Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

8825 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
279 Answers
« Previous   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   Next »  Last »

answered on Jan 13, 2014 at 23:01
by   Christine
Hi All,

I've just posted about a scam called I received from a legal firm and agent acting on behalf of Cintai Holiday (M) Sdn Bhd (CHM). Below is updates of what transpired

1) Received a call from a Ms Amelia of Jefree & Co Advocates & Solicitors (Tel No : 012-6510569) claimed 
   acting on behalf of CHM informing me that I've an outstanding membership fee of RM2,000+++ that I've
   failed to settle despite numerous reminders sent by CHM. I've a choice either to settle the outstanding
   sum or risk being charged in court in a weeks time. To prevent this, I can settle settle a termination
   fee of RM699 before 5PM today. Legal letter ref : SR28291

2) After I agreed to settle the RM699, a Ms Suzana of Wests Dynas Marketing called (Tel No : 012-5848569)
   to verify my IC no. She got my IC correct but asked for updates of my home address. I gave her my office
   address instead

3) Due to urgency, Ms Suzana adv I can pay the RM699 via M2U. Ms Suzanna gave me account no. 5621 4240 4730
   Wests Dynas Marketing). I asked for email address to send proof of payment and she gave me
   wests_dynas@yahoo.com

4) I request for further confirmation and Ms Amelia gave me a Pn Milah (Asst. Manager of Wests Dynas)
   contact no. 016-6581003. I didn't bothered to call

4) Smelling a scam, I lodged complaint here & called NCCC and CHM
   NCCC (Cik Umo) - confirmed this is a scam as court don't usually approve & accord hearing date on such
   short notice
   CHM (Ms Indra @ Tel : 03-92069399)
   - confirmed membership is for life with single initial payment. To-date my account active with ZERO
     outstanding.
   - Their agent is West Dyna Quest Sdn Bhd with Maybank a/c no : 5144 0460 2779 and their mobile contacts
     all starts with 012-3XXXXXX. Noticed the scammers mobile nos. all starts with 012-5XXXXXX or
     012-6XXXXXX
   - Confirmed this is a SCAM.

5) Asked Ms Amelia for her office location on pretext I wanted to personally pay at their office. She
   became hostile and said 'It's ok. If you want details, you can get them once we lodge a court
   summons. All details will be in the summons. She hanged up and didn't call again.

6) So... now I'm waiting for my summons lah .........

Don't be scammed. Asked plenty of questions and if the caller refused to provide info means they have something to hide and not genuine.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 14, 2014 at 18:06
by   Suzie Suziani
As Salam dan Salam 1Malaysia..sy rasa sy juga mangsa penipuan West Dyna Quest ni..mula2 sy apply kad pada 2007 mll telefon..pas tu dpt kad tapi tak pernah guna..then tahun lepas, awl feb 2013, tiba2 sy dpt kol dpd penasihat peguam kononnya mewakili company ni utk menghantar saman ke KPM sebab sy tak pernah bayar kad setiap tahun..so ms tu sy tak tau nak wat apa..sy kata sy x mampu nak byr nilai yg awk tetap kan...then dia bagi option lain..boleh cancel kad tapi perlu byr rm599..sy bersetuju utk pembatalan kad..dan sy byr menggunakan kad kredit..pas tu sy tanya..pas ni sy x ada kaitan lagi dgn west Dyna quest...dia bgtau ya..mmg dh x ada..sy kata ok..

