Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

13690 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
308 Answers
« Previous   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   Next »  Last »

answered on May 18, 2015 at 21:16
by   MIke
edited May 18, 2016 at 22:54
 
Mengarut sahaja semua itu. Kaki nipu. Walaupun batal, next time dia orang akan call mintak bayar lagi atas sebab-sebab lain.

Next time kalau berkaitan dengan surat saman, cuba jawab "sila hantar surat saman dulu bla...bla... biar peguam saya semak dulu". Surat saman kalau ada pun tipu punya. Menyamar pelbagai.

This totally a long time scammer. Read the NCCC's complain at:
http://www.nccc.org.my/v2/index.php/aduan-pengguna/arkib-2010/163-others/1616-cintai-holidays-malaysia-sdn-bhd

and file your complain at:
http://www.nccc.org.my/v2/index.php/ingin-membuat-aduan-e-aduan
0 found this helpful
Helpful

answered on May 20, 2015 at 16:03
by   Naim
Dpt call smlm 19 may from Maizatul Akma 012 2950836 dari Baharudin & co..bagitau surat saman jumlah rm18k...last year rm3k jer..siap ugut2...trauma jugaklah..then terlintas fikiran nak google on cintai holidays ni..byknya aduan pengguna..semua kes serupa ngan saya..nyesal tak google dari dulu lagi..rugi duit byr termination rm599 2 tahun lepas...tapi ada jer gangguan2 ugutan pasal benda ni..now i know better..mode gerammm..
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 4, 2015 at 15:56
by   Shafiq
Saya pun terima panggilan dari Maizatul Akmar tu dari Baharudin & Co pasal Cintai Malaysia.

Dia kate nak saman 32k.

tapi malas nak layan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 9, 2015 at 04:12
by   silat
It was fortunate I google and found this forum. Like many who has posted their story, I also received a call (unknown number)from a malay lady from law firm informing me they will be sending a lawyer letter to pay RM850 cimb 8006959549 for cancellation. She said if I don't want to pay the summon, I will be blacklisted my IC. They will pass my contact to membership dept. To cancel membership I need to pay RM2550 cimb 8006959549. The lady said she will forward my name to the dept and they will call me soon to cancel my membership.
Not long after the 1st call, I received a call (012-2973836) from another malay lady informing me to cancel my membership I need to pay RM3400 to CIMB 8006959549. I asked for the acc no. She will sms me. After that I received a sms (012-2697836) to pay RM8500 to Wests Dynas Solution cimb 8006959549 for my holiday tax.

after a week  received a call (012-2973836) from another malay lady from law firm informing me to cancel my membership I need to pay another RM5100 for tax fee..bull####..

After reading all the post on this website, I am 100% sure this is a SCAM.

Last year I have received a few calls to pay my membership which I told them I don't want anymore and stop the membership.

