Advertisement

Disaman IPTA akibat pecah kontrak pendidikan

1836 Views  ⚫  Asked 1 Year Ago
asked on May 25, 2017 at 14:34
by  
Memandangkan penulisan Bahasa Inggeris saya kurang lancar, maka saya menulis perkara ini dalam bahasa Melayu. Saya benar-benar ingin memohon nasihat para pakar di sini bagi membantu suami saya menghadapi perkara ini. Berikut kronologinya :

Suami saya dahulunya pernah berkhidmat di Universiti Malaya sebagai Tutor  di Pusat Asasi Sains.  Pada tahun 2007 beliau ditawarkan biasiswa   "Fellowship" di bawah Skim Latihan Akademik IPTA(SLAI). Tawaran tersebut diterima , di ikat perjanjian bersama dua penjamin iaitu kakaknya dan adik saya. Kami sekeluarga menemani suami melanjutkan pengajian di peringkat PhD dalam bidang Bioteknologi di New Zealand.

      Pengajian yang dijangka mengambil masa selama 3 tahun tidak dapat suami sudahkan tepat pada waktunya. Masalah bermula apabila beliau terpaksa mendaftar lambat disebabkan terpaksa mengambil Kursus Bahasa Inggeris(EAP) kerana keputusan IELTS tidak memenuhi syarat Lincoln Universiti iaitu minima 6.5. Beliau terpaksa menunggu sehingga 20 Januari 2008 bagi mengambil kursus wajib selama 3 bulan ataupun sehingga lulus. Dalam tempoh tersebut, suami terpaksa pulang ke Malaysia berikutan kematian ibunya sewaktu modul kedua EAP. Pendaftaran pengajian PhD suami hanya boleh bermula pada 15 May 2008 setelah lulus EAP dan selesai 'Mutual Expectation Agreement (MEA) iaitu Mesyuarat bersama-sama penyelia-penyelia sebagai syarat utama pihak Universiti di sana sebelum memulakan pengajian.

      Setelah memulakan pengajian, suami mempunyai kesukaran untuk mendapatkan sampel eksperimen(kentang transgenik hasil transformasi yang dilakukan selama 7 bulan di makmal bermula Ogos 2008) akibat dari sebahagian besar sampel mati akibat cuaca sejuk yang melampau(bermula Mei hingga Ogos 2009) walaupun sampel ditanam di dalam PC2 glasshouse. Pengutipan data tidak dapat dilakukan memandangkan sample(DNA dan RNA) yang diperlukan untuk analisis gagal diperolehi dan analisis transgenik tidak dapat dilakukan. Penanaman kali kedua terpaksa dilakukan semula.

      Penanaman kali kedua yang dilakukan sekitar September 2009 juga mengalami masalah setelah sampel yang ditanam di dalam PC2 glashouse terpaksa dipindahkan setelah kemudahan tersebut gagal memenuhi piawaian sewaktu proses audit yang dijalankan oleh pihak MAF (Ministry of Agriculture and Forestry, New Zealand) pada bulan November 2009. Ini berikutan dengan penemuan beberapa Arabidopsis transgenik di luar kawasan PC2 glasshouse mengakibatkan penyiasatan dijalankan dan arahan penutupan dilaksanakan. Semua penyelidikan di dalam glasshouse tersebut terpaksa dihentikan serta merta. Sepanjang waktu siasatan, sampel kajian yang sedia ada ditanam di dalam glashouse tersebut terpaksa menunggu untuk dipindahkan. Ketiadaan tempat untuk menempatkan sampel-sampel kajian menyebabkan sebahagian pokok terpaksa dituai sebelum matang dan sebahagian lagi terpaksa ditanam semula di tempat baru. Pada Disember 2009, sebahagian kajian suami  dapat dipindahkan ke Lincoln University Biotron-Growth Chamber hasil ehsan dari pihak Plant and Food Research Lincoln. Impaknya kepada kajian beliau adalah sampel yang dipindahkan mengalami masalah jangkitan dan ketidakseragaman tumbesaran dan faktor persekitaran turut memberi kesan terhadap proses analisis kelak. Cadangan penanaman kali ketiga dipersetujui bersama penyelia dan terpaksa dilakukan semula pada Februari 2010. Sampeling berjaya dilakukan dan proses analisis sampel dijangka akan *****hir pada awal 2011.