Selepas itu..lom pun smpi setahun..sy dh dpt panggillan lagi dr drg iaitu pada 13/01/2014 pada jam 11.30 - 12.30 tghari..dia mengaku penasihat peguam dpd Ntah apa nama syrkt Guaman tu..nama dia asyiqin..bgtau sy bakal dapat saman rm3000 sbb x membyr....sbb tu dia kol sy sblm dia proceed Surat saman ke KPM..ms sy mmg x puas hati..sbb sy ingat sy dh bayar thn lalu dan x ada lagi apa2 kaitan dgn mereka..dia ckp..ya mmg btl sy ada wat byrn rm599 tpi itu utk penutupan akaun..sy masih lagi ahli mereka..sbb tu sy masih dikenakan byrn lagi..sy mls nak bertekak..dia suruh sy byr rm699 utk tutup keahlian pada Hari tu juga sebelum jam4 ptg..sy pun dgn rasa terpaksa pi membayar di Maybank..no no.akaun dia 562142404730 - West Dynas Marketing..2 org yg kol sy..asyiqin yg mengaku penasihat peguam dan satu lagi nama Amelia dr bhgn penutupan..

Sy rasa sy pun dah dtipu mcm kamu semua..apa yg sy perlu buat?
Wat ms skrg sy tggu Surat hitam Putih yang menyatakan sy dah wat semua pembatalan..dan org yg bernama asyiqin tu janji Akan pos kn kpd sy..
Ni no mereka:
Asyiqin 0126539569
Amelia 0166581003

Kecewa sgt..hbs duit sy gara2 benda ni..
Sy tak Halalkan sume duit sy bayar kat drg..
Memang dasar penipu
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 14, 2014 at 18:40
by   Suzie Suziani
As Salam dan Salam 1Malaysia..sy rasa sy juga mangsa penipuan West Dyna Quest ni..mula2 sy apply kad pada 2007 mll telefon..pas tu dpt kad tapi tak pernah guna..then tahun lepas, awl feb 2013, tiba2 sy dpt kol dpd penasihat peguam kononnya mewakili company ni utk menghantar saman ke KPM sebab sy tak pernah bayar kad setiap tahun..so ms tu sy tak tau nak wat apa..sy kata sy x mampu nak byr nilai yg awk tetap kan...then dia bagi option lain..boleh cancel kad tapi perlu byr rm599..sy bersetuju utk pembatalan kad..dan sy byr menggunakan kad kredit..pas tu sy tanya..pas ni sy x ada kaitan lagi dgn west Dyna quest...dia bgtau ya..mmg dh x ada..sy kata ok..dia juga ada htr surat pd sy selepas itu..

Selepas itu..lom pun smpi setahun..sy dh dpt panggillan lagi dr drg iaitu pada 13/01/2014 pada jam 11.30 - 12.30 tghari..dia mengaku penasihat peguam dpd Ntah apa nama syrkt Guaman tu..nama dia asyiqin..bgtau sy bakal dapat saman rm3000 sbb x membyr....sbb tu dia kol sy sblm dia proceed Surat saman ke KPM..ms tu sy mmg x puas hati..sbb sy ingat sy dh bayar thn lalu dan x ada lagi apa2 kaitan dgn mereka..dia ckp..ya mmg btl sy ada wat byrn rm599 tpi itu utk penutupan kad..sy masih lagi ahli mereka..sbb tu sy masih dikenakan byrn lagi..sy mls nak bertekak..dia suruh sy byr rm699 utk tutup keahlian pada Hari tu juga sebelum jam4 ptg..sy pun dgn rasa terpaksa pi membayar di Maybank..no no.akaun dia 562142404730 - West Dynas Marketing..2 org yg kol sy..asyiqin yg mengaku penasihat peguam dan satu lagi nama Amelia dr bhgn penutupan..cara drg ckp dgn sy mmg mcm mengugut sbb klu tak byr ari ni juga drg Akan proceed Surat saman ke KPM..sy x mo mcm tu smpi melibatkan KPM...

