Advertisement

Akaun bank kena tutup?

1222 Views  ⚫  Asked 7 Years Ago
asked on May 19, 2010 at 17:49
by   azizi
edited on Jan 1, 2018 at 04:50
 
Bank akaun saya di CIMB, RHB dan Maybank sudah kena tutup sebab status bankrap saya. Tapi kenapa akaun bank overseas saya di Al-Rajhi Bank masih tidak ditutup? Ataupun mereka tak boleh tutup akaun bank itu sebab overseas bank? Sebab sudah hampir 3 bulan sejak CIMB saya kena tutup... Al-Rajhi masih okay. Macam mana ini? Tolong saya. Takut nak buka cheque ini.
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
9 Answers

answered on May 19, 2010 at 22:30
by   Jane1963
edited Jan 1, 2018 at 04:52
 
Azizi,

Kalau ada wang dalam Al-Rajhi, keluarkan cepat. Kenapa nak tunggu lagi? Kalau terpaksa, bayar tunai atau beli wang pos atau bank draf.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 21, 2010 at 21:24
by   azizi
edited Jan 1, 2018 at 04:55
 
Cuma nak kan kepastian, adakah akan tutup atau sebaliknya. Sehingga kini akaun Al-Rajhi masih okay. Saya ada bagi Postdated cheque. Itulah masaalahnya..
0 found this helpful
Helpful

answered on May 21, 2010 at 22:32
by   notalawyer
edited Jan 1, 2018 at 04:57
 
Biasanya Jabatan Insolvensi tak hantar surat kepada bank-bank luar negara yang kecil memberitahu status kebankrapan. Janganlah risau....
0 found this helpful
Helpful

answered on May 25, 2010 at 19:30
by   azizi
edited Jan 1, 2018 at 04:56
 
Thanks notalawyer..... you ada pengalaman macam ni kah...
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 31, 2016 at 21:47
by   Jaizack
edited Jan 1, 2018 at 04:57
 
Kalau macam itu duit dalam akaun itu kira hangus lah?
0 found this helpful
Helpful

answered on Jul 31, 2016 at 23:29
by   mrwat
edited Jan 1, 2018 at 04:58
 
Kalau macam itu duit dalam akaun itu kira hangus lah?
Pengalaman saya duit tu tak hangus.. tapi diserahkan kepada pemiutang melalui Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM).. selagi sempat keluarkan duit.. eloklah di keluarkan.
0 found this helpful
Helpful

answered on Nov 30, 2017 at 16:21
by   Anonymous
edited Jan 1, 2018 at 05:00
 
Dalam kes saya pula.. tak terima apa-apa notis dari mahkamah. Dan saya belum bankrap. Tapi 3 tahun lepas Bank Rakyat minta Maybank tutup akaun saya. Now CIMB pula.
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 23, 2017 at 11:35
by   Muhammad Azrul
edited Jan 1, 2018 at 05:41
 
Minta advise ye, sebelum ini memang saya ada outstanding comersial issue dengan bank. Then,since 2012 until 2017 saya just guna 1 current account Bank Islam. Hari ini bila saya nak buat online banking, no account... Then saya pergi ke ATM untuk verify, still same. Rejected to checking current saving. So, saya call customer service, then mereka bagi tahu branch Bank Islam closed kan account current savings saya 7hb December 2017. Apakah punca ini? Adakah saya consider bankrap?
0 found this helpful
Helpful

answered on Dec 23, 2017 at 15:08
by   Idzham
edited Jan 1, 2018 at 05:42
 
Apakah punca ini? Adakah saya consider bankrap?
Ada terima Notis Bankrap tak?
0 found this helpful
Helpful

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.