Advertisement

Disaman IPTA akibat pecah kontrak pendidikan

1816 Views  ⚫  Asked 1 Year Ago
asked on May 25, 2017 at 14:34
by   Roserose
Memandangkan penulisan Bahasa Inggeris saya kurang lancar, maka saya menulis perkara ini dalam bahasa Melayu. Saya benar-benar ingin memohon nasihat para pakar di sini bagi membantu suami saya menghadapi perkara ini. Berikut kronologinya :

Suami saya dahulunya pernah berkhidmat di Universiti Malaya sebagai Tutor  di Pusat Asasi Sains.  Pada tahun 2007 beliau ditawarkan biasiswa   "Fellowship" di bawah Skim Latihan Akademik IPTA(SLAI). Tawaran tersebut diterima , di ikat perjanjian bersama dua penjamin iaitu kakaknya dan adik saya. Kami sekeluarga menemani suami melanjutkan pengajian di peringkat PhD dalam bidang Bioteknologi di New Zealand.

      Pengajian yang dijangka mengambil masa selama 3 tahun tidak dapat suami sudahkan tepat pada waktunya. Masalah bermula apabila beliau terpaksa mendaftar lambat disebabkan terpaksa mengambil Kursus Bahasa Inggeris(EAP) kerana keputusan IELTS tidak memenuhi syarat Lincoln Universiti iaitu minima 6.5. Beliau terpaksa menunggu sehingga 20 Januari 2008 bagi mengambil kursus wajib selama 3 bulan ataupun sehingga lulus. Dalam tempoh tersebut, suami terpaksa pulang ke Malaysia berikutan kematian ibunya sewaktu modul kedua EAP. Pendaftaran pengajian PhD suami hanya boleh bermula pada 15 May 2008 setelah lulus EAP dan selesai 'Mutual Expectation Agreement (MEA) iaitu Mesyuarat bersama-sama penyelia-penyelia sebagai syarat utama pihak Universiti di sana sebelum memulakan pengajian.

      Setelah memulakan pengajian, suami mempunyai kesukaran untuk mendapatkan sampel eksperimen(kentang transgenik hasil transformasi yang dilakukan selama 7 bulan di makmal bermula Ogos 2008) akibat dari sebahagian besar sampel mati akibat cuaca sejuk yang melampau(bermula Mei hingga Ogos 2009) walaupun sampel ditanam di dalam PC2 glasshouse. Pengutipan data tidak dapat dilakukan memandangkan sample(DNA dan RNA) yang diperlukan untuk analisis gagal diperolehi dan analisis transgenik tidak dapat dilakukan. Penanaman kali kedua terpaksa dilakukan semula.

      Penanaman kali kedua yang dilakukan sekitar September 2009 juga mengalami masalah setelah sampel yang ditanam di dalam PC2 glashouse terpaksa dipindahkan setelah kemudahan tersebut gagal memenuhi piawaian sewaktu proses audit yang dijalankan oleh pihak MAF (Ministry of Agriculture and Forestry, New Zealand) pada bulan November 2009. Ini berikutan dengan penemuan beberapa Arabidopsis transgenik di luar kawasan PC2 glasshouse mengakibatkan penyiasatan dijalankan dan arahan penutupan dilaksanakan. Semua penyelidikan di dalam glasshouse tersebut terpaksa dihentikan serta merta. Sepanjang waktu siasatan, sampel kajian yang sedia ada ditanam di dalam glashouse tersebut terpaksa menunggu untuk dipindahkan. Ketiadaan tempat untuk menempatkan sampel-sampel kajian menyebabkan sebahagian pokok terpaksa dituai sebelum matang dan sebahagian lagi terpaksa ditanam semula di tempat baru. Pada Disember 2009, sebahagian kajian suami  dapat dipindahkan ke Lincoln University Biotron-Growth Chamber hasil ehsan dari pihak Plant and Food Research Lincoln. Impaknya kepada kajian beliau adalah sampel yang dipindahkan mengalami masalah jangkitan dan ketidakseragaman tumbesaran dan faktor persekitaran turut memberi kesan terhadap proses analisis kelak. Cadangan penanaman kali ketiga dipersetujui bersama penyelia dan terpaksa dilakukan semula pada Februari 2010. Sampeling berjaya dilakukan dan proses analisis sampel dijangka akan *****hir pada awal 2011.

