Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

11665 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
302 Answers
« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

answered on Jul 26, 2012 at 16:59
by   abcde
sama macam kes mak saya juga.... dari tahun lepas (2011)lagi cintai malaysia telefon dan mak saya suruh mereka batalkan keahlian.... mak saya bercakap dengan org nama umie .... dan telah pon bayar RM599 untuk tutup akaun..... dan tahun ni 2012, syed pula telefon kate kad masih belum dibatalkan ... bayaran tahun lepas hanya untuk upgrade saja.... kalau nak tutup kena bayar RM599 melalui kad kredit.....mak saya dh pertikai kan yg dia dh tutup keahlian dr tahun lepas lg....tapi syed masih lagi suruh bayar RM599 ..... jadi mak saya dh malas nk bercakap dengan syed dan setuju nak bayar tapi melalui bank-in.... bile mintak no akaun bank dia kate dia akan sms .... bile sms no akaun bank .. ianya ialah no akaun bank persendirian atas nama muhammad naufal .... sebenarnya mak saya bukan nak bayar pun RM599 tapi sbb dah malas nak bergaduh cakap dengan orang tu ... call NCCC pun mereka kate dah banyak kes psl cintai malaysia ni ..... NCCC pun masih tak dapat kesan di mana pejabat operasi cintai malaysia...
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 26, 2012 at 22:14
by   Miss Ryn
I baru sahaja menerima telefon dari Cintai Malaysia ni pada pukul 4.10 ptg td dgn menggunakan nombor telefon 0123952195. Die nak minta fees untuk tutup kad n i know die mesti nak charge RM599 nye..sebelum ni de operator yang lain dari company same call i cakap kene upgrade kad to Platinum and cost me rm599...die yang nk upgrade kad kite then tetbe nk PAKSA kite bayar plak?? what the hell??mmg kene maki dgn I mase tu..bile i xnk bayar die kate nnt die tuka pada annual fees plak bayar rm700..i nk terminate die kate xleh terminate...then die kate ade 1 clause dlm agreement kata lps 2 bln terima kad tak boleh terminate so skang ni i dh mcm terikat dgn dorg..then i ckp i xde wit n credit card dah xde..die kate tgk pada bank credit card u ni active lagi..
and for today nye crite, taktik baru bdk2 cintai malaysia ni dorg akan threat u as if dorang nak bagi SAMAN kat i..sbb die kate nak buat confirmation ngn IC and Alamat...td i br kol cc bank i block credit card n nk apply replacement card..takut nnt dorg guna number blkg kad i tu sbb mase mule bayar i ade bagi number tu kat dorg..nak buat report police pn ade jgk ni...dah melampau plak rase nye company ni..btw, if anyone here yang kje kat SKMM plz check this company registeration number yang i dpt from booklet die bagi dl

cintai holidays (M) sdn bhd (454917-W) KKKP/PL 3426 or West Dyna Quest Sdn Bhd (527019-H)
wisma cintai no 247, Jalan mahkota, taman maluri,551000 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel : 03-92069400/9200 fax : 03-92069401/9402
emel : cintai@po.jaring.my
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 6, 2012 at 03:18
by   skid
aku dah terkena dah.... after years of ignoring this assXXXXX, they did something which i never knew possible. Charging my credit card for the RM599 to close my account. WTF betui dorang nih. Called up Maybank yesterday and they told them about this. All Maybank can say is that the company has my CC number and the three digits( which FYI, kalau nak book flight kat MAS pun they will ask the same thing).
So, what will stop from other ppl charging my card without authority????

Tomorrow, i will write an email to this Cintai scammers, requesting them to cancel this, or else i will report them to authority. BTW, sapa authority yg patut buat keje nih?
And then, i will go to Maybank branch to put in a dispute along with my mail to the Cintai scammers. I am also thinking of cancelling the card if they give me answers like the cannot guarantee this would never happen again.

To others in the same boat, cancel your card to avoid hassle. As for me, Cintai farkers has cross the line.
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 6, 2012 at 22:03
by   lovelymy
I received a call today from this company again. The guy, Halim, asking me if I have upgraded my card to Platinum and do the closing of account. I said yes. Then he said the company has a new card and will transfer my name to another dept for upgrading (another RM899!). Gosh! I told him I don't want any upgrade. Somemore I have closed my account. He said close account not equal to termination. Also, eventhough I have closed account, my membership is still active. WHAT?! Does this make any sense???? I told him I want to terminate the membership coz I never use the card not even the free stay voucher since I signed up in 2004). Then he said I can do so by paying RM200! What the hell!I hv to pay RM200 to terminate the membership?! I told them so many times I wanto terminate the card they say cannot coz that is a lifetime membership (I don't know what kind of non-sense is this). Now, I can terminate but need to pay. Anyone of u came across with this kind of situation where u need to pay to terminate your membership and in fact u hv paid so much for a membership tat u nv used?? What the hell! Then he said, their agent cannot terminate the card, only he can do. I ask him which dept he is in, he said he is the assistant manager in Card Cancellation Dept, Cintai Malaysia. A minute ago, I received the so-called sample of Termination Letter via email. That is not a letter, just a scanned copy of the terms and conditions of Platinum Card membership in bahasa version. And it stated there, the card is issue by West Dyna Quest. I'm going to ignore this and ask them to fly kite if they call again
0 found this helpful
Helpful

