Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

13795 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
308 Answers
« Previous   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   Next »  Last »

answered on Apr 10, 2014 at 12:49
by   farid
edited May 6, 2018 at 20:19
 
Kalau saya dapat call lagi dari syarikat penipu ini lagi, saya akan maklumkan pada mereka yang saya dah pergi & hubungi pejabat CH & dah disahkan tak perlu buat apa-apa bayaran..

Satu perkara lagi... bukan tugas peguam call & minta duit kat orangg yang bakal disaman... saya yakin orang tu penipu (bukan peguam). Cuba dapatkan nama penuh 'peguam' tersebut & nama penuh pejabat guaman. Kemudian cari nombor phone pejabat guaman tersebut di internet. Call pejabat tu & dapatkan pengesahan ada kah orang yang berkenaan bekerja disitu. Saya pernah buat call ke pejabat guaman & disahkan pemanggil itu penipu & kerap gunakan nama pejabat guaman tu (saya pun dah lupa nama pejabat guaman tu).
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 10, 2014 at 17:16
by   skid
edited Apr 18, 2018 at 12:10
 
Mereka try lagi tahun ini.. hahah
Got a call from Burhanu**** & Co, representing Cintai Malaysia kononnya.

Modus Operandi sama jer... nak saman pasal tak bayar yuran. So I said email to me what documents you have then we talk. Dia kata, dah hantar satu copy ke my alamat rumah (betul alamat dia bagi).

So, I'm waiting for what they sent me. Dapat nanti I nak tengok ini peguam mana ini. Dunia sekarang, semua benda kita google. Thank you for all that commented here, for easy reference to ALL.

Seems like they keep ALL our documents and try to squeeze us lagi. Celaka betul, and then boleh lagi pakai nama Cintai Malaysia...choii!

2 years back I got my money back when they charged my credit card. Luckily I got it reversed.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 16, 2014 at 20:55
by   mangsacintaimlys
edited Apr 18, 2018 at 12:12
 
Hari ini dapat call dari lawyer Cintai Malaysia. Minta bayaran summons because tak renewal annual fees. Bila minta contact nombor dengan person in-charged, tak tahu nak bagi alasan akan call back...(tak macam call lawyer pun).. tactic baru from them...
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 21, 2014 at 17:01
by   mangsa
I already confirmed that is scam
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 21, 2014 at 17:07
by   mangsa tertipu
edited Apr 18, 2018 at 12:27
 
Saya salah seorang mangsa yang baru ditipu dan asalnya I tawakal membayar sebab I nak tutup mulut mereka...

Hari ini I baru call the exact person from Cintai Holiday, Ms Indra 03-92069399. Dia akan explain that person yang tipu kita ni adalah ex-staff yang ada maklumat kita dan menipu. Saya redha. So kalau ada sispa-siapa dapat call dari Weat Dynas and lawyer please ignore. Cuma I terbayar sebab I terlambat buka forum ini dan searching the true person. Fikir logic mana ada company besar berurusan dengan customer guna handphone nombor. Selalunya guna ofis nombor so jangan tertipu lagi.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 21, 2014 at 17:17
by   mangsa
edited Apr 18, 2018 at 12:30
 
Saya nak pesan pada siapa-siapa yang balas komen marah pada orang yang berkomplot atau bersetuju dengan that company sebenarnya ada benda disebaliknya. Orang-orang itu sebenarnya telah membayar dan rasa tertipu sebab keesokan harinya pihak West Dynas akan call balik guna private number. So berhati-hati semua dan ada juga orang-orang dari West Dynas di dalam forum ini...
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 21, 2014 at 21:59
by   victim
edited Apr 18, 2018 at 16:47
 
Saya pun salah seorang pemegang membership Cintai ini tapi saya dah buat pembayaran selama 7 tahun dengan company itu daripada credit card setiap tahun mereka beritahu cerita yang sama yang ex-staff diaorang yang beri wrong information. Mula daripada manager perempuan Puan Atikah sampai sekaranglah cerita si ex-staff tak habis-habis dan ingat saya masa last time I cakap dengan dia katanya company tak bayar duit gaji mereka dan ada banyak deduction dari gaji mereka. So I rasa company Cintai ini buat benda yang tak betul sebab itulah masalah macam ini timbul. Kalau banding daripada company Cintai ini company lain tengah membantu kita untuk pembatalan... takkan 7 tahun ex-staff yang buat? Habis semua duit yang di charge dari credit card under West Dyna Quest pergi mana? Pening sangat lah.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 22, 2014 at 12:24
by   farid
edited Apr 18, 2018 at 16:49
 
Tak payah la nak pening kepala sangat pasal hal ni. The main point that this is scammed!

Jangan percaya pada yang minta duit itu & jangan bayar... diorang itu bukannya bijak mana pun... cubalah korang minta info macam-macam bila diorang mintak bayaran... confirm ada yang teragak-agak.

Aku pernah minta bukti dokumen yang aku sign... dah dekat setahun diorang tak call pun aku semula.. tapi aku yakin diorang akan call lagi..
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 22, 2014 at 18:25
by   mangsa prihatin
edited Apr 18, 2018 at 16:52
 
@farid,

Mungkin ada yang baru tertipu dan tak jumpa thread ni... lepas terkena baru mereka sedar...sebab ramai orang kita ini jujur dan tak perasan tertipu, so apa yang perlu kita buat adalah mengingatkan mereka supaya jangan terkena lagi dan lagi... I dah check through tribunal, memang mereka gunakan nama company orang lain untuk menipu dan kes terbaru akan di failkan ke tribunal... report polis dan maybe terus ke lawyer... dan akan berurusan terus dgn pihak Cintai Holiday untuk membendung agar jangan berulang lagi... jika perlu masuk paper or news TV pun its ok... supaya ramai orang tahu... sekian.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 22, 2014 at 19:26
by   farid
edited Apr 18, 2018 at 16:55
 
@mangsa prihatin,

Saya setuju dengan saudara. Saya rasa perkara pertama yang buat mangsa-mangsa tertipu ialah rasa takut bila diberitahu akan disaman.  Mula-mula dulu saya pun risau juga bila dia sebut nak saman tapi kita tak boleh cepat gelabah. Harapnya dengan adanya topic ini akan ramai yang sedar yang ada pihak cuba sedang menipu mereka.

Setuju juga dengan pendapat saudara pasal bawa hal ni ke pengetahuan media.. mungkin cara ni lebih berkesan untuk sedarkan orang ramai tentang penipuan Cintai Holiday ini dan selalunya bila dah melibatkan media, pihak-pihak yang bertanggungjawab akan buat kerja dengan lebih pantas.

Sebelum ini ada yang maklumkan Cintai Holiday didakwa di mahkamah tapi tak tahu pula status kes tu sekarang.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.