Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

11734 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
302 Answers
« Previous   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   Next »  Last »

answered on Apr 24, 2014 at 03:16
by   mangsa ch
edited Apr 18, 2018 at 17:08
 
Tak tahu lah mana satu betul tapi I still ada contact dengan ex-manager Cintai Holiday.... dulu berapa tahun I bayar company Cintai Holiday ini dari credit card I. Tak habis-habis masalah ini tapi membership masuk kat Cintai Holiday potong duit dari West Dyna Quest... I rasa company ini ada masih sebab itu berlaku macam ini.

Ms Indra dulu pun setiap tahun I bayar dari credit card I, tapi jawapan yang sama final payment... dia pun satu penipu... jangan percaya Cintai Holiday ini!
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 24, 2014 at 03:25
by   sharimah
edited Apr 18, 2018 at 17:12
 
Agree with what you said. Cintai Holiday is a cheating company. The other day, I also call Ms Indra to clarify. She also asked me to pay RM600, I think she is not the officer of Cintai Holiday. She is one of sales person... better don't pay when she asks for payment. I never pay when people call for clarification. She's so smart to get money from people. Better don't trust her also...
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 25, 2014 at 01:29
by   mangsa prihatin
edited Apr 18, 2018 at 17:12
 
Okay... I will take note of all the comments to report this matter to police and my lawyer. Thank you.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 1, 2014 at 22:59
by   Anonymous
edited Apr 18, 2018 at 17:16
 
Saya juga selalu dapat panggilan telefon from "private number" lately yang kononnya ada surat saman yang dibuat oleh Cintai Holiday terhadap saya yang mereka kena hantar kepada saya pada hari panggilan telefon itu dibuat. Mereka tanya samada saya ada terima panggilan telefon daripada mana-mana lawyer mengenai saman itu. So, saya beritahu that person yang saya sebenarnya dah buat laporan kepada Kementerian Pelancongan, Kementerian Dalam Negeri dan juga polis. Saya juga beritahu mereka kes ini sekarang dalam siasatan polis dan saya telah dinasihatkan supaya ignore saja panggilan telefon yang diterima berkenaan saman daripada Cintai Holiday ni. Saya juga beritahu mereka supaya check di Kementerian Pelancongan sendiri report yang saya dah buat last year.

So, sekarang ini if ada panggilan telefon yang tertera perkataan "private number" saya tidak akan jawab sebab panggilan itu adalah daripada Cintai Holiday. Nasihat saya ialah jangan bayar apa-apa and just report terus ke Kementerian Pelancongan if terima panggilan telefon daripada Cintai Holiday ataupun legal department/lawyer ni.

Mereka ini adalah PENIPU.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 2, 2014 at 22:01
by   wawa
edited Apr 18, 2018 at 18:05
 
Saya baru dapat call dari lawyer diaorang suruh bayar RM699...tak guna pun nak kena bayar... dah kena maki tahun lepas.. tahun ini still call...lepas lawyer itu call...orang dari Dyana pula call... kena bayar before 5.30 petang ini sebelum mereka isu saman. I tak bayar pun lagi... dalam agreement kata kena bayar... hoh... sign rasanya diorang ini duduk sebelah menyebelah... lepas lawyer itu call.. si Dyna ini pula call... dah bertahun dah mereka nih... tak dak tindakan kah?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 2, 2014 at 22:46
by   mangsa xkan dtipu lg
edited Apr 18, 2018 at 18:07
 
Saya pun sama, everyday akan dapat call dari Cintai Holiday, tak habis-habis lagi minta duit, nak tutup pun kena bayar duit... kalau tak, saya akan disaman RM2800.

TAPI! Pastikan anda semua minta dokumen-dokumen yang kita sign (kononnya terma & syarat masa mula-mula kita join), suruh diaorang hantar email nak tengok kesahihannya... at last sampai sekarang tak sampai-sampai pun...bertahun-tahum macam itu lah.. nak jawab pun teragak-agak... nampak sangat PENIPU!

