as kuching sarawak
pada hari ini iaitu 16.1.2014, iaitu pada pukul 12.19tgh hari saya ada menerima panggilan telefon kononnya daripada peguam Cintai Global Holding. beliau iaitu Encik Hamid memberitahu saya bahwa saya akan disaman kerana tidak menjelaskan yuran keahlian sebanyak RM599.00. saya pernah menerima ancaman yang sama pada hujung tahun lepas iaitu mereka meminta saya membayar yuran keahlian, kalau tidak saya akan disaman sebanyak RM3000.00. Encik Hamid yang menghubungi saya menggunakan nombor 0125484569.
keterangan beliau tidak menyakinkan dan skrip yang sama digunakan pada tahun lepas tetapi tahun lepas diterima daripada "peguam" wanita yang bernama Cik Ina Abdul Rahman. pada permulaan, mereka menawarkan pakej tersebut yuran keahlian hanya perlu dibayar sekali seumur hidup tetapi sekarang kenapa kes ini timbul sedangkan saya tidak pernah menggunakan perkhidmatan mereka dan menandatangi sebarang dokumen perjanjian dan dokumen bertulis. saya sudah merujuk kes inikepada pihak polis dan Kementerian Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna. mereka menasihati saya supaya tidak mengendahkan panggilan tersebut sehinggalah dokumen yang sah dihantar kepada saya. kepada pengurus,pengarah, pemilik Cintai Global Holding, sila beri nombor telefon pejabat anda supaya kami senang menghubungi jika terdapat sebarang masalah. saya rasa tertipu dan tidak berbaloi melanggan perkhidmatan syarikat anda yang tidak mendatangkan faedah kepada saya selama ini. AGI IDUP AGI NGELABAN!!
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 24, 2014 at 20:56
by   Anonymous
Today,24/1/2014...my mom also got a phone call by this company and the same case occured,they ask for rm699 or they will sue. Penasihat undang2 mereka sendiri call mtk jelaskan duit rm699 tu utk termination dan mtk jelaskan sebelum jam 6 petang,jika tidak akan saman rm3000.

Alhamdulillah i found this forum and followed nasihat dr sini,xbayar kepada mereka selagi belum hantar black and white. Thanks for u all.

My mom got their account number from:
Mila bahagian pembatalan,
5621 4240 4730 WESTS DYNAS MARKETING (MAYBANK)
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 5, 2014 at 14:57
by   zaza
Got call also yesterday..same modus operandi..the phone no 0125710569..from linda (tp suara mcm indian) dr jefri co jln pudu..luckily a lot of friends bg the good feedback n one referred me to this forum. And got my paksu's advice saying that inorder for them to proceed with summon..they have to send notice of demand first..only then they can summon u..one mire thing..they cannot proceed when it is more than 6 years. Jyst now call again..when i told that and ask for the documents that i've signed..she said she wants to email me..just wait n see..i'm going to proceed with tribunal pengguna n police report..when i read all the trail..dh byk tahun..still active lg..how to make them stop?? I'm willing to help..
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 9, 2014 at 18:57
by   ryzal
Saya baru terima panggilan hari ini dari talian 0125710569 yang menyatakan panggilan dibuat dari pejabat peguam Burhanuddin mengenai status keahlian yang tidak diperbaharui. Mereka minta saya bank in RM699 untuk membuat penutupan akaun dengan Cintai Global pada hari ini juga dan jika tidak boleh hari ini pilihan lain dalam minggu ini (sebelum 11/4/2014). Saya sedang blur dan tidak pasti mengapa ketika ini baru syarikat berkenaan baharu nak mengambil tindakan begitu sedangkan saya tidak menggunakan apa jua perkhidmatannya. Kalau ikutkan syarikat pelancongan yang lain hanya bayar sekali setahun sahaja dan jika tahun berikutnya ingin sambung mereka akan promosi lagi sekali serta tiada paksaan. Akhirnya kakitangan peguam itu menyatakan jika tidak boleh bayar maka mereka akan hantar surat majistret untuk hadir ke mahkamah di KL nanti. Apa boleh buat saya beritahu baiklah. Sekian...
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 10, 2014 at 12:49
by   farid
kalau saya dapat call lg dari syarikat penipu ni lg, saya akan maklumkan pada mereka yg saya dah pergi & hubungi pejabat CH & dah disahkan tak perlu buat apa2 bayaran..

1 perkara lg... bukan tugas peguam call & mintak duit kat org yg bakal disaman...saya yakin org tu penipu (bukan peguam).  cuba dapatkan nama penuh 'peguam' tersebut & nama penuh pejabat guaman. kemudian cari no phone pejabat guaman tersebut di internet. call pejabat tu & dapatkan pengesahan ada ke org yg berkenaan bekerja disitu.  saya pernah buat call ke pejabat guaman & disahkan pemanggil tu penipu & kerap gunakan nama pejabat guaman tu (saya pun dah lupa nama pejabat guaman tu).
0 found this helpful
Helpful


 1   2   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.