Advertisement

Penjamin Hire Purchase Kereta

506 Views  ⚫  Asked 1 Year Ago
asked on May 18, 2017 at 15:31
by   MawarPutih
edited on Jun 12, 2017 at 08:52
 
Pihak bank maklumkan saya bahawa peminjam tidak bayar ansuran kereta dan account saya di frozen.

Persoalannya disini saya tidak menerima salinan perjanjian jual beli. 

Kedua, bank ada hak ke untuk freeze kan account saya?

Ketiga, sekiranya saya buat laporan polis kerana peminjam tidak mahu membuat ansuran bulanan?

Mmohon bantuan.
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
11 Answers
 1   2   Next »  Last »

answered on May 18, 2017 at 16:13
by   jeff005
saya tidak menerima salinan perjanjian jual beli.
Mengapa dulu tak minta?

bank ada hak ke utk freeze kan account saya
Bolih.. jika anda sudah jadi Judgement Debtor kepada loan tersebut

sekiranya saya bt laporan polis kerana peminjam tidak mahu membuat ansuran bulanan
Ini hal Civil, tidak guna. Jika tak ada wang mcmn bayar?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 18:21
by   mike
 , sekiranya saya bt laporan polis kerana peminjam 
Tidak mahu membuat ansuran bulanan 
Polis tak nak layan.

Kereta ini, bukan kamu kah peminjam nya atau kamu seorang penjamin?

Peminjam tidak bayar, sipenjamin lah yang kena bayar.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 18:34
by   jebat
En saya nak tanya. Pihak bank maklumkan saya bahawa peminjam tidak bayar ansuran kereta. Dan account saya di freeze.  Kedua, bank ada hak ke utk freeze kan account saya?
Macam mana u tahu akaun u telah dibekukan?  Bank mana ni?

Sekiranya saya buat laporan polis kerana peminjam tidak mahu membuat ansuran bulanan.

Polis akan menasihat-kan u sebagai penjamin membayar ansuran tertunggak seperti yang telah u janjikan bila tandatangan.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 21:33
by   MawarPutih
Mestilah tahu sebabnya i tak boleh nk kuarkan duit. Bila call bank bank ckp account kena freeze sbb peminjam tak bayar... 

Maybank
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 21:35
by   MawarPutih
Mcm mana i nak tau sama ada i adalah judgement debtor
0 found this helpful
Helpful

answered on May 18, 2017 at 21:51
by   jebat
Jangan guna ejaan pendek di sini.

Macam mana i nak tau sama ada i adalah judgement debtor?

Bank mana yang beri pinjaman kereta?
Bank tu ada saman kamu ke Mahkamah tak?
0 found this helpful
Helpful

answered on May 19, 2017 at 00:12
by   MawarPutih
edited May 19, 2017 at 00:15
by   MawarPutih
Bank masih belum saman saya lagi sebab baru 4 bulan. Tapi bank freezekan account saya 
Hire purchase dengan maybank 

Bank tak kejar pun owner. Dia kejar saya. Bila saya tanya pegawai bank kenapa tidak kejar dan tarik kereta. Bank cakap payah. 

And owner pun sms maki hamun memang tidak mahu bayae langsung installment kereta. 
0 found this helpful
Helpful

answered on May 20, 2017 at 03:59
by   jeff005
edited May 20, 2017 at 04:01
by   jeff005
Mcm mana i nak tau sama ada i adalah judgement debtor

Check with BNM CCRIS and CTOS
Normally no court case yet as the Hirer has hidden the car. Only 4 months default. But for sure something will be going on from the bank side very soon.
Your 4 months default can be 5 or 6 months on bank records since you do not have a set of the H/P agreement.Very kawan baik? Tu bukan kawan more like syaitan..

Your banking ac.. MBB?
The H/P car loan ac oso MBB?
If same bank.. habis liao..!!
0 found this helpful
Helpful

answered on May 20, 2017 at 12:22
by   MawarPutih
Jeff. Salary i all in maybank account. Now my account freeze. I cant do nothings with my account unless i padi the installment. I asked owner to paid at least one month and he reply to me go to hell. And said bank tak kejar aku. 
0 found this helpful
Helpful

answered on May 20, 2017 at 13:48
by   vkpc
The H/P car loan ac also MBB?
Please answer the question.
0 found this helpful
Helpful


 1   2   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.