Advertisement

Disaman IPTA akibat pecah kontrak pendidikan

1679 Views  ⚫  Asked 1 Year Ago
asked on May 25, 2017 at 14:34
by   Roserose
Memandangkan penulisan Bahasa Inggeris saya kurang lancar, maka saya menulis perkara ini dalam bahasa Melayu. Saya benar-benar ingin memohon nasihat para pakar di sini bagi membantu suami saya menghadapi perkara ini. Berikut kronologinya :

Suami saya dahulunya pernah berkhidmat di Universiti Malaya sebagai Tutor  di Pusat Asasi Sains.  Pada tahun 2007 beliau ditawarkan biasiswa   "Fellowship" di bawah Skim Latihan Akademik IPTA(SLAI). Tawaran tersebut diterima , di ikat perjanjian bersama dua penjamin iaitu kakaknya dan adik saya. Kami sekeluarga menemani suami melanjutkan pengajian di peringkat PhD dalam bidang Bioteknologi di New Zealand.

      Pengajian yang dijangka mengambil masa selama 3 tahun tidak dapat suami sudahkan tepat pada waktunya. Masalah bermula apabila beliau terpaksa mendaftar lambat disebabkan terpaksa mengambil Kursus Bahasa Inggeris(EAP) kerana keputusan IELTS tidak memenuhi syarat Lincoln Universiti iaitu minima 6.5. Beliau terpaksa menunggu sehingga 20 Januari 2008 bagi mengambil kursus wajib selama 3 bulan ataupun sehingga lulus. Dalam tempoh tersebut, suami terpaksa pulang ke Malaysia berikutan kematian ibunya sewaktu modul kedua EAP. Pendaftaran pengajian PhD suami hanya boleh bermula pada 15 May 2008 setelah lulus EAP dan selesai 'Mutual Expectation Agreement (MEA) iaitu Mesyuarat bersama-sama penyelia-penyelia sebagai syarat utama pihak Universiti di sana sebelum memulakan pengajian.

      Setelah memulakan pengajian, suami mempunyai kesukaran untuk mendapatkan sampel eksperimen(kentang transgenik hasil transformasi yang dilakukan selama 7 bulan di makmal bermula Ogos 2008) akibat dari sebahagian besar sampel mati akibat cuaca sejuk yang melampau(bermula Mei hingga Ogos 2009) walaupun sampel ditanam di dalam PC2 glasshouse. Pengutipan data tidak dapat dilakukan memandangkan sample(DNA dan RNA) yang diperlukan untuk analisis gagal diperolehi dan analisis transgenik tidak dapat dilakukan. Penanaman kali kedua terpaksa dilakukan semula.

      Penanaman kali kedua yang dilakukan sekitar September 2009 juga mengalami masalah setelah sampel yang ditanam di dalam PC2 glashouse terpaksa dipindahkan setelah kemudahan tersebut gagal memenuhi piawaian sewaktu proses audit yang dijalankan oleh pihak MAF (Ministry of Agriculture and Forestry, New Zealand) pada bulan November 2009. Ini berikutan dengan penemuan beberapa Arabidopsis transgenik di luar kawasan PC2 glasshouse mengakibatkan penyiasatan dijalankan dan arahan penutupan dilaksanakan. Semua penyelidikan di dalam glasshouse tersebut terpaksa dihentikan serta merta. Sepanjang waktu siasatan, sampel kajian yang sedia ada ditanam di dalam glashouse tersebut terpaksa menunggu untuk dipindahkan. Ketiadaan tempat untuk menempatkan sampel-sampel kajian menyebabkan sebahagian pokok terpaksa dituai sebelum matang dan sebahagian lagi terpaksa ditanam semula di tempat baru. Pada Disember 2009, sebahagian kajian suami  dapat dipindahkan ke Lincoln University Biotron-Growth Chamber hasil ehsan dari pihak Plant and Food Research Lincoln. Impaknya kepada kajian beliau adalah sampel yang dipindahkan mengalami masalah jangkitan dan ketidakseragaman tumbesaran dan faktor persekitaran turut memberi kesan terhadap proses analisis kelak. Cadangan penanaman kali ketiga dipersetujui bersama penyelia dan terpaksa dilakukan semula pada Februari 2010. Sampeling berjaya dilakukan dan proses analisis sampel dijangka akan *****hir pada awal 2011.

