Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

13817 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
308 Answers
« Previous   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   Next »  Last »

answered on Sep 17, 2014 at 22:09
by   LEELIN
edited Apr 18, 2018 at 19:35
 
Saya pun sama... private number... mula-mula cakap dari Mahkamah Putrajaya. Kali kedua call kata dari KPDKNKK, suruh bayar RM700 sebab nak batal lesen.. bila minta nombor lesen saya dia kata tak ada.

Sudah 3 kali bayar RM700.. kali ni tergerak saya nak baca kat sini dan saya kuatkan hati tak bayar tapi takut juga kalau-kalau betul ada surat saman. Macam mana ya?
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 17, 2014 at 22:11
by   LEELIN
edited Apr 18, 2018 at 19:36
 
Betul kah mereka dilatih untuk peras ugut orang macam itu? Saya dah 3 kali terkena. Saya bayar sebab takut bila dikatakan ada surat saman. Perlu kah saya buat police report?
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 18, 2014 at 20:52
by   Nomyal
It's the same here. In June they asked for RM699 to cancel the membership. Today i received a call againsaying that i have to pay another RM1K++ to settle towing & insurance plan with the company. My membership only can be cancel  aer i pay them if not they will file my case with the court & i will have to pay RM4K++. I said i don't want to pay this time & asked them to proceed and bring my case to the court. Now i'm waiting.
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 18, 2014 at 20:59
by   Nomyal
edited Apr 18, 2018 at 19:31
 
Ya betul. Call guna private number kata dari Baharudin & Co. Dan kalau tak silap dia kata namanya Zarina. Saya dah bank in dalam akaun CIMB sebanyak RM699 untuk 'kansel' keahlian. Tutup terus dapat call lagi selepas 3 bulan kata saya masih ada hutang tertunggak untuk pan 'Towing & Insurance' sebanyak RM 1000.00 jadi keahlian tidak dapat di 'kansel'. Saya kata tak nak bayar & minta perjajian hitam putih berkenaan perkara ini. Dia kata ini adalah 'Sulit' tak dapat berikan. Dia kata kalau tak bayar akan di bawa kes ke mahkamah majisterat & nama akan di 'blacklist'. Saya kata , OK la. Saya tunggu surat saman.
0 found this helpful
Helpful

answered on Oct 13, 2014 at 17:28
by   kroll
edited Apr 18, 2018 at 19:38
 
Saya joint pakej tersebut 5 tahun lepas. Tahun 2012 saya mohon berhenti tetapi pihak berkenaan tidak benarkan kerana tidak cukup 5 tahun keahlian. Bulan September dan October 2014 saya dikehendaki membayar RM700 setiap kali diminta dan ugutan saman dikeluarkan jika ingkar. Kini bayaran tersebut mencecah RM4000. Panggilan daripada pihak tersebut masih lagi ada dan mengganggu hidup saya. Apa yang harus saya lakukan sekarang?
0 found this helpful
Helpful

answered on Oct 13, 2014 at 18:40
by   Adeq
As Salam, nak tanya, lepas dah buat bayaran tu, awak ada terima ke dokumen yg dimaksudkan?
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 4, 2014 at 20:34
by   susila
edited Apr 18, 2018 at 19:39
 
I received a call from a private number about a summon because of Cintai Malaysia membership. If I want to cancelled it, I have to pay rm699 to their CIMB Account: 8006959549 on that day. Then they will not proceed the summon. But a few weeks later, they call again using the same private number and ask me to pay another amount; RM799 to close a fail in the court. What is going on? Is it a scam or what?
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 4, 2014 at 20:55
by   susila
edited Apr 18, 2018 at 19:41
 
Last month I received a call from a private number about Cintai Malaysia membership. If I want to cancel it, I have to pay RM699 on that day to CIMB Account: 8006959549. So they will not proceed the summon but a few week later, I got a same call asking me to pay another RM799 to close a file in the court, otherwise I have to pay some amount RM3000+ to settle it. When I google this company, I found a lot comment alike my situation. Gosh... just pray for the person who did this to repent!
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 5, 2014 at 19:43
by   Mima
Don't pay anything.
Please don't take these calls as a threat, a serious situation would occur if you would receive a registered letter

Can't you block this number on your phone?

In my case I have blocked everything, phone numbers, email adress, FB Account of the scammer,  and since then I haven't heard anything.
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 6, 2014 at 17:52
by   eizza
Aku pun mansa penipuan.Harap-harap selepas ni jgn la ada org yg sebodoh aku.
Hubungan aku dengan West Dyna dah lama putus pertama sebab kehilangan no. fon, kedua tak mampu guna kad kredit lagi, ketiga sebab dah bayar kali terakhir tahun lepas utk tutup fail. Alih-alih dapat pula call memeranjatkan daripada Azura bt Ismail hari ni 6 Nov 2014 jam 10.33 pg, mengaku sebagai pegawai KPDNKK yg uruskan kes aku dengan West Dyna yg nak menyaman aku sebab tak bayar pembaharuan kad keahlian.Apa kejadah!!!! nak meletup rasanya aku sebab aku dah "bercerai" pun dengan WD ni. Siap nak menyaman plak katanya RM3800++ jika disabit. Aku berkeras apahal plak dlu kali terakhir cakap dah tutup kes. Cakap punya cakap bals punya berbalas aku pun tanya apa nak buat kalu nak settle kes ni. Katanya aku kena byr RM799 secara cash melalui Maybank atau CIMB sebelum pukul 4ptg sbb nak hantar surat ke mahkamah bg urusan seterusnya.Sbb sikap tk percaya aku ni kuat, aku berkeras jg mengatakan yg smua ni menipu n dia pun terjerat dan dengan beraninya dia berikan nama penuh dia sekali dgn no I/C n no. fon [maklumat ni aku masih simpan utk tindakan selanjutnya]. sebab aku ni cikgu masa terhad jd minta dia fon pd jam 1.30 ptg semula. Tp rasanya aku tak nak layan lagi sebab aku dah tahu badi busuk WD ni.Pembohong lahanat!!! TibA-tiba pemikiran aku terbuka dgn luasnya utk search d internet ttg Cintai holding n WD dan jg KPDNKK aku cari nama pegawai ni. Memang tkde nama pegawai tu siotttt.... yg aku dapat laman ni n begitu byk penipuan. Okey aku buat keputusan jumpa di court jk itu bakal terjadi....Ariosss barboyosss....
0 found this helpful
Helpful


« Previous   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.