Advertisement

Hutang RHB lebih dari 5 tahun

178 Views  ⚫  Asked 2 Months Ago
asked on Oct 4, 2021 at 14:43
by  
Salam. Saya ada hutang ngan rhb 2016, 5k loan, 4k kredit kad. sebelum ni saya ade bayar bulan2 sampai tahun 2017, saya stop sebab ade masalah kewangan. Saya berhenti kerja sebab nak jaga anak anak saya yang masih kecil. Now Rhb ade call untuk langsaikan hutang. Saya ade la bayar sikit2 guna duit epf tp tak cukup, mereka still call and skang berani call ahli keluarga saya .. sms berbunyi mcm ni :

Subject: Important message RM0 En/Pn Zarith Yasmin binti Redzuan : Peringatan Terakhir! Pembekuan Akaun-akaun Bank, Sekatan Perjalanan Antarabangsa Serta Perintah Penghakiman Ingkar Akan Didaftarkan Pada Hari Ini Jam 3:00 Pm. Sebarang Pertanyaan Hubungi En Tuan Sulaiman 03-78903977

Saya dah buntu sgt tak tau nak buat apa da. Suami saya ade tlg tapi tk byk sebab dia ade komitmen yang lain untuk diselesaikan. 
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
3 Answers

answered on Oct 5, 2021 at 00:59
by  
edited Oct 5, 2021 at 01:03
by   jeff005
@ Ysmnrdz

Pembekuan Akaun-akaun Bank, Sekatan Perjalanan Antarabangsa Serta Perintah Penghakiman Ingkar Akan Didaftarkan Pada Hari Ini Jam 3:00 Pm

Pada pendapat sy, ini ade lah ungutan dari pengutip hutang RHB.

Bank tidak bolih menjalankan 

1. Pembekuan Akaun-akaun Bank Sebelum mendapat Perintah Penghakiman Ingkar 

2. Sekatan Perjalanan Antarabangsa (ini untuk bankapsi melebehi hutang RM100,000)

3. Perintah Penghakiman Ingkar  Anda mesti dapat "saman" dari Mahkamah dahulu. (alamat betul?)

Sila bace komen2 di sini :

https://www.lawyerment.com/answers/questions/13973/hutang-loan-rhb-kena-sita-rumah-family-ke

https://www.lawyerment.com/answers/questions/13688/surat-mengenai-tunggakan-1-bulan-dari-rhb-easy-loan

https://www.lawyerment.com/answers/questions/13973/hutang-loan-rhb-kena-sita-rumah-family-ke?g=1#tab-top

Bila tak paham, tanye lagi
2 found this helpful
Helpful

answered on Oct 7, 2021 at 13:12
by  
Alamat saya tak expose . But now dorang ade contact my siblings.. dorang ada authority ke untuk contact my siblings.  Saya tak pernah bagi their number to them.
0 found this helpful
Helpful

answered on Oct 7, 2021 at 15:29
by  
edited Oct 7, 2021 at 15:51
by   jeff005
 dorang ada authority ke untuk contact my siblings.

Ikut undang2 - tidak bolih

Ikut undang2 - kamu penghutang mesti bagi correspondence and contact nombor kepada kreditor kamu.

Siapa salah, siapa betul?

Sesiapa membuat kesalahan undang2 dahulu?

Settle di Mahkamah
1 found this helpful
Helpful


You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.