    Akibat dari permasalahan yang timbul, suami gagal memenuhi syarat kontrak 3 tahun SLAI dan memohon pelanjutan dari pihak KPT dan UM bagi menyudahkan penyelidikan beliau seterusnya menyelesaikan penulisan tesis dan viva. Beliau memohon penyambungan dan diberi Pelanjutan Tempoh Pengajian pertama sehingga 11.12.2011.  Pada 4 September 2010, Christchurch dilanda gempa bumi pertama dengan magnitud 7.1 dan mengalami lebih dari 11,000 kali gegaran kecil di antara 2010 dan 2012 termasuk lah gempa bumi yang teruk melanda Christchurch kali kedua pada Februari 2011 yang menyebabkan kematian dan kerosakan teruk pada bandar Christchurch dan bangunan-bangunannya. Ini turut mengakibatkan makmal tempat kajian yang beliau jalankan terpaksa ditutup atas faktor keselamatan dan bagi memberi laluan untuk kerja-kerja pembaikpulihan. Akibatnya, keseluruhan kajian beliau turut musnah dan kerja-kerja penyelidikan terpaksa ditangguhkan. Pada Krismas 2011, barulah beliau dapat menyiapkan kerja-kerja pengutipan datanya. Waktu yang sama juga tempoh pelanjutannya tamat.

   Suami terpaksa menangguhkan pengajian sementara dan pulang ke Malaysia serta melapur diri di UM pada 03.01.2012  sehingga  Jun 2013 sebagai memenuhi syarat Universiti. Dalam masa tersebut beliau memohon Perlanjutan Tempoh Pengajian Kedua pada 07.12.2012 kerana mengalami kesukaran untuk menyiapkan penulisan tesis akibat bebanan tugas mengajar yang melebihi 16 jam. Perlanjutan Tempoh Pengajian Kedua diperolehi dan diberi tempoh sehingga 02.01.2013. Dalam waktu tersebut, beliau terpaksa menukar penyelia kerana Penyelia Pertama meletak jawatan. Akibatnya pada 16.01.2013,beliau terpaksa memohon sekali lagi Perlanjutan Tempoh Pengajian Ketiga kerana tesisnya terpaksa dirombak keseluruhan dan ditulis semula akibat pertukaran Penyelia. Penyambungan Pengajian diluluskan  sehingga 02.01.2014. Kelulusan Visa kemasukan semula ke New Zealand hanya dapat diperolehi pada bulan Julai 2013. Dalam masa yang sama, tahap kesihatan saya turut merosot akibat dari pelbagai tekanan, namun begitu suami berjaya ke New Zealand pada 29 Julai 2013 bagi menyudahkan tesis dan bertekad untuk  tidak  melanggar kontrak yang telah ditandatangani dengan pihak Universiti.

    Beliau berusaha sedaya mungkin untuk menyiapkan semula penulisan  baru tesis  dalam masa 6 bulan sehinggalah pada akhir Disember 2013. Menyedari waktu pelanjutan hampir tamat, suami sedar bahawa beliau tidak dapat menyudahkan penulisan tesisnya pada seperti yang dipersetujui. Satu perjumpaan  bersama pasukan penyelia dan suami dibuat  pada saat terakhir dan mereka memutuskan bahawa penulisan tesisnya hanya akan siap sepenuhnya pada akhir Januari- awal Februari 2014. Waktu yang sama tempoh pelanjutan pengajian kali ketiga suami tamat dan juga ditamatkan kontrak sebagai tutor Universiti.

     Setelah menghadapi pelbagai masalah dan rintangan, akhirnya suami berjaya menyiapkan dan kini dalam proses menghantar hasil tesis ke pihak  Universiti di New Zealand. Malangnya pada waktu yang sama, suami beserta kakak serta adik saya selaku penjamin telah menerima saman daripada pihak Universiti Malaya akibat pecah kontrak pengajian. Sepanjang tempoh penamatan kontrak kerja pd Februari 2014 sehingga sekarang (2017), suami  gagal untuk mendapatkan kerja kerja dan dalam tempoh berkenaan saya ditamatkan kontrak kerja . Semua ini menyulitkan lagi kehidupan saya sekeluarga. Pada akhir 2014 sehingga sekarang suami bekerja dengan kakaknya(selaku penjamin yang disaman) membuka sebuah pusat tuisyen. Akibat daif tentang undang-undang dan kegagalan mengemaskini alamat terkini, suami beserta tidak sedar bahawa beliau telah disaman oleh pihak Universiti di sini. 
 Perkara diketahui setelah akaun bank kakaknya disekat pada 17/05/2017 dan dimaklumkan oleh pihak bank ianya atas arahan Universiti. Kami hubungi untuk membuat rayuan serta rundingan bahagian legal Universiti dan pihaknya memaklumkan bahawa pintu rundingan telah ditutup dan kini ketiga-tiga nya sedang dalam proses untuk di bankrupkan. Kakaknya memaklumkan pada 16/03/2017 Notis Kebankrapan dikeluarkan(WA-29NCC-708-02/2017) terhadap ketiga-tiganya tetapi hanya dapat diserahkan pada 27/03/2017.

