Advertisement

Cintai Malaysia Card and West Dyna Quest Scam

8795 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on Jan 15, 2011 at 20:06
by   Advise Needed
I have the same problem where some one call me threaten me that I must upgrade to gold card if not they will continue charge me annual fee. I think we need to find out a way to stop all these crook. I had never use the service and never sign an agreement to upgrade. How can they force us to upgrade. Should we complaint to the consumer association?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
279 Answers
« Previous   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   Next »  Last »

answered on May 13, 2013 at 17:57
by   teng
Hi,

I also receive this type of call from Nurul 012-3358627. Firstly she say she is from Kementerian Hal Ehwal Pengguna then after that she say she is from lawyer firm and finally she say she is from West Dyna Quest Sdn Bhd... I nearly pay RM599 to terminate this card so they won't kacau and threaten me lagi. Luckily I found this page about this company.
Thank you so much for sharing. Will go report at NCCC. Hope this will help me ended this issue.So PENING!!!!!!!!!!!
0 found this helpful
Helpful

answered on May 13, 2013 at 21:07
by   Anonymous
Stupid… I baru lepas dapat panggilan from lawyer burok ni. Actually kes I ni dr 2005 and I dah x layan n cakap nak terminate then dia cakap ok. I cakap bg letter then until now dia x terminate. Dia auto deducted my crdt card and lucky my card dh close n terminated then dia x dapat tolak dia ugut me nak saman RM3000.00. I cakap if x nak she said can close case but bayar RM599.00 I cakap I x nak then she said I kene blacklist I cakap blacklist dari apa???? Then I cakap I nak saman dia cakap nanti I guna byk duit n just bayar jer then I mintak no company n she cakap line tgh prob tgh baik pulih and I saw this forum and ada no company I call then Sofea pickup the kene maki n she said nak call me back after 2 days. I told her that already closed but why suddenly nk saman? TIPUUUUUUU!!!!!!!!

I call pihak bank n he said dia x boleh saman us bcoz kita x sign apa2 contract dr dia and jus thru phone jer. No black & white… So my keputusan is biarkan n jom kita try car solution utk ajar company Cintaik ni spy lepas ni ramai yg x akan jadi mangsa dia.

Paling sedih I call KPDNKK x pernah jawab… I call NCCC kene buat aduan online pulak.. lepas tu feedback nyer bila nk dapat?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 13, 2013 at 21:35
by   Anonymous
i baru lepas call Bank Negara... they ask me to buat report polis... JOMMMMMM!!!

Dia nk saman kita based on what??? we never sign any contract and just spoke via phone right???
0 found this helpful
Helpful

answered on May 15, 2013 at 21:58
by   siti
same goes to me guys..wanishree(012-3350652) call me semlm 14/05/2013 11.45pg
Dia bercerita menda yg sama.. klau nk cancel kt sbg legal advisor bole buatkan dgn pembayran rm599.
Saya minta dia fax syarat2 yg menyatakan demikian. Siap fax sekali borang dh siap2 nama n no IC saya dgn no akaun maybank untuk pembayaran.
Today i called CINTAI HOLIDAYS (MALAYSIA) SDN BHD 03-9206 9399, then ada one lady buat2 tanya no contact lawyer office yg called? Eh eh common la.. u yg lantik lawyer sendiri tak tau ke? pelikk..
Suddenly terus si wani ni called semula..GUESS what suara sama jewww..
Then mula la i nk marah..
Siap bgtau bkn puan sorang saje xgunakan kad ni..ramai lg dan diaorg BAYAR pun..WHAT?? i said diaorg kaya kot.. i tak..
i said i wont do any single cents payment..klau xbayar puan akan dihantar surat saman..bla..bla..
i said.. ok proceed.. nnt i tau la nk report kat tribunal pengguna..
then she also said.. ok..ok..
btw takde tindakan diambil ke???
kesian klau lebih ramai lg yg kena...
0 found this helpful
Helpful

