Advertisement

terima panggilan dan whatsapp daripada Aiqon Amanah

1671 Views  ⚫  Asked 6 Months Ago
asked on Mar 29, 2022 at 10:31
by  
Hi... Saya pernah diisytihar Bankrap oleh insolvensi dan telah mendapat pelesapan drp pengarah insolvensi pada 2018 setelah ada akaun tertunggak bersama bank ambank bintulu berkaitan pembelian kereta. pada sabtu 26 mac 2022 sy mendapat panggilan drp wakil drp Aiqon amanah mengatakan pihak ambank telah menjual akaun saya kpd mereka. dan mereka telah membuat tuntutan bernilai 91k dan perlu dilakukan segera bg mengelakkan akaun sy dibekukan pd isnin 28 mac 2022. untuk mengelakkan tindakan tersebut sy perlu memasukkan RM1000 ke akaun Aiqon pd sabtu itu juga. Sy terkejut dan keliru. sy tidak membuat bayaran tersebut. tetapi pd hari isnin pihak aiqon telah mendesak sy dengan ugutan sama dan meminta sy bank in rm1000. dlm keadaan yg tertekan sy telah bank in rm1000 kpd mereka dan mereka memberi jaminan utk memproses loan utk melangsaikan baki hutang saya. tetapi sebelum menyerahkan slip gaji terkini sy telah meminta pihak aiqon memberikan sy penyata atau surat berkaitan perkara ini.... apa yg perlu sy lakukan... harap dpt bantuan.. terima kasih

guru buntu
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
25 Answers
« Previous   1   2   3   Next »  Last »

answered on Mar 29, 2022 at 17:44
by  
I pun dh check ccris... Mmg dah tiada apa2 hutang dgn ambank...
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 29, 2022 at 17:56
by  
edited Mar 29, 2022 at 17:57
by   khairul amilin
Whatsapp by aiqon

AIQON AMANAH SDN BHD /AMBANK (M) BERHAD.

*EN KHAIRUL AMILIN BIN MAT NOOR*
*NO IC: *770215-08-****

ACC NO:00022640600003638
JENIS :SEWA BELI (HONDA - QTC***)
TOTAL TUNGGAKKAN: *RM91,024.53*

PEMBAYARAN PERLU DI BUAT TERUS KE *AIQON AMANAH SDN BHD*

NAMA PENERIMA : 
*AIQON AMANAH SDN BHD*
NO AKAUN BANK: *8881031629828*

NAMA BANK: *AMBANK (M) BERHAD*.

*SILA JELASKAN PEMBAYARAN PENANGGUHAN KES RM1,000.00 SELEWATNYA 26/03/2022 JAM 6PM*

SILA HANTARKAN RESIT PEMBAYARAN SELEPAS PEMBAYARAN DI BUAT

SEBARANG PERTANYAAN DAN PERBINCANGAN SILA HUBUNGI PN ZULAIKHA BINTI AHMAD ANAS DITALIAN 0327242409 TQ.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 29, 2022 at 23:41
by  
edited Mar 30, 2022 at 01:08
by   jeff005
@ khairul amilin

Tuan Khairul

Adakan tuan bolih pastikan bahawa anda di diisytihar bankrup atas hutang dgn ambank atas tuntutan :

ACC NO:00022640600003638
JENIS :SEWA BELI (HONDA - QTC***)

Adalah lain lain bank pinjaman lagi?
Atau ade lain lain pinjaman dari Ambank?

Jika hanya di diisytihar bankrup atas perkara tersebut di atas, Ambank tidak patut menjual hutang ini sebab tindakan Mahkamah Bankrapsi sesudah jalankan.

Kemungkinan perkara ini yang amat serius atas pentadbiran Ambank.

Anda boleh mengirimkan kertas Pelepasan Bankapsi kepada sesiapa yang mengirimkan wasap kepada anda supaya tidak mengechau anda lagi.
2 found this helpful
Helpful

answered on Mar 29, 2022 at 23:49
by  
tetapi sebelum menyerahkan slip gaji terkini 

Tidak payah bagi slip gaji kepada Aiqon.
Hanya kirimkan Pelepasan Bankrapsi (Certificate of Discharge) JIM.
1 found this helpful
Helpful

answered on Mar 30, 2022 at 00:26
by  
edited Mar 30, 2022 at 00:29
by   khairul amilin
Ya... Saya pasti kebankrapan saya adalah atas hutang ambank dan tiada pinjaman lain. dan sy telah memberikan surat pelepasan kpd penghantar wasap... Setakat ini dia sudah tidak respon... Tq

* Sy pernah ke Miri utk berjumpa dgn pihak insolvensi dan wakil/lawyer bank berkaitan masalah ini sblm diisytihar bankrup
1 found this helpful
Helpful

answered on Mar 31, 2022 at 09:44
by  
Wow jika you betul...memang ambank hisap darah la...sudah dapat duit from JIM bila you bayar pada JIM...then still jual hutang yg sama pada Allgone...

hutang sama berapa kali mau bayar....betul betul macam ah long la
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 31, 2022 at 10:20
by  
Dia bg alasan.. kutipan dgn insolvensi terlalu sikit... 5k ke 6k shj... Bank tak setuju dia kata... Mcm tu la dia kata...
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 31, 2022 at 10:43
by  
Sorry la..  kalau dia tak setuju patut dia bantah masa DG bagi pelepasan....bukan sekarang baru mau sound...

i rasa u boleh complain kat JIM, complain kat bank negara pun....

i dont think this is the right way....dah bankrupt , dah settle , lepas tu dapat pelepasan baru nak cakap masih hutang sebab tak setuju....
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 31, 2022 at 10:50
by  
Jangan bayar satu sen pun...nanti banyak cerite lain pulak dia orang...just ignore je email /watsapp Allgone tu.

check dengan lawyer ke ? Jeff ke? i dont think hutang ini masih valid la...

mana boleh hutang yg sama nak suruh bayar 2 kali...

kalau tak tak setuju kena la sound masa DG nak bagi pelepasan dulu...bukan tunggu sampai hari ni baru claim masih hutang
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 31, 2022 at 10:52
by  
dan tak mungkin acc u dibekukan ...sekarang sudah 31st mar...ada ka acc you dibekukan>?

jangan tunduk pada ugutan Allgone tu...mereka sembang kari je....saman pun belum...apa macam mau bekukan acc you?
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.