Advertisement

Penjamin Hire Purchase Kereta

1001 Views  ⚫  Asked 1 Year Ago
asked on May 18, 2017 at 15:31
by   MawarPutih
edited on Jun 12, 2017 at 08:52
 
Pihak bank maklumkan saya bahawa peminjam tidak bayar ansuran kereta dan account saya di frozen.

Persoalannya disini saya tidak menerima salinan perjanjian jual beli. 

Kedua, bank ada hak ke untuk freeze kan account saya?

Ketiga, sekiranya saya buat laporan polis kerana peminjam tidak mahu membuat ansuran bulanan?

Mmohon bantuan.
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
11 Answers
 1   2   Next »  Last »

answered on May 18, 2017 at 16:13
by   jeff005
edited Aug 13, 2018 at 04:22
 
saya tidak menerima salinan perjanjian jual beli.
Mengapa dulu tak minta?

bank ada hak kah untuk freeze kan account saya
Boleh.. jika anda sudah jadi Judgement Debtor kepada loan tersebut.

sekiranya saya buatt laporan polis kerana peminjam tidak mahu membuat ansuran bulanan
Ini hal Civil, tidak guna. Jika tak ada wang macamana bayar?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 18:21
by   mike
edited Aug 13, 2018 at 04:23
 
sekiranya saya buat laporan polis kerana peminjam tidak mahu membuat ansuran bulanan 
Polis tak nak layan.

Kereta ini, bukan kamu kah peminjamnya atau kamu seorang penjamin?

Peminjam tidak bayar, si penjamin lah yang kena bayar.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 18:34
by   jebat
edited Aug 13, 2018 at 04:26
 
Pihak bank maklumkan saya bahawa peminjam tidak bayar ansuran kereta dan account saya di frozen. Kedua, bank ada hak ke untuk freeze kan account saya?
Macam mana you tahu akaun you telah dibekukan? Bank mana ini?

Sekiranya saya buat laporan polis kerana peminjam tidak mahu membuat ansuran bulanan.
Polis akan menasihat-kan you sebagai penjamin membayar ansuran tertunggak seperti yang telah you janjikan bila tandatangan.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 21:33
by   MawarPutih
edited Aug 13, 2018 at 04:27
 
Mestilah tahu sebabnya I tak boleh nak keluarkan duit. Bila call bank, bank cakap account kena frozen sebab peminjam tak bayar... 

Maybank
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 21:35
by   MawarPutih
edited Aug 13, 2018 at 04:27
 
Macam mana I nak tahu sama ada I adalah judgement debtor?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 21:51
by   jebat
edited Aug 13, 2018 at 04:28
 
Macam mana I nak tahu sama ada I adalah judgement debtor?
Bank mana yang beri pinjaman kereta?
Bank tu ada saman kamu ke Mahkamah tak?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 19, 2017 at 00:12
by   MawarPutih
edited Aug 13, 2018 at 04:29
 
Bank masih belum saman saya lagi sebab baru 4 bulan. Tapi bank freezekan account saya 
Hire purchase dengan Maybank.

Bank tak kejar pun owner. Dia kejar saya. Bila saya tanya pegawai bank, kenapa tidak kejar dan tarik kereta. Bank cakap payah. 

And owner pun SMS maki hamun memang tidak mahu bayar langsung installment kereta. 
0 found this helpful
Helpful

answered on May 20, 2017 at 03:59
by   jeff005
edited Aug 13, 2018 at 04:31
 
Macam mana I nak tahu sama ada I adalah judgement debtor?

Check with BNM CCRIS and CTOS.

Normally no court case yet as the Hirer has hidden the car. Only 4 months default. But for sure something will be going on from the bank side very soon.

Your 4 months default can be 5 or 6 months on bank records since you do not have a set of the Hire Purchase agreement. Very kawan baik? Itu bukan kawan more like syaitan..

Your banking account.. MBB?
The H/P car loan account also MBB?
If same bank.. habis lah!
0 found this helpful
Helpful

answered on May 20, 2017 at 12:22
by   MawarPutih
edited Aug 13, 2018 at 04:32
 
@Jeff, salary I, all in Maybank account. Now my account frozen. I can't do anything with my account unless I pay the installment. I asked owner to pay at least one month and he replied me to go to hell. And said bank tak kejar aku. 
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 5, 2017 at 17:54
by   Mawar PutihA
edited Aug 13, 2018 at 04:34
 
Yes, hire purchase car loan with Maybank. Account bank owner adalah Maybank juga. Until now kereta masih tak dapat dan bank cakap susah nak cari sebab tidak tahu owner di mana.
0 found this helpful
Helpful


 1   2   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.