Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

13688 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
308 Answers
« Previous   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   Next »  Last »

answered on Dec 17, 2012 at 17:11
by   Mong
Hi everyone,

Cintai Malaysia Card staff really harassing, they use my credit card with my approval and false my signature on a agreement letter and keep asking for payment.

They said they will take legal action if I refuse to make payment.

Although I already told them in Y2011 to terminate my membership yet in Y2012 they still asking for annual member fees.
Do
Please drop me a help to email mong_770@hotmail.com

Your piece of advice is very appreciate. Thanks.
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 24, 2012 at 15:16
by   apitdevious
Taktik terbaru Cintai malaysia.. saya baru terima panggilan seseorang yang mangaku sebagai lawyer syarikat cintai malaysia. Katanya dia akan menghantar surat saman kepada saya kerana tidak membuat Upgrade card seperti yang mereka minta. saya diberi dua pilihan yg:

1: membayar rm599 atas nama Wise dyna quest untuk menutup akaun. katanya selepas membuat pembayaran mereka akan keluarkan surat penutupan akaun.

2. Jika tidak menutup akaun saya perlu membayar rm 15++ untuk saman dan akaun saya masih kekal.

(saya hampir tertipu untuk membuat pembayaran)

Tindakan saya:

1. Semasa perbualan saya ada meminta alamat penuh, no tel, no fax dan no pendaftaran syarikat tersebut peguam tersebut untuk tujuan pengesahan, tetapi katanya maklumat tersebut adalah rahsia syarikat. saya mula curiga dengan individu yang menelefon saya tersebut.

Pagi ini saya telah terjumpa dan membaca forum ini terlihat no tel 012 3350792 adalah sama seperti yang terdapat didalam forum. Makna individu terbabit sebenarnya bukanlah lawyer tetapi staff cintai malaysia yang menyamar.

JADI HATI HATI DENGAN TAKTIK TERBARU MEREKA INI.

rujukan dari post sebelum:
"saya pun kerap digangu...x yah crita kat sini pun sebab modus operandi sama macam yg lain lain kena.....
ni nombor yg call 1)016-226 2813 2)012-335 8627 3)019-238 8897 4)012-330 1597 5)019-274 7865 6)012-335 0923 7) 019-267 3865 8)012-335 0792 9)012-335 8677"
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 8, 2013 at 21:35
by   Vctim
Same old stories, but one very cunning sms fm them. They sms me through this, 0193888274 - West dyna marketing 5621 4240 4730 maybank acc, must pay rm300 for termination of life time membership frm Cintai Malaysia..att Sonia legal advisor (Adli & Co advocates and solicitors, pudu,kl. Fax number 03 92810610 or email  west dynas@yahoo.com. Kindly do the payment before 6pm. TQ..I WAS ABOUT TO BANK IN TO THEM, UNTIL I SAW THIS FORUM. Tq for the information guys..
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 23, 2013 at 15:09
by   Puan Mars
saya terima panggilan spt anda semua isnin 21.1.2013, suruh byr rm599 tp kemarin sy dah hntr sms suruh dia pos 2 surat iaitu srt guaman yg berkaitan byrn tertunggak rm1800, dan surat pembatalan kad yg memerlukan sy byr rm599. Tp dia blm reply msg sampai skrg. Sy hanya akan byr slps terima 2 surat ini,itupun setelah buat pengesahan dgn pihak2 yg berkenaan trmasuk polis. Setelah terima surat sy akan buat repot polis dulu...
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 25, 2013 at 20:47
by   Victim
Ohmaiigott! Thanks all for your info. I received a call from Sonia (Adli & Co) but my fren ask me to google the lawyer firm but I only found one in Melaka, I called the Melaka's office but they said they don't have any branch in KL. The so called legal advisor gave me 2 options. pay RM599 or surat saman for RM1800++ with legal fees.. ask me to bank in before 6pm some more. Luckly I found this forum. Thanks everyone!
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 30, 2013 at 20:48
by   Victim
Thank God i found this forum. Got a call from Dania from Adli & Advocates..Bagitau nak hantar surat saman sebab i ada hutang yuran tahunan tertunggak with this bull#### company which total up about rm1500. Hairan jugak sebab they call me from a mobile number instead of fix phone number. Tapi, i hampir2 tertipu la..the girl said, i'm not only one yang terkena with this bull#### company and since I never use the services, she advise me to just agree to close the account by paying rm599 instead of paying rm1500. So, i tanya jugak...kalau i tak pakai the service, i nak tutup akaun, why i still need to pay rm599?..Bukan sikit tu. The girl said, memang kena bayar so that they can process to close the account. " Tapi ikut suka puan la..samada nak suruh saya hantar surat saman ke rumah puan atau puan nak tutup akaun dengan membuat pembayaran rm599"..woahhh..cam ugut saya plak. SInce i pun memang malas nak peningkan kepala, i get her to mail me all the related document la for me to make payment..dia kata, tak boleh..kena bayar dulu baru dia boleh post surat. I dah macam pelik..then dia sambung lagi.."kalau i hantar surat, maknanya puan kena bayar rm1500, sebab saya akan hantar surat saman...takpe lah..saya akan email puan akaun bank untuk puan buat pembayaran penutupan akaun"..i pun agree..so, while waiting for her email, i google around for this number 0123350792..and luckily i found this forum...

