Advertisement

Disaman IPTA akibat pecah kontrak pendidikan

1837 Views  ⚫  Asked 1 Year Ago
asked on May 25, 2017 at 14:34
by  
Memandangkan penulisan Bahasa Inggeris saya kurang lancar, maka saya menulis perkara ini dalam bahasa Melayu. Saya benar-benar ingin memohon nasihat para pakar di sini bagi membantu suami saya menghadapi perkara ini. Berikut kronologinya :

Suami saya dahulunya pernah berkhidmat di Universiti Malaya sebagai Tutor  di Pusat Asasi Sains.  Pada tahun 2007 beliau ditawarkan biasiswa   "Fellowship" di bawah Skim Latihan Akademik IPTA(SLAI). Tawaran tersebut diterima , di ikat perjanjian bersama dua penjamin iaitu kakaknya dan adik saya. Kami sekeluarga menemani suami melanjutkan pengajian di peringkat PhD dalam bidang Bioteknologi di New Zealand.

      Pengajian yang dijangka mengambil masa selama 3 tahun tidak dapat suami sudahkan tepat pada waktunya. Masalah bermula apabila beliau terpaksa mendaftar lambat disebabkan terpaksa mengambil Kursus Bahasa Inggeris(EAP) kerana keputusan IELTS tidak memenuhi syarat Lincoln Universiti iaitu minima 6.5. Beliau terpaksa menunggu sehingga 20 Januari 2008 bagi mengambil kursus wajib selama 3 bulan ataupun sehingga lulus. Dalam tempoh tersebut, suami terpaksa pulang ke Malaysia berikutan kematian ibunya sewaktu modul kedua EAP. Pendaftaran pengajian PhD suami hanya boleh bermula pada 15 May 2008 setelah lulus EAP dan selesai 'Mutual Expectation Agreement (MEA) iaitu Mesyuarat bersama-sama penyelia-penyelia sebagai syarat utama pihak Universiti di sana sebelum memulakan pengajian.

      Setelah memulakan pengajian, suami mempunyai kesukaran untuk mendapatkan sampel eksperimen(kentang transgenik hasil transformasi yang dilakukan selama 7 bulan di makmal bermula Ogos 2008) akibat dari sebahagian besar sampel mati akibat cuaca sejuk yang melampau(bermula Mei hingga Ogos 2009) walaupun sampel ditanam di dalam PC2 glasshouse. Pengutipan data tidak dapat dilakukan memandangkan sample(DNA dan RNA) yang diperlukan untuk analisis gagal diperolehi dan analisis transgenik tidak dapat dilakukan. Penanaman kali kedua terpaksa dilakukan semula.

      Penanaman kali kedua yang dilakukan sekitar September 2009 juga mengalami masalah setelah sampel yang ditanam di dalam PC2 glashouse terpaksa dipindahkan setelah kemudahan tersebut gagal memenuhi piawaian sewaktu proses audit yang dijalankan oleh pihak MAF (Ministry of Agriculture and Forestry, New Zealand) pada bulan November 2009. Ini berikutan dengan penemuan beberapa Arabidopsis transgenik di luar kawasan PC2 glasshouse mengakibatkan penyiasatan dijalankan dan arahan penutupan dilaksanakan. Semua penyelidikan di dalam glasshouse tersebut terpaksa dihentikan serta merta. Sepanjang waktu siasatan, sampel kajian yang sedia ada ditanam di dalam glashouse tersebut terpaksa menunggu untuk dipindahkan. Ketiadaan tempat untuk menempatkan sampel-sampel kajian menyebabkan sebahagian pokok terpaksa dituai sebelum matang dan sebahagian lagi terpaksa ditanam semula di tempat baru. Pada Disember 2009, sebahagian kajian suami  dapat dipindahkan ke Lincoln University Biotron-Growth Chamber hasil ehsan dari pihak Plant and Food Research Lincoln. Impaknya kepada kajian beliau adalah sampel yang dipindahkan mengalami masalah jangkitan dan ketidakseragaman tumbesaran dan faktor persekitaran turut memberi kesan terhadap proses analisis kelak. Cadangan penanaman kali ketiga dipersetujui bersama penyelia dan terpaksa dilakukan semula pada Februari 2010. Sampeling berjaya dilakukan dan proses analisis sampel dijangka akan *****hir pada awal 2011.

