Advertisement

Writ Penyitaan Dan Jualan

310 Views  ⚫  Asked 2 Months Ago
asked on Mar 2, 2020 at 18:56
by  
Suami saya telah mendapat writ Penyitaan Dan Penjualan yang dikeluarkan oleh Bank Rakyat pada 24/12/2019, namun pegawai bank Dan wakil dari mahkamah seksyen daerah telah datang berjumpa dengan saya Di tempat kerja saya pada 25/2/2020 Yang lalu. Beliau meminta saya menjelaskan tunggakan berjumlah RM 3505.00 namun saya menjelaskan tidak mampu membayar amaun tersebut.  Beliau meminta sy menyediakan bayaran minima 1k ke atas Dan Akan hadir berjumpa saya pada 10/3 nanti.

Suami saya juga mempunyai personal loan dengan bank lain Yang nilai nya boleh dibankrapkan.  Suami telah pergi ke insolvensi Dan membuat semakan Dan mendapati bahawa petisyen bankrap telah dikeluarkan oleh Bank tersebut pada 19/12/2019. Suami juga telah pergi ke mahkamah tinggi Dan mahkamah tinggi memaklumkan notis bankrap Akan dikeluarkan pada 10/3/2020 ini.

Persoalan saya, perlukah saya membayar amaun Penyitaan 1.2k yg diminta oleh pegawai bank rakyat Dan wakil majistret tersebut pada 10/3 nanti Sama tarikh dengan notis bankrap dikeluarkan. Writ Penyitaan tersebut dikeluarkan seminggu selepas petisyen bankrap oleh bank Yang satu LG Tu..

Harap dapat membantu..terima kasih.
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
13 Answers
 1   2   Next »  Last »

answered on Mar 2, 2020 at 19:14
by  
edited Mar 2, 2020 at 19:25
by   jebat
Suami saya telah mendapat Writ Penyitaan Dan Penjualan yang dikeluarkan oleh Bank Rakyat pada 24/12/2019
Post-kan imej Writ tersebut disini untuk pencerahan.

Suami telah pergi ke insolvensi dan membuat semakan dan mendapati bahawa petisyen bankrap telah dikeluarkan oleh Bank tersebut pada 19/12/2019.
Writ Penyitaan tersebut dikeluarkan seminggu selepas petisyen bankrap oleh bank yang satu lagi tu....

Penyitaan tidak boleh dilakukan keatas seseorang yang telah dibankrapkan, tak kira bila Writ Penyitaan dikeluarkan.
Cuba sembunyi dari pengutip hutang untuk melengahkan masa.
1 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2020 at 19:58
by  
semakan dgn bank negara, 
status :
loan mbsb - kebankrapan tarikh 19/12/2019
Loan bank Rakyat - writ Penyitaan tarikh 24/12/2019

Suami dah pergi ke insolvensi Dan mahkamah tinggi, insolvency memaklumkan mereka telah menerima petisyen kebankarapan daripada mbsb pada 19/12/2019 Dan mahkamah tinggi Pula memaklumkan notis bankrap Akan dikeluarkan pada 10/3/2020 nanti.

Pada 10/3/2020 itu juga pihak bank Rakyat Akan dtg jumpa saya semula utk mendapatkan 1,200 bagi writ sita tersebut. Saya Tak tahu Sama Ada nak bayar atau tidak untuk sita tersebut.

Nanti saya update writ daripada mahkamah seksyen Tu..
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2020 at 20:33
by  
edited Mar 2, 2020 at 21:00
by   jeff005
 insolvency memaklumkan mereka telah menerima petisyen kebankarapan 
What has JIM got to do with Petitions? Lawyer got nothing better to do than to send the Notis to JIM? JIM have open a Bkcy File for your husband? Something not right somewhere.

Your husband is not made bankrupted yet. Another Judgement Creditor can apply for W.S.S. under such circumstances. 
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2020 at 20:44
by  
edited Mar 2, 2020 at 21:00
by   nur_syakila
Itulah, petisyen kebankarapan daripada mbsb dah keluar pada 19/12/2019..Dan writ sita dari bank Rakyat keluar pada 24/12/2019.. mungkin juga insolvency menunggu husband dpt notis dari high court dulu 10/3 Tu..

Husband buat alamat rumah..rumah Tu dibina atas tanah lot atas Nama saya seorang Dan montly payment loan rumah, saya Yang bayar..boleh ke bank Rakyat Tu sitar aset alih Yang berada Dalam rumah saya.. notis bankrap dari high court akan dikeluarkan pada 10/3/2020..Dalam masa Yang Sama, pegawai bank Dan wakil mahkamah seksyen Akan dtg kutip 1.2k bagi ganti kpd barang utk disita kerana saya tidak mahu mereka menyita barang rumah saya.