So janganlah TERTIPU...
0 found this helpful
Helpful

answered on May 26, 2014 at 20:34
by   sudip
edited Apr 18, 2018 at 18:28
 
Saya pun pernah kena.. Saya dah buat bayaran penutupan last year. Dapat call daipada lawyer suruh bayar. Yang 1st itu sopan lagi.. bila saya kata saya dah tutup & dah dapat surat confirmation daripada Cintai, dia minta maaf.. selang sebulan ada lawyer call lagi cakap benda yang sama. Saya cakap saya dah tutup. Yang ini pun sopan lah agak. Dia kata sorry. Yang 3rd ini kurang ajar. Dia call kata saya tak bayar 3 tahun. Kepala hangguk dia lah. Saya kata semua saya bayar & dah setel tutup pun. Siap kata saya akan disaman RM3K kalu tak setel. Bila saya cakap saya dah dapat confirmation daripada Cintai.. tengah cakap ini dia letak telefon. Bengang betul lah.

Saya dah pernah complain dengan Pengguna.. memang lah balas cepat tapi asyik refer sana sini saja. Last sekali diaorang suruh report polis.. So, tak tau sampai bila nak dapat call-call macam ini.

Hari itu call manager Cintai itu, En. Ashroff tapi dah berenti. Yang angkat call itu macam bengang bila saya cakap pasal dapat call daripada "LAWYER" ini. Dia kata dah banyak dapat komplen macam tu. Siap nak marah saya lagi. Saya kata "I bukan marah you. I call just to double confirm saja." Then baru dia cool. Dia kata jangan bayar apa-apa kalau dapat call macam itu. Any advice tak from you all? Letih lah...
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 10, 2014 at 00:07
by   tipah tetipu lagi
edited Apr 18, 2018 at 18:31
 
Adui... sama sangat kesnya... Saya sangat-sangat takut pasal ini tapi tak tahu nak buat apa hinggalah har ini dapat 2 kali call dari 'lawyer' dan samalah ceritanya dengan mangsa-mangsa yang ada di sini dan baru har ini pandai nak cari dalam google ini dan tejumpalah thread ini. Alhamdulillah membantu sangat-sangat dan saya rasa boleh tidur lena malam ini dengan maklumat-maklumat dari kawan-kawan semua... terima kasih sangat-sangat!
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 10, 2014 at 18:14
by   Sabahan
edited Apr 18, 2018 at 18:34
 
Saya pun baru dapat call dari lawyer. Kena suruh hadir pergi mahkamah.. call from Seremban... kena suruh batal atau datang pergi mahkamah.. Kalau batal kena suruh bayar RM699... kalau datang mahkamah kemungkinan kena charge RM3,000 yang mana saya tidak pernah pun guna kad tersebut... Hmm.. I said, call me back afterwards.. let my lawyer talk to you.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 10, 2014 at 21:38
by   siti
edited Apr 18, 2018 at 19:01
 
Saya juga mangsa kes yang sama, saya sudah membuat bayaran pembatalan RM699 pada tahun 2010, tetapi pada tahun 2011, Syarikat Cintai minta bayaran pembatalan yang kedua, jika tak bayar, surat saman akan dihantar, saya takut sangat jadi bayar lagi pembatalan RM799 kepada mereka, ingatkan dah selesailah pasal kad ini, rupa-rupanya tak selesai juga.

Pada tahun 2012 mereka minta lagi bayaran RM599 untuk pembatalan, jika tak bayar mereka akan hantar surat saman kepada Kementerian Pelajaran Malaysia, takut jugak rasa hati, terus bayar RM599, tak selesai juga rupanya.

Pada tahun 2013, ada seorang lawyer namanya Wani mewakili Syarikat Cintai nak saman saya RM3000, saya geram sangat dan letak telefon, mereka ni tak berputus asa terus telefon. Saya tutup handphone. Mereka telefon pejabat pula. Saya terus buat laporan polis. Mereka tak berhenti telefon juga. Saya beritahu mereka saya sudah buat laporan polis, mereka kata bukan kami yang berhutang, kami nak takut apa, kamu yang berhutang dan tak bayar, geramnya, mereka ni dahlah menipu, tak takut laporan polis, tak takut undang-undang, akhirnya saya berpindah dan tukar nombor handphone, mereka berjaya kesan dan tepat jam 3 petang tadi, mereka ugut nak saman RM5,200 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, macam mana cara nak selesaikan benda ni, takda kesudahan, sesiapa yang tahu cara, tolonglah saya...
0 found this helpful
Helpful


« Previous   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.