Advertisement

Hutang loan RHB kena sita rumah family ke?

1451 Views  ⚫  Asked 8 Months Ago
asked on Mar 31, 2021 at 17:56
by  
Assalamualaikum,saya ada buat loan sebanyak 10k. Sebelum ni tiap bulan sy bayar bulan2 seperti biasa. Tapi selepas tu sy ada masalah & terpaksa berhenti kerja. Sy stop bayar dekat 1 tahun lebih. Sy ada dpt msj dari pihak bank notis 14hari ke mahkamah. Tapi sy buat tak tau sbb sy betul2 takde duit.Sy juga selalu dpt call yg mereka ckp nk dtg rumah family utk sita. Tadi dlm pukul 4 mereka call ckp pukul 6.30 nak dtg rumah family utk sita brg. Itu betol dari pihak bank atau ugutan sahaja? Sy buntu ūü•ī¬†
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
13 Answers
 1   2   Next »  Last »

answered on Apr 1, 2021 at 00:50
by  
edited Apr 1, 2021 at 01:32
by   jeff005
@ Winaa

Mualaikum_salam

ckp pukul 6.30 nak dtg rumah family utk sita brg
Semalam ade datang?

msj dari pihak bank notis 14hari ke mahkamah
Boleh Tuan/Puan pamirkan notis itu di sini dan bila dapat msj tu?
Boleh kamu pastikan msj itu direct dari bank atau dari pengutip wang bank mereka?
Berapa jumlah mereka mintak?

Itu betol dari pihak bank atau ugutan sahaja? Sy buntu.
Tenangkan hati kamu.
Paraforumer yang lebih pengalaman akan nasihatkan kamu..
Jgn bimbang terlalu manyak sampai sakit.
Kamu bolih cari dan dapat nasihat dari AKPK untuk mengurangkan faedah2 (interests to 9% per annum) yang tinggi skrg selepas dapat cari kerja.
Bukan senang nak melakui /menjalankan tindakan WSS (sita) ade manyak prosedur /undang2 mesti di ikuti oleh bank.

Satu tahun tak teruk sangat, jgn bimbang..
4 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2021 at 02:21
by  
@jeff005

Semalam mereka suruh sy bayar sebanyak 7k. Sy call pihak sana utk mintak tangguh. Tapi pihak bank ckp kalau tangguh kena bayar sebanyak 10k sebelum pukul 12 tengahari besok. 

Collector tu ckp dia nak dtg bagi surat dari pihak bank utk sign & nak sita rumah family sy. Perlu ke sy sign surat itu? Itu ugutan utk sy ke mcm mana? ūüė≠

Msj last sy dapat pada tahun lepas dlm bulan 5. Dalam msj tu pihak sana ckp 14hari untuk sy ke mahkamah. Tapi tak dpt surat. Cuma melalui msj phone.

Perlu ke sy call AKPK utk kurgkan masalah sy ni besok? Sy betol2 tak boleh nak bayar buat masa skrg.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2021 at 07:34
by  
edited Apr 1, 2021 at 08:10
by   jeff005
@ Winaa

1. Jangan buat apa-apa.

2. Jangan Bayar RM1 PUN.

3. Mereka Pengutip Wang.

4. Tunggu Nasihat dari Dr. Haris (praforumer di dini).

5. Mereka Buat April Fool pada kamu.

6. Takde Surat untuk tandakan.

7. Jangan talipon sesiapa pun.. !!

8. Tunggu nasihat yang ade lagi..

9. pihak bank ckp kalau tangguh kena bayar sebanyak 10k sebelum pukul 12
Ini bukan percakapan pegawai bank. Jika mereka (pegawai bank) betul cakap saperti ini, mereka boleh di Penjarakan sebab "ungutan" (dengan bukti).

10. Jika betul ada Writ Penyitaan dan Penjualan, itu tidak boleh di berhentikan sebab ade Baliff dari Mahkamah akan datang sama juga. "sita" debtor kewangan bukan semacam sita bandaraya (datang dengan lori besar untuk ambil barang barang di rumah). Bank tak boleh angkat sesatu barangan dari rumah.
4 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2021 at 07:44
by  
I really hope that this is NOT an April Fool Joke..
1 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2021 at 10:48
by  
Assalmkm 

@ Winaa

1.Adakah alamat tempat tinggal sekarang berdaftar dengan RHB? 

2.Adakah kamu ada menerima sebarang surat saman daripada mahkamah atau dari peguam RHB ? Jika ada dan nyatakan bila (MM/YY)

3.WSS hanya untuk harta milik perseorangan (aset yang boleh dialih sahaja) 

4.Operasi WSS hanya boleh dilakukan antara pukul 10am - 3pm ( bergantung kepada undang undang majlis tempatan) 

5.Didalam kes kamu,  ini boleh hanya bersifat ugutan pada ketika ini. Mereka tidak akan memaklumkan kepada kamu sekiranya kamu mengunci rumah kamu dan tidak ada untuk beberapa hari atau telah memindahkan barangan persendirian kamu ke rumah kawan atau jiran. Kamu tidak perlu berada di rumah. Sekiranya ada sesiapa dirumah (individu dewasa),  ianya boleh dilakukan dengan kehadiran baliff yang dilantik oleh mahkamah dan pegawai dari bank

*Penerangan berkaitan WSS * :

Apa dia *Writ Penyitaan dan Penjualan* ( Writ of Seizure and Sale ) ?

