Advertisement

PENYITAAN BARANGAN BUKAN ATAS NAMA PENGHUTANG

502 Views  ⚫  Asked 11 Months Ago
asked on Dec 30, 2021 at 14:07
by  
Salam sejahtera pada semua. 

Terima kasih untuk info info yang ada dalam forum ini. 

Sy ada baca beberapa perkara yang sama seperti tajuk yang sy tulis. Cuma untuk kes sy, pagi ni sy terima call dari seseorang, dia call untuk confirmkan alamat sy untuk mereka datang buat sitaan. Orang tu suruh sy contact lawyer utk confirmation lebih lanjut. Selepas sy call lawyer, katanya WSS dah keluar. So mereka nak sita rumah dan barangan dalam rumah. Lawyer ni cakap once kes ni dah jalan, penghuni rumah tak boleh tinggal dalam rumah dan semua barangan akan disita. Kalau nak settle luar mahkamah kena contact PIC dari bank. Sy call PIC pihak bank, dia cuba bagitau kalau nak settlekan kena close account (bayar semua secara lump sump). 

Utk situasi sekarang, alamat rumah tu adalah alamat rumah kampung yang telah dijual dan bukan atas milik keluarga. Sy pun tak tau siapa tinggal di rumah tu. Sy pun tak pasti sama ada sebelum2 ni ada tak surat dari mahkamah sbb rumah tu hanya rumah peninggalan dan dan jadi milik orang lain lebih dari 5 tahun. 

Soalan sy, boleh ke bank/mahkamah buat sitaan untuk halau penghuni rumah tu dan sita barangan dalam tu walaupun penghuni tu tiada ikatan langsung dengan sy? 
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
5 Answers

answered on Dec 30, 2021 at 18:05
by  
Cuba tanya @Ms Zue..

Pelaksanaan WSS telah berlaku di rumahnya di kpg zululand pada bulan dulu.
1 found this helpful
Helpful

answered on Dec 30, 2021 at 18:25
by  
edited Dec 30, 2021 at 18:27
by   Ms Zue
Hi putra

boleh ke bank/mahkamah buat sitaan untuk halau penghuni rumah tu dan sita barangan dalam tu walaupun penghuni tu tiada ikatan langsung dengan sy?
Tak boleh

Jika geran masih nama ibubapa anda... 
Jwpnnya boleh
2 found this helpful
Helpful

answered on Dec 30, 2021 at 19:49
by  
edited Dec 30, 2021 at 20:46
by   Tanavaroot
Hi Ms Putra

dia call untuk confirmkan alamat sy untuk mereka datang buat sitaan
Mgpa lu tak kasi alamat anda skrg kpd org yg panggil? Mgpa susah org2 lain yg akan kena sitaan?

Selepas sy call lawyer, katanya WSS dah keluar
Anda bole pastikan itu low-yer burok atau lawyer menwakili bank?
Sy skrg pun cakap sy dari Makhamah Tinggi..

Sy call PIC pihak bank, dia cuba bagitau kalau nak settlekan kena close account (bayar semua secara lump sump)
Nomber anda panggil betul2 bank registered nomber?
Esok lusa, anda panggilan, anda mest bayar 2K untuk berhentikan WSS tersebut.

Question :
Adekah perlaksanaan (action) anda pandai atau kurang perfahaman? Panggil sini sana anda pun buat.. !! Mgpa panggil anda bayar, anda tak buat?

Soalan sy, boleh ke bank/mahkamah buat sitaan untuk halau penghuni rumah tu dan sita barangan dalam tu walaupun penghuni tu tiada ikatan langsung dengan sy? 
Sitaan boleh di laksakan jika alamat yg anda bagi bank ia itu di sana.
Jika sudah pindah, mgpa tak beritahu alamat yg baru?

Halau penghuni rumah tidak sah dlm segi perundangan mengenali Writ WSS. Ini hanya ugutan palsu /kosong dari DCs (Debtor Collectors).

Jika anda tiada kaitan ngan penghuni, mgpa anda risau dan susah hati?

Bar /block semua nomber yg anda panggil dan anda bole tidur malam2..
1 found this helpful
Helpful

answered on Dec 30, 2021 at 20:35
by  
edited Dec 30, 2021 at 22:34
by   Tanavaroot
Sitaan rumah sprt ni bole dilakukan di Thailand...



Akantetapi.. ini sitaan rumah, bukan sitaan barang2 penghutang di dalam rumah.
Dengan sebab ini, semua penghuni mesti di halau keluar..

THIS IS NOT A JOKE.. !!
1 found this helpful
Helpful

answered on Dec 31, 2021 at 12:18
by  


"Usung Rumah" is also done in Malaysia, Indonesia and The Philippines..

If your house is like the above in rural kampung.. boleh di sita atau tidak?
1 found this helpful
Helpful


You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.