Sy rasa sy pun dah dtipu mcm kamu semua..apa yg sy perlu buat?
Wat ms skrg sy tggu Surat hitam Putih yang menyatakan sy dah wat semua pembatalan..dan org yg bernama asyiqin tu janji Akan pos kn kpd sy..
Ni no mereka:
Asyiqin 0126539569
Amelia 0166581003

Kecewa sgt..hbs duit sy gara2 benda ni..
Sy tak Halalkan sume duit sy bayar kat drg..
Memang dasar penipu
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 15, 2014 at 14:04
by   farid
Dear Suzie..

kesiannya kamu..
pergi je la buat police report.
bawa sekali salinan bayaran yg kamu dah buat + apa2 surat dari penipu tu utk jd bukti.
jgn lupa buat report kat NCCC & attach sekali salinan bayaran & surat penipu tu jg.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 15, 2014 at 17:11
by   suzie suziani
trima kasih..

nak wat mcmana..trima ja la..
NCCC tu apa?tribunal ka?
ada tak mangsa2 dari sabah mcm sy..
sedit tul..tak dpt nak tdo bila fikir benda ni..menyesal tul sy gi ikut je ckp drg..
mesti drg ketawa senang hati sekarang ni kn sbb sy senang ja kena tipu..ugut sikit trs kasi masuk duit n byr..
huhuhuhu..apa la nasib sy..awl2 tahun dah kena tipu...
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 15, 2014 at 21:52
by   sarah
suzie....sya sngt sedih ats apa yg tlh berlaku kpd awk..sbb sye pun dh kena mcm nie...sye rasa nie slh kita la...sbb kte mdh percaya kpd org lain,inilah hakikat sbb sye pun di tipu oleh syrikat tersebut minta buat pembayaran dan sye pn dh buat pmbayarn..sye cuba sedaya sye untk kluar drpd sykt tersebut jadi sye mmbuat keputusan untk menjadikan ini adalah pembayarn terakhir kpd syarikat tersebut...dan sye juga x halalkan duit tersebut...biar mereka menjawab di akhirat nanti...sye pn x larat nk melawan jadi sye serahkan sglanya kpd tuhan...insyaallah mereka akan masuk neraka...tabahkan hati suzie...tuhan akan bgi balasan...
0 found this helpful
Helpful

answered on Feb 24, 2014 at 20:59
by   Marcus
BEWARE OF SCAM

Ex employees of West Dyna Quest has done damage to the original Company by setting all the fraud cases mentioned herein. The bad hats had been terminated to to illegal practices and before they left the Company. The masterminds had obtained all the database of members who had bought the package.
They started a Company under registered under the name of "Wests Dynas Marketing" which has no relation with this Company.  A police has been lodged
Please DO NOT pay anyone other than West Dyna Quest. If you receive such calls please ignore them
I hope this clarifies the doubts
Please call this number to verify 03-2810610
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 1, 2014 at 21:43
by   halimah
Saya juga ada pernah membayar kpd WEST DYNA QUEST beberapa kali melalui kredit kad
Mereka juga ada mengatakan bahawa ianya bayaran terakhir Adakah ini juga satu taktik syarikat West Dyna Quest?
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 1, 2014 at 21:51
by   farah
I have been charged by credit card continously for past 4 years and every time they call me it be same dialogue final payment or closing payment . The deduction is always West Dyna Quest Sdn Bhd .. Is that West Dyna Quest Sdn Bhd is a scam or they lying too ?????
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2014 at 01:31
by   siti
Apa ini keliru sngt dgn company nie kalau mcm nie sye pn dh byr berapa thn dah dri crt crd juga kat Pihak West Dyna Quest...apa nie lps i baca forum nie mmg pening tak pe klu mcm nie sya akn cl company itu untk pulangkan balik duit i lah...bru i fhm dari 2010 smpi skrg dia org menipu sya ke?tapi setelah lama baru ke mereka dpt tahu yg ex staff dia org buat mcm nie habis duit yg dipotong dri kd crt pergi mana tapi dlm statement keluar nama West Dyna Quest?Takkanlah customer tak hubungi dan complaint pasal benda nie...mcm mana blh berlaku mcm nie...tak safe lah company nie..tpi 1 hari company ini kena ambil tindakan selarasnya
0 found this helpful
Helpful


« Previous   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.