Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

39353 Views  ⚫  Asked 8 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by  
edited on May 28, 2019 at 01:03
 
I have the same problem where some one called me and threatened that I must upgrade to gold card if not they will continue charging me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never used their service and never signed an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complain to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
322 Answers
« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

answered on Apr 29, 2012 at 00:05
by  
I have the same problem as all the ones that commented on Cintai Malaysia card. They keep saying that its the last time (which was mentioned to me since the beginning they offer me the card). In the beginning they mentioned that the membership is forever and its blue card and that I only need to pay once. But after 2-3 years time, the staff from Cintai Malaysia called and advised to upgrade from Blue card to gold card. I paid for it and was informed and promised that its the last time to pay. Need not pay anymore in future and membership is forever.
Last year July, the staff from Cintai Malaysia called me and mentioned that I have to upgrade to Platinum card and I need to pay RM599.00 to close my account. Once done, the process will be complete and there will never be any more upgrading and forever I need not pay a single cent. The problem is that I was promised twice and its happening again. Thus, I scolded the staff and refused to upgrade it. He cut off the line and never called back. Today, 28/04/2012, history repeats again. I received a call from an Indian lady 012-3318527      , saying the same thing to me about changing the card to Platinum card. I said no, and she passed me to her manager, which is another Indian lady. The manager repeat the story again by giving me 2 choices. Either I agree with the upgrading or my name will be transfer over to other company to charge me a yearly fee of RM700-00 to RM800-00 instead of RM599-00. I rejected her by saying I want to cancel the whole membership. She said that cancellation of the membership is not allowed as this is a life time thingy, even though we are the buyer. We have no rights to cancel it. If I did not pay either the RM599-00 or yearly RM700-00 or RM800-00, I will be sued and that costs even more to me cause it involves legal fees.

It really sounds like a big SCAM group that has been calling us to make money from time to time with empty promises.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 6, 2012 at 20:47
by  
Hai kawan semua, sekiranya anda mendapat panggilan daripada syarikat ini sila abaikan. Ini nasihat daripada Bahagian Jenayah Perdagangan PDRM. Selagi anda tidak tandatangan sebarang persetujuan, tidak ada sebab mereka boleh mengugut anda. Itu hanya tektik kotor mereka. Kalau anda setuju dengan saranan mereka, ugutan sama akan berulang lagi pada masa akan datang.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 8, 2012 at 16:31
by  
as at todate, i refuse to pay any single cent to them but they keep on disturbing me. I asked them to fax me  the termination letter before i proceed for payment, yes they did but of course i need time to think, right. The funny thing, Mrs Ashini 012-3301703 asked me to refax the termination letter even without my signature. I got confuse here, why they need the letter without me giving any permission? don't they have the copy of the letter? .. so kelakar kan.. then she sms me : 'KALAU PUAN TAK HTR BALIK SURAT ITU PUAN AKAN DIKENA KAN YURAN TAHUNAN PUAN SO PLZ SEND THE LETTER' ..

frens, i need your advise, what shall i do? shall i ignore? make a police report? report to NCC?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 9, 2012 at 16:26
by  
same thing happened to me..just received the annoying call..shud do something abt this..this tht number they used to call me 0192673865..kurang ajar mereka ni!
0 found this helpful
Helpful

answered on May 9, 2012 at 18:15
by  
hello....sama la...saye pun baru dpt telepon suruh byr dl dari bahagian akaun company...byr dulu baru emel surat termination ......jadi camno ni...x payah layan ke?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 11, 2012 at 03:51
by  
yes...just ignore this call..dorang hanya ugut je...sebenarnya tak wujud langsung YURAN TAHUNAN tu..bila saya tanya sama kawan saya yang kerja di situ...(dah berhenti) .dia kata xWUJUD pun YURAN TAHUNAN.itu mmg skrip yang diberi kepada pkerja dan ayat itu akan digunakan..tp jika cust. x setuju...mereka kena la cari cara untuk dapatkan sale...mereka akan kata mereka pegawai,atau salahkan kononnya...orang bawah mereka itu menipu...atau mereka akan kata orang itu xpernah wujud.mereka akan bt cust. percaya dengan pelbagai cara..samada mereka bersetuju dengan pendapat cust..pastu mereka akan kata begini2..sehinggalah cust.tu AGREE.saya pelik walaupun ada yang mengugut dan membuat laporan..tapi tak ada sebarang tindakkan yang di ambil.
dan kadang2 cust. datang sendiri untuk buat bayaran kepada mereka..mereka tak rasa takut langsung.malah mereka juga tak kesah kalau cust. mahukan surat pengesahan atau mahu menyaman mereka..mereka dengan rasa xbersalah mengatakan tak ada sapa boleh saman kita.jadi all of you just becareful
0 found this helpful
Helpful