setelah panjang lebar bercerita soalan saya adalah:
1. Adakah kami masih lagi ada peluang untuk mngelak dijatuhkan hukuman bankrupsi ini? bagaimana caranya?

2. Adakah pihak Universiti oleh mengarahkan pembekuan akaun bank di buat walaupun belum ada arahan rasmi dari mahkamah. Sebutan kes akan dilakukan pada 31/05/2017 di Mahkamah Tinggi Kota Bharu( memandangkan alamat di sana)

boleh sesiapa yang arif di sini membantu kami dalam perkara ini? saya benar-benar mohon pertolongan
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
56 Answers
« Previous   1   2   3   4   5   6   Next »  Last »

answered on May 26, 2017 at 13:40
by  
Kiki,

Mereka juga ada membuat permohonan Ex-Parte pada 14 April 2017 lepas. Permohonan apakah itu? 
- Mungkin mereka pikir pihak kami tak akan lawan  kes ini.(pendapat saya) 

Saya tak pasti sebab kekurangan maklumat. Setakat yang dapat kami kumpulkan sekarang hanya surat-suratyang dihantar kepada adik bertarikh 31/5/2016 (Notis Tuntutan) dan satu lagi surat bertarikh 5/12/206 ( Penghakiman Ingkar Kehadiran) Tajuk surat Mahkamah Seksyen Kuala Lumpur , Guaman No. BA-A52NCC-2564-06/2016
 
Mungkin juga memohon Perintah Penyampaian ganti. Tidak pasti. 

Saya makin keliru sekarang :)
0 found this helpful
Helpful

answered on May 26, 2017 at 20:16
by  
Saya makin keliru sekarang ..

The steps taken by the UM (Creditor) till  Bankruptcy.
They  sent a Notice of Demand.  (31/5/2016)

Bank issue a Writ of Summons. (BA-A52NCC-2564-06/2016)

 Bank obtain Judgment in Default (Penghakiman Ingkar Kehadiran) if you do not file Notice of Appearance to defend your case. 

Since your debt exceed 30K threshold limit. UM lawyer then issued Notice of Bankruptcy. (Notis kebankrapan) to you.  (Procedure/kaedah mahkamahNotice must be personally to your husband ( penghutang penghakiman). If did not manage to serve personally. Lawyer (Creditor) will apply to court for a substitute service.. ie advertise in newspaper and tampal a copy at court buletin board.) 

Hence- permohonan Ex-Parte  pada 14 April 2017

 
4.1 NK- requires you in a grace period of time of 7 or 14 days to either file defence or settle with the creditor.

4.2 Pengurusan Kes - 25 October. 2017

 
No action (either paying or contest) on your side  . Creditor file a Creditor’s Petition (Petisyen Pemiutang) to you.

A hearing date set and Receiving Order and  Adjudication Order against you, but still no payment.
 

You  adjudged a Bankrupt.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 26, 2017 at 20:28
by  
Re- editing for better understanding ...

Saya makin keliru sekarang .. 

The steps taken by the UM (Creditor) till  Bankruptcy. 

1.They (Creditor)  sent a Notice of Demand.  (31/5/2016) 

2. Creditor issue a Writ of Summons. (BA-A52NCC-2564-06/2016) 

 3. Creditor obtain Judgment in Default (Penghakiman Ingkar Kehadiran) if you do not file Notice of Appearance to defend your case.  

4. Since your debt exceed 30K threshold limit. Creditor then issued Notice of Bankruptcy. (Notis kebankrapan) to you.  (Procedure/kaedah mahkamah : Notice must be personally to your husband ( penghutang penghakiman). 

If did not manage to serve personally. Lawyer (Creditor) will apply to court for a substitute service.. ie advertise in newspaper and tampal a copy at court buletin board.)  