    Akibat dari permasalahan yang timbul, suami gagal memenuhi syarat kontrak 3 tahun SLAI dan memohon pelanjutan dari pihak KPT dan UM bagi menyudahkan penyelidikan beliau seterusnya menyelesaikan penulisan tesis dan viva. Beliau memohon penyambungan dan diberi Pelanjutan Tempoh Pengajian pertama sehingga 11.12.2011.  Pada 4 September 2010, Christchurch dilanda gempa bumi pertama dengan magnitud 7.1 dan mengalami lebih dari 11,000 kali gegaran kecil di antara 2010 dan 2012 termasuk lah gempa bumi yang teruk melanda Christchurch kali kedua pada Februari 2011 yang menyebabkan kematian dan kerosakan teruk pada bandar Christchurch dan bangunan-bangunannya. Ini turut mengakibatkan makmal tempat kajian yang beliau jalankan terpaksa ditutup atas faktor keselamatan dan bagi memberi laluan untuk kerja-kerja pembaikpulihan. Akibatnya, keseluruhan kajian beliau turut musnah dan kerja-kerja penyelidikan terpaksa ditangguhkan. Pada Krismas 2011, barulah beliau dapat menyiapkan kerja-kerja pengutipan datanya. Waktu yang sama juga tempoh pelanjutannya tamat.

   Suami terpaksa menangguhkan pengajian sementara dan pulang ke Malaysia serta melapur diri di UM pada 03.01.2012  sehingga  Jun 2013 sebagai memenuhi syarat Universiti. Dalam masa tersebut beliau memohon Perlanjutan Tempoh Pengajian Kedua pada 07.12.2012 kerana mengalami kesukaran untuk menyiapkan penulisan tesis akibat bebanan tugas mengajar yang melebihi 16 jam. Perlanjutan Tempoh Pengajian Kedua diperolehi dan diberi tempoh sehingga 02.01.2013. Dalam waktu tersebut, beliau terpaksa menukar penyelia kerana Penyelia Pertama meletak jawatan. Akibatnya pada 16.01.2013,beliau terpaksa memohon sekali lagi Perlanjutan Tempoh Pengajian Ketiga kerana tesisnya terpaksa dirombak keseluruhan dan ditulis semula akibat pertukaran Penyelia. Penyambungan Pengajian diluluskan  sehingga 02.01.2014. Kelulusan Visa kemasukan semula ke New Zealand hanya dapat diperolehi pada bulan Julai 2013. Dalam masa yang sama, tahap kesihatan saya turut merosot akibat dari pelbagai tekanan, namun begitu suami berjaya ke New Zealand pada 29 Julai 2013 bagi menyudahkan tesis dan bertekad untuk  tidak  melanggar kontrak yang telah ditandatangani dengan pihak Universiti.

    Beliau berusaha sedaya mungkin untuk menyiapkan semula penulisan  baru tesis  dalam masa 6 bulan sehinggalah pada akhir Disember 2013. Menyedari waktu pelanjutan hampir tamat, suami sedar bahawa beliau tidak dapat menyudahkan penulisan tesisnya pada seperti yang dipersetujui. Satu perjumpaan  bersama pasukan penyelia dan suami dibuat  pada saat terakhir dan mereka memutuskan bahawa penulisan tesisnya hanya akan siap sepenuhnya pada akhir Januari- awal Februari 2014. Waktu yang sama tempoh pelanjutan pengajian kali ketiga suami tamat dan juga ditamatkan kontrak sebagai tutor Universiti.

     Setelah menghadapi pelbagai masalah dan rintangan, akhirnya suami berjaya menyiapkan dan kini dalam proses menghantar hasil tesis ke pihak  Universiti di New Zealand. Malangnya pada waktu yang sama, suami beserta kakak serta adik saya selaku penjamin telah menerima saman daripada pihak Universiti Malaya akibat pecah kontrak pengajian. Sepanjang tempoh penamatan kontrak kerja pd Februari 2014 sehingga sekarang (2017), suami  gagal untuk mendapatkan kerja kerja dan dalam tempoh berkenaan saya ditamatkan kontrak kerja . Semua ini menyulitkan lagi kehidupan saya sekeluarga. Pada akhir 2014 sehingga sekarang suami bekerja dengan kakaknya(selaku penjamin yang disaman) membuka sebuah pusat tuisyen. Akibat daif tentang undang-undang dan kegagalan mengemaskini alamat terkini, suami beserta tidak sedar bahawa beliau telah disaman oleh pihak Universiti di sini. 
 Perkara diketahui setelah akaun bank kakaknya disekat pada 17/05/2017 dan dimaklumkan oleh pihak bank ianya atas arahan Universiti. Kami hubungi untuk membuat rayuan serta rundingan bahagian legal Universiti dan pihaknya memaklumkan bahawa pintu rundingan telah ditutup dan kini ketiga-tiga nya sedang dalam proses untuk di bankrupkan. Kakaknya memaklumkan pada 16/03/2017 Notis Kebankrapan dikeluarkan(WA-29NCC-708-02/2017) terhadap ketiga-tiganya tetapi hanya dapat diserahkan pada 27/03/2017.

setelah panjang lebar bercerita soalan saya adalah:
1. Adakah kami masih lagi ada peluang untuk mngelak dijatuhkan hukuman bankrupsi ini? bagaimana caranya?