    Akibat dari permasalahan yang timbul, suami gagal memenuhi syarat kontrak 3 tahun SLAI dan memohon pelanjutan dari pihak KPT dan UM bagi menyudahkan penyelidikan beliau seterusnya menyelesaikan penulisan tesis dan viva. Beliau memohon penyambungan dan diberi Pelanjutan Tempoh Pengajian pertama sehingga 11.12.2011.  Pada 4 September 2010, Christchurch dilanda gempa bumi pertama dengan magnitud 7.1 dan mengalami lebih dari 11,000 kali gegaran kecil di antara 2010 dan 2012 termasuk lah gempa bumi yang teruk melanda Christchurch kali kedua pada Februari 2011 yang menyebabkan kematian dan kerosakan teruk pada bandar Christchurch dan bangunan-bangunannya. Ini turut mengakibatkan makmal tempat kajian yang beliau jalankan terpaksa ditutup atas faktor keselamatan dan bagi memberi laluan untuk kerja-kerja pembaikpulihan. Akibatnya, keseluruhan kajian beliau turut musnah dan kerja-kerja penyelidikan terpaksa ditangguhkan. Pada Krismas 2011, barulah beliau dapat menyiapkan kerja-kerja pengutipan datanya. Waktu yang sama juga tempoh pelanjutannya tamat.

   Suami terpaksa menangguhkan pengajian sementara dan pulang ke Malaysia serta melapur diri di UM pada 03.01.2012  sehingga  Jun 2013 sebagai memenuhi syarat Universiti. Dalam masa tersebut beliau memohon Perlanjutan Tempoh Pengajian Kedua pada 07.12.2012 kerana mengalami kesukaran untuk menyiapkan penulisan tesis akibat bebanan tugas mengajar yang melebihi 16 jam. Perlanjutan Tempoh Pengajian Kedua diperolehi dan diberi tempoh sehingga 02.01.2013. Dalam waktu tersebut, beliau terpaksa menukar penyelia kerana Penyelia Pertama meletak jawatan. Akibatnya pada 16.01.2013,beliau terpaksa memohon sekali lagi Perlanjutan Tempoh Pengajian Ketiga kerana tesisnya terpaksa dirombak keseluruhan dan ditulis semula akibat pertukaran Penyelia. Penyambungan Pengajian diluluskan  sehingga 02.01.2014. Kelulusan Visa kemasukan semula ke New Zealand hanya dapat diperolehi pada bulan Julai 2013. Dalam masa yang sama, tahap kesihatan saya turut merosot akibat dari pelbagai tekanan, namun begitu suami berjaya ke New Zealand pada 29 Julai 2013 bagi menyudahkan tesis dan bertekad untuk  tidak  melanggar kontrak yang telah ditandatangani dengan pihak Universiti.

    Beliau berusaha sedaya mungkin untuk menyiapkan semula penulisan  baru tesis  dalam masa 6 bulan sehinggalah pada akhir Disember 2013. Menyedari waktu pelanjutan hampir tamat, suami sedar bahawa beliau tidak dapat menyudahkan penulisan tesisnya pada seperti yang dipersetujui. Satu perjumpaan  bersama pasukan penyelia dan suami dibuat  pada saat terakhir dan mereka memutuskan bahawa penulisan tesisnya hanya akan siap sepenuhnya pada akhir Januari- awal Februari 2014. Waktu yang sama tempoh pelanjutan pengajian kali ketiga suami tamat dan juga ditamatkan kontrak sebagai tutor Universiti.

     Setelah menghadapi pelbagai masalah dan rintangan, akhirnya suami berjaya menyiapkan dan kini dalam proses menghantar hasil tesis ke pihak  Universiti di New Zealand. Malangnya pada waktu yang sama, suami beserta kakak serta adik saya selaku penjamin telah menerima saman daripada pihak Universiti Malaya akibat pecah kontrak pengajian. Sepanjang tempoh penamatan kontrak kerja pd Februari 2014 sehingga sekarang (2017), suami  gagal untuk mendapatkan kerja kerja dan dalam tempoh berkenaan saya ditamatkan kontrak kerja . Semua ini menyulitkan lagi kehidupan saya sekeluarga. Pada akhir 2014 sehingga sekarang suami bekerja dengan kakaknya(selaku penjamin yang disaman) membuka sebuah pusat tuisyen. Akibat daif tentang undang-undang dan kegagalan mengemaskini alamat terkini, suami beserta tidak sedar bahawa beliau telah disaman oleh pihak Universiti di sini. 
 Perkara diketahui setelah akaun bank kakaknya disekat pada 17/05/2017 dan dimaklumkan oleh pihak bank ianya atas arahan Universiti. Kami hubungi untuk membuat rayuan serta rundingan bahagian legal Universiti dan pihaknya memaklumkan bahawa pintu rundingan telah ditutup dan kini ketiga-tiga nya sedang dalam proses untuk di bankrupkan. Kakaknya memaklumkan pada 16/03/2017 Notis Kebankrapan dikeluarkan(WA-29NCC-708-02/2017) terhadap ketiga-tiganya tetapi hanya dapat diserahkan pada 27/03/2017.

setelah panjang lebar bercerita soalan saya adalah:
1. Adakah kami masih lagi ada peluang untuk mngelak dijatuhkan hukuman bankrupsi ini? bagaimana caranya?

