Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

29792 Views  ⚫  Asked 8 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by  
edited on May 28, 2019 at 01:03
 
I have the same problem where some one called me and threatened that I must upgrade to gold card if not they will continue charging me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never used their service and never signed an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complain to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
322 Answers
« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

answered on May 23, 2012 at 19:46
by  
sy juga hadapi situasi yang sama, hampir setiap hari berlainan orang yang call utk suruh buat penutupan kad ahli dan cintai akan caj rm599. last sekali dia call semalam, dan sy tidak dapat tahan sabar lagi dengan putar belit diorg, xtahan kena maki terus dia letak telefon dan mula berbalas sms dengan sy dengan bongkaknya cabar buat report, dia juga bgtahu kalau nak complaint dalam suratkhabar pun buatlah, katanya lagi bagus sebab ramai yang akan buat penutupan nanti dan dia akan dpt caj. kat ni dah nampak dah targetnya mmg dia akan suruh kita terminate keahlian dan dia akan caj, lagi memualkan bila dia beritahu ada 350k customer dan cuma sy sorg je yg xpuas hati.....dan dengan berlagaknya bgtahu companynya TIDAK AKAN ditutup sbb dah operasi 15tahun n dpt pengesahan kementerian..last sekali dia bgtau KALAU DAH TAK MAMPU BAYAR BUAT CARA TAK MAMPU JANGAN BISING-BISING......sebab sales person ni dah kehabisan idea untuk putar belit, sy minta evidence or aggrement yg mengatakan sy perlu bayar yuran tahunan dan perlu bayar bila nak terminate....sy dah terminate pd 2009 bila servis yg diberi macam minta sedekah....padahal bila suruh join ayat manis, bila kita cari balik person yg offer kita dulu dia akan cakap ,,oh dia dah naik pangkat dah xjaga sales, atau dia dah berhenti....atau guna nama lain?.....diharap pihak kementerian memandang serius perkara ini memandangkan ramai yg tertipu.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 25, 2012 at 16:45
by  
seems like they're still resorting to such bullying tactics. Should we allow them to continue? Can we do something bigger? Complaining to NCCC doesnt seem to have any impact. Should we like take it up with some adun, call in press conference to get a bigger response?? They've so far not contacted me this year.. i refused to pay them last year and i did not see them charging me the yearly fee..
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 1, 2012 at 18:31
by  
MASALAH NIE SAMA MACAM SAYA KENE..BARU TADI DAPAT PANGGILAN DARI SYARIKAT CINTAI CILAKA NIE..SURUH BAYAR RM 599...PADAHAL TAK PENAH PAKAI PUN PERKHIMATAN DIA. SESIAPA YANG BIJAK PANDAI TOLONG BAGITAHU APE PERLU BUAT PADA MALAUN NIE....BENGANG..
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 8, 2012 at 03:41
by  
post sebelum ini sudah menunjukkan ramai yang tidak puas hati dengan cara syarikat ini. buat komplen kepada kementerian yang berkenaan supaya kegiatan mereka ini dapat dihentikan. saya ada membuat komplen kepada KPDNKK, dan mereka akan menyalurkan aduan kepada kementerian yang berkenaan. saya telah dimaklumkan bahawa kad pelancongan ini adalah tidak diiktiraf. kepada wakil cintai holiday, tolong hentikan kegiatan ini, jangan mengelirukan orang ramai. Manis mulut, pengaruh orang ramai jadi ahli, bila tidak mahu upgrade kad, keluar semua perkataan yang tidak menyenangkan. kalau begini la servisnya, sememangnya patut ditarik semula lesen perniagaan syarikat ini. pada mula kata 'bayar sekali untuk seumur hidup' setelah tahun ke dua atau ketiga dan seterusnya minta lagi bayaran untuk upgrade kad. sentiasa call untuk itu....macam kita ada hutang dengannya. selepas bayar untuk upgrade, kita minta untuk keluar keahlian, kena lagi bayaran RM599 untuk penutupan akaun dan mengelakkan cas tahunan kononya...selepas itu apa lagi bayaran yang diminta. syarikat ini cukup pandai mempengaruhi orang ramai. pandai mengambil kesempatan, kalau company dah tidak mampu 'survive' tutup je la. jangan mengharapkan duit orang ramai untuk membayar semua perbelanjaan company.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 8, 2012 at 07:17
by  
Hi everybody, looks like everyone is in the same boat. In my case its even funnier. I have been refusing to talk to anyone from this company eversince they asked me to pay a fee for terminating my membership ( which i thought what the heck?). And 2 days ago i received a call from their legal department a lady by the name of Miss Neha said that she received a complaint from her client Cintai Malaysia that I am being uncooperative. So what, is she threatening me by pretending that she is the lawyer for this company?? I shall make a police report for the harrasment so that in case one of you actually get the Utusan or Star to publicise this , u have another police report to add on.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 11, 2012 at 18:46
by  
this company realyy f**k ler.. pasal susah sgt nk terminate kan dia nyer keahlian.. kolo orang dah tak nak service dia.. so.. f**k off laa.. stakat bagi voucher hotel yg x brape tu pun nk kecho hebat.. ####n..
sy dah wat report to NCC pun still nothing happens to this company.. or NCC take no action at all?.. is here any other consumer bodies that can take the action against them.. jangan nk kumpul 100 orang baru nk wat keje plak..letih la..
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 26, 2012 at 16:59
by  
sama macam kes mak saya juga.... dari tahun lepas (2011)lagi cintai malaysia telefon dan mak saya suruh mereka batalkan keahlian.... mak saya bercakap dengan org nama umie .... dan telah pon bayar RM599 untuk tutup akaun..... dan tahun ni 2012, syed pula telefon kate kad masih belum dibatalkan ... bayaran tahun lepas hanya untuk upgrade saja.... kalau nak tutup kena bayar RM599 melalui kad kredit.....mak saya dh pertikai kan yg dia dh tutup keahlian dr tahun lepas lg....tapi syed masih lagi suruh bayar RM599 ..... jadi mak saya dh malas nk bercakap dengan syed dan setuju nak bayar tapi melalui bank-in.... bile mintak no akaun bank dia kate dia akan sms .... bile sms no akaun bank .. ianya ialah no akaun bank persendirian atas nama muhammad naufal .... sebenarnya mak saya bukan nak bayar pun RM599 tapi sbb dah malas nak bergaduh cakap dengan orang tu ... call NCCC pun mereka kate dah banyak kes psl cintai malaysia ni ..... NCCC pun masih tak dapat kesan di mana pejabat operasi cintai malaysia...
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 26, 2012 at 22:14
by  
I baru sahaja menerima telefon dari Cintai Malaysia ni pada pukul 4.10 ptg td dgn menggunakan nombor telefon 0123952195. Die nak minta fees untuk tutup kad n i know die mesti nak charge RM599 nye..sebelum ni de operator yang lain dari company same call i cakap kene upgrade kad to Platinum and cost me rm599...die yang nk upgrade kad kite then tetbe nk PAKSA kite bayar plak?? what the hell??mmg kene maki dgn I mase tu..bile i xnk bayar die kate nnt die tuka pada annual fees plak bayar rm700..i nk terminate die kate xleh terminate...then die kate ade 1 clause dlm agreement kata lps 2 bln terima kad tak boleh terminate so skang ni i dh mcm terikat dgn dorg..then i ckp i xde wit n credit card dah xde..die kate tgk pada bank credit card u ni active lagi..
and for today nye crite, taktik baru bdk2 cintai malaysia ni dorg akan threat u as if dorang nak bagi SAMAN kat i..sbb die kate nak buat confirmation ngn IC and Alamat...td i br kol cc bank i block credit card n nk apply replacement card..takut nnt dorg guna number blkg kad i tu sbb mase mule bayar i ade bagi number tu kat dorg..nak buat report police pn ade jgk ni...dah melampau plak rase nye company ni..btw, if anyone here yang kje kat SKMM plz check this company registeration number yang i dpt from booklet die bagi dl

