Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

39682 Views  ⚫  Asked 8 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by  
edited on May 28, 2019 at 01:03
 
I have the same problem where some one called me and threatened that I must upgrade to gold card if not they will continue charging me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never used their service and never signed an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complain to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
322 Answers
« Previous   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   Next »  Last »

answered on Aug 21, 2014 at 04:00
by  
edited Apr 18, 2018 at 19:24
 
It was fortunate I google and found this forum. Like many who has posted their story, I also received a call (unknown number) from a Malay lady from law firm informing me they will be sending a lawyer letter to pay RM2,000+ for overdue membership fee. She said if I don't want to pay the summon, I will need to cancel my membership. They will pass my contact to membership dept. To cancel membership I need to pay RM699. The lady said she will forward my name to the dept and they will call me soon to cancel my membership.

Not long after the 1st call, I received a call (012-548 4569) from another Malay lady informing me to cancel my membership I need to pay RM699 to CIMB or MBB account. I asked for the account number. She will SMS me. After that I received a SMS (017-689 9962) to pay RM699 to Wests Dynas Solution MBB 562-414-509-908.

After reading all the post on this website, I am 100% sure this is a SCAM.

Last year I have received a few calls to pay my membership which I told them I don't want anymore and stop the membership.

My advice to all who receive such calls to ignore their threats. If you like go and make police report.
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 21, 2014 at 21:04
by  
edited Apr 18, 2018 at 19:25
 
Ayah saya baru mendapat panggilan macam kes yang sebelum ini berkaitan West Dynas ni. Memang method yang sama digunakan. Nasib saya search dulu kat internet dan baca semua post pasal West Dynas ni. Memang senang-senang saja nak menipu and ambil duit orang.

Harap yang lain-lain juga akan alert dengan hal ini dan berharap West Dynas akan terima balasan nya suatu masa nanti.
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 25, 2014 at 19:11
by  
edited Apr 18, 2018 at 19:27
 
Saya juga rasanya kena tipu macam anda semua. Acting lawyer ugut akan saman, kalau tak buat bayaran sebelum jam 3 petang. Dah 2 kali ditipu. Har ini ada lelaki India call kata ada tunggakan bayaran RM3000 lebih. Saya terbaca post anda semua. Rasa takut saya hilang.

Nak bantuan macam mana nak buat report pada NCC. Tolong bantu saya.

Kita kena pastikan mereka tak buat lagi pada orang lain.
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 26, 2014 at 18:23
by  
edited Apr 18, 2018 at 19:29
 
Saya baru terima a call from Patrick from a private number nak saman saya sebab saya masih belum jelaskan tunggakan interest charges atas penggunaan kad kredit saya dengan Syarikat Cintai Holidays. Dia mentioned yang saya kena bayar 50% dari tunggakan tersebut. Another 50% telah dibayar oleh Syarikat Cintai. Dia cakap kalau saya tak buat bayaran before 3 pm today dia akan proceed dengan saman tersebut. Apa yang perlu saya buat?
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 26, 2014 at 19:27
by  
Just hang up the phone and be happy.
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 3, 2014 at 19:44
by  
saya pun dah byk kali dpt call dari syarikat cintai holidays ni.  Mula mula suruh bayar sebab saya nk tutup akaun. Senyap dalam setahun dua.  Lepas tu dapat call dari syarikat Lawyer Baharuddin & Co nk saman sebab x bayar interest. Kalo bayar hari ini (24 Julai, 2014) sebelum jam 6.00 petang saman x jadi hantar.  Saman 1400 tapi syarikat bgi discount 50% jadi saya kena bayar 700.00.  Saya pun bayar sbb x mahu pnjang cerita dan minta batalkan kad. Hari ni telefon dari private number bagitahu daripada Syarikat Lawyer yang sama bagitau nk batal saman tapi Mahkamah reject sebab ada lg baki 700 lebih x bayar..Dah rasa mcm kena tipu sebab dlu cakap nk batal keahlian tp sampai sekarang x batal pun lagi.  Dia bagitahu nk proceed dengan saman saya bgtau proceed la nk tgok macamana.
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 17, 2014 at 22:09
by  
edited Apr 18, 2018 at 19:35
 
Saya pun sama... private number... mula-mula cakap dari Mahkamah Putrajaya. Kali kedua call kata dari KPDKNKK, suruh bayar RM700 sebab nak batal lesen.. bila minta nombor lesen saya dia kata tak ada.

Sudah 3 kali bayar RM700.. kali ni tergerak saya nak baca kat sini dan saya kuatkan hati tak bayar tapi takut juga kalau-kalau betul ada surat saman. Macam mana ya?
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 17, 2014 at 22:11
by  
edited Apr 18, 2018 at 19:36
 
Betul kah mereka dilatih untuk peras ugut orang macam itu? Saya dah 3 kali terkena. Saya bayar sebab takut bila dikatakan ada surat saman. Perlu kah saya buat police report?
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 18, 2014 at 20:52
by  
It's the same here. In June they asked for RM699 to cancel the membership. Today i received a call againsaying that i have to pay another RM1K++ to settle towing & insurance plan with the company. My membership only can be cancel  aer i pay them if not they will file my case with the court & i will have to pay RM4K++. I said i don't want to pay this time & asked them to proceed and bring my case to the court. Now i'm waiting.
0 found this helpful
Helpful

answered on Sep 18, 2014 at 20:59
by  
edited Apr 18, 2018 at 19:31
 
Ya betul. Call guna private number kata dari Baharudin & Co. Dan kalau tak silap dia kata namanya Zarina. Saya dah bank in dalam akaun CIMB sebanyak RM699 untuk 'kansel' keahlian. Tutup terus dapat call lagi selepas 3 bulan kata saya masih ada hutang tertunggak untuk pan 'Towing & Insurance' sebanyak RM 1000.00 jadi keahlian tidak dapat di 'kansel'. Saya kata tak nak bayar & minta perjajian hitam putih berkenaan perkara ini. Dia kata ini adalah 'Sulit' tak dapat berikan. Dia kata kalau tak bayar akan di bawa kes ke mahkamah majisterat & nama akan di 'blacklist'. Saya kata , OK la. Saya tunggu surat saman.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.