Advertisement

Cara membuat pengistiharan keluar dari bankrap di Mahkamah Tinggi

14244 Views  ⚫  Asked 3 Years Ago
asked on Feb 9, 2015 at 14:57
by   azhar
edited on Mar 20, 2018 at 02:22
 
Saya telah diisytiharkan bankrap semenjak tahun 2008. Dua minggu yang lalu setelah mendapat pengurangan bayaran dari pihak bank yang membankrapkan saya, saya telah membuat bayaran penuh kepada Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM). Saya ingatkan secara otomatik atau dengan bantuan pihak JIM saya akan dilepaskan dari status bankrap, namun rupanya saya perlu membuat sendiri pelepasan ini di Mahkamah Tinggi Shah Alam atau menggunakan pihak lawyer.

Soalan saya, bolehkah saya menguruskan hal ini sendiri di mahkamah dan apakah dokumen-dokumen serta bayaran yang akan dikenakan oleh pihak mahkamah atau jika saya menggunakan khidmat lawyer berapakah fees yang dikenakan ke atas saya?
0 had this question
Me Too
1 favorites
Favorite
[ share ]
36 Answers
« Previous   1   2   3   4   Next »  Last »

answered on Jun 11, 2017 at 19:08
by   Long
edited Mar 20, 2018 at 02:11
 
Saya diisytihar bankrap oleh mahkamah pada bulan lepas. Pinjaman saya atas dua penama dan hutang sebanyak RM43,000, tetapi hanya saya yang diisytihar bankrap dan penama kedua tidak. Macam mana boleh macam itu ya? Saya adalah penjawat awam.
0 found this helpful
Helpful

answered on Jun 11, 2017 at 20:29
by   Long
Who ask you to be the one who can be found and with money too?
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 8, 2018 at 01:27
by   Zulkifli
edited Mar 20, 2018 at 02:20
 
Berapa lama kah pihak bank akan menerima permohonan pinjaman baru setelah kita di isytiharkan bebas dari status bankrap?
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 14, 2018 at 20:43
by   jall
edited Mar 20, 2018 at 02:26
 
Saya telah diisytiharkan bankrap kerana menjamin seorang peniaga berhutang dengan pihak MARA dengan jumlah kira-kira RM 24,000 pada tahun 2000. Saya tidak tahu telah diisytiharkan bankrap dalam akhbar kecuali apabila saya hendak ke luar negara mengerjakan umrah pada tahun 2001.

Sekarang seramai 3 orang rakan saya yang sama-sama menjadi penjamin telah meninggal dunia, termasuk peniaga yang berhutang tersebut.

Soalan saya :

1. Bolehkah saya memohon dilepaskan dari bankrap tersebut kerana sekarang kerajaan telah meluluskan jumlah hutang diisytihar bankrap di parlimen sehingga RM50,000 termasuk mereka yang diisytihar bankrap kerana penjamin sosial?

2. Bagaimana cara supaya permohonan saya dapat dipanjangkan / diluluskan?
0 found this helpful
Helpful

answered on Mar 14, 2018 at 23:21
by   kiki
edited Mar 20, 2018 at 02:31
 
Saya tidak tahu telah diisytiharkan bankrap dalam akhbar kecuali apabila saya hendak ke luar negara mengerjakan umrah pada tahun 2001. 

Setelah kamu mengetahui bahawa kamu seorang bankrap dalam tahun 2001 itu, adakah kamu melaporkan diri di Jabatan Insolvensi?

Sekarang seramai 3 orang rakan saya yang sama-sama menjadi penjamin telah meninggal dunia, termasuk peniaga yang berhutang tersebut 

Masih ada seorang lagi yang di pertanggungjawakan untuk menyelesaikan hutang tersebut ia itu.. kamu lah.

1. Bolehkah saya memohon dilepaskan dari bankrap tersebut kerana sekarang kerajaan telah meluluskan jumlah hutang diisytihar bankrap di parlimen sehingga RM 50,000 termasuk mereka yang diisytihar bankrap kerana penjamin sosial.

Had RM 50,000 untuk di isytiharkan bankrap dan menjadi penjamin sosial hanya berkuatkuasa kepada yang menjadi bankrap setelah pindaan kepada akta kebankrapan di gazet pada Oktober 2017. 

Nota: Penjamin kepada pinjaman perniagaan tidak di kira sebagai pinjaman sosial. 

2. Bolehkah saya memohon dilepaskan dari bankrap tersebut / Bagaimana cara supaya permohonan saya dapat dipanjangkan / diluluskan?

Kamu boleh mencuba. 