2. Adakah pihak Universiti oleh mengarahkan pembekuan akaun bank di buat walaupun belum ada arahan rasmi dari mahkamah. Sebutan kes akan dilakukan pada 31/05/2017 di Mahkamah Tinggi Kota Bharu( memandangkan alamat di sana)

boleh sesiapa yang arif di sini membantu kami dalam perkara ini? saya benar-benar mohon pertolongan
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
56 Answers
« Previous   1   2   3   4   5   6   Next »  Last »

answered on May 31, 2017 at 12:41
by   notalawyer
They asked the chronology of study and they want they want to put the case on hold.
Call up the Uni's lawyer
and ask him whether he has been given instructions by the Uni to put the case on hold.  If yes, then ask him for a letter to confirm this.
If no, call up the Uni again and tell them that they forgot to give instructions to the lawyer.

Then take this letter to Maybank and tell them that the Notis Kebangkrapan has been put on hold and will be expired by DD/MM/YYYY as every NK lasts only 3 months. ( from the date of filing )
As Maybank has already said they freeze the account due to the Notis Kebangkrapan in Berita Harian, they must unfreeze the account once the NK has expired.
Tell the bank officer that the sister has suffered damages as she will not be able to perform the haj and may seek remedy for those damages.


I still want follow the advise from here and do the carian fail. Don't want wait for them, get prepare for what ever consequences.

You should do this asap for both KL High Court and KB High Court.
Sessions Court not so important at the moment.
Get ready the 3 file numbers before you go.
1 found this helpful
Helpful

answered on May 31, 2017 at 20:38
by   Murusamy
One of uni's ex VC advise us to hire a lawyer because he said looking to the case, most probably we could win the case.
Typical case of Malaysian culture who feels that there isn't a need to repay study loans???
0 found this helpful
Helpful

answered on May 31, 2017 at 20:52
by   william chan
Typical case of Malaysian culture who feels that there isn't a need to repay study loans?
Scholarship, not loan.
It's not his fault as the transgenic potatoes were destroyed by the earthquake.
1 found this helpful
Helpful

answered on Jun 1, 2017 at 12:23
by   Roserose
Mr Murusamy,

Typical case of Malaysian culture who feels that there isn't a need to repay study loans? 
As Mr William Chan said it's a scholarship, not loan. If it a loan, we are not running from it sir. We would pay it back. He cannot finish the study on time because of the unexpected situations. Breaching glasshouse, the place was hit by earthquake 2 times (7.1 mag and 6.3 mag) that cause  the whole building include the lab were forced to close immediately and they was given 3 hours to clear the building.  It's hard to explain Sir, but if you were in our situation you will know it. 

Yesterday we did go to MBB and the officer said the tac process order came from center. We requested to see Garnishment Order or any letter that gave order to freeze the account. He did showed us. Surprising the letter came from inter unit, its from MBB itself. They said they post the registered letter to my sister but sister claimed there is no such letter arrived. The date of the letter is the same date when account was freeze 17/05/2017. We asked for a copy of it and the officer gave it to us the copy.

Stated in the letter :
We regret to inform you that *(bankruptcy proceedings have been initiated against you/*you have been adjudicated as a bancrupt) as advertised in Berita Harian on 25/04/2017 by University Malaya, Lembah Pantai.

Under Bankruptcy Act 1967, it is provided by Section 47(1) that the tittle of the Official Assignee relates back to and is deemed to have commenced at the time of the act of bankruptcy, that is non-compliance with the requirements of the bankruptcy notice after seven days of its service on you.

As such we regret that we have to freeze your account with immediate effect. In accordance with our contractual right.

If you have complied with the requirements of the bankruptcy notice or if the bankruptcy notice is withdrawn of you have applied to Court to set aside the bankruptcy notice pursuant to Rule 95(this is what notalawyer advise before)of the bankruptcy Rule 1967. (N.N. if your application to set aside the bankruptcy notice is hard and subsequently rejected by the Court your account will be frozen again) kindly inform us as to enable us to uplift the freeze from your account.

* in the meantime, please co-operate with us by not issuing any cheques from your current account to avoid any embarrassment.