answered on May 17, 2013 at 15:51
by   teng
Hi,

Please cancel the card which you used to pay to the cintai holiday. Because they try to use my credit card without my approval. N they call me pretend they are from the bank and claim that the transaction can't go through. Luckily I had cancel my card already. I call back to the bank to confirm the card had been cancel and block. Teruknya!!
0 found this helpful
Helpful

answered on May 20, 2013 at 17:59
by   nurul
I am also their victim. They ask me to pay 599 for cancellation of membership charge. Otherwise they will issue summon for 1800.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 20, 2013 at 19:36
by   nurul mangsa cintai
Saya pun dpt call dari cik shida 0123395027(no yg sama dgn Ieda) Dia nak bantu proses pembatalan membership tu konon tapi kena byr 599. Kalau tak saman akan di kenakan sebyk1800. Saya minta dia fax surat perjanjian berkenaan dgn membership tu atau surat saman...tp dia fax surat utk cancel atau renew siap dgn hrg bayaran dan no akaun bank. Nampak sgt menipu...
0 found this helpful
Helpful

answered on May 20, 2013 at 20:43
by   Shaz
Baru-baru ini saya telah mendapat ugutan drp Syarikat ini (Cintai Malaysia) untuk membayar RM599 utk 'closing charges' atau saya akan disaman oleh syarikat tersebut. Saya telah membatalkan keahlian pada 2004 & baru sekarang pihak syarikat itu menuntut kpd saya untuk membayar sejumlah wang itu. (Saman tersebut kerana saya tidak menyambung semula keahlian / tidak menggunakan kad keahlian itu sejak 2004). Saya rasa teraniaya oleh syarikat ini. Sila bantu.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 21, 2013 at 19:57
by   Nazfira
Baru lepas gertak dia...bodoh punya nivi....pegawai undang2...penipu..nasib baik aku jumpa forum ni..klau berani dia call lah lagi..kawan2 jgn kena tipu...sbnrnya yg kena bapak mertua sy..dia attack org2 yg xtau tntg benda2 mcm ni..luckily my husband nak tau lbh lanjut sbb dia keep calling my father...nsb baik credit card dia dah batalkan..mmg ade dpt surat dr company WEST DYNA QUEST berkenaan persetujuan penolakan..yg peliknya surat tu dah siap2 sign menandakan kite setuju dgn penolakan tu..wth!!dia bg kite surat tp kite dpt da siap2 ngn signature kite kat situ..bodohh...keje menipu org je...jgn dilayan org menipu cmni..peliknye kes dari 2011..aku yakin ramai buat report..tp mcm xde ape je berlaku..msh bole tipu org lagi...no phone dia 0123323967 nivi..
0 found this helpful
Helpful

answered on May 22, 2013 at 20:02
by   Mangsa
Salam Untuk Semua,
hanyalah sebagai info, saya juga mangsa seperti anda semua dan yang mana telah membuat report kepada KPDNKK (KL) pada tahun lepas iaitu 2012, kali tarakhir saya terimapanggilan dari Cintai Holidays ialah pada 9/3/12 dari En. Ashraff dan Mr. Mohan menyatakan semuanya telah selesai dan tiada apa2 ikatan lagi dengan Cintai Holidays.
tapi apa yg berlaku hari ini 22/05/2013......wanishree(012-3350652) telah call saya dan meminta saya buat pembatalan lagi, saya tak paham apa yang mereka hendak dari mangsa2 mereka ni (kita semua) dan apa kah tindakan dari pihak kerajaan. maksudnya pada sesiapa yg dah buat report dan menyatakan perkara tersebut telah sattle jangan ambil mudah....Mereka tetap akan mencari mangsa mereka sepertimana yg berlaku pada saya hari ini, setelah setahun perkara ini kembali menghantuai pikiran kita semula.
Bagi saya kalau perkara ini masih tidak selesai elok aja pangill semua mangsa dan serebu KPDNKK dan kita akan tahu apakah tindakkan mereka ataupun panggil media dan piket ramai2 sepan office Cintai Holidays tengok apa akan berlaku, bagi aku ...apa yg kita buat bukannya untuk lepaskan tengkok masing2 aja yg paling penting biar penipuan seperti ini tidak berlaku lagi dan orang lain tidak menjadi mangsa seperti kita.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.