Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

8884 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
279 Answers
« Previous   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   Next »  Last »

answered on Jul 8, 2015 at 20:41
by   Mangsa 2015
Sebenarnya ini bukan kali pertama saya mendapat call drp cintai malaysia. Dan lebih 5 kali.  Dipendekkan cerita pada tahun 2011 saya telah mendapat call drp Cintai Malaysia bahawa saya perlu jelaskan bayaran RM699 untuk Card Platinum. Saya bagitau mereka dahlah saya rugi bayar RM599 kerana join Cintai Malaysia yang didakwa keahlian seumur hidup... tetiba nak bayaran lain pula untuk Platinum Card. Bukan sahaja mereka telah mengambil hak saya, malah tawarkan perkhidmatan secara paksa... dia pun kata kalau tak nak bayar sehingga petang ini, dia akan hantar saman. Saya jawab hantar jerlah saman.
Saya terus call Peratuan Pengguna, dan mereka menasihati saya, jangan buat sebarang bayaran jika tiada kontrak hitam putih.. so saya pun ikut nasihat tsbt.

Tetiba hari ini pada 8 julai 2015 selepas beberapa tahun, saya telah mendapat panggilan daripada no 012 388 9836 yang mengaku namanya ialah En. Kamarul B Omar, seorang Peguam di Mahkamah Majistret KL, telah menerima Saman daripada Syarikat Cintai Malaysia kerana kegagalan saya membayar Platinum Card. Jumlah saman ialah RM18,000.

Oleh kerana pada masa itu saya agak sibuk dan tak boleh fokus, saya minta En. Kamarul tu call saya semula dalam kul 2.30ptg. Actuallay saya agak hairan kenapa dia call guna handphone dan lagi saya tdk pernah dapat surat saman.

Dalam pada itu saya call Mahkamah Majistret KL dan tanya ada tak nama orang ni. Mahkamah jawab, abaikan saja mereka itu tipu. Oleh kerana saya dah tahu En. Kamarul tu tipu, bila En. Kamarul tu call semula, saya tanya no IC dia dan no ofis dia, dia bagitahu no ic 560902-01-5443 dan ofis 03-52330003. Kalau no ic macam dah tua.. tapi suara macam orang muda...ermmm...

Saya bagitahu dia saya ada call Mahkamah dan tanya pasal you... dia boleh jawab boleh tak bagi nama orang tu, nanti dia akan call org tu semula....

Bila saya cakap saya telah buat aduan pasal hal ni... dia pun terus off handphone.... so, saya just nak share kisah saya ini. Jadi kalau ada sesiapa yang terkena sekurang2nya ia boleh membantu kawan2 yang bakal menjadi mangsa mereka. Rupanya mereka masih aktif hingga sekarang ni....
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 29, 2015 at 19:49
by   amar
edited Jun 28, 2016 at 05:37
 
Same story from me too, I've been receiving calls on and off starting 2009 from their marketing team, asking me to upgrade, which I declined and even had a quarrel with them once and demanded for membership cancellation which they want me to pay RM590 for any cancellation but I refused.

Last Wednesday I received a call from 0122973836, saying that they are from 'Mahkamah Seksyen Kuala Lumpur' and going to issue a summon valued of RM32,000 on behalf of Cintai Holidays Malaysia because I didn't renew my membership and if I need to terminate my membership I need to discuss with the company staff. They passed the call to another person. That person said, to terminate my membership I must pay RM 4,000++. When I said I don't have that amount of money, he put me on-hold as if he is discussing with he's superior. Later he told me, the company agreed to reduce the payment to RM2,500 which I still insist can't afford to pay. Again he put me on-hold, later coming up with the amount of RM850 and must pay immediately. I told him I'll only get my salary end of the month. He said he will call back again. Today I'm receiving numerous calls from 0123889836 and 0123041836 which I was unable to pick up due to silent phone. I just made a complaint at NCCC website.
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 20, 2015 at 20:20
by   Ajim
edited Jun 28, 2016 at 05:40
 
Salam sejahtera semua.

