Advertisement

Langkah seterusnya selepas menghantar memorandum kehadiran, dan sebutan kes telah selesai 2 sesi

523 Views  ⚫  Asked 11 Months Ago
asked on Jan 7, 2022 at 12:53
by  
edited on Jan 7, 2022 at 13:01
by   Afrah
Hello semua..

Saya mohon bantuan apa langkah yang perlu saya lakukan selepas ini. Berikut adalah flow Yang saya dah lalui, Dan saya berpandukan kes En. John dari forum Dalam platform ni, Dan bertanya student law Yang saya kenal.

31.12.2021 petang - saya terima Surat writ Saman dari bank.

3.1.2022 pagi - saya hubungi wakil bank secara whatsap, bertanyakan status pinjaman saya. Saya Ada juga mohon untuk selesaikan perkara ini Di luar mahkamah. E. Manap, wakil bank tersebut meminta saya mengabaikan Surat tersebut kerana permohonan moratorium sehingga May 2022 telah diluluskan. Dan Masih Ada tunggakan 1.6k++ Yang perlu dijelaskan. Saya berjanji menyelesaikan tunggakan tersebut Dalam tempoh 2 minggu.

Walaupun wakil bank suruh saya abaikan Surat tersebut, saya tetap Ada kerisauan Yang sekiranya mereka tak membatalkan Saman, Dan mereka lagi suka sekiranya saya mengabaikan Surat tersebut, Dan lagi mudah mereka buat kerja mereka. Jadi saya Cuba call mahkamah untuk confirmkan.

5.1.2022 pagi - saya baru dapat bercakap dengan mahkamah majistret Kuantan bertanya tentang kes saya, Sama Ada kes tersebut telah dibatalkan atau tidak.
Saya diberitahu oleh pihak mahkamah Yang sebutan kes telah berlaku sebanyak 2 Kali iaitu:

1/ 24.11.2021- mereka tak dapat menyampaikan writ Saman kepada saya.

2/ 21.12.2021 - writ Saman telah diserahkan secara pos berdaftar

Dan next sebutan Adalah 10.1.2022
Pihak mahkamah menyarankan saya menghantar memorandum kehadiran dengan datang ke mahkamah untuk dimasukkan Dalam sistem, Dan memberitahu saya, penghakiman persetujuan adalah lebih baik berbanding penghakiman ingkar.

7.1.2022 - saya menghantar memorandum kehadiran Di mahkamah Bentong, mahkamah Yang berdekatan dengan saya. Dan pos Salinan kepada peguam bank.

Saya sebenarnya agak confuse dengan memorandum kehadiran Yang saya dah jawab Tu Dan Mohon penerangan untuk saya lebih faham. Saya mengakui tuntutan tersebut Dan bersetuju untuk membayar secara ansuran bermula Jun 2022 kerana moratorium saya tamat pada Mei 2022. Dengan persetujuan ini, adakah saya perlu atau boleh pertikaikan tuntutan seperti En John?

Saya plan untuk hadir ke mahkamah pada 10.1.2022 Dan memohon tempoh untuk mencari peguam. Yang ni saya ikut flow kes En. John untuk melengahkan masa.

Mohon bantuan untuk langkah seterusnya, terima kasih.
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
14 Answers
 1   2   Next »  Last »

answered on Jan 7, 2022 at 14:29
by  
Hi Afrah,

Attend court pada tarikh tersebut. Jika tidak hadir, anda akan dikenakan Penghakiman Ingkar.

Confirmkah dpt morotorium? Syarat untuk dapat moratorium ialah tidak boleh 2bln ada bank tunggakan.
2 found this helpful
Helpful

answered on Jan 7, 2022 at 14:59
by  
edited Jan 7, 2022 at 15:02
by   Tanavaroot
Siapa John?

Is it John01?
Case different from yours.. tuntutan RM 160K ++..
Yours berapa?

Get free legal services from BCLAC or BBG / or pay for lawyer advise for your case.

Which bank saman U? I like this bank..!!! lor..

Memohon Writ Saman dari Mahkamah in Nov 2021 yet allow you moratorium.. Malaisiya Banks Bole...

Tolong tanya org2 yang posted comments di dlm John thread..!!
3 found this helpful
Helpful

answered on Jan 7, 2022 at 15:19
by  
Attend court pada tarikh tersebut. Jika tidak hadir, anda akan dikenakan Penghakiman Ingkar.
Baik, terima kasih. Saya hadirkan diri no matter what.