After about 10 minutes, she called me back..asking i dah bank in belum..i bagitau dia..belum...since i tak dapat email dia..i cakap very soft spoken with her..i kata kat dia "i baru je talk to my friend...she's a lawyer..dia tak bagi i bayar..dia suruh i buat report polis terus..so, i nak proceed report polis terus la"...then dia macam ugut i.."oooo..kalau macam tu, puan nak saya hantar surat saman la kat puan?" i kata kat dia..."takkk..bukan i tak nak bayar..tapi, biar i buat report polis dulu ye.."..then, after a while i received la their so called email...memang sah2 bukan from lawyere..it's from them...and if you read it carefully, bukan closure tau..seems like we are extending our services with them and this is one way for them to keep asking us to pay them..anybody got kawan from utusan? berita harian? star? or whatever newspaper?...or know any peguam or orang dalam tribunal pengguna ni?..this company memang dah melampau!!.

From  : MS NURUL SOFEA BTE ABDUL RAHMAN        (012 3318937)  
Re   : CLOSURE OF PLATINUM VACATION MEMBERSHIP CARD
Warm greetings from WEST DYNA QUEST SDN BHD.
Please be informed that your Platinum Vacation Card membership is due for closure effective   30/ JAN   of         2013. To activate the closure, your  are required to pay the closing charges which is amounting to RM599.00 (Five Hundred Ninety Nine Only). This will be the final payment and there would not be any further payment here after.
Upon this closure, as a gesture of goodwill from WEST DYNA QUEST SDN BHD. your good self will be enjoying the following additional benefits:
i. Closure for upgrading.
ii. Continue to enjoy the benefits of the membership without any further payment.
iii. A three (3) days, two (2) nights complimentary stay voucher with the validity period of 12 months from the date of issuance.
iv. Free towing facility, valid for 12 months from the date of issuance.
v. Personnel Accident Insurance worth RM40,000.00,valid for 12 months from the date of issuance
With this closure, your good self will be able to continue the cards benefit for your future usage. As such, I hereby authorize WEST DYNA QUEST SDN BHD to charge my credit card       ___   Card Number  ___________________________________ Last 3 Digit ***    Expiration Date  _______________________  for the total sum of RM599.00 (Five Hundred Ninety Nine Only) on  30-JAN-2013  for your Platinum Vacation Card Program closure for life time.

I also agree herewith to be bound by the Terms and Condition of this Membership of the said Benefit Card.

Nevertheless, should you receive any other calls from our personal after this closure payment, kindly contact us directly via 012-3318937 and we would be glad in assisting your good self for cancellation.
Best Regards,

WEST DYNA QUEST SDN BHD.