2. Adakah pihak Universiti oleh mengarahkan pembekuan akaun bank di buat walaupun belum ada arahan rasmi dari mahkamah. Sebutan kes akan dilakukan pada 31/05/2017 di Mahkamah Tinggi Kota Bharu( memandangkan alamat di sana)

boleh sesiapa yang arif di sini membantu kami dalam perkara ini? saya benar-benar mohon pertolongan
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
56 Answers
« Previous   1   2   3   4   5   6   Next »  Last »

answered on May 30, 2017 at 01:19
by   Roserose
Kiki,

We cannot exactly figure out  the Kota Bharu case is about as what she  claim unless we see the photo she promise to upload .
Sorry about that. My attempt to upload failed. Got phone call from lawyer today. They said Uni asked to hold the case. She said there is no requirement of us to attend the case at Kota Bharu since they hold it first. They will update it next month after Uni's board meeting. Regarding to the suspended bank account, lawyer and Uni denied gave permission to MBB to suspend the account. Lawyer said might be CCRIS gave the information to suspend the account. Will follow up tomorrow

Thank you so much to all of you here. Because of you, I have voice to talk to the lawyer. Thank you again.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 30, 2017 at 01:36
by   notalawyer
Regarding to the suspended bank account, lawyer and Uni denied gave permission to MBB to suspend the account. Lawyer said might be CCRIS gave the information to suspend the account.
Maybank already told you that the reason they suspend the account is because they saw the Notis Kebankrapan in Berita Harian.  Why still speculate whether it was Uni or CCRIS?
You still havent answered the question about how much funds was frozen.
The only way to un-suspend it is set aside the Notis Kebankrapan.
The uni lawyer is not going to help you to do this.

They said Uni asked to hold the case. She said there is no requirement of us to attend the case at Kota Bharu since they hold it first. They will update it next month after Uni's board meeting.
You should take this opportunity to do file search for all 3 cases, one in Jalan Duta and two in Kota Bharu as soon as possible and form a fighting strategy.
You would be stupid to relax and depend on the Uni's magnanimity.
1 found this helpful
Helpful

answered on May 30, 2017 at 01:45
by   Roserose
How much RM is suspended? 
A lots. All the money and her pension money
She can direct pension to pay into another bank's account.  Please avoid using MBB in the future. 
Yeah, she said will do after MBB unfreeze the account. She being loyal with MBB since start working and all her salary paid through MBB
Pay a visit to MBB and ask them what is the reason the account is suspended. 
Already pay visit this morning. The officer refused to give anything. They just gave reason account was suspended because got order from lawyer firm and uni. Sister was so soft went back home 
Ask for written letter from MBB. If they refuse to give letter, ask them to unfreeze the account. 
Will go back tomorrow and this time I will accompany her and do exactly as your advise. Thank you so much.
You need this letter if you want to sue MBB later. 
Oh really? They can be sue?

Jangan balik kosong.  Sit there the whole day until you get some results. 
Be firm on your rights and your money. 
We might too mellow this morning. Tomorrow will sought the answer until they feed up
0 found this helpful
Helpful

answered on May 30, 2017 at 06:31
by   jeff005
Lawyer said might be CCRIS 
It does not appear in CCRIS as it is not bank lawsuit.

Maybank already told you that the reason they suspend the account is because they saw the Notis Kebankrapan in Berita Harian.
There are a thousand of Notis Kebanrapan every month. Suspend every banking account?

