Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

11662 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
302 Answers
« Previous   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   Next »  Last »

answered on Jun 4, 2015 at 15:56
by   Shafiq
Saya pun terima panggilan dari Maizatul Akmar tu dari Baharudin & Co pasal Cintai Malaysia.

Dia kate nak saman 32k.

tapi malas nak layan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 9, 2015 at 04:12
by   silat
It was fortunate I google and found this forum. Like many who has posted their story, I also received a call (unknown number)from a malay lady from law firm informing me they will be sending a lawyer letter to pay RM850 cimb 8006959549 for cancellation. She said if I don't want to pay the summon, I will be blacklisted my IC. They will pass my contact to membership dept. To cancel membership I need to pay RM2550 cimb 8006959549. The lady said she will forward my name to the dept and they will call me soon to cancel my membership.
Not long after the 1st call, I received a call (012-2973836) from another malay lady informing me to cancel my membership I need to pay RM3400 to CIMB 8006959549. I asked for the acc no. She will sms me. After that I received a sms (012-2697836) to pay RM8500 to Wests Dynas Solution cimb 8006959549 for my holiday tax.

after a week  received a call (012-2973836) from another malay lady from law firm informing me to cancel my membership I need to pay another RM5100 for tax fee..bull####..

After reading all the post on this website, I am 100% sure this is a SCAM.

Last year I have received a few calls to pay my membership which I told them I don't want anymore and stop the membership.

