Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

8838 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
279 Answers
« Previous   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   Next »  Last »

answered on Apr 4, 2014 at 16:49
by   Hampir Tertipu
Saya pun banyak kali terima panggilan dari mereka.Dah banyak kali bertekak dan bermacam-macam ancaman termasuk akan disaman.Pada 02.04.2014 yang lalu saya terima satu panggilan yang mengaku dari Pejabat Guaman nak failkan saman RM 2500 kerana saya dikatakan tidak membayar yuran tahunan. Tapi dia cakap boleh tolong saya sekiranya nak close akaun dengan bayaran RM699. Dia minta saya buat bayaran sebelum pukul 5.00 petang. Saya cakap tak sempat dan mintak tangguhkan keesokkan harinya.

Besoknya saya terima panggilan dari satu Private Number mengatakan dia menerima panggilan dari Pihak Lawyer mereka bahawa saya bersetuju membuat bayaran sebelum pukul 12.00 tghari. Saya berpura-pura setuju dan meminta mereka memberikan No Akaun mereka.Dan saya dapati akaun tersebuat adalah di atas nama West Dynas Marketing.

Saya menyemak semula transaction keahlian saya yang dibuat pada Tahun 2011 dan saya dapati nama syarikat tersebut adalah West Dyna Quest Sdn. Bhd. dan bukan Wesy Dynas Marketing.Saya terus membuat panggilan telefon ke  Customer Service West Dyna Quest Sdn. Bhd. (Cintai Holiday yang sebenarnya) untuk membuat semakan keahlian saya. Saya dimaklumkan bahawa keahlian saya masih aktif dan tidak memrlukan sebarang upgrade kerana bayaran keahlian adalah cuma sekali seumur hidup.

Saya juga dimaklumkan bahawa West Dynas Marketing yang memnta wang untuk penutupan akaun tu adalah tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan Cintai Holiday dan mengambil kesempatan untuk menipu kerana mereka mempunyai banyak maklumat ahli-ahli Cintai Holiday.

Nasihat saya kepada kawan-kawan yang sering diganggu panggilan telefon dari mereka, jangan merasa takut dan jangan membuat apa2 bayaran. Sekiranya ingin penjelasan lanjut hubungilah customer service West Dyna Quest Sdn. Bhd.

Moga2 penjelasan saya ini dapat menyelamatkan kawan2 dari sebarang penipuan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 4, 2014 at 16:56
by   Ahli Cintai
Saya pun banyak kali terima panggilan dari mereka.Dah banyak kali bertekak dan bermacam-macam ancaman termasuk akan disaman.Pada 02.04.2014 yang lalu saya terima satu panggilan yang mengaku dari Pejabat Guaman nak failkan saman RM 2500 kerana saya dikatakan tidak membayar yuran tahunan. Tapi dia cakap boleh tolong saya sekiranya nak close akaun dengan bayaran RM699. Dia minta saya buat bayaran sebelum pukul 5.00 petang. Saya cakap tak sempat dan mintak tangguhkan keesokkan harinya.

Besoknya saya terima panggilan dari satu Private Number mengatakan dia menerima panggilan dari Pihak Lawyer mereka bahawa saya bersetuju membuat bayaran sebelum pukul 12.00 tghari. Saya berpura-pura setuju dan meminta mereka memberikan No Akaun mereka.Dan saya dapati akaun tersebuat adalah di atas nama West Dynas Marketing.

Saya menyemak semula transaction keahlian saya yang dibuat pada Tahun 2011 dan saya dapati nama syarikat tersebut adalah West Dyna Quest Sdn. Bhd. dan bukan Wesy Dynas Marketing.Saya terus membuat panggilan telefon ke  Customer Service West Dyna Quest Sdn. Bhd. (Cintai Holiday yang sebenarnya) untuk membuat semakan keahlian saya. Saya dimaklumkan bahawa keahlian saya masih aktif dan tidak memrlukan sebarang upgrade kerana bayaran keahlian adalah cuma sekali seumur hidup.

Saya juga dimaklumkan bahawa West Dynas Marketing yang memnta wang untuk penutupan akaun tu adalah tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan Cintai Holiday dan mengambil kesempatan untuk menipu kerana mereka mempunyai banyak maklumat ahli-ahli Cintai Holiday.

Nasihat saya kepada kawan-kawan yang sering diganggu panggilan telefon dari mereka, jangan merasa takut dan jangan membuat apa2 bayaran. Sekiranya ingin penjelasan lanjut hubungilah customer service West Dyna Quest Sdn. Bhd.