My advice to all who receive such calls to ignore their threats. If you like go and make police report.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 10, 2015 at 17:19
by   adam
Saya baru saja dapat panggilan telefon (012-3889836)dari seorang yang bernama Kamarul B. Omar no. ic 230259-04-5162 yang mengaku dirinya bekerja di Mahkamah Majistret Jalan Duta. Dia menyatakan cintai holidays telah menghantar surat ke Mahkamah untuk meminta saya membayar yuran penamatan kad cintai holidays yang saya telah berhenti 6 tahun dahulu. Bila saya tanya no. rujukan surat atau no. kes dia tak beritahu. Daripada no. ic pun kita tahu dia telah menipu. Saya berharap pihak yang terkena panggilan ugutan membuat laporan polis.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 10, 2015 at 17:29
by   adam
Saya baru saja dapat panggilan telefon (012-3889836)dari seorang yang bernama Kamarul B. Omar no. ic 230259-04-5162 yang mengaku dirinya bekerja di Mahkamah Majistret Jalan Duta. Dia menyatakan cintai holidays telah menghantar surat ke Mahkamah untuk meminta saya membayar yuran penamatan kad cintai holidays yang saya telah berhenti 6 tahun dahulu. Bila saya tanya no. rujukan surat atau no. kes dia tak beritahu. Daripada no. ic pun kita tahu dia telah menipu. Saya berharap pihak yang terkena panggilan ugutan membuat laporan polis.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 10, 2015 at 21:45
by   ms N
Hye its nearly 2 years i keep having the same call from Cintai west dyna Quest Legal Adviser that assume me to pay RM3000.00 or pay RM599 to cancel the membership.. BUT i have never register any of their membership..
Today i have received another call from PRIVATE NUMBER that saying their are from MAHKAMAH TINGGI MALAYSIA said that i have summon to pay RM32,000....woahhh what scam is this?? and then she said that i am not polite??
I hope u guys alert when u got this kind of call of scam..
Scamming Dyna Quest
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 19, 2015 at 21:26
by   LYNN
Saya amat terkejut dgn panggilan yg menyatakan surat saman dikeluarkan kerana tidak mbayar anual fee dgn cintai malaysia card dr 2007 hingga sekarang dgn sebanyak rm32000.saya amat terkejut kerana tidak mendapat makluman mengenai pembaharuan annual fee tu secara bersurat atau pun panggilan.wlpn mrk ada menyatakan mbuat panggilan saya pernah menyatakan utk membatalkan ttp mrk tidak membatalkan membership tersebut.sekarang saya di suruh membuat pembayaran membatalkan card tersebut sebanyak rm5100.tidak lama selepas itu sy mendapat lagi satu panggilan menyatakan perlu membuat pembayaran rm8100 utk cancel blacklist dari jabatan pendaftaran negara.wajarkah benda ni di buat.s3bab saya tidak pernah diberitahu pembayaran tahunan dilakukan dan tidak pernah menggunakan kad tersebut.saya perlukan bantuan tribunal utk ini.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 20, 2015 at 00:17
by   lynn
Hari ini saya mendapat panggilan daripada WESTS DYNAS yang menyatakan bahawa saya akan disaman kerana tidak membayar yuran tahunan card CINTAI MALAYSIA selama 9 tahun sejak 2007. Syarat yang saya terima pada tahun 2007 itu adalah RM599sekali sahaja untu seumur hidup tanpa ada sebarang bayaran selepas itu. Tetapi apa yang saya dapat makluman dari wests dynas menyatakan maksud sekali dalam seumur hidup pun still kena bayar yuran tahun sebanyak RM 899. saya kata bukan RM599 ke.dia kata tidak.selepas itu dia mengakau bahawa dia adalah lawyer dan pendaftar saman dari MAHKAMAH MAJISTRET KUALA LUMPUR. tetapi bila saya check nama tersebut tidak wujud langsung. Masalahnya saya telah membayar RM5100 kepada mereka pada 19/6/2007 dengan membayar sebanyak rm850 melalui cdm sebanyak 6 kali utk RM5100. bayaran itu untuk bertujuan untuk membatalkan membership, membatalkan saman dan membayar mahkamah. Selepas itu saya ditelefon lagi seorang perempuan dari wests dynas meminta saya membayar lagi RM8100 untuk membuat cancelation blacklist kad pengenalan di jabatan pendaftaran negara.Jika tidak membuat bayaran maka mereka akan menghantar surat menyita harta benda saya. Setelah saya check semua data dan melalui peguam saya. seolah-olah saya telah ditipu. Pada syarat pertama jika sudah membayar RM5100 dia akan beri semua dokumen mengenai saman tersebut dan pembatalan tersebut.tetapi mereka mengelak dengan mengatakan bahawa mereka baru sahaja tahu puan kena membayar RM8100 lagi baru boleh diselesaikan. bagamiana ni..tolong bantu saya. saya ditipu,say orang miskin setakat kerja pembantu kedai sahaja.ada sesiapa boleh bantu mengenai masalah saya ini.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 20, 2015 at 01:25
by   Minah
Sudah banyak orgorg ada post ke dalam forum mengatakan bahawa syarikat tersebut di atas adalah satu "scam". Biar dia, jangan dengar apa2 cerita lagi dari talipon number tersebut. Lagi kechau buat polis rept atas nomber tersebut di atas.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.