Advertisement

Bayaran Singer Tertunggak

189 Views  ⚫  Asked 1 Month Ago
asked on Jan 16, 2020 at 10:55
by  
Selamat sejahtera, saya ada beli motosikal dari singer,tapi atas nama saudara saya. Harga motosikal tersebut rm3300, bulanan rm155. Tapi atas faktor masalah kewangan, saya tidak dapat membayar bulanan tersebut. Bulan 11/2019 saya dapat panggilan dari satu syarikat 'debt collector' yang mengatakan saya perlu membayar jumlah keseluruhan motosikal tersebut tapi saya tak tak mampu. Ejen syarikat tersebut minta saya bayar separuh dari jumlah keseluruhan. Saya minta tempoh dan setelah beberapa hari saya dapat bayar separuh dari bayaran keseluruhan. Baki lagi separuh saya minta untuk buat bayaran semasa dapat gaji bulan 12, malangnya bos tempat saya kerja beritahu gaji akan masuk lewat antara 15/1-20/1/2020. Ejen syarikat itu minta saya buat pembayaran sebelum pukul 11.59pm 15/1. Saya telah beritahu ejen tersebut yang gaji saya masuk minggu depan, tapi tidak diterima. Sekarang ni saya buntu,tak tahu apa yang saya perlu buat.
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
16 Answers
 1   2   Next »  Last »

answered on Jan 16, 2020 at 19:39
by  
.... tak tahu apa yang saya perlu buat.

Jangan angkat pangillan pengutip hutang tersebut.
1 found this helpful
Helpful

answered on Jan 18, 2020 at 13:26
by  
Jangan angkat pangillan pengutip hutang tersebut.
Bila saya tak angkat, pengutip hutang tua akan buat panggilan ke saudara saya dan kadang-kadang mereka kata akan datang ke rumah untuk buat sitaan barang rumah.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 18, 2020 at 13:37
by  
Bila saya tak angkat, pengutip hutang tua akan buat panggilan ke saudara saya dan kadang-kadang mereka kata akan datang ke rumah untuk buat sitaan barang rumah.

Suruh semua saudara jangan angkat panggillan mereka.
Jika terangkat, letak telefon kemudian save dan block nombor mereka.

Jika mereka datang ke rumah, sediakan kopi, biskut dan jemput mereka masuk.
Beritahu mereka kamu kena kunci pintu selepas mereka masuk sebab takut ada perompak-perompak di kawasan perumahan kamu.
1 found this helpful
Helpful

answered on Jan 20, 2020 at 08:28
by  
Suruh semua saudara jangan angkat panggillan mereka. 

Selalunya memang saudara saya akan jawab panggilan walaupun saya dah beritahu jangan angkat. Bila dia angkat,agent tu akan cakap macam-macam,nak datang rumah sita barang-barang,nak keluarkan surat mahkamah dan kena bayar jumlah keseluruhan termasuk lawyer fees rm11k,nama akan disenarai hitam,tak boleh buat loan,tak boleh keluar negara dan macam-macam lagi.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 20, 2020 at 14:20
by  
Baca jawapan saya di atas sekali lagi dengan teliti.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 24, 2020 at 09:56
by  
Hari ni pihak singer telefon saya beritahu yang saya perlu menjelaskan baki hari ini juga. Jika tidak bayaran rm2650 yang saya dah bayar mereka akan burn dan terus proceed dengan tindakan mahkamah.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 24, 2020 at 11:47
by  
Jika tidak bayaran rm2650 yang saya dah bayar mereka akan burn dan terus proceed dengan tindakan mahkamah.
Rm2650 yang kamu dah bayar itu ada simpan resit nya tak?

Takpe lah kalau kena ke mahkamah. Kamu minta lah surat nya dari mereka.
1 found this helpful
Helpful

answered on Jan 27, 2020 at 10:11
by  
Boleh ke mereka 'burn' payment saya yang sebelum ni?
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 27, 2020 at 21:44
by  
Rm2650 yang kamu dah bayar itu ada simpan resit nya tak?
0 found this helpful
Helpful

answered on Jan 30, 2020 at 07:33
by  
Rm2650 yang kamu dah bayar itu ada simpan resit nya tak?

Ada simpan lagi. Semua mesej-mesej di whatsapp pun ada. 
0 found this helpful
Helpful


 1   2   Next »  Last »

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.