Advertisement

Boleh kah kita meminta pihak bank untuk mengurangkan bayaran bulanan?

178 Views  ⚫  Asked 1 Year Ago
asked on Sep 10, 2017 at 17:03
by   Lchew
edited on Oct 3, 2017 at 05:21
 
Saya sebenarnya menjual kereta saya dengan bekas tunang saya 8 tahun lalu, kami membuat perjanjian hanya atas dasar percaya dan janji mulut. Pertukaran nama tidak dapat di tunaikan kerana dia gagal memberi penyataan slip gaji untuk 3 bulan, di sebab kan itu proses pemindahan nama tertangguh. Dia telah membawa kereta itu ke sabah. Pada awal nya dia membayar pada pihak bank dan pihak bank akan menelefon saya jika saya mempunyai tunggakkan. Kemudian saya menerima panggilan daripadanya berkata hendak mengembalikan kereta kerana tidak mampu membayarnya dan mempunyai tunggakan 8 bulan. Pada masa itu saya mempunyai tanggungan saya sendiri dan saya tidak mampu untuk membayarnya, kemudian dia cadangkan untuk menjual kereta itu. Saya setuju kerana saya berfikir jika itu adalah penyelesaian yang baik. Tetapi saya tidak tahu siapa pembeli nya.

Pada mula nya saya ingat kan tiada masalah. Saya hanya tahu bila saya ingin meminta salinan geran rumah di bank tersebut, saya ternampak skrin komputer. Terpampang pinjaman kereta dahulu bertambah. Saya cuba untuk mencari pembeli kereta saya dahulu tetapi gagal, dan saya hairan kenapa pihak bank tidak menelefon saya tentang tunggakan yang bertahun tidak di bayar. Ada cara lain kah untuk kurangkan bayaran bulanan? Kalau ikut kan dengan pendapatan saya sekarang ini memang saya tidak mampu.  Apa patut saya buat? 
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
1 Answers

answered on Sep 10, 2017 at 19:44
by   Sherry
edited Oct 3, 2017 at 05:22
 
If you NOT have been summon to court before, after 6 years from start date of default, use the 6 years limitation law act to set aside any summons aside.

No need to negotiate or pay.
0 found this helpful
Helpful

Your Answer

By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.