Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

42744 Views  ⚫  Asked 9 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by  
edited on May 28, 2019 at 01:03
 
I have the same problem where some one called me and threatened that I must upgrade to gold card if not they will continue charging me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never used their service and never signed an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complain to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
322 Answers
« Previous   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   Next »  Last »

answered on Oct 9, 2017 at 17:25
by  
edited Oct 23, 2017 at 08:02
 
Ini lagi baru.. saya baru dapat call daripada MAIZATUL BT ABDULLAH MANAF dari BAHAGIAN PEMBEKUAN BANK NEGARA. Dia kata akaun saya akan dibekukan. Dia kata dia dapat surat dari MAHKAMAH RENDAH WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR untuk bekukan semua akaun saya. Saya call Bank Negara dan Bank Negara kata THERE'S NO SUCH THING BAHAGIAN PEMBEKUAN. Dia kata kalau nak beku sekalipun pihak bank atau syarikat yang terbabit akan bagi notis terlebih dahulu.. bukan terus dapat call. Tak lama lepas itu syarikat lawyer yang dimaksudkan itu call saya.. memang sah dari CINTAI HOLIDAYS atau WEST DYNA QUEST ini yang punya kerja.. so berhati-hati!

Lupa nak bagi tahu.. "BAHAGIAN PEMBEKUAN BANK NEGARA" called me via office phone.. not my cell phone.. saya minta nombor BAHAGIAN PEMBEKUAN BANK NEGARA itu dan dia bagi nombor ini 03-92810610.. sebelum bagi nombor ini siap tersilap bagi nombor lagi.. check-check tengok nombor CINTAI HOLIDAYS a.k.a WEST DYNA QUEST.. last sekali diorang kacau saya tahun 2012 kot.. masa tu call kata dia tu LAWYER FIRM.
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 12, 2017 at 15:54
by  
edited Dec 18, 2017 at 02:15
 
Saya pun baru kena semalam...dapat panggilan dari nombor 019276912X mengatakan dia Puan Fadzilah dari Bank Negara. Dia tanya ada dapat apa-apa notis tak dari mahkamah tentang pembekuan akaun saya. saya cakap tak. Dia tanya lagi samada saya ada berhutang dengan mana-mana syarikat atau kerajaan. Saya kata mesti la ada tapi every month saya akan bayar cuma kadang-kadang lambat. So, dia explain pada saya mengatakan Bank Negara telah mendapat notis dari syarikat tersebut untuk membekukan semua akaun saya. Terfikir juga saya, hutang sebesar mana la yang saya buat sampai syarikat tersebut minta Bank Negara bekukan akaun saya? Lalu saya minta dia share syarikat mana yang hantar notis sampai macam tu sekali tapi dia cakap procedur Bank Negara tak membenarkan dia bagitau. Dia tanya saya samada saya mahu berurusan dan berbincang dengan syarikat tersebut untuk settle. Kalau tidak, dia mewakili Bank Negara akan meneruskan pembekuan semua akaun dibawah nama saya dan saya akan dipanggil untuk naik mahkamah. Saya begitu naive, so saya pilih untuk berurusan dengan lawyer dari mahkamah dan Puan Fadzilah akan email lawyer mahkamah ni untuk menghubungi saya.
 