Saya Tak tahu Sama Ada nak bayar 1.2k Tu ataupun hold dulu, sebab tarikh yang mereka nak datang Tu Sama tarikh dengan notis bankrap dari high court 10/3. 

Kalau mereka datang pada 10/3, apa Yang patut saya jelaskan pada mereka ya .adakah saya perlu meminta mereka rujuk insolvency? Atau bayar sahaja 1.2k Tu..bank Rakyat ni bukan bank Yang membuat petisyen bankrap..mbsb Yang buat petisyen bankrap Tu..

Esok sy update gambar writ sita dari mahkamah seksyen daerah Tu.. kecik sangat nak edit melalui handset ni..
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2020 at 21:10
by  
JIM belum buka file lagi, Dan husband telah pergi juga High court untuk buat semakan. Memang nama husband dah Ada, cuma tunggu high court keluarkan Notis bankrap pada 10/3/2020.

JIM meminta husband pergi semula insolvency selepas Notis Bankrap dari high court dikeluarkan pada 10/3/2020..
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2020 at 21:25
by  
Bila suami dah bankrap 10/3 nanti dia cuma Ada sebuah motorsikal Yang register atas Nama dia..itupun old motorcycle tahun 2008 untuk dia pakai pergi kerja. Aset lain spt rumah, tanah Dan kereta kepunyaan saya. Harap insolvensi tidak mengambil aset aset atas Nama saya. Risau sangat.

Terima kasih kerana sudi memberi pandangan Dan menjawab soalan saya. Sekurang kurangnya Kami Ada sedikit persediaan bila berurusan dengan insolvency nanti.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2020 at 21:41
by  
Something not right somewhere.
There are so many things not right in her story and there are so many "afterthought" in the choronology of event.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2020 at 21:42
by  
edited Mar 2, 2020 at 22:00
by   jeff005
@ nur_syakira

Harap insolvensi tidak mengambil aset aset atas Nama saya. Risau sangat.
Jangan terisau terlalu manyak.
Suami bankrap bukan lu.
Bankrapsi tak melibat keluarga.

1. Bila jadi Bankrap, suami bolih meninta kebenaran dari JIM untuk kegunaan motosikai lama. Jika tidak ade motor pergi kerja, mana cari wang untuk bayaran ke JIM? Betul?

2. Jika adenya penyitaan, hanya barang suami bolih di-sita. Anda bolih sumpah barang lain yang anda beli. 

Just do not overstress yourself and do take care of your health and his too.
Whatever will be will be. Life goes on.
2 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2020 at 22:29
by  
edited Mar 2, 2020 at 22:33
by   rara_
namun pegawai bank Dan wakil dari mahkamah seksyen daerah telah datang berjumpa dengan saya Di tempat kerja saya pada 25/2/2020 Yang lalu. 
Mana ada undang², orang lain yang berhutang orang lain pula yang didesak membayar nya walaupun si berhutang adalah si suami. Mereka pergi ke tempat kerja si isteri lagi tuu..?!

Kalau cuma menyampaikan pesan pada isteri ketikà berada di rumah mungkin boleh lah. 

Beliau meminta saya menjelaskan tunggakan berjumlah RM 3505.00 
Dah ada perintah sita mana mungkin boleh minta bayaran tunggakan saja. 

Bukan mereka sepatutnya minta bayaran penuh ke? Lagi pulak boleh kurang jadi 1k saja!

Suami telah pergi ke insolvensi Dan membuat semakan Dan mendapati bahawa petisyen bankrap telah dikeluarkan oleh Bank tersebut pada 19/12/2019.
Biasa nya seseorang itu pergi ke jabatan insolvenai untuk semak samada dia sudah bankrap atau tidak saja.

Lagi pula mana ada kaedah mahkamah, petisyen kebankrapan mendahului Notis kebankrapan. 
Tambah pula Notis Kebankrapan masih belum lagi di keluarkan.

Mahkamah mana boleh prejudis mengumumkan tarikh satu satu perintah yang tidak pasti dikeluarkan melainkan tarikh perbicaraan  untuk mendapatkan satu satu perintah sahaja.

Persoalan saya, perlukah saya membayar amaun Penyitaan 1.2k yg diminta oleh pegawai bank rakyat Dan wakil majistret tersebut pada 10/3 nanti 
Mahkamah majistret mana yang buat kerja macam ni nii..?

Dik, bila satu² NK di failkan oleh salah satu bank maka semua bank lain akan mengetahui nya. Mana mungkin ada penyitaan lagi yang akan berlaku.
1 found this helpful
Helpful

answered on Mar 2, 2020 at 22:32
by  
Cik rara is right.
Another debt collector disguised as a borrower.
Just ignore.
0 found this helpful
Helpful


 1   2   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.