Advertisement

Loan RHB tak bayar 3 tahun

2703 Views  ⚫  Asked 2 Years Ago
asked on Dec 19, 2019 at 09:27
by  
edited on Apr 4, 2020 at 22:50
 
Tiba-tiba mereka hubungi last minit minta bayar RM6k dalam 2 hari.. hari-hari hubungi saya tanya duit RM6k itu dah dapat kah belum.. saya kata saya akan usaha cari.. mereka ketawa kan saya.. saya memang nak start bayar balik.. nak minta start dari mula.. kalau saya tak dapat RM6k dalam 2 hari.. RHB saman saya... bukan tak nak bayar.. saya kena tipu lagi kena buang kerja lagi.. so sekarang baru stabil.. dan saya nak start bayar balik.. macam mana perlu saya buat?

PERHATIAN!! NOTIS: [NAMA PENGHUTANG] SILA BUAT PANGGILAN SEGERA (HJ SULAIMAN/PN SALINA) UTK MENGELAKKAN PEGAWAI KAMI MEMBUAT LAWATAN DI RUMAH /PEJABAT ANDA UTK PENYERAHAN NOTIS GUAMAN/(WSS) PENYITAAN & PELELONGAN HARTA BENDA/BANKRUPTCY. HUBUNGI: 0376288***/0376288***/0125133***. Sila abaikan mesej ini sekiranya anda bkn penama yg dimaksudkan
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
2 Answers

answered on Dec 19, 2019 at 14:01
by  
edited Apr 4, 2020 at 22:44
 
.. Kalau saya tak dapat RM6k dalam 2 hari RHB saman
 
Ini semua ugutan kosong ejen pengutip hutang. Mula-mula mereka kata dah ada surat mahkamah dan nak serah WSS (Writ of Seizure and Sale) tapi kemudian kata bank baru nak saman.

Beràpa jumlah hutang kamu? 

so sekarang baru stabil.. dan saya nak start bayar balik.. macam mana perlu saya buat?

Buat urusan terus dengan bank. Jangan layan ejen pengutip hutang.

Semak dengan bank minta statement dan minta nak bayar semula secara ansuran. Kalau bank tak setuju dan minta lumpsum atau jumlah yang tinggi dan tak mampu, tak mengapa.

Kalau pergi mahkamah pun adalah lebih baik lagi, segalanya akan lebih jelas.
Minta bayaran semula secara ansuran pun akan lebih mudah.
1 found this helpful
Helpful

answered on Dec 19, 2019 at 20:40
by  
edited Apr 4, 2020 at 22:42
 
Agen itu hubungi beritahu jumlah hutang dalam lingkungan RM40k. Masa loan RM18k. Sudah 3 tahun.
0 found this helpful
Helpful


You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions by category or search to find answers.