Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

11650 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
302 Answers
« Previous   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   Next »  Last »

answered on Jan 24, 2014 at 20:56
by   Anonymous
edited May 6, 2018 at 20:12
 
Today, 24 January 2014... my mom also got a phone call from this company and the same thing occurred, they ask for RM699 or they will sue. Penasihat undang-undang mereka sendiri call minta jelaskan duit RM699 itu untuk termination dan minta jelaskan sebelum jam 6 petang, jika tidak akan saman RM3000.

Alhamdulillah I found this forum and followed nasihat dari sini, tak bayar kepada mereka selagi belum hantar black and white. Thanks for you all.

My mom got their account number from:
Mila Bahagian Pembatalan,
5621 4240 4730 WESTS DYNAS MARKETING (MAYBANK)
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 5, 2014 at 14:57
by   zaza
edited May 6, 2018 at 20:16
 
Got call also yesterday.. same modus operandi.. the phone no 0125710569.. from Linda (tapi suara macam Indian) dari Jefri Co Jalan Pudu.. Luckily a lot of friends bagi the good feedback and one referred me to this forum. And got the advice saying that in order for them to proceed with summons.. they have to send notice of demand first.. only then they can summon you.. one mire thing.. they cannot proceed when it is more than 6 years. Just now call again.. when I told that and ask for the documents that I've signed.. she said she wants to email me.. just wait and see.. I'm going to bring them to Tribunal Pengguna and make a police report.

When I read all the trail.. dah banyak tahun.. still active lagi.. How to make them stop?? I'm willing to help..
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 24, 2014 at 20:59
by   Marcus
BEWARE OF SCAM

Ex employees of West Dyna Quest has done damage to the original Company by setting all the fraud cases mentioned herein. The bad hats had been terminated to to illegal practices and before they left the Company. The masterminds had obtained all the database of members who had bought the package.
They started a Company under registered under the name of "Wests Dynas Marketing" which has no relation with this Company.  A police has been lodged
Please DO NOT pay anyone other than West Dyna Quest. If you receive such calls please ignore them
I hope this clarifies the doubts
Please call this number to verify 03-2810610
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 1, 2014 at 21:43
by   halimah
Saya juga ada pernah membayar kpd WEST DYNA QUEST beberapa kali melalui kredit kad
Mereka juga ada mengatakan bahawa ianya bayaran terakhir Adakah ini juga satu taktik syarikat West Dyna Quest?
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 1, 2014 at 21:51
by   farah
I have been charged by credit card continously for past 4 years and every time they call me it be same dialogue final payment or closing payment . The deduction is always West Dyna Quest Sdn Bhd .. Is that West Dyna Quest Sdn Bhd is a scam or they lying too ?????
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2014 at 01:31
by   siti
Apa ini keliru sngt dgn company nie kalau mcm nie sye pn dh byr berapa thn dah dri crt crd juga kat Pihak West Dyna Quest...apa nie lps i baca forum nie mmg pening tak pe klu mcm nie sya akn cl company itu untk pulangkan balik duit i lah...bru i fhm dari 2010 smpi skrg dia org menipu sya ke?tapi setelah lama baru ke mereka dpt tahu yg ex staff dia org buat mcm nie habis duit yg dipotong dri kd crt pergi mana tapi dlm statement keluar nama West Dyna Quest?Takkanlah customer tak hubungi dan complaint pasal benda nie...mcm mana blh berlaku mcm nie...tak safe lah company nie..tpi 1 hari company ini kena ambil tindakan selarasnya
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 4, 2014 at 16:49
by   Hampir Tertipu
Saya pun banyak kali terima panggilan dari mereka.Dah banyak kali bertekak dan bermacam-macam ancaman termasuk akan disaman.Pada 02.04.2014 yang lalu saya terima satu panggilan yang mengaku dari Pejabat Guaman nak failkan saman RM 2500 kerana saya dikatakan tidak membayar yuran tahunan. Tapi dia cakap boleh tolong saya sekiranya nak close akaun dengan bayaran RM699. Dia minta saya buat bayaran sebelum pukul 5.00 petang. Saya cakap tak sempat dan mintak tangguhkan keesokkan harinya.