1. Bila anda menyaman seseorang dan anda menang kes itu di mana pihak Mahkamah memerintahkan pihak yang kalah membayar gantirugi, maka proses selepas menang itu adalah bagaimana nak dapatkan duit itu ( dalam undang undang dipanggil jumlah penghakiman atau the judgment sum ).

2. Maka proses untuk mendapatkan jumlah penghakiman atau proses untuk menguatkuasakan penghakiman itu ( enforcing the judgment ) dikenali dalam undang undang sebagai proses perlaksanaan ( execution ).

3. Ada beberap kaedah yang ditawarkan oleh undang undang untuk anda menjalankan perlaksanaan itu , di mana salah satunya adalah memfailkan di Mahkamah Writ Penyitaan dan Penjualan.

4. Writ Penyitaan dan Penjualan adalah satu proses di mana Mahkamah akan mengeluarkan satu perintah, atas permohonan pihak yang menang itu ( dikenali sebagai pemiutang penghakiman atau judgement creditor ) bagi menyita barangan pihak yang kalah itu ( dipanggil penghutang penghakiman atau judgement debtor ) dan kemudiannya menjual barangan itu bagi tujuan menyelesaikan jumlah penghakiman itu.

5. Bila Mahkamah telah keluarkan Writ Penyitaan dan Penjualan, biasanya peguam pemiutang penghakiman bersama kakitangan Mahkamah yang dipanggil bailif akan pergi ke rumah penghutang penghakiman untuk kenalpasti barang yang nak disita dan dilelong . Biasanya bailif akan buat satu inventori barangan yang disita dan diberi salinan inventori itu untuk ditandatangani oleh penghutang penghakiman itu.

6. Pihak Penghutang Penghakiman diberi tempoh masa ( selalunya 14 hari ) untuk bayar jumlah penghakiman it. Jika tidak bayar dalam tempoh yang diberikan maka barangan yang disita itu akan dilelong. Wang hasil lelong itu akan digunakan untuk bayar jumlah penghakiman, kos bailif dan juga kos bayar pengawal barangan yang disita itu.
4 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2021 at 11:41
by  
@ Winaa

Response dan updating dari kamu amat dihargii..
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2021 at 15:53
by  
@jeff005

Hi jeff, sy baru balik dari bank. Tapi bank suruh sy call customer service utk bincang pasal hutang. Sy call byk kali tak de siapa yg angkat.

Saya call akpk utk kes hutang sy ni. Akpk suruh daftar online tp belah2 mana sy mmg kena contact bank jugak utk tahu balance. Pihak akpk pesan suruh abaikan collector debt & ejen. Itu hanya ugutan sahaja utk menakut2 kan sy. Ini betol2 april fool. 

Terima kasih atas nasihat & penerangan encik.
1 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2021 at 16:44
by  
edited Apr 1, 2021 at 16:56
by   jeff005
@ Winaa

Pihak akpk pesan suruh abaikan collector debt & ejen. Itu hanya ugutan sahaja utk menakut2 kan sy. Ini betol2 april fool. 

1. Ini adelah call dari Bill Collectors (BCs) of RHB dan bukan call dari RHB Recovery Unit direct. Kamu mesti pastikan nomber asal dari mana entity.

2. Ini bukan April Foot call  tetapi ungutan biasa / buaya dari BCs.

3. You have to write officially to the Bank and request for your statement of account regarding your RHB loan. RHB have pass it to their BCs, so, may not entertain calls from the Public. Inform the bank that AKPK  requested for it.

4. Do note that in order to be 100% accepted by AKPK, you have to be in gainful employment (Employed by companies or self employed). There must be some of "income" / pendapatan. Even as a hawker is under self employment (like I did before), jangan declare "sleep, eat, watch TV dan tidur". Giving private tuition or partime jaga anak2 orang lain is also self employment. Since your amaun is not big, can easily declare many things and be accepted into the DMP AKPK.

5. Under AKPK DMP, the interests will be adjusted to 9% per annum and not like 18% per annum and on daily compound interests (like some personal bank loans upon default) and the maximum repayment period is 10 years. No default charges can be levied again. It is a new contract signed with the bank under the supervision of AKPK. I do suggest you to pay within your means (shorten the period) so that the blacklisting in BNM and/or CTOS will clear in due time.

Best Wishes from me & Dr Haris ( Remymikael)
(No need to thank both of us - Thank this Lawyerment Forum for Hosting this Platform)
2 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2021 at 17:03
by  
edited Apr 1, 2021 at 17:12
by   jeff005
@ Winaa

Akpk suruh daftar online 
Use the correct term AKPK
Register online first and you will get a registration number.
Using this number, write to the bank to get your latest statement. 
RHB cannot refuse. 
It is by Laws that they have to give.

Another note :
BAR all those numbers from BCs.
2 found this helpful
Helpful

answered on Apr 1, 2021 at 19:13
by  
@jeff005

Sy dah start bekerja balik. Baru je mula kerja dlm 2 bulan lepas. Tadi BC call office tempat kerja sy, marah2 staff lain and ajak jumpa. I dont understand why they have to marah2 org lain. Macam nak ajak bergaduh. Itu salah bukan?

Sekarang ni sy kena contact bank je utk details bagi hutang loan sy. Dan serahkan details kpd akpk.
0 found this helpful
Helpful


 1   2   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.