Confirmkah dpt morotorium? Syarat untuk dapat moratorium ialah tidak boleh 2bln ada bank tunggakan.
Saya Mohon pada 3 Nov 2021 Dan diluluskna pada 7 Dis 2021
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 7, 2022 at 15:26
by  
Is it John01?
Case different from yours.. tuntutan RM 160K ++..
Yours berapa?
Ye betul John01, Dan memang berbeza dengan kes saya. Tuntutan saya 64k.

Get free legal services from BCLAC or BBG / or pay for lawyer advise for your case.
Terima kasih.

Which bank saman U? I like this bank..!!! lor.
Bank Rakyat.

Memohon Writ Saman dari Mahkamah in Nov 2021 yet allow you moratorium.. Malaisiya Banks Bole...
Saya Mohon atas advice pihak bank. Dan masa Tu saya tak tahu Yang mereka keluarkan writ Saman pada Oktober, sehingga lah saya terima Surat tersebut pada 31 Dis.

Tolong tanya org2 yang posted comments di dlm John thread..!!
Baik. Terima kasih bagi pandangan. 
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 7, 2022 at 21:35
by  
Hi Afrah,

Saya Mohon pada 3 Nov 2021 Dan diluluskna pada 7 Dis 2021
Ada buktikah? Jika ada boleh bawak ke mahkamah nanti.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 7, 2022 at 23:28
by  
edited Jan 7, 2022 at 23:52
by   jeff005
Zue...

Ada buktikah? Jika ada boleh bawak ke mahkamah nanti.
Even if got proof.. there is no use.
We must separate the two issues.
Moratorium is for repayments.
Lawsuit has started in Oct for "tuntutan as penuh - 64k" sebelum bulan Nov.
Tuntutan is at xx/10/2021, the amaun shown owing, is owing..
Based on this date and amount, the JDebt will be declared.

For 64K SOC.. the bank will go for WSS and/or Garnishment.
Debtor Summons is of no use if she is not working.
Another 6years of collecting interests.
After 4 years of collecting interests upon interests, it will sure to be over 100K.
Then bkcy proceedings will be initiated.
She cannot go for AKPK because she is not working.

So, even if the bank have really issued a letter of approval (by error), the letter is non-functional as the lawsuit is about the full debt, not about "instalments". The Judge will still ask her how she is going to settle the 64K. If she cannot answer due to economic recession, the Judge will still issue the "Perintah Penghakiman" as a Judgment Debtor - Penghutang Penghakiman.

Personally, i do not think the bank will withdraw this lawsuit. Later lepas case ini habis, debtor lari, it is even more difficult to file bankruptcy proceedings.. rite? Bank hanya wayang2 debtor ni skrg.. Lu pun ade kena wayang /kuda kepang kulit ma... (dr benk).

Undang2 tak ade hati.. benk2 hati mcm batu.. mereka legal Along..
2 found this helpful
Helpful

answered on Jan 8, 2022 at 12:54
by  
Hi Afrah,

Sudah berapa lama tak bayar loan ini?
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 8, 2022 at 22:31
by  
edited Jan 8, 2022 at 22:32
by   jeff005
Non Performing Loans (NPLs)

BNM classifications is that when there is defaults of 6 (six) repayments, it is regarded as a NPL.

In contractual loan agreements (secured or unsecured loans) some banks can exercise their rights to terminate the loan agreement. Different bank uses a period of between 3-6 months.

Before the loan agreement is terminated, the bank have to legally issue a Termination Letter and then a Letter of Demand to the debtor to repay the balance of the loan between 7-14 days.

In the event of no response from the Debtor, the Bank will file a Writ of Summons application to the Courts and when approved, will serve it to the debtor at its last registered address by registered post.
2 found this helpful
Helpful

answered on Jan 9, 2022 at 10:44
by  
Hai Ms Zue

Bukti moratorium Dalam SMS sahaja.

Saya Ada buat bayaran tetapi Ada ketika cukup, Ada ketika kurang. 

Apa Yang perlu saya beritahu Dalam mahkamah esok, dan
Macam saya mahu selesaikan nya Di luar mahkamah?
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 9, 2022 at 10:48
by  
Hai Jeff05

Saya tak terima Termination Letter & Letter of Demand. Terus dapat Writ Saman sahaja. 

Macam mana Tu ye?
0 found this helpful
Helpful


 1   2   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.