Besoknya saya terima panggilan dari satu Private Number mengatakan dia menerima panggilan dari Pihak Lawyer mereka bahawa saya bersetuju membuat bayaran sebelum pukul 12.00 tghari. Saya berpura-pura setuju dan meminta mereka memberikan No Akaun mereka.Dan saya dapati akaun tersebuat adalah di atas nama West Dynas Marketing.

Saya menyemak semula transaction keahlian saya yang dibuat pada Tahun 2011 dan saya dapati nama syarikat tersebut adalah West Dyna Quest Sdn. Bhd. dan bukan Wesy Dynas Marketing.Saya terus membuat panggilan telefon ke  Customer Service West Dyna Quest Sdn. Bhd. (Cintai Holiday yang sebenarnya) untuk membuat semakan keahlian saya. Saya dimaklumkan bahawa keahlian saya masih aktif dan tidak memrlukan sebarang upgrade kerana bayaran keahlian adalah cuma sekali seumur hidup.

Saya juga dimaklumkan bahawa West Dynas Marketing yang memnta wang untuk penutupan akaun tu adalah tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan Cintai Holiday dan mengambil kesempatan untuk menipu kerana mereka mempunyai banyak maklumat ahli-ahli Cintai Holiday.

Nasihat saya kepada kawan-kawan yang sering diganggu panggilan telefon dari mereka, jangan merasa takut dan jangan membuat apa2 bayaran. Sekiranya ingin penjelasan lanjut hubungilah customer service West Dyna Quest Sdn. Bhd.

Moga2 penjelasan saya ini dapat menyelamatkan kawan2 dari sebarang penipuan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 8, 2014 at 22:02
by   hasnah
edited Apr 18, 2018 at 12:05
 
Cintai Holiday/West Dyna Quest should refund all the payments that have been deducted from members credit cards from 2007 up to 2012 or to all member's please go to the respective bank and dispute all the transactions which were paid by credit card to West Dyna Quest Sdn Bhd.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 9, 2014 at 18:57
by   ryzal
edited May 6, 2018 at 20:17
 
Saya baru terima panggilan hari ini dari talian 0125710569 yang menyatakan panggilan dibuat dari pejabat peguam Burhanuddin mengenai status keahlian yang tidak diperbaharui. Mereka minta saya bank in RM699 untuk membuat penutupan akaun dengan Cintai Global pada hari ini juga dan jika tidak boleh hari ini pilihan lain dalam minggu ini (sebelum 11 April 2014). Saya sedang blur dan tidak pasti mengapa ketika ini baru syarikat berkenaan baharu nak mengambil tindakan begitu sedangkan saya tidak menggunakan apa jua perkhidmatannya. Kalau ikutkan syarikat pelancongan yang lain hanya bayar sekali setahun sahaja dan jika tahun berikutnya ingin sambung mereka akan promosi lagi sekali serta tiada paksaan. Akhirnya kakitangan peguam itu menyatakan jika tidak boleh bayar maka mereka akan hantar surat majistret untuk hadir ke mahkamah di KL nanti. Apa boleh buat saya beritahu baiklah. Sekian...
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 10, 2014 at 12:49
by   farid
edited May 6, 2018 at 20:19
 
Kalau saya dapat call lagi dari syarikat penipu ini lagi, saya akan maklumkan pada mereka yang saya dah pergi & hubungi pejabat CH & dah disahkan tak perlu buat apa-apa bayaran..

Satu perkara lagi... bukan tugas peguam call & minta duit kat orangg yang bakal disaman... saya yakin orang tu penipu (bukan peguam). Cuba dapatkan nama penuh 'peguam' tersebut & nama penuh pejabat guaman. Kemudian cari nombor phone pejabat guaman tersebut di internet. Call pejabat tu & dapatkan pengesahan ada kah orang yang berkenaan bekerja disitu. Saya pernah buat call ke pejabat guaman & disahkan pemanggil itu penipu & kerap gunakan nama pejabat guaman tu (saya pun dah lupa nama pejabat guaman tu).
0 found this helpful
Helpful


« Previous   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.