Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

11743 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
302 Answers
« Previous   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   Next »  Last »

answered on Mar 20, 2013 at 18:58
by   JImmy
Ladies and gentlemen, I am so lucky that I received a call form 012-3350652 just now, a malay woman said she was represented Cintai Malaysia to make this call.She said will send the Legal notice to me because I REFUESD to renew their membership and she like to help me to settle this.
Option 1:
Paid RM 600 and she will prepare the cancellation letter to me.
Option 2:
Wait for their legal notice and paid RM 1600 for summons.

I said I will research this cases with my lawyer and request her to sms her name and lawyer firm's name to me but until now still no reply...

What is going on with this country ?!?!?

After I saw all these post from you all. Thanks god!! It seemed just a new tactic to cheat our money again...

First :

"Hasil daripada siasatan pihak SSM mendapati bahawa Syarikat CINTAI HOLIDAYS (MALAYSIA) SDN BHD menjalankan kegiatan pemasaran melalui panggilan telefon. Semakan mendapati lesen jualan langsung Syarikat tersebut telah dibatalkan pada tahun 2004."

Second :
"nothing Act in Malaysia Law give the permission for any company to charge any costumer without signing any agreement"

Regards,
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 20, 2013 at 20:55
by   farid
Hi! i'm one of the victims. Baru kejap tadi dpt call dr one lady yg kononnya dari pejabat lawyer.
Macam yg lain2 cerita kat sini.. dia bagi 2 choices for me:
1. dapat surat saman & kena bayar RM1600; or
2. cancel the membership & have to pay RM600..

btw, no. yg call i tu 0123350652.

to make the story short, this girl told me that she's also a victim of cintai malaysia  & she chose to pay the RM600 (closed/cancelled the membership). She said that's the only way because at the back of the document that cintai malaysia sent for the 1st time, there's a clause saying that to close/cancel the membership, that person has to pay RM600. 

Alhamdulillah, i came across this web/thread before i make any decision.. syukur sgt2 sbb instead of making a decision, i asked her to call me back tomorrow.  I think I will answer her call tomorrow cause I think i will ask for a proof saying that I have to pay again & again (which i only paid only for the 1st time & never use their vouchers).
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 21, 2013 at 21:26
by   farid
Hi guys!

semalam lupa nak bercerita that girl (wani) yg call tu kata dia dari Adli & Co. 
harini terima lagi call dari no yg sama 0123350652 tapi dr org lain yg kata namanya Sonia dari West Dyna  Quest.  kalau dibaca mangsa2 Cintai Holidays ni ada yg bercerita Sonia ni mengaku dia legal advisor dari Adli & Co.  tp harini Sonia ni mengaku dia rai West Dyna Quest & mendapat pesanan dari Wani, their legal advisor of(yang kononnya dari Adli & Co) utk hubungi i hari ini.

I tanya sonia tu nama penuh wani & alamat Adli & Co tp katanya dia tak tahu.
Then I mintak dia fax the following document:
1. any document yang ada tandatangan i masa beli membership (sbb i terlupa samada i pernah sign atau tak);
2. terms & conditions yg menyatakan utk terminate membership kena bayar RM800 (wani cerita semalam t&c tu wujud);
3. surat dari Adli & Co yg menyatakan kalau i memilih utk terminate membership, i kena bayar RM599; and lastly
4. i nak nama penuh wani, alamat pejabat "Adli & co" & contact no.

Sonia promised to fax it to me all the document & info yg i nak tu... now i just have to wait & see..

BTW, i ada juga call Adli & Co (the real company).. the  lady yg layan i kata diorg dah pernah warning Cintai Holidays utk tidak gunakan nama Adli & Co utk  menipu.. & i jadi org ke-2 utk tahun ini yg call Adli & Co utk dapatkan pengesahan. 