Pada jam 12 tengah hari tadi saya baru menerima call yang mengaku dari pejabat lawyer di Selayang yang mengatakan Cintai Travel telah menyaman saya dengan tunggakan sebanyak RM32,000. En. Kamarul dengan no. 012-3889836 mengatakan jika saya ingin membuat pembatalan saman saya dikehendaki membayar RM2,500 sebelum jam 4 petang hari ini juga, tapi saya minta tangguh hingga awal bulan 12 nanti. Dan dia cakap akan call balik sebelum Disember nanti, dia nak tolong katanya. Dia ada pas phone kepada seorang lagi lelaki katanya dari bahagian pembatalan. Dia mengaku memang saya sudah membatalkan atau tutup kad ahli tapi dia kata itu hanya untuk keahlian saja tapi yuran entah apa entah masih ada dia kata. Nasib Allah gerakkan hati saya untuk check di internet pasal company ni...

Apa yang perlu saya lakukan? Saya baca tadi mengatakan bahawa syarikat ini telah didakwa di mahkamah tapi mengapa mereka ini masih lagi beroperasi dan menipu orang awam?
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 13, 2016 at 22:21
by   abe d
edited Jun 28, 2016 at 05:45
 
Saya baru sahaja terima panggilan dari Syarikat Cintai Malaysia semalam (12 April 2016).. minta settle bayaran sebanyak RM2,500 tertangguh dari tahun 2014. Jika tidak buat bayaran maka saman berjumlah RM28,000 akan dikeluarkan.

Yang naik geram bermula 2014 mereka suka-suka potong direct RM599 dari kad kredit. Hampir RM1,000 lebih dia potong... suka-suka dia sahaja... sedangkan dulu dah siap terminate... dan siap bayar RM599.

Mentang-mentang kad kredit saya dah terminate dan mereka tak boleh potong... mereka siap call minta bayaran...

Jadi apa yang perlu saya buat...

#Tribunal Pengguna
#KPDNK
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2016 at 08:18
by   Arie
edited Jun 28, 2016 at 05:51
 
Salam hormat,

Saya juga menghadapi masalah yang sama pada tarikh 17-May-16 (2.50pm) dimana saya menerima panggilan daripada "Si Minah" (lupa tanya nama) nombor telefon 011-10698743 mengaku dari mahkamah (tak ingat namanya) mewakili CINTAI Holiday untuk menyaman saya sebanyak RM35,000 kerana tidak membuat bayaran keahlian tahunan RM599 bertahun-tahun atau saya menghadapi masalah tak boleh buat loan, black list dan rumah, kereta akan disita. (dalam hati berkata "melampau betul ugutan ni")

Saya jawab, saya telah pun tutup akaun saya 3 tahun lepas bersama En Asyrof (Manager) dan panggilan saman ini saya dah terima kali ke 2 (dalam keadaan marah). Kali terakhir saya dah deal dengan En Asyrof (Manager) untuk proses penutupan. Ingatkan dah setel. Saya nyatakan saya ada semua dokumen penutupan dan segala hitam putih. (Dalam hati terfikir juga, kenapa panggilan pertama nak buat saman apa bagai, tak ada apa-apa pun terjadi kat saya. Buat loan dan sebagainya ...ok jerr)

Macam biasalah, mereka dah terlatih dengan skrip untuk menipu, ada sahaja ayat nak jawab. Memang kaki auta punya agen.

Akhir sekali..."Si Minah" ugut sekali lagi "Kalau selepas ini rumah & kereta akan disita, kami tak tahu"
Saya jawab "OK.. saya akan bawa isu ini dengan lawyer saya"

Terus "Si Minah" itu letak telefon.

P.S.: Saya nasihatkan jangan takut ugutan mahkamah apa bagai sebab 2 kali saya terima panggilan seperti ini. Tiada apa-apa tindakan pun. Kerja mereka mengugut untuk bayar sahaja.

P.S.S.: Lagi satu ...saya nasihatkan simpan nombor-nomnor handphone yang kawan-kawan kat sini kongsikan supaya lebih mudah kenal pasti agen CINTAI sedang menelefon. Jadi tak payah buang masa angkat telefon.