Moga2 penjelasan saya ini dapat menyelamatkan kawan2 dari sebarang penipuan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 5, 2014 at 04:04
by   Editor
We'll be closing this thread. Please click here for continued discussion:
http://www.lawyerment.com.my/boards/article-Malaysia_Business_Law-583.htm
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 11, 2014 at 21:20
by   Andrew
It was fortunate I google and found this forum. Like many who has posted their story, I also received a call (unknown number)from a malay lady from law firm informing me they will be sending a lawyer letter to pay RM2,000+ for overdue membership fee. She said if I don't want to pay the summon, I will need to cancel my membership. They will pass my contact to membership dept. To cancel membership I need to pay RM699. The lady said she will forward my name to the dept and they will call me soon to cancel my membership.

Not long after the 1st call, I received a call (012-548 4569) from another malay lady informing me to cancel my membership I need to pay RM699 to CIMB or MBB acc. I asked for the acc no. She will sms me. After that I received a sms (017-689 9962) to pay RM699 to Wests Dynas Solution MBB 562-414-509-908.

After reading all the post on this website, I am 100% sure this is a SCAM.

Last year I have received a few calls to pay my membership which I told them I don't want anymore and stop the membership.

My advice to all who receive such calls to ignore their threats. If you like go and make police report.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 17, 2014 at 20:45
by   Hfiz
semalam 16/7/2014, saya menerima call drp seorang wanita sundal bernama Jass Christina 014-3206482 (jam 18:11 pm) yang bebelum tu menggunakan "private number" katanya dari syarikat Lawyer "Rosman & Co" beralamat di Wisma Tan Cheng Khoo, Cheras KL. Masa tu, sy memandu dlm kesesakan jalan raya. Sundal Jass ni menggugut saya supaya membuat bayaran RM700 sebelum jam 7pm supaya mengelakkan utk mrk memfailkan SAMAN RM3000 daripada mrk yg mewakili "Cintai Travle" walapun sy telah lama membuat pembatalam dalam tahun 2011(dulu kata tidak dikenakan apa-apa bayaran untuk pembatalan/tutup). Dalam kesesakan memandu, sy tidaklah boleh brfikir panjang ketika itu lalu membuat pembayaran dalam jam 18:15pm melalu ATM Maybank acc transfer (Jass sms kan no. acc dan nama syarikat). Setelah membuat bayaran sy cuba mghubungi berberapa kali sundal Jass ini tetapi tidak berjawap malah sy sms dan whatsapp juga tetapi sundal ini mendiamkan diri. Selepas itu, baru lah sy sedar yg ini adalah SCAM PENIPUAN (Cintai Travel & Wests Dynas) . Melayang RM700 saya yang boleh digunakan utk Hari Raya ini tetapi jatuh pula ketangan sundal Jass.  Sy sedih dan rasa marah ( moga Allah timpakan BALA BENCANA kepad mereka semua yang buat penipuan ini dengan segera..amin!!) .. persoalaannya adalah, bila google sy dapat sudah ramai terkena akan perkara ini TETAPI KEBAL dari UNDANG-UNDANG NEGARA kenapa??? & Mengapa tiada tindakan yang boleh mengukum mereka ini dimahkamah Malaysia??.. apa sudah jadi dengan perundangan Negara Berdualat ini??..  kepada rakan-rakan senasib yang telah terkena berdoalah moga mereka celaka hidupnya & yang bakal "ditelefon oleh mereka ini" berhati-hatilah  dan jangan layan dan bila mampu berfikir waras pada masa itu ambilah segala maklumat diri mereka sperti nama, ic, alamat rmah & ofis, no. hp  dan sebagainya.. lepas tu buat siasatan dan laporkan kepada POLIS serta BANK Negara serta Tribunal Pengguna.. ok.    (selagi tiada surat diterima maka tiada sah percakapan melalui telefon dalam sebarang urusan..INGAT!!! )
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 18, 2014 at 20:22
by   adam
18/7/14 dari tadi private no call no aku. sekejap shanti sekejap salwati yang terbaru aziz bin kadir i.c no 880513-10-5671 suara seperti bangsa india, muslim la kot. dua dulan lepas aku dah bayar rm700. Alasan yg sama untuk tutup akaun CH. hari nie kena bayar lg rm700. nasib aku bukak forum nie dapat selamat duit beli baju anak2 untuk raya. alamat dan no pejabat pun dia bagi 03-92069303 aku call masuk mesin fax. alamatnya A2 B3 lot office A, jln segamat 83100 J.B. sebelah agrobank katanya lg satu alamat 2A jln gambang 33/4 taman perindustrian TLICE, SS33 43050 Shah Alam. sesiapa yg berminat nak cari dan risik mereka nie pergilah ke alamat yg diberikan oleh aziz bin kadir nie. nak raya nie aku takkan bayar biarla kali nie aku naik mahkamah pasal benda yg tak masuk akal. sebab yg bayar sebelum nie pun tak dapat apa-apa surat dari mereka.report polis biar polis yg uruskan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 24, 2014 at 04:38
by   tishah
Pada 23/7/14, dalam pukul 6 petang, saya telah menerima panggilan dari seorang wanita india yang mengatakan dia dari pejabat peguam burhanuddin & co. Beliau telah memaklumkan pada sayya bahawa saya masih ada tertunggak sebanyak RM500 untuk faedah yang dikenakan oleh West Dynas. Beliau juga memberitahu walaupun saya dah bayar RM700 pada tahun lepas tapi saman tidak boleh dibatal kerana faedah ini. Saya minta dia kemukakan surat sebagai bukti tapi beliau maklum tidak boleh. Beliau minta emel saya tapi maklumkannya saya tak kerja dan saya minta beliau whatsapp je kat saya. Beliau maklum beliau kena check dulu dan kemudian beliau menelipon saya semula. Saya tidak dapat cakap dengan beliau kerana dari awal panggilannya ada gangguan yang tidak boleh mendengar dengan jelas.Saya tidak tahu samada ini scam atau tidak.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 24, 2014 at 20:06
by   ruud
edited Feb 12, 2017 at 09:47
 