My advice to all who receive such calls to ignore their threats. If you like go and make police report.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 10, 2015 at 17:19
by   adam
Saya baru saja dapat panggilan telefon (012-3889836)dari seorang yang bernama Kamarul B. Omar no. ic 230259-04-5162 yang mengaku dirinya bekerja di Mahkamah Majistret Jalan Duta. Dia menyatakan cintai holidays telah menghantar surat ke Mahkamah untuk meminta saya membayar yuran penamatan kad cintai holidays yang saya telah berhenti 6 tahun dahulu. Bila saya tanya no. rujukan surat atau no. kes dia tak beritahu. Daripada no. ic pun kita tahu dia telah menipu. Saya berharap pihak yang terkena panggilan ugutan membuat laporan polis.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 10, 2015 at 17:29
by   adam
Saya baru saja dapat panggilan telefon (012-3889836)dari seorang yang bernama Kamarul B. Omar no. ic 230259-04-5162 yang mengaku dirinya bekerja di Mahkamah Majistret Jalan Duta. Dia menyatakan cintai holidays telah menghantar surat ke Mahkamah untuk meminta saya membayar yuran penamatan kad cintai holidays yang saya telah berhenti 6 tahun dahulu. Bila saya tanya no. rujukan surat atau no. kes dia tak beritahu. Daripada no. ic pun kita tahu dia telah menipu. Saya berharap pihak yang terkena panggilan ugutan membuat laporan polis.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 10, 2015 at 21:45
by   ms N
Hye its nearly 2 years i keep having the same call from Cintai west dyna Quest Legal Adviser that assume me to pay RM3000.00 or pay RM599 to cancel the membership.. BUT i have never register any of their membership..
Today i have received another call from PRIVATE NUMBER that saying their are from MAHKAMAH TINGGI MALAYSIA said that i have summon to pay RM32,000....woahhh what scam is this?? and then she said that i am not polite??
I hope u guys alert when u got this kind of call of scam..
Scamming Dyna Quest
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 19, 2015 at 21:26
by   LYNN
Saya amat terkejut dgn panggilan yg menyatakan surat saman dikeluarkan kerana tidak mbayar anual fee dgn cintai malaysia card dr 2007 hingga sekarang dgn sebanyak rm32000.saya amat terkejut kerana tidak mendapat makluman mengenai pembaharuan annual fee tu secara bersurat atau pun panggilan.wlpn mrk ada menyatakan mbuat panggilan saya pernah menyatakan utk membatalkan ttp mrk tidak membatalkan membership tersebut.sekarang saya di suruh membuat pembayaran membatalkan card tersebut sebanyak rm5100.tidak lama selepas itu sy mendapat lagi satu panggilan menyatakan perlu membuat pembayaran rm8100 utk cancel blacklist dari jabatan pendaftaran negara.wajarkah benda ni di buat.s3bab saya tidak pernah diberitahu pembayaran tahunan dilakukan dan tidak pernah menggunakan kad tersebut.saya perlukan bantuan tribunal utk ini.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 20, 2015 at 00:17
by   lynn
Hari ini saya mendapat panggilan daripada WESTS DYNAS yang menyatakan bahawa saya akan disaman kerana tidak membayar yuran tahunan card CINTAI MALAYSIA selama 9 tahun sejak 2007. Syarat yang saya terima pada tahun 2007 itu adalah RM599sekali sahaja untu seumur hidup tanpa ada sebarang bayaran selepas itu. Tetapi apa yang saya dapat makluman dari wests dynas menyatakan maksud sekali dalam seumur hidup pun still kena bayar yuran tahun sebanyak RM 899. saya kata bukan RM599 ke.dia kata tidak.selepas itu dia mengakau bahawa dia adalah lawyer dan pendaftar saman dari MAHKAMAH MAJISTRET KUALA LUMPUR. tetapi bila saya check nama tersebut tidak wujud langsung. Masalahnya saya telah membayar RM5100 kepada mereka pada 19/6/2007 dengan membayar sebanyak rm850 melalui cdm sebanyak 6 kali utk RM5100. bayaran itu untuk bertujuan untuk membatalkan membership, membatalkan saman dan membayar mahkamah. Selepas itu saya ditelefon lagi seorang perempuan dari wests dynas meminta saya membayar lagi RM8100 untuk membuat cancelation blacklist kad pengenalan di jabatan pendaftaran negara.Jika tidak membuat bayaran maka mereka akan menghantar surat menyita harta benda saya. Setelah saya check semua data dan melalui peguam saya. seolah-olah saya telah ditipu. Pada syarat pertama jika sudah membayar RM5100 dia akan beri semua dokumen mengenai saman tersebut dan pembatalan tersebut.tetapi mereka mengelak dengan mengatakan bahawa mereka baru sahaja tahu puan kena membayar RM8100 lagi baru boleh diselesaikan. bagamiana ni..tolong bantu saya. saya ditipu,say orang miskin setakat kerja pembantu kedai sahaja.ada sesiapa boleh bantu mengenai masalah saya ini.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 20, 2015 at 01:25
by   Minah
Sudah banyak orgorg ada post ke dalam forum mengatakan bahawa syarikat tersebut di atas adalah satu "scam". Biar dia, jangan dengar apa2 cerita lagi dari talipon number tersebut. Lagi kechau buat polis rept atas nomber tersebut di atas.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 23, 2015 at 17:12
by   MANKANTOI
semalam 22/06/2014, saya menerima call drp seorang wanita nama tak pasti 012-2950836 (jam 02:30 pm). katanya dari syarikat Lawyer "Wests Dynas" menggugut saya supaya membuat bayaran RM5100 sebelum jam 3 ptg supaya mengelakkan utk mrk memfailkan SAMAN RM 32000 dan  harta saya akan disita jika gagal membayar saman   daripada mrk yg mewakili "Cintai Travle" walapun sy telah lama tidak aktif dan menolak untuk ditingkatkan kad keahlian pada tahun 2013 apabila diminta berbuat demikian oleh Syarikat Cintai Holiday, yang mana sehingga kini saya tidak pernah menggunakan kad  keahlian berkenaan. UNTUK MEMBATALKAN keahlian dan menghalang saman dari dikeluarkan maka saya perlu membayar RM 5100 selepas diskaun Hari Raya sebanyak 50 % dengan 6 transaksi sebanyaqk RM 850 setiap transaksi di mesin CDM bank dan perlu memaklum kepada mereka waktu selesai transaksi untuk dibatalkan saman setelah dilanjutkan tempoh sehingga jam 4 ptg. . Tanpa berfikir panjang oleh kerana kesuntukan masa saya terus ke Bank CIMB setelah mendapat SMS dan no akaun 800697836 dari no 0122697836. semasa saya menerjah ke bank sempat juga memberitahu isteri masalah sebenar. semasa saya hampir memasukkan duit ke mesin yang telah pun tersedia, dan sambil mengira RM850 untuk transaksi pertama, anak saya menalipon setelah mendapat makluman dari isteri saya. Untuk melayan telefon, saya terpaksa keluar dari bank yang mengakibat transaksi di CDM mesin  terbatal. Anak memaklumkan bahawa ini adalah SCAM dan usah dilayan dan sekiranya benar disaman anak akan membantu saya di mahkamah. Menggunakan private number, Wests Dynas menalipon saya bertanya hal transaksi dan mengugut untuk meneruskan saman  kerana anak saya telah menghubungi mereka. Tepat jam 4 petang mereka menghubungi saya lagi. Saya memaklumkan bahawa tidak mencukupi wang dan hanya berjaya RM800 sahaja oleh kerana kesuntukkan masa, lantas mereka meminta saya memasukkann  RM850 dahulu untuk menghalang sementara daripaqda saman dikeluarkan. Saya memaklumkan bahawa saya bersedia ke mahkamah kerana tidak dapat mencari RM 50 lagi untuk mengenapkan RM850 dan perbualan terus dimatikan.  Selepas itu, baru lah sy sedar yg ini adalah SCAM PENIPUAN (Cintai Travel & Wests Dynas) . Alhamdulillah kerana terselamat duit saya RM 5100. Tanpa bantuan dan semangat dari anak saya dan andai saya terus ke bank tanpa memaklumkan kepada isteri hal sebenar, pastinya saya adalah diantara mangsa yang akan akan menyesal seumur hidup. Saya telah hubungi Cintai Travel daaklumkan West Dynas adalah anak syarikat dan telah dibatalkan kewujudannya oleh kerana penyelewengan dan mereka kini beroperasi secarasulit setelah mencuri data2 pelanggan, Saya dinasihatkan untuk membuat laporan polis. .. persoalaannya adalah, bila google sy dapat sudah ramai terkena akan perkara ini TETAPI mereka masih lagi AKTIF dan KEBAL dari UNDANG-UNDANG NEGARA. Adakah sehingga kini tiada laporan polis dibuat ????? .. kepada rakan-rakan senasib yang telah terkena berdoalah moga mereka celaka hidupnya & yang bakal "ditelefon oleh mereka ini" berhati-hatilah dan jangan layan dan bila mampu berfikir waras pada masa itu ambilah segala maklumat diri mereka sperti nama, ic, alamat rmah & ofis, no. hp dan sebagainya.. lepas tu buat siasatan dan laporkan kepada POLIS serta BANK Negara serta Tribunal Pengguna.. ok.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 8, 2015 at 20:41
by   Mangsa 2015
Sebenarnya ini bukan kali pertama saya mendapat call drp cintai malaysia. Dan lebih 5 kali.  Dipendekkan cerita pada tahun 2011 saya telah mendapat call drp Cintai Malaysia bahawa saya perlu jelaskan bayaran RM699 untuk Card Platinum. Saya bagitau mereka dahlah saya rugi bayar RM599 kerana join Cintai Malaysia yang didakwa keahlian seumur hidup... tetiba nak bayaran lain pula untuk Platinum Card. Bukan sahaja mereka telah mengambil hak saya, malah tawarkan perkhidmatan secara paksa... dia pun kata kalau tak nak bayar sehingga petang ini, dia akan hantar saman. Saya jawab hantar jerlah saman.
Saya terus call Peratuan Pengguna, dan mereka menasihati saya, jangan buat sebarang bayaran jika tiada kontrak hitam putih.. so saya pun ikut nasihat tsbt.