Hence- the permohonan Ex-Parte  pada 14 April 2017 

  
4.1 NK- requires you in a grace period of time of 7 or 14 days to either file defence or settle with the creditor. 

4.2 Pengurusan Kes - 25 October. 2017 

  
5. No action (either settlement of debt or contest) on your side  . Creditor file a Creditor’s Petition (Petisyen Pemiutang) to you. 

6.A hearing date set and Receiving Order and  Adjudication Order ( ammended as just bankrupcy order 2017) against you, but still no payment. 
  

7. You  adjudged a Bankrupt.
Note : kamu berada di  situasi nombor 4.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 26, 2017 at 23:53
by  
Is the frozen bank account a MBB account?

Everybody, please note that a bank account that is frozen does not necessarily mean that there is a Garnishment Order.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 27, 2017 at 01:09
by  
Yup, frozen bank account a MBB account. 
 Is there any chances to unfreeze it?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 27, 2017 at 02:05
by  
edited May 27, 2017 at 02:38
by   jeff005
Go bank in RM10 and see if the ATM accepts the money.
If it accepts then the account is active NOT frozen.
It can be frozen by MBB for other reasons, not necessarily because of this Judgement Debt.

She has posted:-
We talked to the lawyer and they said that they haven't did anything yet. They just applied for court Garnishee Order and as far as they know, the bank doesn't have right yet to freeze the account
Why apply for the order and not serve it? (the bank doesn't have right yet to freeze the account) If no right how to apply for this order?

Go try to bank in by ATM and if cannot, get evidence and the reasons from the bank for the "freezing". It is your legal right. No point speculating. You have to go back to the bank that you have opened the account to get more specific answers. Other branches, the officers can only read from their computer screens and can give inaccurate answers. @Roserose must do the groundwork..!!

How much was in the account?
And is this account used for salaries bank-in?
Monthly Basic Salary bank-in is protected by Employment Laws.

If for specific reasons that the Legal Dept of MBB is aware that this is salary account, they will just freeze it first and notify the account holder to settle with the Creditor who has applied for the Garnishee Order. MBB will not release the monies to either side. There are some standard SOP (internal) practized by individual banks. MBB is fully aware of this Salaries SavingsAccount Protection.
1 found this helpful
Helpful

answered on May 27, 2017 at 10:52
by  
jeff005,

Thank you so much. Will follow your advice.Thank you again
0 found this helpful
Helpful

answered on May 27, 2017 at 11:24
by  
Btw I've talked to the lawyer before and update all the information including our current address. I also request her to email me all the previous letter regarding this matter, she makes promised to email it to me but until today haven't heard any news from her. I will try to contact her back on Monday.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 27, 2017 at 17:17
by  
edited May 27, 2017 at 17:21
by   jeff005
 @ Roserose

I've talked to the lawyer before and update all the information including our current address.
Did you get an acknowledgement from them? How would you know the lawyer would update their client? By Law is that you have to inform directly to your Creditor / Creditors.

she makes promised to email it to me but until today haven't heard any news from her.
If you put your full trust and hopes in any lawyer.. even in your own lawyer.. you might get a stroke one fine day. Only last night I met a new fiend borak borak in kedai mamak. He told his story of how his neighbour encouraged him to sue one of his debtor. The neighbour is a Lawyer. The amount sued was RM8,000.
After a brief fight he won and became Judgement Creditor. The neighbour lawyer billed him for RM4,000 for services rendered. Still could not collect the monies from the Judgement Debtor for the RM12,000 (court awarded costs not known, most probably much much lower). When asked what to do next? Lawyer says... "Pay more money for next course of legal action in court".
You may not understand the story.. those who had dealings with lawyers will.. using good moneys to chase for bad moneys. Sometimes it is easy to win a court case but to collect the moneys is even tougher.

Rose, we over here can share our knowledge and our bad experiences with court cases. The bottomline is that you have to do the groundwork fast. The clock is ticking.. !!
0 found this helpful
Helpful

answered on May 27, 2017 at 20:42
by  
Did you get an acknowledgement from them? How would you know the lawyer would update their client? By Law is that you have to inform directly to your Creditor / Creditors. 

No. not yet. Haven't got any news from her. Already send 2nd email to her. She talked to my husband previously and I asked him to update our current address and contact number. I'm working as fast as I can. This Monday I will call Legal Unit UM to update our current information. I take all your advise here. 

Thank you Jeff005 and others. Really appreciate it. Will update my news on Monday. 

If we want to hire a lawyer to fight this case, how much the fees would be cost?
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   5   6   Next »  Last »

Your Answer

By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.