    Akibat dari permasalahan yang timbul, suami gagal memenuhi syarat kontrak 3 tahun SLAI dan memohon pelanjutan dari pihak KPT dan UM bagi menyudahkan penyelidikan beliau seterusnya menyelesaikan penulisan tesis dan viva. Beliau memohon penyambungan dan diberi Pelanjutan Tempoh Pengajian pertama sehingga 11.12.2011.  Pada 4 September 2010, Christchurch dilanda gempa bumi pertama dengan magnitud 7.1 dan mengalami lebih dari 11,000 kali gegaran kecil di antara 2010 dan 2012 termasuk lah gempa bumi yang teruk melanda Christchurch kali kedua pada Februari 2011 yang menyebabkan kematian dan kerosakan teruk pada bandar Christchurch dan bangunan-bangunannya. Ini turut mengakibatkan makmal tempat kajian yang beliau jalankan terpaksa ditutup atas faktor keselamatan dan bagi memberi laluan untuk kerja-kerja pembaikpulihan. Akibatnya, keseluruhan kajian beliau turut musnah dan kerja-kerja penyelidikan terpaksa ditangguhkan. Pada Krismas 2011, barulah beliau dapat menyiapkan kerja-kerja pengutipan datanya. Waktu yang sama juga tempoh pelanjutannya tamat.

   Suami terpaksa menangguhkan pengajian sementara dan pulang ke Malaysia serta melapur diri di UM pada 03.01.2012  sehingga  Jun 2013 sebagai memenuhi syarat Universiti. Dalam masa tersebut beliau memohon Perlanjutan Tempoh Pengajian Kedua pada 07.12.2012 kerana mengalami kesukaran untuk menyiapkan penulisan tesis akibat bebanan tugas mengajar yang melebihi 16 jam. Perlanjutan Tempoh Pengajian Kedua diperolehi dan diberi tempoh sehingga 02.01.2013. Dalam waktu tersebut, beliau terpaksa menukar penyelia kerana Penyelia Pertama meletak jawatan. Akibatnya pada 16.01.2013,beliau terpaksa memohon sekali lagi Perlanjutan Tempoh Pengajian Ketiga kerana tesisnya terpaksa dirombak keseluruhan dan ditulis semula akibat pertukaran Penyelia. Penyambungan Pengajian diluluskan  sehingga 02.01.2014. Kelulusan Visa kemasukan semula ke New Zealand hanya dapat diperolehi pada bulan Julai 2013. Dalam masa yang sama, tahap kesihatan saya turut merosot akibat dari pelbagai tekanan, namun begitu suami berjaya ke New Zealand pada 29 Julai 2013 bagi menyudahkan tesis dan bertekad untuk  tidak  melanggar kontrak yang telah ditandatangani dengan pihak Universiti.

    Beliau berusaha sedaya mungkin untuk menyiapkan semula penulisan  baru tesis  dalam masa 6 bulan sehinggalah pada akhir Disember 2013. Menyedari waktu pelanjutan hampir tamat, suami sedar bahawa beliau tidak dapat menyudahkan penulisan tesisnya pada seperti yang dipersetujui. Satu perjumpaan  bersama pasukan penyelia dan suami dibuat  pada saat terakhir dan mereka memutuskan bahawa penulisan tesisnya hanya akan siap sepenuhnya pada akhir Januari- awal Februari 2014. Waktu yang sama tempoh pelanjutan pengajian kali ketiga suami tamat dan juga ditamatkan kontrak sebagai tutor Universiti.