………………………………….                                                                ……………………………………………………………….
Raja Ashrof Abdullah                                 
Programme Manager
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 16, 2013 at 18:02
by   Mangsa CINTAI
Hari ni saya terima call dari seorang wanita bernama Nurul Sofia bte Abdul Rahman, (0123318937, 0392069399). Dia kata dia dari HEP WPKL ada terima SAMAN kepada saya dari syarikat CINTAI sebab saya tak renew ahli dah 8 tahun. Servis pun saya tak pernah guna. Kalau nak batal kan ahli kena bayar Rm599. Apa punya company nak batal ahli kena denda sampai 599? pastu dia mintak detail kad kredit pulak. Masa ni saya dah syak mcm nak menipu je ni. Even kalau polis call mintak detail kad kredit pun saya tak kan bagi. Alasan dia nak kena bayar denda tu dulu baru dia akan pos surat pembatalan. macam tak logik je. Lepas saya tak bagi detail tu terus dia kata nanti deal sendiri dengan lawyer CINTAI. Rasa kena ugut je ni...####!!
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 18, 2013 at 17:50
by   lily
phewwwhh... saya baru saja terima call drp one lady (maaf, geram sangat sampai nama dia pun saya terlupa!)
1/8/2012 haritu saya dengan terpaksa sebab malas nak panjangkan cerita telah membayar RM599 untuk stop upgrade and saya request untuk TUTUP akaun dgn Cintai. so saya assume memang dah settle lah kan.. surat dia ada bagi sebijik macam kat post Victim 30 Jan 2013 tu..

tapi tup tup.. pagi ni pompuan tu call 012-3957285 konon nak confirmkan samada saya setuju dengan rela hati nak yearly upgrade the card atau Tutup Akaun.  hangen laa makcik sebab dah bagitau haritu SAYA NAK TUTUP AKAUN..apesal kau telepon lagi pulak kan.. dia mintak i bayar lagi RM599 untuk tutup akaun, yang i bayar haritu untuk stop upgrading card jer... &^%$#$#@ ..  kalau tak dia akan charge i RM899, kononnya yang RM599 tu ada diskaun laa...

terjerit jugak la tadi i, bgtau pompuan tu i nk discuss dgn my lawyer dulu. letak phone, terus masuk msg dr pompuan tu berbunyi . "Saya cuma ingin membantu puan, kalau begini cara puan bekerjasama, saya terpaksa htr fail puan pada upgrade department dalam bulan 3 ni akan datang kad baru so puan akan dikenakan fees around 899. nanti puan jgn salahkan saya 10 n bye" ..

apekahh... nampak sgt x pro and nak menipu kan.. So kawan-kawan senasib.. need your kind advise, apa yang perlu saya lakukan... TQVM
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 21, 2013 at 18:22
by   saman
"Hari ni saya terima call dari seorang wanita bernama Nurul Sofia bte Abdul Rahman, (0123318937). Dia kata dia dari HEP WPKL ada terima SAMAN kepada saya dari syarikat CINTAI sebab saya tak renew ahli dah 8 tahun. Servis pun saya tak pernah guna. Kalau nak batal kan ahli kena bayar Rm599. Apa punya company nak batal ahli kena denda sampai 599? pastu dia mintak detail kad kredit pulak. Masa ni saya dah syak mcm nak menipu je ni. Even kalau polis call mintak detail kad kredit pun saya tak kan bagi. Alasan dia nak kena bayar denda tu dulu baru dia akan pos surat pembatalan. macam tak logik je. Lepas saya tak bagi detail tu terus dia kata nanti deal sendiri dengan lawyer CINTAI. Rasa kena ugut je ni..."

Hari ni saya terima call cerita sama diatas yg menyatakan dia dari customer care unit , hal ehwal pengguna wilayah persekutuan. Tambahannya untuk batalkan boleh tapi kena terima card terakhir daripada cintai then baru dibatalkan. Bila saya tanya pasal saman, dia kata nanti lawyer akan call.

after 20 ke 30minit, saya terima call daripada laywer Adli & Co advocates and solicitors, perempuan berbangsa india (012-331 8527) menyatakan saya disaman oleh CINTAI.

by the way, i already call KPDNK & TOURISM M'SIA, they said don't believe it, make a report.

I RECORDED THIS CONVERSATION, WILL PROCEED TO POLICE REPORT & Next NCCC & NEXT KPDNK & NEXT GET ADVISE FROM LAYWER "SAMAN UGUTAN"
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 11, 2013 at 15:29
by   Org yg tahu
JANGAN BAGI PELUANG MEREKA BERBICARA LANGSUNG! Mereka ini jurucakap yang terlatih untuk mengugut anda..Sebaik2nya jgn angkat panggilan mereka atau layan sms mereka..Jika "terjawab",cakap sahaja "saya tidak kenal kamu dan tidak mahu berbicara dgn kamu".Terus letak telefon dna jangan bagi peluang langsung utk mereka berbicara.Biar biadap asalkan tak ditipu oleh sipenipu-penipu ini.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.