Tetiba hari ini pada 8 julai 2015 selepas beberapa tahun, saya telah mendapat panggilan daripada no 012 388 9836 yang mengaku namanya ialah En. Kamarul B Omar, seorang Peguam di Mahkamah Majistret KL, telah menerima Saman daripada Syarikat Cintai Malaysia kerana kegagalan saya membayar Platinum Card. Jumlah saman ialah RM18,000.

Oleh kerana pada masa itu saya agak sibuk dan tak boleh fokus, saya minta En. Kamarul tu call saya semula dalam kul 2.30ptg. Actuallay saya agak hairan kenapa dia call guna handphone dan lagi saya tdk pernah dapat surat saman.

Dalam pada itu saya call Mahkamah Majistret KL dan tanya ada tak nama orang ni. Mahkamah jawab, abaikan saja mereka itu tipu. Oleh kerana saya dah tahu En. Kamarul tu tipu, bila En. Kamarul tu call semula, saya tanya no IC dia dan no ofis dia, dia bagitahu no ic 560902-01-5443 dan ofis 03-52330003. Kalau no ic macam dah tua.. tapi suara macam orang muda...ermmm...

Saya bagitahu dia saya ada call Mahkamah dan tanya pasal you... dia boleh jawab boleh tak bagi nama orang tu, nanti dia akan call org tu semula....

Bila saya cakap saya telah buat aduan pasal hal ni... dia pun terus off handphone.... so, saya just nak share kisah saya ini. Jadi kalau ada sesiapa yang terkena sekurang2nya ia boleh membantu kawan2 yang bakal menjadi mangsa mereka. Rupanya mereka masih aktif hingga sekarang ni....
0 found this helpful
Helpful


« Previous   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.