Advertisement

Tempoh peguam bank ambil tindakan

79 Views  ⚫  Asked 21 Days Ago
asked on Mar 2, 2018 at 13:05
by   Intan
Salam sejahtera warga Lawyerment. Saya mempunyai hutang kredit card sebanyak RM16000 dan kini saya sedang dikejar oleh agensi pengutip hutang. Saya sudah mengetahui taktik mereka, jadi bila mereka mendesak saya supaya membuat pembayaran pada tempoh-tempoh tertentu saya sudah berani menjelaskan bahawa saya tidak mempunyai wang sebanyak mana yang mereka cadangkan. Seperti biasa mereka ada mengugut tentang sita dan surat saman. Saya menggunakan cara reverse psychology dengan berkata, saya sanggup jika kes saya dibawa ke mahkamah kerana saya memang tiada wang untuk membuat penyelesaian penuh. Agensi pengutip hutang berkata jika saya sanggup, maka mereka tiada pilihan selain bertindak menyerahkan kes saya kepada peguam bank. Selepas hari itu mereka tidak lagi menghubungi saya selama beberapa hari sehinggalah mereka kembali menghubungi saya hari ini tetapi saya tidak menjawab panggilan mereka. Dan hari ini, saya tiba-tiba demand letter secara registered post dari pihak peguam bank meminta saya menjelaskan pembayaran penuh. Tetapi tarikh peringatan di dalam surat tersebut telah melepasi selama dua minggu pada hari ini dan nilai yang tertera adalah sebanyak RM18000 iaitu nilai sebelum saya membuat pembayaran sebanyak RM2000 lebih seminggu lalu.

Persoalan saya...

Biasanya berapa lama sesuatu kes tuntutan akan dibawa oleh peguam bank ke mahkamah? Saya bercadang mahu membuat penyelesaian penuh atau sekurang-kurangnya separuh dari hutang saya pada bulan April 2018.
Apakah dalam tempoh dua bulan ini, peguam bank sempat mengeluarkan sebarang saman untuk membawa kes saya ke mahkamah?
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
1 Answers

answered on Mar 2, 2018 at 15:23
by   kiki
Kenapa kamu buka thread baru dengan soalan yang sama?
Saya boleh katakan kamu spy pengutip hutang sebenarnya.

Dan hari ini, saya tiba-tiba demand letter secara registered post dari pihak peguam bank meminta saya menjelaskan pembayaran penuh. Tetapi tarikh peringatan di dalam surat tersebut telah melepasi selama dua minggu pada hari ini..

Poskan surat itu di sini untuk pencerahan..?

Apakah dalam tempoh dua bulan ini, peguam bank sempat mengeluarkan sebarang saman untuk membawa kes saya ke mahkamah?

Sudah di jawab sebelum ini.
Saya juga ada mengatakan, baguslah jika ada saman ke mahkamah, nanti interest lebih rendah sehingga kamu ada duit untuk membayar nya.

Kenapa kamu tidak soal bagaimana untuk hadir ke mahkamah dan apa perlu buat?
0 found this helpful
Helpful

Your Answer

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.