answered on May 21, 2012 at 19:21
by  
do any body knows where is the office..what is their registration number.. i want to make the report to tribunal and a police report.. they tried to force me to pay as now they sound like wanna send me some SAMAN what so ever..so i say please send me if you want an i'll be waiting haha...as far as i know.. i di not sign any letter with them..this issue seems to be long run and they are making tons of money from us...88
0 found this helpful
Helpful

answered on May 22, 2012 at 17:20
by  
salam semua,

kes yang sama berlaku kpd saya pd hari 21 Mei 2012 dengan menggunakan no handphone berlainan, last sekali bercakap dengan cintai holiday yang kurang ajar ini akhir tahun lepas. Namun si dajal yang ramai ini tidak pernah putus asa menelefon meminta duit dengan pelbagai nombor telepon sejak januari hinggalah ke hari ini. Ugutan yang diterima tidak kurang hebatnya, malah polis pun langsung idak ditakuti mereka, "buatlah repot, yang berhutang bukan kami tapi kamu" kata mereka. Apabila saya mengatakan ini cara haram utk mendapatkan rezeki dan takutlah akan Allah dan kematian, diaorang melawan dengan cara lain pulak.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 23, 2012 at 19:01
by  
Saya juga telah kna nasib yg sama....dn dia bgtau kementerian sahkan operasinya....n cabar buat report....n bila ckp nk complaint dlm paper dia ckp baguslah nanti ramai yg buat penutupan akaun....maknanya target diorg ni mmg nk suruh org tutup or terminate biar dapat caj....cakap besar ada 350k customer n cuma sy sorg yg xpuas hati yg lain xda masalah katanya.........dan siap bgtahu yg company dia xkan tutup sbb dh 15tahun operasi.....n pembatalan lesen 2004 dulu tu dia kata cerita lama sekarang dh dpt pengesahan....pihak kementerian xda apa2 tindakkan ke dgn company yg xhenti2 menipu n tindas org ni....dh la tu ckp seolah2 kalau kita x buat penutupan maklumat kita boleh digunakan pihak lain....dia jual maklumat customer ke?....
0 found this helpful
Helpful

answered on May 23, 2012 at 19:09
by  
Kes ni pun berlaku kepada saya.  Saya nekad tidak akan memperbaharui membership ataupun upgrading to Platinum card. Nak cancel/batal keahlian pun diminta bayar RM599. Mereka dari Syarikat West Dyna Quest. Saya nak tunggu surat lawyer mereka, harap2 mudah untuk saya buat aduan di KPDNKK. Apabila kita masuk website syarikat ni, ia berkaitan dengan syarikat Cintai Holidays (M) Sdn. Bhd.  Mengikut website NCCC (National Consumer Complaints Centre), "Semakan mendapati lesen jualan langsung Syarikat tersebut (Cintai Holidays (M) Sdn. Bhd) telah dibatalkan pada tahun 2004." Pemanggil mengatakan syarikat ni telah beroperasi selama 15 tahun.

Walaubagaimanpun fakta2 ini perlu di "double check". No tel. pemanggil: 0123350652, 0123301597 dsbnya.

Rujukan:

http://www.majalah.com/?business:west-dyna-quest-sdn-bhd:C6ZXH65QKX0

http://cintai2u.com/travellers/

http://www.nccc.org.my/v2/index.php/aduan-pengguna/arkib-2010/163-others/1616-cintai-holidays-malaysia-sdn-bhd
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.