Advertisement

Di tipu oleh kedai motor yang rupanya under Singer. Saya tak sign apa-apa document dari Singer.

195 Views  ⚫  Asked 3 Months Ago
asked on Mar 6, 2018 at 13:36
by   pedmoon
edited on Apr 19, 2018 at 17:33
 
Aku beli motorsikal kat salah satu kedai di Wangsa Maju, 4 tahun lepas. Aku bayar setiap bulan dan motor ni aku beli under kedai dan bukan under syarikat kredit macam AEON atau Singer sebab aku dah warning owner kedai tu nak beli under kedai bukan under Singer. Then owner tu pun kata okay, okay and sign document. Lepas dah settle, dia pesan kat aku if Singer call, abaikan saja. So aku bayar tiap-tiap bulan direct kepada kedai tu. 

Itu cerita 4 tahun lepas. 

And semalam aku dapat call and diorang cakap aku ada hutang dengan Singer, which is aku memang confirm aku tak ambil loan apa-apa dari Singer ke apa. Tapi orang yang call itu cakap nama aku ada dalam list diorang which is RM17k. Then orang tu kata, kena bayar RM3k before 10 am esoknya. If tak dapat bayar, diorang akan sita rumah, and account bank aku akan dibekukan. 

And sadly, kedai motor tu dah tutup and aku rasa aku dah ditipu oleh kedai tu. Silap aku lagi, aku tak simpan segala resit dan aku tak terima apa-apa document pun dari kedai tu.

Apa patut aku buat sekarang? Nak buat report polis, tapi details kedai tu tak ada. Boleh kah aku buat report polis?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
2 Answers

answered on Mar 7, 2018 at 06:32
by   jebat
edited Apr 19, 2018 at 17:34
 
And semalam aku dapat call and diorang cakap aku ada hutang dengan Singer, which is aku memang confirm aku tak ambil loan apa-apa dari Singer ke apa. Tapi orang yang call itu cakap nama aku ada dalam list diorang which is RM17k. Then orang tu kata, kena bayar RM3k before 10 am esoknya. If tak dapat bayar, diorang akan sita rumah, and account bank aku akan dibekukan.  

Pasti Singer tersilap orang sahaja.  Abaikan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 29, 2018 at 20:34
by   Apostle
edited Apr 19, 2018 at 17:40
 
Singer tak silap orang. I think it is intentional. I also received calls telling me I'm late in monthly payments. I've been purposely paying 1 month in advanced so that I don't get such nonsense. But still... They managed to get 5 different people to call me for payments.

Also, insisted that I change the account for deposit twice throughout my 18 months period. Now I messaged them to settle my debt immediately, none of them responded. Once in a while they will ask you to provide the payment records. They counting on people to not keep their records on payment and threatened to retrieve their bikes and possessions.

How can I sue them for trying such stunt? Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) doesn't respond to my complaint and Bank Negara Malaysia (BNM) says its not under their jurisdiction. Why I know they are pulling such stunts? Look at their FB page. I regretted getting loan from them now. 10 years down the road someone will just call me to collect debt under Singer. I'm quite sure of it.
0 found this helpful
Helpful

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.