So, anybody yg dapat panggilan kononnya dari Adli & Co, kalau boleh tolong call office Adli & Co utk maklumkan pasal penipuan Cintai Holidays ni utk mereka kumpulkan maklumat & bertindak ke atas Cintai Holidays.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 25, 2013 at 17:57
by   diela
dapat panggilan dari dyna quest yg konon katanye lawyer untuk cintai holidays suh bayar penutupan.sakit ati terus ku buat aduan di nccr(tribunal pengguna)..x sampai seminggu  pengurus dyna quest ashraff call kata minta maaf.siap mention x perlu bayar pape dah..kalau ada org call mintak duit terus bagitau dia..hohoho..aku dah bebas daripada penipuan cintai holidays sdn bhd
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 25, 2013 at 19:49
by   farid
bertuahnya diela sbb dah lepas dari gangguan cintai holidays.
saya dah buat aduan online di NCCC & KPDNKK tapi belum ada apa maklumbalas kecuali KPDNKK dah forward aduan saya ke Kementerian Pelancongan Malaysia bahagian Aduan Aduan, Siasatan & Penguatkuasa & saya masih lg diganggu dyna quest termasuklah seorg perempuan yg mengaku kononnya dari pejabat peguam Adli & Co.  Saya dah cek mmg tak ada nama Wanie kat Adli & Co (office di Melaka sahaja).

pagi ni wanie called lg & tanya saya setuju tak nak buat pembatalan & bayar RM599. Saya bagitau dia saya dah minta beberapa document dari Sonia yg kerja kat dyna quest (saya dapat tahu wanie & sonia bergilir2 mengaku dari pejabat peguam - both of them actually from dyna quest). saya juga minta wanie fax pada saya procedure kalau saya nak buat bayaran pembatalan tp malangnya si wanie ni tak paham apa itu procedure.

selain dari itu saya ada minta nama penuh wanie tapi dia taknak bagitau. katanya kawan2 dia pun tak tau nama penuh dia.  saya bertegas nak nama penuh & no. ic. dia.  Katanya (dgn nada suara bengang) dia akan sms pd saya tp saya rasa dia takkan sms sbb saya ada mentioned yg peguam saya perlukan maklumat tu. bila saya tanya nama Adli & Co yg penuh dia sebut Adli & Co, Advocates & SOLUTION.  nampak sangat penipu yg tak #####al sebab 'solicitors' jadi 'solution'. byk kali saya suruh dia ulang nama tu & dia tetap sebut 'solution'.

btw, wanie ada fax terms & conditions utk ahli kelab platinum. di bahagian bawah (No. 15) ada menyatakan pembatalan akan dikenakan bayaran RM599. lepas dia fax tu, dia called saya lagi.. saya tanya dia kenapa font no. 15 tu tak sama dgn yg lain2 (selain no. 15, no. 2 pun tak sama - seperti terms yg asal dipadam & ditaip semula, ejaan pun ada yg salah). Wanie tu tak faham apa itu font so saya jelaskan bentuk tulisan tp katanya itu saja yg cintai holidays fax pada dia.

