Advertisement

Get call from lawyer regarding WSS

2432 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Apr 30, 2015 at 21:25
by   intan
edited on Apr 13, 2016 at 08:47
 
Case saya ialah saya mempunyai hutang dengan Bank Rakyat melebihi RM50k. Buat waktu sekarang, saya tidak mempunyai pekerjaan. Saya tidak mempunyai duit simpanan lagi. Saya kini hanya menumpang dirumah ibu saya. Suami juga sudah meninggalkan saya.

Sekarang, saya menerima panggilan dari lawyer menyuruh saya membayar sekurang-kurangnya RM3k untuk dia menahan waran WSS (Writ of Seizure an​d Sale). Saya tidak mampu untuk mengada jumlah tersebut. Bagaimana waran itu effect kepada saya dan keluarga saya?
Boleh terangkan lebih detail mengenai waran WSS itu?

Terima kasih
0 had this question
Me Too
0 favorites
Favorite
[ share ]
18 Answers
 1   2   Next »  Last »

answered on Apr 30, 2015 at 22:20
by   mahen
edited Apr 13, 2016 at 08:47
 
WSS can only be executed if the property is under your name or joint name.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 30, 2015 at 22:41
by   Ayzek
edited Oct 24, 2016 at 01:53
 
Bagaimana waran itu effect kepada saya dan keluarga saya?
Tiada hal. Waran itu tak affect sesiapa sebab lawyer itu lawyer tipu. Dia bill collector.

Jangan takut dan jangan angkat apa panggilan yang awak tak kenal.

Baca ni:
https://www.lawyerment.com/answers/questions/9886/penjamin-tiba-tiba-terima-panggilan-nak-sita-rumah-untuk-membayar-bank-hutang-pi

dan ini:
https://www.lawyerment.com/answers/questions/10099/penjamin-tak-dapat-buat-pinjaman-kerana-hutang-loan-kereta-8-tahun-lalu-bagaiman
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 30, 2015 at 23:00
by   LowyerBorak
edited Apr 13, 2016 at 08:53
 
WSS can only be executed if the property is under your name or joint name
NOT CORRECT CAUSE OF ACTION

1. If there is a property under the Judgement Debtor and be an adjudged one by a court of law use
a) A Prohibitory Order
b) Last court action that is Bankruptcy proceedings

2. If there is a cause for the application of WSS "warren" in a court of law, the creditor bank lawyers will not to give any warnings. Today call for RM3K, tomorrow call RM5K? When can end those calls.

3. These are calls from Bill Collectors!
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 30, 2015 at 23:24
by   ol man
edited Apr 13, 2016 at 09:08
 
Intan,

Jangan Panik. Bertenang.

Kemungkinan besar yang memanggil kamu itu ada lah pengutip wang.

Lawyer tidak akan buat panggilan dengan ugutan sebegitu rupa.
Lawyer sebenar hanya akan memanggil dengan cara memberi surat atas kebenaran dan perintah dari makhamah.

Abaikan panggilan itu.

Jika kamu sudi perincikan sedikit mengenai hutang hutang kamu itu mungkin ramai di sini dapat membantu berdasarkan pengatahuan dan pengalaman lepas mereka.

Jika kamu tidak ceritakan, macamanalah mereka nak kaitkan WSS yang kamu maksudkan itu dengan tepat.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 1, 2015 at 02:08
by   Gladt
edited Apr 13, 2016 at 08:54
 
My usual balas to call similar like this is:

"Kalau pasti saya ada hutang, bawalah saya ke Mahkamah",

and the respond to my reply is:

"ialah, bawa ke Mahkamahlah."

After that, no more receiving such call.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 1, 2015 at 06:23
by   intan
edited Apr 13, 2016 at 09:00
 
Saya berhutang dengan Bank Rakyat dan hampir 2 tahun tak bayar sebab saya sudah tak ada pendapatan. Saya menumpang di rumah ibu saya. Saya tak dapat apa-apa surat dari pihak bank atau dari lawyer tapi ada dapat call dari mahkamah suruh bayar RM9k. Saya tak dapat adakan duit sebanyak itu, lawyer itu bagi peluang. Dia suruh bayar RM3k. Saya tak dapat juga nak bayar. Sekarang dia bagi saya masa sampai hari Selasa ini kalau tidak ada orang akan datang rumah ibu saya dan bawa waran tangkap dan sita rumah ibu saya. Saya risau sangat. Tolonglah advise apa yang perlu saya buat.

Terima kasih sangat.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 1, 2015 at 13:18
by   ol man
edited Apr 13, 2016 at 09:07
 
Intan,

Saya berhutang dengan Bank Rakyat dan hampir 2 tahun tak bayar sebab saya sudah tak ada pendapatan.

Tidak dapat bayar sebab sudah tidak ada pendapatan. OK tidak mengapa.

Saya menumpang di rumah ibu saya.

Lebih baik lagi. Boleh jaga ibu.

Saya tak dapat apa-apa surat dari pihak bank atau dari lawyer tapi ada dapat call dari mahkamah suruh bayar RM9k.

Makhamah tidak  akan buat panggilan. Yang panggil itu adalah bill collector.

Saya tak dapat adakan duit sebanyak itu, lawyer itu bagi peluang. Dia suruh bayar RM3k. Saya tak dapat juga nak bayar.

Itu bukan lawyer. Itu pengutip wang. Saya faham, jika dia suruh kamu bayar RM500 dulu pun kamu tidak dapat bayar kerana sudah tidak ada wang. TIDAK MENGAPA.

Sekarang dia bagi saya masa sampai hari Selasa ini kalau tidak ada orang akan datang rumah ibu saya dan bawa waran tangkap dan sita rumah ibu saya.

Tidak ada siapa yang akan datang Selasa ini. Itu hanya satu ugutan dari pengutip wang. Kalau kamu takut buat lah laporan polis.

Saya risau sangat. Tolonglah advise apa yang perlu saya buat.

Bertenang. Mulakan semula penghidupan dengan mencari kerja. Jika sudah dapat kerja, boleh junpa AKPK untuk runding semula pembayaran Bank Rakyat itu.

Pastikan sekira nya ada kamu mendapat surat yang asal dan asli dari Lawyer sebenar untuk mengetahui sekira nya pihak bank sudah menuntut nya di makhamah.

Untuk sementara itu jangan bimbang tidak pernah waran tangkap dikeluarkan pada orang yang tidak mampu membayar hutang.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 1, 2015 at 14:06
by   jebat
edited Apr 13, 2016 at 09:09
 
Jika kamu bayar sikit-sikit macam RM500, pengutip hutang akan lebih kacau kamu lagi, sebab setiap kali kamu bayar, dia dapat komisen dari bank.
Jika kamu langsung tak mahu bayar, lambat laun, dia akan mengalah dan kacau orang lain pula.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 1, 2015 at 16:58
by   intan
edited Apr 13, 2016 at 09:11
 
Terima kasih semua. Saya rasa sedikit tenang sekarang. Insha Allah saya cuba usahakan untuk mulakan hidup baru. Terima kasih kerana sudi bagi advice pada saya.
0 found this helpful
Helpful

answered on May 2, 2015 at 04:02
by   Gladt
edited Oct 24, 2016 at 01:53
 
Hi Intan

Don't worry, just tell your mother to chase them off if they really come.

If they enter the house without your mother permission, then, they are trespasser (penceroboh)
0 found this helpful
Helpful


 1   2   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.