Cepat betul, tak sampai beberapa minit, lawyer mahkamah ni call saya dan menerangkan bahawa dia telah mendapat saman dari syarikat Cintai Holiday Sdn Bhd yang menyaman Kementerian Pelancongan kerana saya ada hutang dgn syarikat ni. Kata saya kenapa Cintai Holiday menyaman Kementerian Pelancongan? Katanya Kementerian Pelancongan adalah mewakili saya sebab syarikat ni ada join dalam program yang dianjurkan Kementerian Pelancongan dan syarikat ni dah kerugian disbbkan hutang saya. Kata saya, benda ni saya dah settle bertahun-tahun yang lalu dan laporan polis pun saya dah buat. Lawyer tu tanya saya, kenapa buat laporan polis? Saya hanya menjelaskan yang saya tertipu oleh syarikat Cintai Holiday aka WEST DYNA QUEST tu. Macam-macam la dia tanya saya dan memberi saya pilihan samada saya nak settlekan benda ni di mahkamah (proses pembekuan semua akaun saya oleh Bank Negara akan bermula) atau menjelaskan segala hutang-hutang dengan pembatalan membership dengan bayaran RM9,000. Saya tanya jika saya membuat pembatalan, boleh tak saya dapat pengurangan memandangkan saya tak pernah guna langsung perkhidmatan ni. Dan katanya selepas penolakan GST, saya perlu bayar RM7,200 dan pembayaran perlu dilakukan secepat mungkin hari itu juga. Kalau tidak saya terpaksa naik mahkamah dan semua akaun saya Bank Negara akan bekukan secepat mungkin. Saya perlu memberi keputusan dalam masa sejam. Saya minta phone nombor dia jikalau saya nak inform dia cepat sebab masa dia call, hanya tertera Caller ID sahaja. So, dia bagi phone nombor ni 016979504X untuk saya hubungi dan nama dia adalah Puan Roslina Bt Abdullah Sani. Sebelum tu saya nak bagitahu, permulaan dia call saya, suasana riuh rendah kat belakang. Saya ada menegur tapi katanya, suasana kat mahkamah memang macam ni. Saya dah pelik sebab saya juga pernah berurusan dengan pejabat lawyer dan mahkamah, mana ada bising macam tu, semuanya senyap aje. Terus terang saya katakan saya memang panik tapi dalam masa yang sama berasa pelik sebab hutang yang sedikit pun boleh sampai minta Bank Negara bekukan akaun.
 
Saya tiada pilihan dan minta pertolongan kakak saya tapi kakak saya seperti macam tak percaya sebab dia juga pernah memiliki syarikat dan sebarang pembekuan akaun perlu disusuli oleh surat dari mahkamah dulu. Dalam masa yang sama, saya ada menghubungi Puan Fadzilah dari Bank Negara ini kembali untuk meminta pandangan. Pelik, Puan Fadzilah ni langsung tak membantu dan meminta saya meneruskan pembatalan memberships saya dan membuat pembayaran segera.
 
Saya bingung. Rakan pejabat sedar dan saya menceritakan pada rakan saya. Rakan saya minta saya segera menghubungi Bank Negara. Terus call Bank Negara  1-300-88-5465 dan Puan Ramizah yang Menjawab. Puan Ramizah cakap, itu semua tipu lagi-lagi kalau berkenaan dengan Cintai Holiday aka WEST DYNA QUEST. Puan Ramizah meminta saya jangan angkat lagi segala panggilan dari kedua-dua pihak ini dan block terus no phone diatas. Jika terjawab panggilan ni, bagitahu diaorg yang report polis dah dibuat dan sila berhubung dgn pihak polis. Puan Ramizah juga bagitahu yang Bank Negara tiada hak untuk membekukan akaun sesiapa pon. Wah! Tertipu rupa-rupanya saya...Saya dah kena scam..
 
Boleh dikatakan setiap tahun saya akan mendapat panggilan seakan-akan ini yang mengatakan dari lawyer firm la, insurans, towing company la dan kebanyakan tahun, saya tidak mudah tertipu, tapi semalam saya seakan-akan macam tertipu tapi alhamdullillah... syukur... hingga ke saat ini dari pagi tadi, ada panggilan masuk Caller ID sebanyak 4 kali tapi satu pun saya tak jawab sebab saya ikut nasihat dari Puan Ramizah dari Bank Negara...
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 6, 2018 at 23:15
by  
edited Mar 13, 2018 at 06:48
 
Petang tadi jam 3.13 dapat call dari sorang Minah +6019338912X kononnya dari Jabatan Insolvensi ugut nak bekukan akaun bank sebab tak bayar kepada Cintai Holidays. 4 tahun lepas dapat call dari peguam mahkamah nak saman pasal cintai holidays juga. Saya minta nama dan nombor IC dia untuk buat laporan polis. Minah ni terus marah-marah. Saya terus buat laporan polis dan nanti nak buat aduan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia. Mengganggu hidup saya dah 15 tahun...
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 12, 2018 at 11:45
by  
edited Mar 13, 2018 at 06:49
 
Saya pun baru dapat call tadi dari nombor bahagian legal mereka 0116067200X and another nombor 0116156836X dari staff Cintai Malaysia dah la terkena 2 kali before ni. Harap-harap tangkapan dibuat pada mereka yang terlibat.
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 14, 2018 at 14:15
by  
edited Mar 13, 2018 at 06:55
 
Dapat panggilan telefon dari nombor 0116067200X suara perempuan dari Bank Negara. Dia kata nak bekukan akaun sebab Syarikat Cintai Global Network nak saman.. dah tau scammer terus letak telefon then tiada call lagi. Agaknya saya tak layan dia bagi SMS ini:

Dear Miss xxxxxxxxxx bt xxxxxx ic no xxxxxxxxx we would like to inform you that the following company Cintai Global Networks has submitted a trade reference on you dated 20-02-2018 a trade reference is thr payment experience information provide by above company on its customer. If you have dealt with the trade referee above and would like to settle it amicably please contact us 03-2618300X/0116067200X during office hours. Thank you.

