Advertisement

Akaun bank dibekukan

2011 Views  ⚫  Asked 7 Months Ago
asked on Jul 10, 2017 at 22:05
by   Ullally
edited on Aug 6, 2017 at 04:46
 
Suami baru dapat mesej pagi tadi dari Courts dan mengatakan akaun bank dibekukan dan sekiranya nak aktif kan balik akaun itu kena bayar RM7,000++. Hutang dengan Courts kurang dari RM3,000. Boleh kah Courts buat macam itu. Saya dah suruh suami pastikan betul atau tidak. Dia kata memang akaun dia dah dibekukan. Nasiblah sempat keluarkan duit gaji yang majikan transfer untuk bayar pekerja.
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
9 Answers

answered on Jul 10, 2017 at 23:14
by   jeff005
edited Aug 6, 2017 at 04:48
 
dia kata memang akaun dia dah dibekukan
Ini bukan hal Courts Mammoth. Mungkin hutang lain-lain. Semakan betul-betul. Jangan menakutan orang-orang biasa.

Tolong post di sini surat atau Perintah Perhakiman dari Mahkhamah.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 10, 2017 at 23:55
by   jebat
edited Aug 6, 2017 at 04:53
 
dia kata memang akaun dia dah dibekukan.

Jangan senang percaya, pergi ke ATM dan try keluarkan sikit duit.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 11, 2017 at 02:41
by   Ullally
edited Aug 6, 2017 at 04:58
 
Masalahnya kami tak dapat apa-apa surat dan hanya melalui mesej yang dihantar. Suami tak ada apa-apa hutang selain kereta dan Courts Mammoth. Kereta tiap-tiap bulan bayar. Pukul 9, suami keluar duit lepas dapat call dari majikan. Sebelah tengahari nak keluarkan duit untuk pembayaran bill terus tak dapat. Selalu memang dapat mesej dan call dari Courts memang kita tak percaya... tapi perlu kah nak bekukan akaun sedangkan hutang below RM3,000. Setahu saya hutang RM30,000 keatas sebab ada baca posting yang sebelum.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 11, 2017 at 03:39
by   jeff005
edited Aug 6, 2017 at 05:00
 
The bank which "Frozen" or even "Beku" your bank account has to give you a written letter of notification. It is a requirement by Financial and Banking Laws. If they refuse, go make personally make an official report to Bank Negara Malaysia. Then see who is in trouble.

Read here.. @Roserose

https://www.lawyerment.com/answers/questions/12138/disaman-ipta-akibat-pecah-kontrak-pendidikan?g=1#tab-top
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 12, 2017 at 00:28
by   mike
edited Aug 6, 2017 at 05:03
 
Selalu memang dapat mesej dan call dari Courts memang kita tak percaya... tapi perlu kah nak bekukan akaun sedangkan hutang below RM3,000..

Ini lah mesej yang hendak di sampaikan oleh debt collector ini sebenar nya.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 14, 2017 at 22:24
by   Ullally
edited Aug 6, 2017 at 05:05
 
@mike

Ini lah mesej yang hendak di sampaikan oleh debt collector ini sebenar nya.
Saya tak faham?

Yang terbaru kami dapat mesej dari Courts kata KWSP dibekukan. Balance hutang hanya RM7,000++ bukan ribu-ribu. Bank akaun memang betul dibekukan. Di mesin ATM pengeluaran tunai tidak tertera di skrin ATM. Transfer online pun tertera RM20 sedangkan baki lebih dari itu.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 15, 2017 at 00:31
by   Jeff
edited Aug 6, 2017 at 05:05
 
Sudah nasihat kamu pergi bank minta surat.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 15, 2017 at 00:51
by   jebat
edited Aug 6, 2017 at 05:07
 
Yang terbaru kami dapat mesej dari Courts kata KWSP dibekukan. Balance hutang hanya RM7,000++ bukan ribu-ribu.
Kenape asyik percaya akan mesej-mesej yang bohong dan tipu?

Bank akaun memang betul dibekukan. Di mesin ATM pengeluaran tunai tidak tertera di skrin ATM.
Ini bermakna mesin ATM kehabisan duit sahaja, bukan akaun dibekukan. Kalau akaun dibekukan, you tak boleh nampak balance di dalam akaun. Cuba mesin ATM yang lain.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 15, 2017 at 01:47
by   mike
edited Aug 6, 2017 at 05:08
 
Yang terbaru kami dapat mesej dari Courts kata KWSP dibekukan.

Akaun KWSP adalah akaun yang di lindungi. Kamu hutang bank RM1 juta sekalipun. Akaun di KWSP tidak boleh di ambil atau di beku oleh bank, apalagi Courts Mammoth.

@mike 

Ini lah mesej yang hendak di sampaikan oleh debt collector ini sebenar nya. 
Saya tak faham?
 

Kamu sebenarnya adalah ejen Pengutip Hutang!
0 found this helpful
Helpful

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.