     Setelah menghadapi pelbagai masalah dan rintangan, akhirnya suami berjaya menyiapkan dan kini dalam proses menghantar hasil tesis ke pihak  Universiti di New Zealand. Malangnya pada waktu yang sama, suami beserta kakak serta adik saya selaku penjamin telah menerima saman daripada pihak Universiti Malaya akibat pecah kontrak pengajian. Sepanjang tempoh penamatan kontrak kerja pd Februari 2014 sehingga sekarang (2017), suami  gagal untuk mendapatkan kerja kerja dan dalam tempoh berkenaan saya ditamatkan kontrak kerja . Semua ini menyulitkan lagi kehidupan saya sekeluarga. Pada akhir 2014 sehingga sekarang suami bekerja dengan kakaknya(selaku penjamin yang disaman) membuka sebuah pusat tuisyen. Akibat daif tentang undang-undang dan kegagalan mengemaskini alamat terkini, suami beserta tidak sedar bahawa beliau telah disaman oleh pihak Universiti di sini. 
 Perkara diketahui setelah akaun bank kakaknya disekat pada 17/05/2017 dan dimaklumkan oleh pihak bank ianya atas arahan Universiti. Kami hubungi untuk membuat rayuan serta rundingan bahagian legal Universiti dan pihaknya memaklumkan bahawa pintu rundingan telah ditutup dan kini ketiga-tiga nya sedang dalam proses untuk di bankrupkan. Kakaknya memaklumkan pada 16/03/2017 Notis Kebankrapan dikeluarkan(WA-29NCC-708-02/2017) terhadap ketiga-tiganya tetapi hanya dapat diserahkan pada 27/03/2017.

setelah panjang lebar bercerita soalan saya adalah:
1. Adakah kami masih lagi ada peluang untuk mngelak dijatuhkan hukuman bankrupsi ini? bagaimana caranya?

2. Adakah pihak Universiti oleh mengarahkan pembekuan akaun bank di buat walaupun belum ada arahan rasmi dari mahkamah. Sebutan kes akan dilakukan pada 31/05/2017 di Mahkamah Tinggi Kota Bharu( memandangkan alamat di sana)

boleh sesiapa yang arif di sini membantu kami dalam perkara ini? saya benar-benar mohon pertolongan
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
56 Answers
« Previous   1   2   3   4   5   6   Next »  Last »

answered on May 28, 2017 at 19:34
by  
Let's table out the 3 cases separately so things are clearer.

1.  Student
2.  Student's sister - social guarantor
3.  Student's sister in law - social guarantor

Whose Maybank Account has been frozen?
Who has a Garnishment Order in place?
Who has a Notice of Bankruptcy filed?
Who has signed receipt of the Notice of Bankruptcy?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 28, 2017 at 19:42
by  
1.  Student  = A
2.  Student's sister - social guarantor  = B
3.  Student's sister in law - social guarantor  = C
0 found this helpful
Helpful

answered on May 29, 2017 at 14:35
by  
.  Student 
2.  Student's sister - social guarantor 
3.  Student's sister in law - social guarantor 

Whose Maybank Account has been frozen? 
Student's sister(no.2)
Who has a Garnishment Order in place?
We not sure about this. Regarding to the lawyer, they just beginning the process.( we don't have any clue about this. Totally zero knowledge) 
Who has a Notice of Bankruptcy filed?
As far as we know student's sister(No & No.3) . The student might get the letter but did not know because it was address to kampung.
Who has signed receipt of the Notice of Bankruptcy?
Student's sister(no.2). The letter was sent to her on 27.03.2017.

Student admit his fault and his carelessness regarding this matter and he did contact the lawyer and Uni. Lawyer said it is all depend to the uni to reconsider it. Call the Uni's legal unit, and they said nothing much they can do. Damage already done.

Currently student's sister(No.2) account has being suspended by MBB. She a pensioner and it is so sad because she want to used the pension money for haj.