You need this letter if you want to sue MBB later.
How can MBB suspend a banking account just based on an advertisement?

since they hold it first. They will update it next month after Uni's board meeting. 
Never never trust any legal depts. It will be anybody's downfall. 
1 found this helpful
Helpful

answered on May 30, 2017 at 11:17
by   Roserose
Hi,

Thank you all.  We got call to meet Uni's board member this morning. After the session, I will accompany my sister to MBB seeking for the letter and straightly go to Mahkamah Jalan Duta for carian fail. Book the ticket tomorrow morning to KB and go to High Court KB for carian fail. I will follow all the advise here.  At the same i try to upload all the document. I'm still learning, might takes a time..Sorry about this
0 found this helpful
Helpful

answered on May 30, 2017 at 13:13
by   jeff005
@ Rose

1. At MBB, they may not give you a letter but insist of viewing any Garnishee Order (if any). And check if the moneys is still inside the account.

2. There is no need to go KB immediately. Study the extracted docs from Jln Duta first and understand them. The case may just be in KL courts only.

3. Take note a) Lawyerment allows 3 pics (in jpg) per posting. Max 10pics per day (after 24hrs). Mistakes in uploading also counted and name your files properly.

4. If too many docs, and for urgent ones, I can help you to upload. Email to <bladirunner@gmail.com>
0 found this helpful
Helpful

answered on May 30, 2017 at 21:03
by   Roserose
Hi,

This is the information that I manage gather today. I write it first , then I ask will email the photo to Jeff005

1. Surat bertarikh 05/12/2016
Mahkamah Seksyen Kuala Lumpur
Guaman No : BA-A52NCC-2564-06/2016
-WA-A52NCC-2564-06/2016
Tuntutan sebanyak RM285,148.61. Faedah 5% setahun ke atas wang penghakiman dari tarikh 02.01.2014 hingga tarikh penyelesaian penuh. Kos tindakan RM1,329.00
Surat ditandatangani pada 28/11/2016

2.Notis Kebankrapan
KN2017021700716
13033058 KN2017021700716 17/02/2017 11:40:07
DA-29NCC-228-02/2017
RE: My sister's name
EX-PARTE : UM

Kes pada 3 April 2017, jam 9:00AM di Mahkamah Tinggi Kota Bharu. Dinyatakan perlu membayar kepada UM setakat 17/02/2017 berdasarkan suatu penghakiman bertarikh 28/11/2016 yang diperolehi di Mahkamah Seksyen Kuala Lumpur melalui Guaman No: WA-A52NCC-2564-06/2016
0 found this helpful
Helpful

answered on May 30, 2017 at 22:33
by   kiki
We got call to meet Uni's board member this morning

What is this meeting all about. Any significant conclusion ?

After the session, I will accompany my sister to MBB seeking for the letter

Did you manage to unfreeze the account or get an official reply from MBB?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 31, 2017 at 03:19
by   kiki
Meanwhile in Kota Bharu..

Case No.DA-29NCC-228-02/2017

Plaintif/ Petioner:  UNIVERSITI MALAYA  ( *Not Appointed )

Defendan/ Interveners: xxxxxxxx BINTI xxx xxxxx  ( *Not Appointed )

Heard Before: Puan Wan Nurul Hanini Binti Wan Ahmad Shukry

StatusActive

Schedule Date: 31 May 2017 9:00 AM

Venue: Blok A, Aras 2

Application & Encl: Lain-lain(1)

Now, why is Plaintif/Petioner  (UM) not represented?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 31, 2017 at 09:30
by   Roserose
edited May 31, 2017 at 11:13
by   Roserose
What is this meeting all about. Any significant conclusion ? 
They asked the chronology of study and they want they want to put the case on hold. At the meantime, I already update with all our current information with Uni's.  

Did you manage to unfreeze the account or get an official reply from MBB?
No. They refused to give and not even us any document that said why the account they suspend the account. push us to talk from officer to another officer. After a long wait, came one officer and said the officer that in charge with the suspend account was on leave. We were really up sad and angry but nothing much we can do, so set new appointment this morning. The officer keep saying "oh, this is difficult situation because the notice has been published in Berita Harian. And I  asked to see the order or any letter to proof it,he said only appointed officer can give the letter and that officer was on leave . We said we come back this morning and would like the all the documents and want to unfreeze the account.
Now, why is Plaintif/Petioner  (UM) not represented?
I'm not sure about this but yesterday the lawyer did call and said no need to attend the court on 31/05/2017. One of uni's ex VC advise us to hire a lawyer because he said looking to the case, most probably we could win the case. He asked husband to get the phD, and send the latest report to Uni's. Let the lawyer talk to the lawyer and concentrate to finish up the study( thesis correction). 
And I was in question mark..so what should we do now? I still want follow the advise from here and do the carian fail. Don't want wait for them, get prepare for what ever consequences . 
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   5   6   Next »  Last »

Your Answer

By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.