Tolong rujuk dengan Encik Raja Asyrof (Manager CINTAI) untuk segala kepastian.
No HP: 016-3358515 atau 012-3302359  
0 found this helpful
Helpful

answered on May 19, 2016 at 18:33
by   Zampng
edited May 23, 2016 at 04:02
 
MAYBANK (5624-1450-9908) WEST DYNAS. SILA BUAT PEMBAYARAN  HARI INI SEBELUM  PUKUL 6PM. PEMBAYARAN RM2550. SELEPAS PEMBAYARAN DIJELASKAN SILA HUBUNGI PIHAK SAYA UNTUK SEMAKKAN. TQ
Hari ini pukul 12:45 tengah hari, 1st time saya pun dapat panggilan yang sama. Bila saya google, bukan saya seorang yang dapat panggilan ini. Sila bayar hari ini juga. Panggil tengah hari suruh bayar petang... konon tak bayar dari 2009. Penipu!
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 9, 2016 at 18:05
by   lynn
edited Jun 28, 2016 at 05:53
 
Saya mengalami masalah yang sama setiap tahun dengan panggilan daripada West Dynas (Cintai Malaysia Card). Mereka akan membuat panggilan di bulan puasa.

Saya dah terkena tahun lalu pada bulan puasa dengan meminta bayaran sebanyak RM30,000. Tetapi saya berkeras tidak mahu membayarnya kerana dalam perjanjian RM599 seumur hidup yang peliknya dia kata seumur hidup membership. So maknanya kena bayar setiap tahun sedangkan dalam terma dan syarat tidak ada langsung pembayaran membership setiap tahun.

Last year saya diugut membayar RM5,100 dengan membayar melalui CDM mereka tidak menyarankan sara membayar secara online dan dikaunter bank. Bukankah ini pelik, mereka menyatakan bekerja di Mahkamah Rendah WPKL. Bila saya hubungi pihak pendaftar saman mahkamah mereka menyatakan nama yang membuat panggilan dari mahkamah tersebut tidak wujud. So please bantulah saya dan juga orang lain yang kena macam saya ini yang sentiasa diugut.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 23, 2016 at 23:58
by   Haqe
edited Jun 28, 2016 at 05:58
 
Saya menerima panggilan dari KATANYA dari Mahkamah Rendah Kuala Lumpur, Puan Nurashidah, 0192609121. Ini panggilan yang ke dua kali (pertama tahun 2011). Kes sama juga, katanya RM599 untuk life time membership.

Hari ni saya telah diminta untuk bayar RM5,100 kepada pihak Cintai Malaysia sebelum jam 6.00 petang. Kalau tidak kena naik court bayar saman RM18,000. Saya minta nombor office untuk semakan betul atau tidak. Dia kata nombor handphone itu adalah nombor official office.

Saya call Pendaftar Mahkamah Rendah KL, pegawai itu kata nama itu tak ada pun. Katanya dah ramai penipuan macam itu dan minta pengguna untuk buat police report.

Lawyer Nurashidah itu call saya balik, sekali lagi saya tanya kat mahkamah pejabat dia tingkat berapa... dengan nada sinis dia tanya saya balik, kenapa? Saya juga minta nombor phone office, akhirnya dia bagi nombor telefon office Cintai Malaysia. Bulan puasa pun nak menipu.. cari duit raya mungkin.

Saya rasa 2-3 tahun mereka ni akan call balik untuk tuntutan yang sama. Mohon pihak yang berkaitan untuk ambil tindakan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 24, 2016 at 22:20
by   Kiki
Hi All,

      Please don't fall into their trap, this is all fake. Myself already verify with Cintai Malaysia      

Wisma Cintai
No: 247, Jalan Mahkota, Taman Maluri
55100 Kuala Lumpur,
Malaysia
Tel: 03-9206 9399
Fax: 03-9206 9288, 03-9206 9388 

You all can call up to check your member validity. Please don't trust this 0192609121 phone no.

Thanks
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 26, 2016 at 00:22
by   Ken T
I faced this situation before about 1 to 2 years ago and just 5 min ago i received a call from 0192799121.
Can someone please put a stop to these scammers? Can the police get involved?
0 found this helpful
Helpful


« Previous   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.