hopefully, aduan kita semua ke NCCC & KPDNKK akan menyebabkan cintai holidays dikenakan tindakan & moga2 lepas ni diorg tak akan ganggu saya lg.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 26, 2013 at 21:25
by   mangsa lagi
Received a call from "Cik Ieda -0123395027 first said from laywer office then Cintai Malaysia.. to pay Rm599.00 or face summon rm1800.
Almost agreed to pay partially..then saw this forum. They give me time until tommorrow 27th march 6pm to make the payments or legal notice will be sent. Any idea what should i do? I told them never used the service even once and the FREE hotel voucher also not used. She reply ok. To cancelled just pat rm599 by credit card or rm600 by cash. My account with Cintai Malaysia will be closed. They wont proceed with legal action.
Should I pay or not.. please advise.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 27, 2013 at 13:49
by   farid
nasihat saya:
1. kalau ieda tu call lg, tanya dia dari lawyer firm mana, address, contact details.  Not to forget tanya nama penuh ieda tu, ask for ic no too (si wanie yg call saya tu taknak bgtau nama dia... kata nak sms tp harammmmm..)
2. ask for document (terms & conditions: cuba check kalau2 nampak document tu mcm diubah coz saya punya nampak macam item no. 15 mcm ditaip semula & ada typo error. ada juga item lain yg macam diubah; document yg mengatakan u kena bayar yuran tahunan/bayaran2 lain; any agreement yg u dah sign masa mula2 beli membership atau lain2 document yg u rasa boleh bantu u).
3. ask for account no. - kata nak bayar guna cash. NEVER GIVE THEM YOUR CREDIT CARD NO. kalau dia tanya kenapa tak nak guna credit card...pandai2 la u fikir.
4. contact lawyer firm 'tempat kerja' ieda & tanya wujud atau tak ieda ni kat situ.  boleh cari contact details online/website malaysian bar. Normally diorg akan mengaku dari Adli & Co.
5. buat report/complaint - NCCC & KPDNKK. ceritakan dari A-Z. mention sekali si ieda tu mengaku kerja di pejabat peguam (details).
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2013 at 21:44
by   Ezza
May God... I just received this call from 012-3350652 girl name nivi asking me to pay RM600 for cancellation or proceed with legal letter RM1800. Which is I already asked them to cancel since 2007 due to them forcing me to upgrade the card. Which is I never agreed on it.
Just now I did agree to her to pay RM600 after 2 days and after discussion with my sister, I did sms her back and asking her company details and fax me the copy of agreement that saying I need to renew every year, which she claimed that I didnt read in the contract.
I feel so relieved when I saw this website.. God Bless You All
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 4, 2013 at 16:13
by   Bryan
Hi all, same to me, I just received a call from Nivi(60123323967) yesterday, saying that why I do not renew my membership, and now they going to give me a saman about RM2k together with lawyer fee or another option to terminate the membership by paying RM600.

According to her, when I signup the membership, I have to pay for another 2 or 3 years accordingly. Then I said, the sales person didn't told me about that. She said "You didn't read the contract"

She: You want to terminate by paying RM600 or through lawyer with min RM2K.
Me: I want to cancel the membership
She: Can you give me your credit card no?
Me: I don't use credit card
She: Then you bank in money to me
ME: OK, please send me the detail
She: when can you make the payment? by today?
Me: No, tomorrow 5pm
She: Too late, our office already close, 2PM can?
Me: OK

** The conversation is in malay & english

Here's the SMS from her.
Nie nom acc maybank 514404602779.. Sye nivi nie nom sye 0123323967.. Sebrng pertanyaan blh hubungi sye..

But, as I remember, during the time they call me on many years back, they told me it is lift time membership, I no need to pay anymore after the first payment.

After that, I do some research on this company, and I found this forum. I follow what you guys saying, request the Lawyer firm info together with lawyer name and IC no. Also her full name and IC no. Also as what Ezza said, request the copy of agreement that saying I need to renew yearly.

Now waiting for her reply.

The given bank account is not related to any lawyer firm, but "WEST DYNA QUEST SDN", which is Cintai Malaysia as well.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 12, 2013 at 05:39
by   Anonymous
ini post saya yg lepas

saya pun kerap digangu...x yah crita kat sini pun sebab modus operandi sama macam yg lain lain kena.....
ni nombor yg call 1)016-226 2813 2)012-335 8627 3)019-238 8897 4)012-330 1597 5)019-274 7865 6)012-335 0923 7) 019-267 3865 8)012-335 0792 9)012-335 8677

07 Nov, 2012 08:23:28

Semalam, saya dapat call dari lawyer firm mintak saya bayar renew atau legal file akan dibuka. dia nak tau saya nak batal membership atau renew membership. saya jawap saya nak batalkan tapi saya tak nak bayar apa apa sebab kalau kredit kad yang bagi lifetime free annual fees pun takde mengada ngada mintak duit (sendiri faham maksud FREE LIFETIME). then terus dia kata dia akan semak dengan cintai2u pasal kes saya.....
0 found this helpful
Helpful


« Previous   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.