Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

39588 Views  ⚫  Asked 8 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by  
edited on May 28, 2019 at 01:03
 
I have the same problem where some one called me and threatened that I must upgrade to gold card if not they will continue charging me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never used their service and never signed an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complain to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
322 Answers
« Previous   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   Next »  Last »

answered on Mar 25, 2013 at 19:49
by  
bertuahnya diela sbb dah lepas dari gangguan cintai holidays.
saya dah buat aduan online di NCCC & KPDNKK tapi belum ada apa maklumbalas kecuali KPDNKK dah forward aduan saya ke Kementerian Pelancongan Malaysia bahagian Aduan Aduan, Siasatan & Penguatkuasa & saya masih lg diganggu dyna quest termasuklah seorg perempuan yg mengaku kononnya dari pejabat peguam Adli & Co.  Saya dah cek mmg tak ada nama Wanie kat Adli & Co (office di Melaka sahaja).

pagi ni wanie called lg & tanya saya setuju tak nak buat pembatalan & bayar RM599. Saya bagitau dia saya dah minta beberapa document dari Sonia yg kerja kat dyna quest (saya dapat tahu wanie & sonia bergilir2 mengaku dari pejabat peguam - both of them actually from dyna quest). saya juga minta wanie fax pada saya procedure kalau saya nak buat bayaran pembatalan tp malangnya si wanie ni tak paham apa itu procedure.

selain dari itu saya ada minta nama penuh wanie tapi dia taknak bagitau. katanya kawan2 dia pun tak tau nama penuh dia.  saya bertegas nak nama penuh & no. ic. dia.  Katanya (dgn nada suara bengang) dia akan sms pd saya tp saya rasa dia takkan sms sbb saya ada mentioned yg peguam saya perlukan maklumat tu. bila saya tanya nama Adli & Co yg penuh dia sebut Adli & Co, Advocates & SOLUTION.  nampak sangat penipu yg tak #####al sebab 'solicitors' jadi 'solution'. byk kali saya suruh dia ulang nama tu & dia tetap sebut 'solution'.

btw, wanie ada fax terms & conditions utk ahli kelab platinum. di bahagian bawah (No. 15) ada menyatakan pembatalan akan dikenakan bayaran RM599. lepas dia fax tu, dia called saya lagi.. saya tanya dia kenapa font no. 15 tu tak sama dgn yg lain2 (selain no. 15, no. 2 pun tak sama - seperti terms yg asal dipadam & ditaip semula, ejaan pun ada yg salah). Wanie tu tak faham apa itu font so saya jelaskan bentuk tulisan tp katanya itu saja yg cintai holidays fax pada dia.

hopefully, aduan kita semua ke NCCC & KPDNKK akan menyebabkan cintai holidays dikenakan tindakan & moga2 lepas ni diorg tak akan ganggu saya lg.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 26, 2013 at 21:25
by  
Received a call from "Cik Ieda -0123395027 first said from laywer office then Cintai Malaysia.. to pay Rm599.00 or face summon rm1800.
Almost agreed to pay partially..then saw this forum. They give me time until tommorrow 27th march 6pm to make the payments or legal notice will be sent. Any idea what should i do? I told them never used the service even once and the FREE hotel voucher also not used. She reply ok. To cancelled just pat rm599 by credit card or rm600 by cash. My account with Cintai Malaysia will be closed. They wont proceed with legal action.
Should I pay or not.. please advise.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 27, 2013 at 13:49
by  
nasihat saya:
1. kalau ieda tu call lg, tanya dia dari lawyer firm mana, address, contact details.  Not to forget tanya nama penuh ieda tu, ask for ic no too (si wanie yg call saya tu taknak bgtau nama dia... kata nak sms tp harammmmm..)
2. ask for document (terms & conditions: cuba check kalau2 nampak document tu mcm diubah coz saya punya nampak macam item no. 15 mcm ditaip semula & ada typo error. ada juga item lain yg macam diubah; document yg mengatakan u kena bayar yuran tahunan/bayaran2 lain; any agreement yg u dah sign masa mula2 beli membership atau lain2 document yg u rasa boleh bantu u).
3. ask for account no. - kata nak bayar guna cash. NEVER GIVE THEM YOUR CREDIT CARD NO. kalau dia tanya kenapa tak nak guna credit card...pandai2 la u fikir.
4. contact lawyer firm 'tempat kerja' ieda & tanya wujud atau tak ieda ni kat situ.  boleh cari contact details online/website malaysian bar. Normally diorg akan mengaku dari Adli & Co.
5. buat report/complaint - NCCC & KPDNKK. ceritakan dari A-Z. mention sekali si ieda tu mengaku kerja di pejabat peguam (details).
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2013 at 21:44
by  
May God... I just received this call from 012-3350652 girl name nivi asking me to pay RM600 for cancellation or proceed with legal letter RM1800. Which is I already asked them to cancel since 2007 due to them forcing me to upgrade the card. Which is I never agreed on it.
Just now I did agree to her to pay RM600 after 2 days and after discussion with my sister, I did sms her back and asking her company details and fax me the copy of agreement that saying I need to renew every year, which she claimed that I didnt read in the contract.
I feel so relieved when I saw this website.. God Bless You All
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 4, 2013 at 16:13
by  
Hi all, same to me, I just received a call from Nivi(60123323967) yesterday, saying that why I do not renew my membership, and now they going to give me a saman about RM2k together with lawyer fee or another option to terminate the membership by paying RM600.

