Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

39691 Views  ⚫  Asked 8 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by  
edited on May 28, 2019 at 01:03
 
I have the same problem where some one called me and threatened that I must upgrade to gold card if not they will continue charging me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never used their service and never signed an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complain to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
322 Answers
« Previous   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   Next »  Last »

answered on Mar 11, 2015 at 22:04
by  
Penganiayaan dan ugutan melalui telefon:

Customer melanggan menjadi ahli kad untuk menyenangkan diri untuk bercuti dengan diskaun tertentu yang ditawarkan oleh pihak Cintai Malaysia. Di awal promosi, bayaran sekali seumur hidup. Tetapi setiap tahun dia update tanpa pengetahuan customer, asyik minta bayaran untuk update tersebut. Tetapi apabila customer nak stopkan keahlian, pihak Cintai Malaysia menghalang. Customer bertegas dan menyatakan pembatalan dan pihak Cintai Malaysia pun dah bersetuju dengan permintaan customer tersebut.

Setelah beberapa tahun, saya menerima panggilan West Dynas yang menyatakan saya akan di saman sebanyak yang ditetapkan oleh Cintai Malaysia.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 12, 2015 at 19:58
by  
edited Apr 27, 2016 at 19:35
 
Laa.. berani lagi rupanya diorang ini.
Ignore sahaja ugutan diorang itu.
Kalau diorang call jangan jawap.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 18, 2015 at 01:51
by  
Saya terima panggilan dari Bahagian saman mahkamah rendah putrajaya untuk membayar saman dari syarikat Cintai Holidays sebanyak RM 5600 untuk cancel card saya. Saya  membayarnya tapi lepas itu saya mendapat pangillan dari Kementerian Pelancongan Malaysia (Puan Hafizawati 012 3408836) untuk bayar balik yuran perkhidmatan sebanyak RM 12 000 secepat mungkin supaya saya tidak di blacklist oleh bank negara dan harta saya akan disita jika tidak membayarnya. Semua ini melalui pangillan telefon dan tiada apa-apa notice tertulis.
Saya tengah bingung kerana menghadapi masalah untuk membayar jumlah ini. Tolong memberi nasihat.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 18, 2015 at 02:27
by  
i am also in the same boat. I joined in 2007 and top up membership to lifetime.  I had to pay RM 5600 outstanding because receive a call from Mahkamah rendah putrajaya to pay or proceed with summons. They called me to pay(0162593066, 0123029836 and 0123889836). I paid and then a lady from Kementerian pelancongan (0122925836 and 0123408836) informing me to pay RM 12 000 (already paid RM  3200)of service tax because I cancelled my card. If I do not pay, I will be blacklisted by bank negara and my house will be seized. I am very confused and tired and do not what is true and what is not. advices anybody. I have all the prove of payment
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 18, 2015 at 15:30
by  
saya terima panggilan dari Bahagian saman mahkamah rendah putrajaya...
Tak ada Mahkamah Rendah di Putrajaya.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 18, 2015 at 20:03
by  
cintai holidays menipu.
semua tu panggilan dari cintai holidays sendiri.
kalau nak confirmation call office Kementerian Pelancongan & cari org yg nama hafizawati. kalau wujud nama tu tanya samada dia terlibat dalam hal ni atau tidak (aku yakin mmg tak terlibat.
kat putrajaya mmg tidak ada mahkamah rendah & bukan kerja org kat mahkamah utk call tuntut saman.
kalau boleh anilant buat aduan / hantar email kat kementerian pelancongan pasal cintai holidays melibatkan nama kementerian dlm penipuan diorg tu.

kalau nak dptkan bukti kukuh yg cintai holidays tu menipu.. call no yg dia bagi & tanya nama penuh & no kad pengenalan dia so that boleh maklumkan pada kementerian pelancongan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 8, 2015 at 19:16
by  
Terima Talipon dari No.0122714836, 0122950836

Saya sebagai individu agak terkejut terima talipon harta benda cik kena sita kerana berhutang dengan Cintai Malaysia. Saya tak fahamlah call suruh saya bayar untuk cancellation card. Bila saya dah buat cancellation dia orang call cakap saya kena saman dan harta benda kena sita kalau tak bayar RM8000.00 dan jumlah ini untuk pembayaran ke Kementerian Pelancongan Malaysia.

Saya ingat bila saya dah cancel card tak ada cerita lagi. Sekarang ini talipon saya cakap saya di kena saman dan harta benda kena sita. Ni case apa?
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 8, 2015 at 21:10
by  
Case mcm scam.. nak scam extra moneys dari lu.. Biar dia.. jgn angkat talipon..
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 17, 2015 at 14:07
by  
saya dapat call dari 012 3029836 yang kononnya dari lawyer firm suruh menghadirkan diri ke mahkamah petaling jaya kerana disaman oleh syarikat cintai malaysia. saya telah terminate keahlian dengan syarikat ini lama dah. tapi annual fees still berjalan sehingga sekarang, dan pihak cintai malaysia claim tertunggak sebanyak rm1800.

padahal surat menyurat untuk mengahadirkan diri ke mahkamah tak penah dapat. no kes pon tidak diberi. saya call mahkamah nak cek kes, mahkamah petaling jaya hanya ada proceeding berkenaan jenayah sahaja.

so saya jadi komfiussama ada if betul saman ni wujud...kes ni consider jenayah ke sivil?

report polis telah dibuat. dah call syarikat cintai malaysia yang original, diorang pon dah nyatakan saya dah lama terminate keahlian. tapi ada company lain yg ambil semua personal information saya and keep calling mintak duit. cintai malaysia original  siap suruh ignore bende ni.

masalah nye asik call dari lawyer firm ni la...dari mahkamah la...mengganggu hidup sebenarnya...kita tak salah tapi dikejar cam org bersalah..geram

plz advice...
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 17, 2015 at 15:03
by  
Pergi attend case in Makhamah.. File "Notis Kehadiran" dulu (important).

After proceedings tengok apa hal, anything "fishy" buat polis repot lagi. Could be stolen identity..
0 found this helpful
Helpful


« Previous   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.