Jumpa atau tulis surat kepada Pengarah Kewangan Mara dengan memberi detail mengenai kes kamu dan rayu serayu nya supaya hutang kamu itu di kurangkan atau di lupuskan sama sekali memandangkan kamu sudah tua dan tiga lagi rakan dalam kes kamu juga telah meninggal dunia.

Jika di luluskan, kamu pergi lapor pula ke Jabatan Insolvensi (jika kamu tidak pernah lapor diri) untuk buka fail dan buat permohonan untuk di discaj di mahkamah dengan alasan kreditor yang membankrapkan kamu bersetuju unkuk hutang itu di lupus.

Selamat mencuba.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 20, 2018 at 16:16
by   nina
edited Apr 30, 2018 at 17:11
 
Encik boleh tanya, saya sebagai penjamin saja, penghutang sudah habis bayar hutang maka nama kami tiada lagi dalam blacklist atau bankrap. Baru-baru ini saya membuat loan semua approve dari bank sebab tiada rekod di Bank Negara Malaysia dan CTOS.

Masalah sekarang bila saya sign Sales & Purchase Agreement (SNP) dengan lawyer untuk beli rumah, lawyer check bankrap di Jabatan Insolvensi tiba-tiba ada nama saya pula ditulis bankrap kat situ. Sedangkan nama saya dah clear, bank pun dah bagi loan banyak loan yang saya sudah buat semua sudah approve. Apa yang perlu saya buat, lawyer pula suruh saya padamkan status tersebut sedangkan loan dah approve. Saya pun tidak pernah dikenakan bankrap oleh mahkamah, kerana saya selalu pergi ke luar negeri tidak pernah ditahan di imigresen malahan akaun saya tidak pernah dibekukan. Apa yang perlu saya buat... Adakah abaikan saja sebab rekod di Bank Negara dan bank semua sudah clear?
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 20, 2018 at 17:33
by   kiki
edited Apr 30, 2018 at 17:13
 
Encik boleh tanya, saya sebagai penjamin saja, penghutang sudah habis bayar hutang..
Bagaimana kamu dapat kepastian ini.

Masalah sekarang bila saya sign Sales & Purchase Agreement (SNP) dengan lawyer untuk beli rumah, lawyer check bankrap di Jabatan Insolvensi tiba-tiba ada nama saya pula ditulis bankrap kat situ.
Kamu pergi ke Pejabat Insolvensi dan semak file apa status nya di pihak mereka.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 24, 2018 at 14:26
by   nina
edited Apr 30, 2018 at 17:14
 
Encik boleh tanya, saya sebagai penjamin saja, penghutang sudah habis bayar hutang.. 
Bagaimana kamu dapat kepastian ini. 

Penghutang memberitahu saya sendiri dia sudah habis membayar dan nama sudah tiada dalam blacklist lagi. Bila membuat loan bank approve check CTOS pun sudah tiada hutang. Check di Bank Negara pun tiada blacklist. Masalah bila sign SNP beli rumah lawyer jumpa nama bankrap di Jabatan Insolvensi pula.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 24, 2018 at 14:35
by   nina
edited Apr 30, 2018 at 17:18
 
Sebelum ini  saya tahu nama hanya blacklist saja bila buat loan memang bank akan tolak, tapi lepas bayar penghutang bayar, saya tiada dalam blacklist dan boleh membuat loan. Saya agak pelik dengan kes ini. Sebelum ini pun saya tidak pernah tahu yang saya ini bankrap sebab tiada tindakkan dikenakan... Loan saya berjalan seperti biasa... Pergi ke luar negara pun tiada halangan.

Untuk maklumat, status bankrap di talian Insolvensi tersebut pada tahun 2004. Tapi saya sendiri tidak tahu yang nama saya ade bankrap itu ade rekod di Jabatan Insolvensi, ingatkan hanya di Bank Negara saja.

Sebab selalunya orang yang bankrap, mesti akaun bank akan dibekukan dan tidak boleh pergi ke luar negera. Tapi saya tidak ada menerima sekatan sebegitu dari tahun 2004 sampai sekarang. Hanya bila buat loan bank tak terima sebab blacklist di Bank Negara, bank kata. Tapi semenjak dua tahun ini sya boleh membuat loan balik. Beli kereta dan buat kad kredit boleh saja, buat loan rumah pun approve, masalah bila nak sign dengan lawyer yang masalah lawyer check di Jabatan Insolvensi terjumpa.
0 found this helpful
Helpful

answered on Apr 25, 2018 at 00:36
by   Michele
edited Apr 30, 2018 at 17:19
 
Simple solution becomes complicated.
Just go Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM) and get letter to prove your not a bankrupt.
0 found this helpful
Helpful


« Previous   1   2   3   4   Next »  Last »

Your Answer





By posting your answer, you agree to the privacy policy, cookie policy and terms of service.