answered on Oct 9, 2012 at 16:14
by   pieces_gal
saya tgh geram n sakit hati ni!!daripd mggu leps Cintai Malaysia (cintai la sgttt) call nk mntak byr utk batalkan keahlian rm599,baru td pun call lg..nsib baik saya trus google psal company ni.Td pn bru call Tribunal Pengguna buat aduan tp kena ade bukti pembyarn yg sebelum ni.igt nk suruh company tu faxkn bukti payment sblom ni,tp tkut plak diorg ugut2..memg kcau hidup tol la..so nk mntak pendapat apa yg ptut buat,nk buat xtau je ke?? sbb diorg ni keep on callg memg keras hati n xsedr dri jgk diorg ni..igt nk cmfirm blik kt SSM psal status company jahat ni..diorg ni memg 'bermulut manis' awl2,tp skg trdesak nk duit.bikin panas je!!lg satu nmpk sgt menipu,diorg suruh sy byr rm599 tp ada org lain kena byr rm400 la rm499 laa..yg mne satu ni????adoiiii!!

SAYA BERHARAP SESIAPA YG JD MGSA BUAT ADUAN N KENA LAWAN COMPANY JAHAT NI.MOGA XDE ORG LAIN YG TERKENA.
0 found this helpful
Helpful

answered on Oct 18, 2012 at 22:31
by   Gentleman
Hi all

I work as Mgr in one of Credit card center in our local bank.
This month my bank 1st time received complained regarding this RM590 membership, dan I terus proceed utk buat chargeback.

Based my experiance utk hadapi this type of company dan seumpamanya :
1. Report ke bank dan mohon buat chargeback
   - tapi make sure kita jgn sign any document dgn mereka, kalau tak : invalid chargeback.

2. Replace your credit card
   - sbb mereka dah tahu card no and CVV no.
   - but after you replace, diaorg still call dan tahu no terbaru credit card you, maknanya ada org dalam
    (bank)yg bocor info.
   - Kalau ni berlaku, apply card lain (others bank) dan buat transfer balance. Report to Bank Negara

3. Kalau dah buat chargeback, but your bank call chargeback tidak berjaya :
   - minta supporting document dari bank yg menyebabkan chargeback tidak berjaya.
   - kalau dlm supporting document, you tak sign apa2 or dia org ciplak sign you, buat laporan polis dan
     surat penafian, hantar ke bank semula untuk buat 2nd chargeback
   - Then you tunggu 45 hari, confirm you akan di refundkan semula (huhuhu.. ada rule dari mastercard tu.)

So, sesiapa yg kena ugut nak kena saman ke.. apa ke.. dont worry, tu gertak je
kata kat diaorg 'ada aku kisah!!', then letak phone.

FYI, my customer dah dapat refund pun RM590 tu setelah chargeback di buat.

So, any yg x faham or ada sebarang kemuskilan berkenaan card credit or any financial or investment related boleh email i :  saiful7001@gmail.com     (free service maa!!! )

Thanks

Rgds
0 found this helpful
Helpful

answered on Oct 30, 2012 at 22:16
by   Libra
same thing happened to me today.....this is very ridiculous!!!!!!! i had subscribe membership for cintai holiday since 2006.i have canceled my card a year after...but today rcvd a call twice from stupid guy name Tengku Faris (ade aku kesah) phone no.0123326182, he said that my name is still active in their system and they cover my yearly fees since 2007 WITHOUT my approval.He kept saying that i need to read the T&C. and to cancel the membership i need to pay RM599. HELLO...RM599 is not small amount for me and i need to pay you for nothing WTH...if not he will transfer my name to another department and again charge me yearly with the same amount. Very stupid...after i maki that guy sesedap rasa ....then i put down the phone.

Kindly do advise me what should i do if they call me again.
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 7, 2012 at 13:21
by   diganggucintai2u
saya pun kerap digangu...x yah crita kat sini pun sebab modus operandi sama macam yg lain lain kena.....
ni nombor yg call 1)016-226 2813 2)012-335 8627 3)019-238 8897 4)012-330 1597 5)019-274 7865 6)012-335 0923 7) 019-267 3865 8)012-335 0792 9)012-335 8677
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 7, 2012 at 13:23
by   diganggucintai2u
saya pun kerap digangu...x yah crita kat sini pun sebab modus operandi sama macam yg lain lain kena.....
ni nombor yg call 1)016-226 2813 2)012-335 8627 3)019-238 8897 4)012-330 1597 5)019-274 7865 6)012-335 0923 7) 019-267 3865 8)012-335 0792 9)012-335 8677
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 18, 2012 at 22:30
by   Miss Ryn
I dah buat replacement card for cc yg i sign up for this bull#### company and it worked! No more call from this people! Yayy! My life lebih tenang tanpa perlu maki dorg ari2...what i did was
1) call the cc bank to block my old card
2) g bank then isi form for card replacement
3) after 2 weeks or 2 month ( sori guys xigt exact time) dpt kad baru by post

(*_^)v
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.