Like many who has posted their story, I also received a call (unknown number) from a Malay lady from law firm informing me they will be sending a lawyer letter to pay RM3,000+ for overdue membership fee. She said if I don't want to pay the summon, I will need to cancel my membership. They will pass my contact to membership dept. To cancel membership I need to pay RM699. The lady said she will forward my name to the department and they will call me soon to cancel my membership.

Not long after the 1st call, I received a call (No Caller ID) from another Malay lady informing me to cancel my membership I need to pay RM699 to CIMB or MBB account. I asked for the account no. She will SMS me. After that I received a SMS (017-219 9400) to pay RM699 to Wests Dynas Solution MBB 562-414-509-908.

After reading all the post on this website, I am 100% sure this is a SCAM.

My advice to all who receive such calls to ignore their threats. If you like go and make police report.

Actually, I paid for the cancellation..#@!#! because I just read all these thread after payment done.

(copy and modify from Andrew. Thanks Andrew ☺)
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 24, 2014 at 20:10
by   ruud
scam...ni msg dr slh sorg pekerja WDQ (melia);

"saya pekerja cintai 2u, west dyna, kami memang dilatih supaya mengugut pelanggan supaya membayar yuran, gaji saya dah 2 bulan kena potong sebab tak dapat pelanggan yang membayar, kalau ada yang membayar, barulah gaji dapat full, syarikat ini memang penipu, gaji kami selalu je kena potong, kami kena dapatkan pelanggan supaya ditipu, kononnya untuk promosi, saya dah taubatlah tak nak buat kerja ni lagi, banyaknya dosa saya ni, tadi dah hantar surat letak jawatan, kepada sesiapa yang dapat panggilan cintai malaysia card, jangan percaya, itu semua tipu, surat saman dan sebagainya pun tipu, kami diberi skrip nak jawab semua soalan pelanggan, kalau jawab ini, kami jawab itu, kalau jawab itu, kami ada semua cara nak jawab, kami sudah dilatih. Lawyer itu pun tipu, surat saman pun tipu, dalam sebulan, syarikat memperoleh beribu-ribu pendapatan atas angin hasil daripada penipuan ini, no tel yang diguna pun adalah nombor pakai buang, tak didaftar atas nama sesiapa. kadang-kadang ada juga antara kami yang menyamar sebagai pegawai polis telefon kononnya nak bawa ke balai, itu pun tipu, kegiatan ini susah nak dikesan sebab tiada bukti, kamu tak boleh ambik apa-apa tindakan"
0 found this helpful
Helpful

answered on Aug 5, 2014 at 15:27
by   LFen
I received a call and she told almost 99% the same things. Ask me to pay RM700 else will send me a lawyer letter.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.