Called Bank Negara dan mereka kata ini macam scam. So tak takut sebab Bank Negara hanya akan call kalau kita ada kes dengan mereka atau jadi saksi untuk kes itu pun pakai talipon pejabat bukan talipon hanphone.. So hati-hati.
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 14, 2018 at 18:07
by  
edited Mar 13, 2018 at 06:58
 
Saya juga ada menerima panggilan dari nombor seperti berikut pada 13 Feb 2018 sekitar jam lebih kurang 6.15 petang...

1. 019-236912X (katanya dari Jabatan Insolvensi Negara memaklumkan hal saya yang bakal disaman CINTAI sebab tak bayar yuran tahunan membership kejadah haram company nih! Dan staff tersebut memaklumkan akan memberi tahu kepada pihak peguam mereka mengenai hal ini bagaimana untuk diselesaikan dan peguam tersebut akan menghubungi saya dalam kadar yang segera... Katanya lah...)

...dalam tak sampai setengah berikutnya dapat lagi satu panggilan bernombor seperti berikut...

2. 016-979504X (ini panggilan daripada peguam yang dimaksudkan oleh petugas yang bernombor telefon seperti diatas... Perkara yang sama, minta saya bayar tuntutan hutang berjumlah RM30+++.++!!!... Die memberitahu die peguam di Mahkamah Rendah Kuala Lumpur... Saya minta alamat untuk saya datang periksa dengan lebih detail dengan SAMAN TUNTUTAN HUTANG yang diberitahu pada saya.... Haram tak bagi apa info langsung dan kesudahannya dia memberitahu akan menghantar surat saman kepada saya, dan dari situ barulah saya boleh buat semakan dengan lebih lanjut... Memang haram jadah sungguh puak puak penipu nih!!! Esok saya nak kemaskini status perkara ini dengan Jabatan Insolvensi Negara di Menara TH Perdana... Saya akan update apa maklumbalas dari pihak JIN)
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2018 at 18:45
by  
edited Apr 18, 2018 at 19:11
 
Saya menerima call dari pejabat peguam Insolvensi menyatakan saya menerima surat saman dari Cintai Holidays. Saya di kehendaki bayar RM9k untuk pembatalan keahlian atau RM28k untuk menyambung keahlian sekiranya tak mahu naik mahkamah. Betul kah semua ini?
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 3, 2018 at 18:43
by  
edited Apr 19, 2018 at 19:52
 
Sangat geram dengan orang nak buat penipuan ini. Pagi-pagi call cakap nak beku akaun bank saya. Panic saya dengan cara mereka cakap dan ugut. So kalau nak settle kena bayar  RM7000 ke dalam CIMB Account: 8007642267 Cintai Global Network on the same day. Terus call husband minta tolong bayarkan. Lepas dah cerita semua, husband rasa something is wrong and check dulu. Husband tolong check dengan kawan polis dia. Alhamdulillah selamat saya. Hari ini rupanya scammer account atas nama India paria Dhivyaaan Munusamy. Nadib baik sangat tak bayar.

So guys please ambil iktihar jangan percaya semua. Siasat sebelum ambil tindakan.
1 found this helpful
Helpful

answered on May 2, 2018 at 17:22
by  
edited May 6, 2018 at 19:28
 
Saya pun baru tertipu, kata suruh bank in RM850 untuk termination dan bank in tetiba mesej kata saya kena bayar untuk towing and macam-macam. Okay, now I'm ignoring the call sebab ini guna nombor telefon 01160672003 and satu lagi 0173983643.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 3, 2018 at 14:10
by  
edited May 6, 2018 at 18:52
 
Guys beware..

New method from them saying they'll complain and report to CCRIS. For sure another trial and trick of their SCAM. Really want to teach them a lesson.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.