According to her, when I signup the membership, I have to pay for another 2 or 3 years accordingly. Then I said, the sales person didn't told me about that. She said "You didn't read the contract"

She: You want to terminate by paying RM600 or through lawyer with min RM2K.
Me: I want to cancel the membership
She: Can you give me your credit card no?
Me: I don't use credit card
She: Then you bank in money to me
ME: OK, please send me the detail
She: when can you make the payment? by today?
Me: No, tomorrow 5pm
She: Too late, our office already close, 2PM can?
Me: OK

** The conversation is in malay & english

Here's the SMS from her.
Nie nom acc maybank 514404602779.. Sye nivi nie nom sye 0123323967.. Sebrng pertanyaan blh hubungi sye..

But, as I remember, during the time they call me on many years back, they told me it is lift time membership, I no need to pay anymore after the first payment.

After that, I do some research on this company, and I found this forum. I follow what you guys saying, request the Lawyer firm info together with lawyer name and IC no. Also her full name and IC no. Also as what Ezza said, request the copy of agreement that saying I need to renew yearly.

Now waiting for her reply.

The given bank account is not related to any lawyer firm, but "WEST DYNA QUEST SDN", which is Cintai Malaysia as well.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 12, 2013 at 05:39
by  
ini post saya yg lepas

saya pun kerap digangu...x yah crita kat sini pun sebab modus operandi sama macam yg lain lain kena.....
ni nombor yg call 1)016-226 2813 2)012-335 8627 3)019-238 8897 4)012-330 1597 5)019-274 7865 6)012-335 0923 7) 019-267 3865 8)012-335 0792 9)012-335 8677

07 Nov, 2012 08:23:28

Semalam, saya dapat call dari lawyer firm mintak saya bayar renew atau legal file akan dibuka. dia nak tau saya nak batal membership atau renew membership. saya jawap saya nak batalkan tapi saya tak nak bayar apa apa sebab kalau kredit kad yang bagi lifetime free annual fees pun takde mengada ngada mintak duit (sendiri faham maksud FREE LIFETIME). then terus dia kata dia akan semak dengan cintai2u pasal kes saya.....
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 16, 2013 at 15:41
by  
Hello everyone!

my advice to all of you yang guna credit card masa buat 1st payment dgn this company dulu ialah replace ur credit card atau tutup terus kredit kad yang uols guna utk bayar fees die dulu tu. Kalau u xigt which credit card u use then replace sume skali! i penah kene kacau dgn dorg ni...i tpu one of them yang kol i ni..i kate i xde CC but she said my CC is still active so nmpk mcm dorg ni ade link dgn org dlm bank yg bleh check CC kte. It seems that they will keep callig you if they see ur CC is actively used...So i wat replacement card then no more calls from them!kalau u replace the card but they still calling u..that means ada org dalam bank tu bagi details u..so better tutp akaun terus...i hope this advice dapat tolong uols sume (^____^)
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 19, 2013 at 11:40
by  
edited May 6, 2018 at 19:26
 
Saya pun baru-baru 17 April 2013 ini ada terima panggilan katanya penasihat undang-undang Syarikat Cintai Global Holdings inilah. Dia ugut nak keluarkan surat saman sebanyak RM3000. Bila saya kata nak batalkan, dia kata kena bayar RM599 dan dia akan hantar surat pembatalan keahlian yang ditandatangan pengarah. Tapi dia suruh bayar sebelum pukul 1 juga. Bila saya kata nak repot polis dia kata repot lah dan dia akan hantar surat saman pada saya. So saya suruh dia bagi saya masa untuk bayar RM599 sebab saya dah serabut sebab tiap tahun saya dapat panggilan sama suruh renew kad padahal tak pernah guna pun kad tu.

Saya join pada 2006 dan itupun lepas tertipu dengan caller. Dia tak mention dari this company. Lepas potong duit dari kredit kad baru dia bagitahu.. macam mana dan pada siapa nak buat aduan? Geram sangat dah ini..

Yang saya pelik kalau penasihat undang-undang or whatever kenapa guna handhone nombor 0123323967 dan bukan ofis? Kata dah 15 tahun published.. dan siap SMS pada saya nombor akaun sebab saya kata tak nak potong kad kredit tapi nak bank in.. tapi ayat tak ada gaya lawyer langsung.. gaya nak duit orang saja.. perlu kah kita bayar padahal kita tak ada sign apa-apa dokumen pun.. saya bercadang nak ke tribunal tuntutan pengguna..
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 19, 2013 at 18:39
by  
HI.. my case sama mcm Bryan. orang yang sama.. ugutan yang sama.. dan sms yang sama.. saya hampir2 nak bank in RM599 untuk terminate.. huih banyak tu.. keje penat2 bagi dekat kompeni yang b**** ni.. i join masa 2006 pun sbb tertipu dengan diorg.. tapi tak pernah guna kad ke voucher or any other service.. tak hingin.. but now rasa sangat lega jumpa this forum.. i takkan bayar.. they all xboleh saman i sebab i tak pernah sign apa2 aggreement.. jom kita sama2 report.. so u all be careful dengan perempuan nama NIVI A/P MURUGAN 0123323967. kononnya penasihat undang2 syarikat b**** ni.. ada sesapa tahu siapa sebenarnya perempuan ni? GERAM!!
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 20, 2013 at 00:36
by  
edited Jul 18, 2018 at 00:42
 
Yeah, nampaknya, bukan saya sorang saja dapat call dari pihak tertentu yang mengata pasal 'legal notice' daripada Cintai Holidays. Kononnya ada legal notice yang nak dihantar, kira saman dari Cintai Holidays la kan... offer yang dibagi - saya bleh bayar RM600 bank-in ke syarikat yang uruskan legal notice itu, kononnya nak batalkan keahlian, nak batalkan surat saman itu... kalau tak, bayar RM1800, saman itu. PENIPU! Aku dah batalkan keahlian dulu dah melalui perbualan telefon, nak bayar apa lagi? iTu sebenarnya tipu muslihat si celaka nak ambil duit cara mudah saja.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.