Student request to unfreeze sister's bank account and willing to pay back the debt. Not in lump sum amount, but in a amount that student afford. The request is leave all the guarantors aside. Or at least do not disturb their bank account. Tried to call both side (uni's lawyer and Uni's legal unit) but but unavailable. One is on leave until tomorrow, and the other one can be reach this afternoon. Lawyer said the will be hearing case(correct me back) tomorrow at Kota Bharu High Court between uni v student and Uni v student's sil(no.3). She said will email the details because student request for it but until today no show of email from them. Is this normal procedure? because they already sent the Notice but both did not sign for it because the current address is not updated.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 29, 2017 at 15:42
by  
Gambar disnap oleh Kakak dan dihtr melalui wassap. Sy Cuba attachkan nnti

Mana gambar nya...
0 found this helpful
Helpful

answered on May 29, 2017 at 15:47
by  
Saya tak tahu nk upload cemana dr phone..boleh bantu?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 29, 2017 at 15:52
by  
jeff005,

Called bank. They said got order from Lawyer firm to freeze to account (Student's sister-B). Notice bankruptcy has been released through Berita Harian on 25/4/2017. Uni applied Permohonan ex-parte on 14/4/2017. I'm blank and hopeless.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 29, 2017 at 15:54
by  
Currently student's sister(No.2) account has being suspended by MBB. She a pensioner and it is so sad because she want to used the pension money for haj.
How much RM is suspended?
She can direct pension to pay into another bank's account.  Please avoid using MBB in the future.
Pay a visit to MBB and ask them what is the reason the account is suspended. 
Ask for written letter from MBB. If they refuse to give letter, ask them to unfreeze the account.
You need this letter if you want to sue MBB later.
Jangan balik kosong.  Sit there the whole day until you get some results.
Be firm on your rights and your money.

Lawyer said the will be hearing case(correct me back) tomorrow at Kota Bharu High Court between uni v student and Uni v student's sil(no.3).
You need to make a trip to Kota Bharu High Court asap and do a file search ( carian fail ) on these 2 cases.  You can also ask a friend or relative to do this. Pay RM 1 for each photostat page.
Photostat only the documents that you don't already have.
If you hurry, you may be able to prevent the Sister In law from becoming a bankrupt.
By law, a social guarantor cannot be made a bankrupt if the borrower is not yet a bankrupt, but the Penolong Kanan Pendaftar (PKP) or lawyer may not be aware of this law.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 29, 2017 at 16:02
by  
Uni applied Permohonan ex-parte on 14/4/2017. I'm blank and hopeless.
It is not hopeless.
You can apply to strike out the Notice of Bankruptcy at the Kota Bharu High Court based on the grounds that they cannot file bankruptcy proceedings on a social guarantor unless the borrower has been made a bankrupt.  It may take a few months.
Once the Notice of Bankruptcy has been struck out, show the Court Order to Maybank and they will have to unfreeze the account.  Then quickly withdraw the funds and go for haj.
Find out the bankruptcy file number from Berita Harian and do the Carian Fail quickly.  Do not delay.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 29, 2017 at 17:23
by  
@ Rose

Called bank.
I already said.. go to the bank that have "freezed" the account. They have to give the account holder written docs. No point calling..!! They will give.. no need to bring AK47... My son in working in MBB as a lowly admin clerk.They have to give something or even have to show you the "Garnishment Order" (if any). No phones, no representatives. Can only deal with senior bank officers for this type of cases (most of the time the officer in charge will run off for lunch break).
0 found this helpful
Helpful

answered on May 29, 2017 at 20:35
by  
Case No WA-29NCC-708-02/2017 
Heard Before Nurzihan Binti Abdul Rehman 
Status Active 
Schedule Date 14 Apr 2017 9:00 AM 
Venue Aras 3, Bahagian Tengah, Kompleks Mahkamah 
Application & Encl Saman Dalam Kamar (Ex Parte) (Bankrapsi)(3) 

The Case and Ex-parte application is  filed in Jalan Duta, Kuala Lumpur.
Just go to court and extract document to know what it is all about.

My guess the Permohonan ex-parte on 14/4/2017 is for substitute service since Roserose says Notice bankruptcy has been released through Berita Harian on 25/4/2017

 
We cannot exactly figure out  the Kota Bharu case is about as what she  claim unless we see the photo she promise to upload .
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   5   6   Next »  Last »

Your Answer

By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.