After telling him the current situation, he called the center and center said it is because sister got car loan with them. The account was freeze by auto finance dept. Called the auto finance, they said it is a procedure, if you got loan from MBB such as car loan or cc or any other loan they will freeze it once they saw the advertisement of bankruptcy on newspaper(only MBB applied this, other bank will wait until the person being declare bankrupt). After checking the car loan, turn out the loan was fine, paid it on time and no pending payment on it, they agree to unfreeze it. have to wait 2-3 prior working days settle the problem.

I sent email the Uni's and lawyer asking about black and white confirmation about the case. No reply yet and today will go to Mahkamah Jalan Duta for carian fail.

A bit relief for us and many thanks for all you help. Only God can repay your kindness.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 1, 2017 at 13:04
by   jeff005
edited Jun 1, 2017 at 13:06
by   jeff005
These are the other possible reasons I mentioned earlier on. Old car loans. And tis is current ac not savings ac. It is freezing then. There will have to show or give u letter at branch of opening ac.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 1, 2017 at 14:15
by   notalawyer
You need to give priority to the both the guarantors bankruptcy case, especially the sister whose MBB account is frozen. If the sister case is in Kota Bharu High Court, do that first.

You can apply to set aside the Notis Kebangkrapan at the High Court by filing a Summons in Chambers and a Affidavit.
In the affidavit, she should swear that she is a Social Guarantor and not a Normal Guarantor, so cannot be made a bankrupt this year.  The process make take 2-4 months.
Once the Notis Kebangkrapan has been set aside by the High Court, she can unfreeze the account and withdraw the funds.
Fight at the High Court while negotiating with the Uni.  This will make negotiation easier to settle.

After this, don't use MBB again-lah, unless you still want to look for trouble.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 1, 2017 at 16:02
by   jeff005
edited Jun 1, 2017 at 16:17
by   jeff005
@ Rose

We talked to the lawyer and they said that they haven't did anything yet. They just applied for court Garnishee Order 
After MBB have lifted the "freeze" WATCH out for the Impeding thread above. Get your moneys out of MBB immediately once "unfreezed".your current banking account. Open new account in MyBank (sic). Buy gold bars and keep safe in MyBank (Homegrown bank).. Unless you have settled or set aside this bankruptcy proceedings, NO BANKS IN MALAYSIA is safe for your case.

Whose banking ac is the Uni Lawyer referring to? There are two persons now. Lawyers can give wrong info if they have not been paying attention to your cases.

You look at it as the silver lining at the dark cloud. MBB could have helped you by freezing your current account. A Garnishee Order should not be served on a bank account which has bee "Frozen" by other parties. This is a big setback for the creditors esp if there is no moneys inside there. (the moneys withdrawn the day before the G.O. is served). Not all G.O. is successful (rewards with moneys). Instead it put the debtor on high alert. Now you have become more alert, right?
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 1, 2017 at 17:23
by   Roserose
Hi,

Just got official email from Uni's lawyer. They said they will release the social guarantor(my sister and his sister), the letter will release in few days. But they proceed action to my husband. It's a huge relief, and yes once the MBB account unfreeze, sister will take out all of her money and close the account. She still need to open new bank account  for her pension. But only for pension money transaction.

I guess now I should hire lawyer for our case.Knowing they release the guarantor is a bless to us. Will keep update here.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 1, 2017 at 17:35
by   Roserose
@Jeff005,

These are the other possible reasons I mentioned earlier on. Old car loans. And tis is current ac not savings ac. It is freezing then. There will have to show or give u letter at branch of opening ac.
It saving account . She just made the car loan last year. They did give us copy of the letter at branch yesterday. Will see in 2-3 days if they release the account or not. Other wise I will print the email from Uni's lawyer saying that our social guarantor has been released from this case.

Open new account in MyBank (sic). Buy gold bars and keep safe in MyBank (Homegrown bank).. Unless you have settled or set aside this bankruptcy proceedings, NO BANKS IN MALAYSIA is safe for your case
yeah, sister also said the same thing. NO BANKS IN MALAYSIA is safe.

Whose banking ac is the Uni Lawyer referring to? There are two persons now. Lawyers can give wrong info if they have not been paying attention to your cases.
It is main guarantor acc. 

I still need the advise from the wiser here. It help us a lot
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 1, 2017 at 18:17
by   jeff005
edited Jun 1, 2017 at 18:20
by   jeff005
* in the meantime, please co-operate with us by not issuing any cheques from your current account to avoid any embarrassment. *
Even the banks can make such errors, treating savings acs as Current acs.

the email from Uni's lawyer saying that our social guarantor has been released from this case. 
You may need to up date Court Records on your own  via filings if the lawyer side did not do it.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   5   6   Next »  Last »

Your Answer

By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.