cintai holidays (M) sdn bhd (454917-W) KKKP/PL 3426 or West Dyna Quest Sdn Bhd (527019-H)
wisma cintai no 247, Jalan mahkota, taman maluri,551000 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel : 03-92069400/9200 fax : 03-92069401/9402
emel : cintai@po.jaring.my
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 6, 2012 at 03:18
by  
aku dah terkena dah.... after years of ignoring this assXXXXX, they did something which i never knew possible. Charging my credit card for the RM599 to close my account. WTF betui dorang nih. Called up Maybank yesterday and they told them about this. All Maybank can say is that the company has my CC number and the three digits( which FYI, kalau nak book flight kat MAS pun they will ask the same thing).
So, what will stop from other ppl charging my card without authority????

Tomorrow, i will write an email to this Cintai scammers, requesting them to cancel this, or else i will report them to authority. BTW, sapa authority yg patut buat keje nih?
And then, i will go to Maybank branch to put in a dispute along with my mail to the Cintai scammers. I am also thinking of cancelling the card if they give me answers like the cannot guarantee this would never happen again.

To others in the same boat, cancel your card to avoid hassle. As for me, Cintai farkers has cross the line.
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 6, 2012 at 22:03
by  
I received a call today from this company again. The guy, Halim, asking me if I have upgraded my card to Platinum and do the closing of account. I said yes. Then he said the company has a new card and will transfer my name to another dept for upgrading (another RM899!). Gosh! I told him I don't want any upgrade. Somemore I have closed my account. He said close account not equal to termination. Also, eventhough I have closed account, my membership is still active. WHAT?! Does this make any sense???? I told him I want to terminate the membership coz I never use the card not even the free stay voucher since I signed up in 2004). Then he said I can do so by paying RM200! What the hell!I hv to pay RM200 to terminate the membership?! I told them so many times I wanto terminate the card they say cannot coz that is a lifetime membership (I don't know what kind of non-sense is this). Now, I can terminate but need to pay. Anyone of u came across with this kind of situation where u need to pay to terminate your membership and in fact u hv paid so much for a membership tat u nv used?? What the hell! Then he said, their agent cannot terminate the card, only he can do. I ask him which dept he is in, he said he is the assistant manager in Card Cancellation Dept, Cintai Malaysia. A minute ago, I received the so-called sample of Termination Letter via email. That is not a letter, just a scanned copy of the terms and conditions of Platinum Card membership in bahasa version. And it stated there, the card is issue by West Dyna Quest. I'm going to ignore this and ask them to fly kite if they call again
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.